nicol.lublin 22.07.05, 10:41 jakie mają wartości odżywcze? ciągle się mówi, że zdrowe, że trzeba jeść, ale oprócz jodu to nie wiem konkretnie co się wnich kryje? no bo żelazo, to chyba nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nicol.lublin Re: ryby 22.07.05, 10:47 a więcej nic? a jakieś witaminy? mikroelementy? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: ryby 22.07.05, 10:49 nicol.lublin napisała: > a więcej nic? a jakieś witaminy? mikroelementy? nie mam pojecia. moze w googlach poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka45 Re: ryby 22.07.05, 10:56 Wapń, magnez, selen, fosfor. Wielonienasycone kw. tłuszczowe (zapobiegaja np. zakrzepom). Lepsze i bardziej wartościowe są rybki morskie. lilypie.com/days/060101/4/0/1/+10[/img][/link][/center] Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: ryby 22.07.05, 11:00 oto wyniki moich poszukiwań: Ich białko jest równie wartościowe jak białko mięsa, a przy tym bardziej lekko strawne. Tłuszcz ryb morskich zawiera znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym także omega-3, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Ryby są również bogate w składniki mineralne i witaminy, m.in. selen, fosfor, magnez, wapń, witaminę A, fluor, potas, witaminę D3. Ryby morskie oraz owoce morza są ponadto wspaniałym źródłem jodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Re: ryby 22.07.05, 11:07 np tuńczyk (inne pewno tez) ma dużo białka - a ono jest b. ważne. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś