Dodaj do ulubionych

kość nosowa i NT

15.07.05, 08:13
W USG w 13 t.c. stwierdzono u mnie brak kości nosowej (co jest jednym z
markerów ZD, bo u tych dzieci kość pojawia się później) oraz przezierność
karkową=3,3mm. Czy którejś z Was tak wyszło? Czy to już świadczy o tym że
będę miała dziecko z Zespołem Downa lub inną wadą genetyczną? Jeśli wiecie
coś na ten temat to proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. Asia
Obserwuj wątek
    • hanka45 Re: kość nosowa i NT 15.07.05, 08:58

Myślę, że powinnas zrobic test podwójny z krwi (jeśli to nadal 13 tydzien). To
      badanie pozwoli dokładniej ocenić sytuację. Mam nadzieję, że wszystko będzie
      dobrze. Mocno trzymam kciuki.
      • sonia5 Re: kość nosowa i NT 15.07.05, 09:07
        Jeśli lekarz sam nie zwrócił uwagi na te dane i nie wysłał Cię na dodatkowe
        testy to raczej nie powinnaś się martwić. Jedynie rozwiać Twoje wątpliwości
        może rozwiać konsultacja z lekarzem. Jako ciekawostkę powiem, że niewiele matek
        tak naprawdę wie co to jest NT i czasem nawet nie wiedzą, że przy okazji USG
        takie pomiary są robione (chyba właśnie dlatego, że jeśli wymiary nie budzą
        żadnych wątpliwości u lekarza, to pomija to w rozmowie z przyszłą mamą).
        • sonia5 Re: kość nosowa i NT 15.07.05, 09:13
          Nie dopisałam tego wyżej, że faktycznie dane powyżej 3mm w badaniu NT stanowią
          podwyższone ryzyko i zalecane jest wtedy dodatkowe badanie inwazyjne (testy
          krwi zdaje się, że są mało wiarygodne, bo tylko sugerują prawdopodobieństwo
          wystąpienia jakiś wad, ale nie mówią, czy dana ciąża jest z jakiś powodów
          nieprawidłowa).
    • hanka45 Re: kość nosowa i NT 15.07.05, 09:30

Moim zdaniem, jesli medycyna idzie do przodu i poznawane są nowe wskaźniki
      różnych chorób, to dobrze jest z tego korzystać. I jeżeli lekarz dokonuje
      pomiarów NT oraz kości nosowej, to robi to w jakimś celu. Zgadzam się, że
      rzeczowa konsultacja z lekarzem ma tu kluczowe znaczenie. Może faktycznie testy
      z krwi nie zawsze są miarodajne, wiec może spróbuj skonsultować wynik ze
      specjalistą USG...
    • aankaa1 Re: kość nosowa i NT 15.07.05, 10:20
      Nie zawsze tak bywa. Poszukaj w wyszukiwarce, ja w swoim czasie też szukałam
      poddobnych informacji i znalazłam naprawę wiele postów, w których dziewczyny
      opisywały, że mimo podwyższonego wyniku NT wszystko okazywało się w porządku.
      Usg możesz powtórzyć, możliwe, że u jakiegś specjalist od usg, dziewczyny
      jeżdżą nawet do innego miasta, żeby dziecko ocenił w usg ktoś kto się
      specjalizuje w oenie genetycznej płodu. Badania z krwi (test PAPPA - krew +
      ocena usg, test podwójny, test potrójny również możesz zrobić aczkolwiek to
      jest jedynie prawdpodobieństwo i tylko amniopunkcja (15-18 tc), której nie ma
      co aż tak strasznie się bać da Ci pewność. Wszystko będzie dobrze, ale dla
      własnego spokoju zrób dodatkowe badania.
    • amwaw Re: kość nosowa i NT 15.07.05, 10:32
      Nie świadczy- świadczy o podwyższonym prawdopodobieństwie wystąpienia trisomii
      w porównaniu z dziećmi, które mają już kość nosową. O dalszym postępowaniu
      decyduje lekarz- mój przy innym markerze zaproponował amniopunkcję, jeżeli chcę
      wiedzieć. Jeżeli lekarz nic o tym nie wspominał, a Ty chcesz przeprowadzić
      dodatkowe badania- proponuje test pappa( do 14tc)- daje najwyższy zakres
      ufności w porównaniu z innymi testami prenatalnymi (podwójnym, potrójnym),-90%
      z NT- ale można wykonywać go do 14tc.
      Pozdrawiam
      • phantomka Re: kość nosowa i NT 15.07.05, 10:37
        Hej, mi kosc nosowa i NT sprawdzalo 2 ginow i jeden z nich powiedzial (nie wiem
        czy to rzeczywiscie tak jest), ze do 16 tc. to jest dosyc plynne, dlatego
        jednym badaniem nie nalezy sie denerwowac. Ja na Twoim miejscu poszlabym przede
        wszystkim skonsultowac to z kims innym (chociazby same wyniki) i wtedy
        podejmiesz decyzje co dalej.Powodzenia!!
        • amwaw Re: kość nosowa i NT 15.07.05, 10:48
          smile
          Rzeczywiście- po 16tc jest to już nie-płynne i nie można stosować jako markerów
          trisomii- po prostu już kość jest, a przezierność nie jest już miarodajna. Coś
          nakręcili Tobie Ci lekarze. Przy czym zasadniczo- sprawa markerów to sprawa
          statystyki, przeprowadzona na podstawie badań epidemiologicznych, a nie
          diagnostyki. Obecność markerów predysponuje tylko do trisomii. Ja miałam
          przedłużającą się przepuklinę pępowinową, a test pappa wyszedł wzorcowo.
          Pozdr
    • auusis Re: kość nosowa i NT 15.07.05, 11:35
      Ja na Twoim miejscu nie robilabym już testów PAPPA ani innych, ponieważ nie
      dają 100% pewności, i nic to Ci nie da. Jedyne badanie, które daje pewność na
      100% to amniopunkcja, może nie jest przyjemnym badaniem ale przynajmniej
      będziesz wiedziala co się dzieje. Chyba najgorszym mankamentem przy
      amniopunkcji jest czekanie, ja czekamlam na wyniki aż 5 tygodni, myślalam że
      zwarjóję... dodam tylko dla otuchy, że mój synek mial NT 3,5mm (wynik
      potwierdzony przez 3 lekarzy), a amniopunkcja wykluczyla wszelkie wady
      genetyczne... teraz jestem 38tc i nie mogę się doczekać na synka... Pozdrawiam
      i trzymam kciuki za Was!
    • margaret11 Re: kość nosowa i NT 15.07.05, 13:19
      Moje dziecko też nie miało kości nosowej i NT ok. 5 w 12 tygodniu. Robili mi
      testy z krwi i każdy wynik był inny. Raz zły raz dobry. Tylko amniopunkcja da
      Ci pewność na 100%. Ja robiłam ją w Łodzi na Sterlinga i na wyniki czekałam 2
      tygodnie. Dla własnego spokoju udaj się do poradni genetycznej w swoim mieście
      i tam Ciebie powinni już pokierować. U mnie ta historia skończyła się
      tragicznie, ale masz szanse też na to że wszystko jest o.k. Trzymam kciuki i
      wiem co czujesz, bardzo Ci współczuję. Zrób badania dla własnego spokoju.
    • jotr3 Re: kość nosowa i NT 15.07.05, 14:20
      Dziękuję za posty. Byłam już w poradni genetycznej, mam termin amniopunkcji,
      ale to czekanie i brak pewności jest takim koszmarem, że chcę zebrać jak
      najwięcej informacji na ten temat, żeby nastawić się odpowiednio. Pozzdrawiam.
      Asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka