phantomka 03.08.05, 19:36 Witam, wlasnie dostalam te zastrzyki (clexane 100) ze wzgledu na nawrot zakrzepicy, czy ktoras z was robila je sobie w brzuch? Interesuje mnie czy ten lek jest dobrze tolerowany w ciazy i czy brzuchol pozniej nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita75 Re: Clexane 03.08.05, 19:40 Bralam clexane w ciazy, ale krotko, raptem 3 dni. Raczej robienie zastrzyku w brzuch,w stanie blogoslawionym jest niewskazane, w szpitalu mialam w udo. Odpowiedz Link Zgłoś
arsen1983 Re: Clexane 03.08.05, 19:47 Ja biore Clexane 40mg/0,4ml od ponad miesiąca i jeszcze przede mną 6 miesięcy. Clexane jest nie groźne dla płodu, nie przenika do niego. Na początku miałam lekkie siniaki na brzuchu, ale teraz sie wprawiłam i jest ok. Po zastrzyku zostaje tylko kropeczka, której nie ma na drugi dzień. A w którym jestes tygodniu ? Ja miałam zakrzepicę rok temu, teraz jestem w 13 tyg, więc także obawiam się jej nawrotu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: do Arsen 03.08.05, 20:20 Ja mialam zakrzepice pierwszy raz 10 lat temu (pourazowo), teraz jestem w 22 tc. i niestety zaczely wracac potworne skurcze. Skierowali mnie do szpitala, ale sie nie dalam, skoro moge sie leczyc w domu. A gin powiedziala mi dzisiaj, ze i tak najgorsze przede mna, bo pozniejsze obciazenie brzuchem bedzie powodowalo wieksze dolegliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: Clexane 03.08.05, 20:00 W ciąży bezpieczniej robić clexane w udo. jest tak samo dobrze przysfajalny. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Clexane 03.08.05, 20:07 podaj lapke! ja sie kulam od 4 tc do 26! z tym, ze ja mialam 40 jednostek. zastrzyki naprawde pryszczaste, czasami jak trafisz w unerwione miejsce to lekko zaboli a tak to naprawde NIC! dasz rade lek tolerowalam naprawde rewelacyjnie, moj syn tez Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Clexane 03.08.05, 20:17 Pimku mialas w brzuch? Bo jutro przychodzi pigula pokazac mi jak je robic, ale mialam wskazanie robic w brzuch i teraz nie wiem, czy zmienic na to udo? Ja mam nadzieje, ze po tych 2 tygodniach mi przejdzie, chociaz juz mnie nastraszyli zastawka w lydke( Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Clexane 03.08.05, 20:23 milam w brzuch i lekarz powiedzial, ze mam kluc w brzuch a uda zostawic na czas, kiedy brzuch bedzie napiety i duzy. mial racje, koncowke zastrzykow bralam w nogi, gdybym wczesniej ich nie poszczedzala to nie mialabym gdzie sie pokluc.... Ty bedziesz pewnie na clexanie do konca... a acard tez masz? w brzuch naprawde latwo ( chociaz przyznam sie ze zadnego nie robilam ja, tylko maz-lekarz), z tym, ze technicznie jest to proste, ja mialam opory w glowie. musisz wziasc fald skury i wbic w miare prosto igle, a potem wstrzyknac. mozna szybko.kup sobie w aptece gaziki do dezynfekcji LEKO, sa nasaczone spirytem, ulatwiaja zycie. powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Clexane 03.08.05, 20:34 Acardu nie dostalam, biore jeszcze detralex i aspargin. Ja mam zamiar robic sama, ale zobaczymy co z tych zamiarow zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Clexane 03.08.05, 20:36 phantomka napisała: > Acardu nie dostalam, biore jeszcze detralex i aspargin. > Ja mam zamiar robic sama, ale zobaczymy co z tych zamiarow zostanie. moje kolezanki same sie szprycowaly, tylko ja taka niedorobiona jestem Odpowiedz Link Zgłoś
arsen1983 Re: Clexane 03.08.05, 20:32 To nic trudnego. Złap fałdę brzuszną jakbyś chciała sprawdzić ile masz tłuszczyku, najlepiej rozluźnij brzuch, połóż się i wbij cała igłę. Delikatnie wprowadzaj płyn. Mam doświadczenie, bo widziałam jak pielęgniarka mi robiła w szpitalu kiedyś jak leżałam. Odpowiedz Link Zgłoś
agakra Re: Clexane 03.08.05, 21:36 nie przejmuj sie, po 2 tygodniach bedzie to dla ciebie tak naturalne jak mycie zebow. Bralam od poczatku ciazy do ok. 20 tygodnia w brzuszek. Odpowiedz Link Zgłoś