Dodaj do ulubionych

FARBOWANIE WŁOSÓW

08.06.05, 10:25
Czy to prawda, że w pierwszym trymestrze ciąży raczej lepiej powstrzymać się
od farbowania włosów?
Mam stracha wielkiego, bo ta sytuacja mnie dotyczy. Wróciłam od fryzjera, a
potem zostałam uświadomiona o mojej głupocie. Z drugiej strony nigdzie nie
znalazłam informacji o tym, by chemikalia przeniakały przez skórę głowy do
dzidziusia...
sad
Obserwuj wątek
    • sylwia.ax Re: FARBOWANIE WŁOSÓW 08.06.05, 10:44
      Ja farbowałam w ciązy włosy kilka razy. Gin powiedział mi ze oczywiscie lepiej
      gdybym tego nie robiła, ale z drugiej strony nowoczesne farby są dobrej
      jakości, wieć jak żle się czuję nieufarbowana, to tragedii też nie bedzie jak
      to zrobię.
      • gosia262 Re: FARBOWANIE WŁOSÓW 08.06.05, 10:56
        porblem nie leży w przenikaniu przez skórę tej chemi, tylko jej wdychaniu. ja
        farbuje włosy jak najrzadziej się da, i to przy dobrej wentylacji. oczywiscie,
        co za dużo to niezdrowo, ale myślę, że 2-3 farbowania w czasie ciaży nie
        zaszkodza dzidziuli!! podobno znacznie bardziej szkodliwe sa płyny do trwałej i
        tego należy unikac. pozdrawiam
      • lamariol Re: FARBOWANIE WŁOSÓW 08.06.05, 11:01
        Ja tez wyczytałam, ze nie powinno się w pierwszym trymestrze farbować włosów.
        Ale wyglądałam tak koszmarnie, ze się sama na to skusiłam. Pełna obaw
        skonsultowałam to, ze fryzjerką, do której chodze od kilku lat. Uspokoiła mnie,
        z obecnie sa takie kosmetyki, pozbawione amoniaku, na bazie ziół, które nie
        powinny, nie mają (jej zdaniem) żadnego wpływu na maleństwo. Mówiła też, ze
        sama często rozjaśniała włosy bedąc w ciąży (a jest platynowa blondyną) i ma
        piękne zdrowe maleństwo. Pozdrawiamsmile
    • soffia2 Re: FARBOWANIE WŁOSÓW 08.06.05, 10:58
      Jak sie tylko dowiedzialam o swojej ciazy wybralam sie akurat do swojej
      fryzjerki, ktora slyszac ta wiadomosc ODMOWILA farbowania mi wlosow, tlumaczac
      ze nawet najlepsza farba zawiera chemie, ktora jest niezdrowa dla plodu.
      W miedzyczasie czytalam na ten temat w kilku miejscach i generalnie nie powinno
      sie farbowac wlosow w ciazy. Po pierwsze ze wzgledu na chemie,ktora wnika w
      skore glowy, po drugie dlatego, ze hormony wariuja i nawet jesli sie zafarbuje
      wlosy na drugi dzien po farbie moze nie byc sladu. Oczywiscie co do tego
      drugiego przypadku to wszystko moze byc w porzadku, ale nie zmienia to faktu, ze
      to co niezdrowe wnika w skore glowy, a potem wedruje dalej.
      • luna333 Re: FARBOWANIE WŁOSÓW 08.06.05, 11:09
        ja się najzwyczajniej w świeci spytałam o to swojego lekarza i mi powiedziano
        że lepiej się wstrzymać z farbą do 20tc później już mogę choć oczywiście mam
        tego nie wdychać smile nie mówię tu o pasemkach tylko pełne farbowanie zwykłą
        farbą smile ale bez paniki bo co lekarz to opinia inna - pytać swojego i się
        stosować w końcu po to mamy swoich lekarzy by rozwiewali nasze wątpliwości smile
    • michalina761 Farbowałam. 08.06.05, 11:08
      Farbowałam włosy w trzecim miesiącu. Będę powtarzała ten zabieg co dwa
      miesiące. Tak rzadki kontakt z chemią nie powinien Maluchowi zaszkodzić.
      Dzidzia pewnie cieszy się w brzuszku z dobrego samopoczucia Mamy.

A oto nasz ukochany Maluch:
      oneintheoven.net/preg/ticker.24703.png
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka