olenka000 07.06.05, 10:44 Mysle ze nie mozna sie chodzic na solarium podczas ciazy?czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicez Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 10:57 ja chodziłam, teraz jak juz przestałam pzrypominać córkę młynarza, to pzrestałam. Ale trzeba przestrzegac podstawowej zasady: lozko musi byc zimne i nie mozna przesadzac, ja nigdy nie bylam dluzej niz 7 min. po prostu nie mozna sie przegrzac. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 11:13 Ja bym w życiu nie poszła na solarium będąc w ciąży !! Tyle się pisze a róznych gazetkach dla matek żeby smarować się wysokimi filtrami i uważać na słonko,nie leżeć plackiem tylko spaceorwać. Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 11:18 a ja przyznaję, że tez byłam kilka razy. lekarz uważa, ze wszystko w rozsądnych dawkach i ilościach jest dla ludzi. nie wolno tylko przegrzać brzuszka. a na słoneczku tez prażyłam się jak orzeszek tylko polewałam brzunio chłodną wodą praktycznie co 5 maksymalnie 10minut tak, że nie był za ciepły. i po jakichś 45minutach brałam długi, chłodny prysznic i wracałam na słoneczko w efekcie dzidzia czuje sie dobrze i ma piekną,opaloną mamę pozdrawiam z 25tygodniowej ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 11:22 Nie mówiąc już o tym, ze pod wpływem słońca organizm produkuje witaminki! a szczerze mówiąc, to ja właśnie słońca unikam, bo w przeciwieństwie do solarium nie moge go wyłaczyc po 7 minutach. A jak jest bardzo goraco, to nie wychodzę, bo od razu czuję, że małemu wysoka temperatura nie pasuje. A co do kremów z filtrem, to popieram. Zwłaszcza u kobiet, które pod wpływem słoca dostają plam na skórze. no i poparzenia słoneczne jako dodatkowa ciążowa dolegliwość, to też nic przyjemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
esse1 Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 11:26 Bez przesady, solarium to nie rentgen. Generalnie chodzi o to, żeby wlasnie unikać przegrzewania się, bo wysoka temperatura ma fatalny wpływ na płód. To samo dotyczy słońca (pomijając promienie UV). Poza tym wysoka temp. rozszerza naczynia krwionosnie, które w ciąży i tak są kruche i wrażliwe, wiec moga popekać. Dochodzi jeszcze puchnięcie pod wplywem temp., ale nie kazda kobieta ma z tym problem. No i niestety, spore ryzyko powstania przebarwień, które po porodzie mogą, choć nie muszą zniknąć. A lezenie plackiem na slońcu nie jest i tak zdrowe, w ciąży czy nie. Zdecydowanie lepiej iśc na kika minut do nienagrzanego solarium niz godzine leżec albo włóczyć się w upale. W końcu nie kazdy ma czas i możliwośc spędzania całych dni na świeżym powietrzy i chwytania opalenizny w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
paka25_k Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 12:27 Witam! Jestem kosmetyczką i jeszcze nigdy nie slyszalam ze w ciaży mozna chodzic na solarium!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NIE WOLNO!!!!!!jest duze niebezpieczenstwo odklejenia sie łozyska ,mogą powstac plamy z ktorymi bardzo ciezko walczyc no i niestety na solarium latwo zlapac grzybka!!!!pamietajcie o tym ze nigdy niewiadomo jak dokladnie i czym zostało umyte łozko.oczywiscie nie powinno tak sie zdarzyc ale rożnie to bywa z tą czystoscią ! niestety!a wiecie ze w ciązy jestesmy bardzo podatne na takie infekcje!Ja bardzo lubie solarium ale nigdy nie poszłabym w ciazy! na pierwszej wizycie u gin. bylam dosyc opalona i lekarka od razu powiedziala zebym od razu zrezygnowala z solarium. OCZYWISCIE DECYZJA NALEZY DO WAS,KAZDY ROBI CO UWAZA ALE JA BEDAC W SALONIE NIE WPUSCILA BYM ZADNEJ CIEZARNEJ NA LOZKO.to tyle ode mnie .pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 12:34 jest duze > niebezpieczenstwo odklejenia sie łozyska ,mogą powstac plamy z ktorymi bardzo > ciezko walczyc Dokładnie tak jak piszesz, ale to dotyczy zarówno solarium, jak i słońca >na solarium latwo zlapac grzybka na basenie też na pierwszej wizycie u gin. bylam dosyc > opalona i lekarka od razu powiedziala zebym od razu zrezygnowala z solarium No właśnie. Nikt przeciez nie mówi, że będac w ciąży chodzę do solarium, bo chcę zrobic się na mulatkę. Chodzi o delikatną zmianę zabarwienia skóry z przezroczystej na lekko opaloną. Odpowiedz Link Zgłoś
paka25_k Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 12:41 alicez nie obraż sie , ja jestem przeciw ..ale kazdy robi jak uważa.POLECAM SAMOOPALACZE ALBO KREM BRAZUJĄCY SOPOT!POZDRAWIAM GORACO! co do słoneczka to nie wolno lezeć plakiem ale nie mozna tez go unikac zupelnie... Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 19:51 No a za chwilę odezwą się rzesze przeciwniczek samoopalaczy, które niby przenikają przez skórę i szkodzą dziecku. A ja się wcale nie obrażam i nikogo nie zmuszam do chodzenia na solarium. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnodziej_ka Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 19:59 Chodzac do gin czesto widze kobiety w zaawansowanej ciazy, ktore ewidentnie nie unikaja solarium. Ja sama jestem jego przeciwniczka, bo dziewczyny czesto przesadzaja i nie widza zdrowej granicy w opalaniu, a pozniej wygladaja jak swoje babcie. Podejrzewam, ze to jest sprawa zupelnie indywidualna, osobiscie opalalam sie juz na sloncu w tym roku, ale nie dluzej niz godzine i nie czulam sie wcale zle po tym. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna100 Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 12:37 mój gin też jest przeciwny chodzeniu na solarium w czasie ciąży. Co do słońca, to wylegiwanie się może doprowadzić do skurczy i szybszego porodu lub poronienia. Są przecież inne metody, by wyglądać na ładnie opaloną. Słyszałam,że w salonach wykonuje się takie spryskiwanie całego ciała samoopalaczem. Trwa to bardzo krótko, a opalenizna utrzymuje się przez 2 tyg.Wiem, że w ciąży nie może być w składzie tego samoopalacza jakiegoś składnika. Jeśli któraś wie, to proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
arla5 Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 22:32 w zyciu nie poszlabym w ciazy na solarium. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia262 Re: Ciaza a solarium? 07.06.05, 22:43 zawsze wydawalo mi sie, że dla kobiety w ciąży najważniejsze na swiecie jest zdrowie maluszka. a tu się okazuje, że nie, że dla niektórych ważniejszy jest własny wygląd!! dziewczyny, zastanówcie się trochę!! a noworodka bys polozyla pod lampą? slońce jest rzecza naturalną, dziecko bedzie na nim przebywało, i "ciężarówka" tez, oczywiście w granicach rozsądku. Ale solarium?????? w życiu Odpowiedz Link Zgłoś
gabi67 Re: Ciaza a solarium? 08.06.05, 07:48 Mysle ze to wszystko jest nie dobra rzecza dla maluszka zreszta takie samo zdanie ma moja gin.Trzeba sie zastanowic co jest wazniejsze czy zdrowie dzidzi czy własne widzi misie. A i jeszcze jdno podchodzisz do sprawy jak 16 latka a nie kobieta spodziewająca sie dziecka i co to za lekarz który mówi ze to nie szkodzi dziecku Bez urazy ale wydaje mi sie to nie powazne i nie odpowiedzialne !! Pozdrawiam Gabi Odpowiedz Link Zgłoś
czarnodziej_ka Re: Ciaza a solarium? 08.06.05, 09:24 Hej! Juz troche przesadzilas Gabi, to kobieta ma lezec odlogiem, bo inaczej to juz jest nieodpowiedzialna? Nasze babcie i matki czesto pracowaly ciezko cala ciaze, nie robily sobie usg i nie lataly co miesiac po ginach, i jakos to w tamtych czasach mielismy wyze demograficzne. Dziecko po to jest w lozysku, aby ono go chronilo. Czasami jak was czytam to mam dosc tego forum, na ktorym przesadza sie pod kazdym wzgledem. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi67 Re: Ciaza a solarium? 08.06.05, 09:30 W czym przesadziłąm że to jest moje zadnie że to jest nie odpowiedzialne bo jest .masz ochote lezec na solarium Twoja sprawa i Twój wybór a co do naszych babc to i umieraklnośc noworodków była więkasza wiec nie gadaj że łozysko wszystkoa załatwi czyli ochroni dziecko niestety w czsaie ciazy trzeba sobie czasem czegos odmówić. I właśnie po takich stwierdzeniach to słabo sie robi bez urazy Gabi Odpowiedz Link Zgłoś
drozdilla Re: Ciaza a solarium? 09.06.05, 17:06 popieram GABI!!!żadna przesada.szczęśliwe są kobiety które mają zdrowe dzieci mimo swoich głupot jakie popoełniają.Niestety moje drogie ,decydując się na dziecko trzeba zdawac sobie sprawę ,że zmieni się nasze życie i każda decyzja powinna byc podjęta dla dobra dziecka.w ciąży każda ostrożność nie jest przesadą.chyba mozna zrezygnować z paru przyjemności po to by potem nie obwiniać się przez całe życie że mam nieszczęśliwe dziecko bo byłam głupia jak nosiłam je pod sercem?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: Ciaza a solarium? 09.06.05, 17:42 wiecie co? ja sama się zastanawiam, jak to jest z tym solarium, choć sama nie pójdę w ciąży... o przebarwieniach każdy wie, o przegrzaniu też... ale przecież to promieniowanie szkodzi przede wszystkim na oczy i skórę!!! czy to oznacza, że może uszkodzić oczy dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
ataner37 Re: Ciaza a solarium? 08.06.05, 09:42 Nie powinno się chodzić na solarium w czasie ciąży. Sama nigdy bym nie poszła. Zresztą na stronach internetowych solariów wsród przeciwwskazań jest zawsze wymieniana ciąża. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutka201 Re: Ciaza a solarium? 09.06.05, 11:21 Z tego co ja pamiętam nawet w tych solariach do których chodziłam przed ciażą były informacje o przeciwskazaniach do opalania i wszędzie tam właśnie było jednym z przeciwskazań CIĄŻA. Obecnie jestem biała jak córka młynarza, ale na pewno nie pójdę do solarium, nawet mi to do głowy nie przyszło. Trochę naturalnego słońca to i owszem, ale nie solarium! Odpowiedz Link Zgłoś
bebe73 Re: Ciaza a solarium? 09.06.05, 11:38 Czy do takiego solarium tylko na dekolt i twarz można chodzić? Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: Ciaza a solarium? 09.06.05, 11:45 Czarnodziejka napisała : >Dziecko po to jest w lozysku, aby ono go chronilo... Od kiedy dziecko jest w łożysku ? chyba pomyliło ci się z macicią .Łozysko spełnia inna funkję dostarcza dziecku składników odzywczych. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnodziej_ka Re: Ciaza a solarium? 09.06.05, 18:30 Chyba tylko ty nie zrozumialas sensu wypowiedzi, oczywiscie ze dziecko nie jest w glowie, tyle wiem, a Ty jak rozumiem cwiczysz czepianie sie. Poza tym lozysko spelnia funkcje ochronna rowniez, ale to zapewne rowniez wiesz doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina761 Lubię wizyty w solarium. 09.06.05, 11:49 Nawet bardzo. Uwielbiam wylegiwanie na słoneczku. Jestem z tych, które ze względu na białaśną karnację opalają się przez okrągły rok. Również przez okrągły rok mam piękną opaloną skórę. Odkąd pracowaliśmy na dzidzią, zrezygnowałam z solarium w comiesięcznej drugiej połowie cyklu. Od pozytywnego testu nawet nie przyszło mi do głowy żeby się opalać. Trochę promieni łapię jedynie podczas spacerów. A oto nasz ukochany Maluch: oneintheoven.net/preg/ticker.24703.png Odpowiedz Link Zgłoś
michalina761 Dodatek. 09.06.05, 11:57 A Wy- róbcie co chcecie- opalajcie się, palcie papierosy, skaczcie na dyskotekach do białego rana i co tam jeszcze przyjdzie Wam do głów. Nie jestem za leżeniem odłogiem przez całe 9 miesięcy, jeżeli tylko ciąża tego nie wymaga. Niektórym z nas, z trudem przyszło zajście w ciążę. Uważam, że ciąża to stan odmienny i taki też styl życia powinno się prowadzić. Odmienny i ostrożny. Pozdrawiam Wam i życzę wszystkim mądrych decyzji. A oto nasz ukocgany Maluch: oneintheoven.net/preg/ticker.24703.png Odpowiedz Link Zgłoś
czarnodziej_ka Re: Dodatek. 09.06.05, 18:36 No wlasnie michalina i te, ktorym z trudem przyszlo zajsc w ciaze niech nie zatruwaja zycia innym. Kazdy ma swoje poglady i podejscie do zycia. Sama bylam juz prawie pogodzona z mysla, ze dzieci nie moge miec, ale nie robilam z tego dramatu, bo zawsze wiedzialam, ze dziecko moge adoptowac i na pewno tak tez zrobie w przyszlosci. Kiedy okazalo sie, ze jestem w ciazy, to plakalam ze szczescia, ale nie ograniczam sie we wszystkim, bo tak jak juz napisalam kiedys slowa mojej gin, ktora sama jest obecnie w zaawansowanej ciazy "dziecko jak jest zdrowe i ma sie urodzic, to trudno mu zaszkodzic" i ja w to wierze, bo jezeli jest nam dane w tym momencie cieszyc sie tym darem to tak bedzie, jezeli nie to tez musimy umiec sie z tym pogodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe73 Re: Dodatek. 09.06.05, 22:38 Zgadzam się z czarnodziej_ką. Forum jest po to zeby wymieniac się poglądami i radami a nie je sobie narzucać. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi67 Re: Dodatek. 10.06.05, 07:16 Czarodziejka łatwo powieczic trudniej wykonać!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moniulka_30 Re: Dodatek. 13.06.05, 08:40 Michalina! calkowiecie popieram Twoje zdanie,jezeli jestesmy juz w ciazy,powinnismy to uszanowac. tez jestem za tym zeby nie "lezec plackiem",ale niektore zachowania uwazam co najmniej za niestosowne. Uwazam, ze jesli ktoras z nas nie dba o siebie i dzieciatko bedac w ciazy,odbije sie to na niej po porodzie. Tak wiele sie teraz o tym mowi, że to jak kobieta zachowuje sie w czasie ciazy ma wplyw na zachowanie maluszka po narodzinach. a odnosnie solarium- moja kolezanka prowadzi taki zaklad i kiedy dowiedziala sie ze jestem w ciazy,natychmiast zabronila mi sie opalac. nie chodzi o to ze jest goraco czy duszno. chodzi o to ze to sa promienie, ktore wytwarza solarium w czasie opalania. kolezanka jezdzi na kursy, duzo czyta i mam do niej zaufanie. nie wspomne o tym, ze kazda osoba pracujaca w solarium powinna pouczyc ciezarna o duzej szkodliwosci sztucznego opalania. pozdrawiam serdecznie - Monia Odpowiedz Link Zgłoś