Dodaj do ulubionych

Stanik w szpitalu - konieczny?

04.08.05, 08:52
Dziewczyny, jak to jest? Trzeba kupowac te brzydkie staniki do karmienia? Ja
na codzien nie nosze zbyt czesto stanikow. Gabaryty mam niewielkie. Nosze jak
trzeba przyzwoicie wygladac. Po co ten stanik do karmienia? Bo tak leci mleko
i inaczej bedzie lecialo po brzuchu? Jakos srednio mi sie usmiecha kisic
calymi dniami cycki w staniku. Potrzebne to jest czy mozna sie obejsc bez?
Obserwuj wątek
    • dazzle Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 08:56
      stanik może się o tyle przydać, że piersi się lubią powiększyć w okresie tzw.
      nawału (acz znam to tylko z teorii), są bolesne i mogą wymagać podtrzymania.
      poza tym rzeczywiście się z nich leje i wtedy nie tylko stanik,ale i wkładki
      laktacyjne w tymże bardzo się przydają. no i trzecia sprawa - skóra ma
      określoną wytrzymałość i może nie warto jej narażać na nadmierne rozciągnięcie
      i klasyczny OBWIS smile - warto ją wspomóc dobrym stanikiem. a naprawdę nie
      wiadomo, jakie gabaryty osiągną piersi przy karmieniu i jak skóra to zniesie.
      Wybór i tak należy do Ciebie.

pozdrawiam,
      dazzle
      • karolinazajac Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 08:59
        A może watro poszukać jakiegoś wygodnego stanika, nie takiego typowego do
        karmienia, tylko ładnego, rozpinanego z przodu. Jak Ci się piersi nie powiększą
        do rozmiaru F to może zdać egzamin wink
    • aniazurawska Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:03
      Witam serdecznie! U mnie było tak, że na początku nie miałam pokarmu, więc nie
      chodziłam w staniku ale chyba na trzeci dziń po porodzie zrobił się nawał i w
      momencie jak mała piła z jednej piersi to z drugiej leciał pokarm. Chociaż
      leciał to mało powiedziane on po prostu lał mi się po koszuli a czasem to kapało
      na podłogę, bo karmiłam na siedząco. Piersi urosły mi o 2 numery i teraz mam D -
      po prostu nie da się chodzić bez stanika. Myślę też że trzeba chodzić w staniku
      bo pokarm powoduje ciążęnie piersi w dół a stanik zawsze trochę podtrzymuje,
      żeby nie okazało się po zakończeniu karmienia że mamy dwa cienkie wiszące
      flaczki. Ja nawet śpię w staniku, żeby nie brudzić koszuli. Weź go ze sobą do
      szpitala i sama zdecydujesz czy jest ci niezbędny. Pozdrawiam Ania i Majunia
      • pimpek_sadelko Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:04
        kurcze... o dwa numerki urosly?
        to ja juz nie wiem jaki rozmir mam kupic!sad
        na codzien nosze c/d.
        • dazzle Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:08
          hehehe
          ja w tym moim sklepie dostałam E triumpha, który jest elastyczny i się może
          powiększyć... do G???
          mnie to już bawi, bo co mam robić?
        • amelia42 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:08
          Pimpek, ja noszę w tej chwili D, przed ciążą B, wczoraj kupiłam sobie DD na
          wypadek powiększenia się piersi i muszę ci powiedzieć, że ten DD wcale nie jest
          na mnie taki za dużysmile))))
          • pimpek_sadelko Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:10
            amelia42 napisała:

> Pimpek, ja noszę w tej chwili D, przed ciążą B, wczoraj kupiłam sobie DD na
            > wypadek powiększenia się piersi i muszę ci powiedzieć, że ten DD wcale nie
            jest
            >
            > na mnie taki za dużysmile))))

ale mi w ciazy cycki nie urosly... nie wiem czy po ciazy urosna. chcialabym
            stanik podtrzymujacy piersi, nie zadenstreczowy... streczowe sa dobre na male
            cycki, wieksze wygladaja w nich zalosne, a te niestreczowe trzeba kupic na
            konkretny rozmiarsad buuuuuuuuuuuuuuuuuuu
            • dazzle Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:15
              wiesz, ten Triumpha jest z takiego materiału, który pod wpływem ciepła ciała
              dopasowuje się do krztałtu piersi, ale ją bardzo dobrze trzyma od spodu, nie
              uwiera i nie uciska kanalików mlekowych. No i ma solidny pas podtrzymujący,
              zapinany jest na 3 haftki, istny pancerniak. może z erotyką i kobiecością ma
              mało wspólnego, ale ja i tak nie mam wyjścia, bo jak nie będę nosić, to się
              zacznę o swoje piersi w końcu potykać... na poziomie podłogi smile))
              • jolanta8 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:17
                dazzle,ten stanik z Trumpha to jakiś typowy na ciąże? rozpinany na brpdawce czy
                poprostu normalny stanik?
                pytam,bo mam już D i same takie sobie staniki,bo nic łanego u nas nie ma w tym
                rozmiarzesad
                • dazzle Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:19
                  typowy dla mam karmiących, nawet nie na ciążę, bo ja mam 12 dni do terminu.
                  piękny nie jest, ale wygodny.
              • amelia42 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:17
                Dazzle, ile zapłaciłaś za Triumpha?
                • dazzle Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:19
                  74,90 w tym osławionym sklepie na Grochowskiej w Wawie
        • izzunia Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 11:35
          c/d ?smile ja na codzien mam e/f tongue_out i teraz znowu zaczal rosnacsad jak ma sie jeszcze zwiekszyc, to chyba juz pozostana mi namioty 4-osobowetongue_out

Iza
    • budzik11 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:17
      No raczej konieczny, bo po pierwsze - jak piersi urosną, to będzie wygodniej, a
      po drugie - będzie gdzie włożyć wkładki laktacyjne, bo nawet jeśli nie będzie
      się dosłownie lało, to te parę kropel napewno poleci a łatwiej wymienić wkładkę
      niż zmienić koszulę.
    • kokons Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:22
      Niestey nie pamietam producenta (dopisze jak sobie przypomne) ale widzialam
      ostanio slicznie koronkowe (czarne tytanowe bordowe rozowe) staniki do
      karmienia,ze wszystkimi patentami jakie maja te banalne bawelniane staniki.
      Mnie ten fakt rozwiazal dylemat na przyszlosc. Moze poszukaj w sklepach z
      bielizna bo jak pisza wszystkie doswiadczone i jak mnie podpowiada intucja na
      prawde moze sie przydac.
      Pozdrawiam
      • jamile kokons:-) 04.08.05, 10:30
        Spróbuj sobie przypomnieć tego producenta bo ja mam już taaaakie rozmiary
        miseczek, że płakać mi się chce! Niewiele moge dobrać a tu jeszcze poporodowy
        przyrost przede mna ratunku!
        =====
        córeczkasmile
        • dazzle kokons:-) 04.08.05, 10:32
          koniecznie podaj namiary na producenta i ew. miejsce zakupu. BŁAGAM!!!
          • kokons Re: koronkowe staniki do karmienia 22.08.05, 20:02
            Znlazlam kolekcje koronkowych estetycznych stanikow do karmienia _ opodobnych
            kiedys wspomnialam...a przez internet latwiej je kupic. Wydaje mi sie ze i
            kolekcja do karmienia jest warta rozwazenia (choc jak wprowadzilam watek na
            forum niemial wielkiego poparcia).
            To strona sklepu internetowego Szafa Mamy:
            www.szafamamy.pl/index.php?m=Main&f=Main&id_content=28&s=dlpmhvtl1qjf28d3dosmckrbo21e1v02

Pozdrawiam!)
            • kkasia8 Re: koronkowe staniki do karmienia 22.08.05, 20:13
              Ja przęd ciążą miałam rozmiar miseczki c/d.Więc według waszych obliczń piersi
              urosną teraz do rozmiaru F. Chyba jak skończę karmić to wrócą do swojego
              normalnego rozmiaru?
              • zanaa Re: koronkowe staniki do karmienia 22.08.05, 20:40
                ja mam tak samo i tez mam nadziej ze zmaleja!!! perspektywa miseczki f mnie
                przeraza, jak dla mnie d jest za duza
    • atk2001 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 09:57
      Ale czy lepiej kupić większy, czy taki na siebie w danej chwili? I jak bardzo
      może się ten Triumph rozciągnąć?
      Ja mam w tej chwili dwa staniki, które kupiłam na czas ciąży, ale od razu z
      odpinanymi miseczkami w H&M. Nie są za rewelacyjne, pocę się w nich jak mysz,
      ale nie mają fiszbin i dobrze trzymają biust. I zastanawiam się, czy w tej
      sytuacji nie lepiej poczekać z kupieniem tego Triumpha dopiero jak wyjdę ze
      szpitala z tym biustem 2 razy większym smile)) z drugiej strony, jak będzie już
      większy, to go w nic nie upchnę i się będzie ze mnie lało sad
      Czy zawsze się biust powiększa przy karmieniu?

pozdrawiam,
      Ania
      • dazzle Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 10:19
        biust się przy karmieniu najpierw powiększa, ale potem się stabilizuje, poza
        tym, pamiętaj, że po ciązy i w czasie karmienia się chudnie - niekoniecznie od
        razu 15 kg, ale jednak...
        mnie doradziły panie w sklepie, do którego chodzę, żeby kupić stanik do
        karmienia na 2 tyg. przed rozwiązaniem. biust się potem troszkę powiększy, ale
        stanik jest na to przewidziany, a potem trochę się zmniejszy, jak się karmienie
        ustabilizuje.
        dla mnie, niestety, wyjście z domu po urodzeniu małej w celu zakupu stanika
        przez dłuższą chwilę będzie utrudnione, a w czymś te balony muszę trzymać wink)))
        • sylwiawm Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 10:23
          Ja kupiłam i założyłam 2 razy. Jest okropnie niewygodny i brzydki. Kupiłam
          Triumpha. Teraz mimo, że karmie to przewaznie chodze bez, bo tak mi
          najwygodniej.
          • ggosia1 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 10:39
            To chyba jestes ewenementem, bo większości kobiet mleko sie w okresie
            początkowym leje. Ja na przykład obudziłam sie w szpitalu w mokrym od mleka
            łóżku, jak miałam nawał pokarmu. Połozne mnie opieprzyły dlaczego nie śpię w
            staniku,m bo to ponoś wtedy by sie nie zdażyło. I tak właśnie robiłam: watro
            kupic wygodny bawełniany stanik (niestety ten trimpha noie jest bawełniany, ja
            sie w nim bardzo pociłam), w którym będzie sie też spać. Może nie sa one zbyt
            piękne, niezbyt dobrze podtrzymują biust. Jak wszystko sie już ustabilizuje,
            można po prostu chodzić w normalnym, niespecjalnie uciskającym, z którego można
            wysunąć pierś. Takie sa moje doświadczenia.
    • asiul_78 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 10:40
      powiem tak... jak zobaczyłam się w lustrze, gdy poszłam pod prysznic 2 dzień po
      porodzie (miałam cc i musiałam leżeć) nie mogłam uwierzyć w to co widzę !!!
      miałam tak ogromneeeeeeee piersi, że to naprawdę był szok. Przy karmieniu
      bardzo przydaje się stanik, kiedy karmisz z jednej piersi z reguły mleko leci
      też z drugiej i lepiej się bedziesz czuła kiedy pokarm będzie wsiąkał we
      wkładkę niż w koszulę, zawsze to czyściej i bardziej estetycznie...a w domku to
      już jak Ci będzie wygodnie :o) powodzenia
      • gosia262 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 11:25
        niestety stanik na początku jest konieczny. dopuki nie wyreguluje się "popyt i
        podaż', czyli ilośc mleka zjadanego i produkowanego, trzeba nosic wkladki
        laktacyjne, poza tym stanik moze uchronic przed deformacja piersi, które na 2-3
        dobe po porodzie bardzo ci się powieksza, nawet kilkakrotnie
        • berta333 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 11:39
          Dziewczyny, firma Alles produkuje fajne (przynajmniej wizualnie) staniki do
          karmienia. Wyglądają jak zwyczajne, niektóre nawet maja fiszbiny - jak ktoś nie
          wyobraża sobie inaczej. Adres: www.alles.pl . Na Allegro widziałam model Mama
          New z tej firmy. Cana przyzwoita 55zł, tylko z doborem rozmiaru on-line moze
          być problemsad Jeśli ktos je przetestował, to prosze o opinie. Mnie wydają się
          atrakcyjne. Pozdrawiam!
          • katarynka001 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 16:56
            Witam,
            ja kupiłam model Mama New firmy Allesi wg mojej oceny numeracja jest dobra, nie
            zaniżona. Specjalnie chciałam biustonosz z fiszbinami, ale ostatnio na szkole
            rodzenia usłyszałam, że nie powinno się zakładać staników z fiszbinami ponieważ
            uciskają piersi-naciskają chyba na tzw.kanały mlekowe i utrudniają przepływ
            mleka. Ale i tak mam zamiar go nosić zamiast tych nieforemnych biustonoszy bez
            usztywnień. Pozdrawiam
          • pakanoak Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 22.08.05, 20:52
            Berta, ja testowałam biały Mama New. Po praniu nic się z nim nie dzieje, ładnie
            trzyma biust. Trzeba pamiętać tylko, żeby dobrze dobrać miseczkę - lepiej żeby
            fiszbina była większa i ładnie obejmowała całą pierś, poza tym muszą się
            zmieścić jeszcze wkładki laktacyjne. Tabela rozmiarów jest tutaj:
            www.szafamamy.pl/index.php?m=Main&f=Main&id_content=20
            W Szafie mają zwykle całą rozmiarówkę dostępną od ręki, jak są wątpliwości co
            do rozmiaru, to zapytaj, jaki Ci doradzą. Poza tym masz możliwość wymiany i
            zwrotu, nawet bez podania przyczyny smile

Paka
    • olinka.6 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 14:28
      Witam,

A ja kupiłam sobie dwa (czarny i biały) staniki dla mam karmiących w Auchan
      (nie wiem jak to się dokładnie pisze ) po 12 zł. Jak się zniszczą nie będzie mi
      szkoda rzucić ich w kubeł.
      • luna333 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 04.08.05, 16:28
        mam jeden stanik Alles - i wydaje mi się że mają tycię zaniżoną numerację - ja
        mam na sobie E i jest na styk - do karmienia i na nawał mleczny kupiłam sobie
        jednak Triumpha D i E bo są większe, elastyczne a i wkładki przecie muszą się
        zmieścić smile Ale widziałam ładne staniczki dla karmiących w mjakmama na
        tarchominie tyle że po 180zł sad Ponoć dobre staniki do karmienia jeśli chodzi o
        warszawę były w Smyku w Carrefour wileńska - tyle że trzeba polować na większe
        rozmiary typu DD
    • mammabella Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 22.08.05, 19:40
      Osobiście doradzam ci top bezszwowy, jest o niebo wygodniejszy, bardziej
      dyskretny i cgyba wygodniejszy, śmiało można w nim spać, żadne plastikowe części
      nie kłują w nocy wink Ja sobie sprawiłam z takiej milutkiej dzianinki, znoszą
      częste prania bez szwanku! Kupiłam je przez internet. możesz zobaczyć je tutaj

www.avantizakupy.pl/sklep,290,14637450,53326828319497,03,,pl-pln,32177,0.html
      Fajne jest to że sprawdziły mi się i w ciąży, i w szpitalu i teraz jak karmię.
      Nie są drogie (kilkanaście zl), a na pewno wygodniejsze i lepsze od tych
      typowych staników z klapkami.
      • hanna100 Re: Stanik w szpitalu - konieczny? 22.08.05, 19:57
        kupiłem stanik Triumpha, ten o którym pisze dezzele. Jest naprawdę bardzo miły
        w dotyku, chociaż to pancerniksmile Ale udało mi się trafić na wyprzedaż, więc za
        bardzo podobny drugi stanik Triupha zapłaciłam 20zł. Dziś kupiłam wkładki
        laktacyjne i moja wyprawka do szpitala już będzie prawie w komplecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka