20.06.05, 11:45
Dziewczyny mam wrazenie czasami,ze mi serce wyskoczy.Czesto nie moge zlapac
tchu.Bylam u kardiologa-kazal mi zrobic usg serca i dal skierowanie.Tylko,ze
u mnie w miescie na usg serca czeka sie 2 miesiace-mam termin na polowe
sierpnia!!! A prywatnie nie ma gdzie posc,bo nikt nie ma sprzetu. Obled po
prostu - ta sluzba zdrowia jest chora!
Obserwuj wątek
    • natalit Re: USG serca 20.06.05, 15:34
      A gdzie ty mieszkasz?! Badanie takie jest dość pospolite (zwane też echem
      serca). Moje serducho też szalało w drugim trymestrze i w dodatku biło nierówno.
      Mój lekarz skierował mnie na badania hormonów tarczycy (wyszło w normie), potem
      zrobiłam prywatnie (za 50 zł) usg serca (też ok). Kardiolog zlecił jeszcze
      oznaczyć poziom magnezu i potasu we krwi. Tu wyszedł mi niedobór (który
      uzupełniłam).
      Poza tym musiałam kontrolować ilość wypijanych płynów (w sumie ok 2 litry na dobę).
      Teraz wszystko się uspokoiło (36 tc), a ja przede wszystkim. Mój gin dodał
      jeszcze, że w ciąży tętno ok 90-100 na minutę jest jeszcze w porządku.
      Tak więc nie przejmuj się i rób spokojnie badania. Jeśli nie znajdziesz u siebie
      echa serca, to warto wyruszyć gdzieś dalej. Powodzenia i nie denerwuj się. Wiem,
      że to przeraża, jak dzieje się z nami coś, czego nie rozumiemy, ale pomyśl o
      dziecku i nie stresuj się!
      • dorota751 Echo = USG? 20.06.05, 15:39
        No nie wiem czy echo serca to tosamo co USG?
        • ama79 Re: Echo = USG? 20.06.05, 16:03
          Oczywiście, że to samo. Ja miałam to badanie.
          To bardzo popularne, nie potrzeba jakiegoś specjalnego aparatu.
          • dorota751 Re: Echo = USG? 20.06.05, 16:27
            Ja też miałam robione echo - co prawda dawno temu, ale nie pamiętam żeby
            siedział koło mnie lekarz i gapił się w monitor oglądając moje serducho.
            • dorota751 Re: Echo = USG? 20.06.05, 16:28
              i jeszcze jedno: kiedy mój mały synek miał robione usg serca to było to usg a
              nie echo.
              • r.kruger Re: Echo = USG? NIE 20.06.05, 17:13
                Echo a usg serca to są różne badania.Wiem bo ja miałam w ciąży a potem
                synek.Często kłopoty z sercem w ciąży pojawiają się bo organizm przeciążony a
                serducho ma mało miejsca,ale czasem ujawniają się wady.Mnie powiedzieli że mam
                czekać dwa miesiące więc pojechałam na oddział na "żywioł" i powiedziałam że
                jak zmarnują mi dzidziusia to...nie przeklinałam ale badanie zrobiono mi na
                drugi dzień.Trzeba walczyć o swoje prawa!
            • natalit Re: Echo = USG? 20.06.05, 16:59

Echo serca jest badaniem struktur i ruchów serca przy pomocy odpowiedniego
              aparatu USG. Echo serca można przeprowadzić w celu oceny budowy i działania
              zastawek serca, pomiaru wielkości i pracy komór serca oraz diagnostyki wad serca
              oraz nowotworów mięśnia sercowego. To badanie pozwala również zdiagnozować
              obecność płynu (np. krewi) w worku osierdziowym (worku otaczającym serce).

Opis badania

Echo serca może być przeprowadzone w gabinecie lekarskim, w przychodni lub przy
              łóżku chorego. Pacjent jest ułożony na wznak lub na boku z odsłoniętą klatką
              piersiową. Na głowicę aparatu (urządzenie w kształcie małego cylindra, które
              wysyła i odbiera fale dźwiękowe) nakładany jest żel a następnie głowicę
              przykłada się pod różnymi kątami do klatce piersiowej w okolicy serca. Obraz
              serca jest pokazywany i nagrywany na specjalnym monitorze a następnie lekarz
              ogląda i ocenia wynik badania. Całe badanie trwa 30 - 90 minut.

materiał ze stron gazeta.pl/zdrowie
            • connie1 Re: Echo = USG? 20.06.05, 17:11
              Oj na pewno echo polega na "gapieniu się" w monitor , mówię z pełnej
              autopsji , jestem echokardiografistą...
          • connie1 Re: Echo = USG? 20.06.05, 17:09
            Tak potocznie jest to to samo ,ale co do aparatu to się nie zgodze , trudno
            robić echo serca głowica brzuszną (odwrotnie mozna probować).
            Wazny jest rodzaj glowicy do aparatu usg.
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka