Dodaj do ulubionych

problem z zarejestrowaniem imienia przez"V"

24.08.05, 13:57
wiec mój Olivierek będzie Oliwerkiem

nie chcą odejsc o reguły,twierdzą,ze trzymają się imion polskich i że V nie
występuję w alfabecie polskimsad a szkodasad

ciekawostką jest to,ze dzwoniłam do sąsiedniego USC i tam wystarczy tylko
napisac oświadczenie ,ze chce się mieć takie imie nadane dziecku

powiedzcie czy mozna np.zarejestrować dziecko w mieście gdzie sie urodzi a
potem (bo wiem ,ze tak tylko mozna) apotem w innym USC zmienić mu imię przez
V?

znacie jakieś wyjątki,przypadki itd..
Obserwuj wątek
    • bonnie75 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 13:59
      A czy to "v" ma dla Ciebie az TAK WIELKIE znaczenie????????????????
      • jolanta8 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 14:01
        tak ma ja nie pytam się czy ładniej jest przez V czy nie pytam sięo konkretną
        radę
        poprostu chcemy z męzem przez V i już
        • diablica26 Re: A co z Violettą? 24.08.05, 14:07
          Wioletta,Violetta też jest problem
        • bonnie75 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 14:07
          ok, ok, czemu tak sie goraczkujesz? Podbilam Ci tylko posta!
          Boszszsz....
          • jolanta8 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 14:11
            nie wiem jak to jest z Violettą,pewnie w "moim" urzędzie była by Wioletta
            a przeciez jest tyle Olivii,Livii
            podobno sa tylko wyjątki jak rodzice są obcokrajowcami
            • moofka Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 14:13
              jolanta8 napisała:

> podobno sa tylko wyjątki jak rodzice są obcokrajowcami
              >
              • agnieszka.aga1 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 14:14
                mój boże.. dramat..
                • moofka Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 14:17
                  agnieszka.aga1 napisała:

> mój boże.. dramat..
                  dzieci tylko zal
                  za pare lat moze to pokolenie olivierkow brajankow xavierkow i pamelek wypowie
                  sie czy im fajnie nosic takie pretensjonalne imiona
                  na razie zdanio sa niestety na pozal sie boze pomyslowosc dum(r)nych rodziców
                  • parowozik Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 14:39
                    Urzędnik musi Ci pokazać podstawę prawną na jakiej ma prawo wydać taką decyzję
                  • kira_koslin Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 16:40
                    Sluchaj jezeli tobie nie podobaja sie jakies imiona to wcale nie znaczy ze to
                    sa beznadziejne imiona. Tobire moze sie nie podobac a innym tak.

Xawier kochana to piekne, stare imie tak na marginesie.
                    jezeli dziecko bedzie nosic obcobrzmiace nazwisko bo rodzice lub jedno z
                    rodzicow jest obco krajowcem te imiona wygladaja bardzo ladnie w zestawieniu.
                    O wiele gorzej wyglada pisany Bryan po polsku.
                    Ja np chcialabym aby zapis imienie mojej coreczki byl przez V i c ( Victoria)
                    • jolanta8 Re: I tak tzrymaj kira_koslin 24.08.05, 16:48
                      i tak trzymaj kira-każdy ma prawo wybrać imie dla dziecka jakie mu się
                      podoba,szkoda,ze są tutaj dziewczyny ,które w niczym nie pomagają a tylko się
                      wtracają ni emając nic do powiedzenia w temacie i krytykują-na szczęscie jest
                      ich mało,wiecej jest życzliwych e-przyjaciółeksmile
                      • kira_koslin Re: I tak tzrymaj kira_koslin 24.08.05, 16:51
                        smile
                      • vik_vik Re: I tak tzrymaj kira_koslin 29.08.05, 16:50
                        Art. 50. 1. Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o
                        wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego,
                        nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia niepozwalającego odróżnić
                        płci dziecka.

1988.06.24 wyrok NSA SA/Wr 115/88 ONSA 1988/2/7 we Wrocławiu

"Jakkolwiek imię nadawane dziecku może być symbolem wartości kultywowanych w
                        rodzinie, wybór tych wartości i sposób ich afirmacji (jeśli tylko nie narusza
                        obowiązującego prawa) należy do rodziców dziecka.

.....Organ II instancji w odpowiedzi na skargę formułuje ogólniejszą tezę,
                        według której imię - wiążąc się z tożsamością narodową - jest nie tylko sprawą
                        rodziców, albowiem ma znaczenie patriotyczne i społeczne. Takie stanowisko
                        organu administracji państwowej jest nie tylko anachroniczne, ale również
                        głęboko niesłuszne. Przede wszystkim obowiązujące przepisy nie ograniczają
                        prawa rodziców, nawet narodowości polskiej, do nadawania dziecku imienia obcego
                        (glosa Henryka Doleckiego do wyroku NSA z dnia 14 stycznia 1986 r. sygn. SA/Wr
                        33/85, OSPiKA 1988, nr 1, poz. 22). Nie ma więc przeszkód w nadaniu powszechnie
                        znanego hiszpańskiego imienia "Mercedes". Dalej wypada zauważyć, że
                        posługiwanie się pojęciem "tożsamości narodowej" może rodzić nieoczekiwane
                        implikacje w społeczeństwie, które nie jest przecież całkowicie jednorodne
                        narodowościowo. Obok dominującej narodowości polskiej nasz kraj zamieszkują
                        obywatele polscy innych narodowości. Nie można także tracić z pola widzenia
                        rozszerzającego się zjawiska zawierania małżeństw z cudzoziemcami. W
                        konsekwencji więc patriotyzm polski doby współczesnej to bardziej więź z
                        państwowością niż narodowością. Niezależnie od tego należy podkreślić, że nie
                        jest rzeczą urzędnika stanu cywilnego pilnowanie "patriotyzmu" rodziców i
                        strzeżenie "tożsamości narodowej" ich nowo narodzonego dziecka. Takie dążenia
                        administracji państwowej nie znajdują podstaw w prawie, oderwane są całkowicie
                        od realiów życia współczesnego społeczeństwa oraz podrywają zaufanie do
                        działania organów państwowych jako przejaw ingerowania w sferę swobód
                        jednostki. To prawda, że - obok funkcji indywidualizacyjnej - imię może być
                        także zewnętrznym znakiem, symbolem wartości kultywowanych w rodzinie dziecka.
                        Jednakże wybór samych tych wartości, jak i sposobu ich afirmacji, należy do
                        rodziców dziecka, jeśli tylko nie narusza obowiązującego prawa.

• gaudencja Re: I tak tzrymaj kira_koslin 30.08.05, 22:02
                          1986.01.14 wyrok NSA we Wrocławiu
                          glosa: Dolecki H.

Domaganie się zapisania w akcie urodzenia dziecka nadanego mu imienia w
                          pisowni obcej jest sprzeczne z zasadą, że językiem państwowym, w którym
                          sporządza się w Polsce akty urzędowe i prowadzi rejestry, jest język polski.
                          • gaudencja Re: I tak tzrymaj kira_koslin 30.08.05, 22:03
                            ...ten wyrok o Mercedes jest trochę o czym innym.
                            • moofka gaudencja :) 30.08.05, 22:06
                              czy Twoj nick ma dzisiaj imieniny?
                              sto lat smile)
                              • kira_koslin Re: gaudencja :) 30.08.05, 22:15
                                Hmmm to w takim razie jak mam zapisac nazwisko dziecka, skoro jest to nazwisko
                                amerykanskie?????????????? W wersji polskiej??????????????
                                Dla mnie to bzdurny wyrok moje drogie Panie, a prosze mi uwierzcie ze mase mamy
                                bubli prawnych.
                                Ale to juz nie wazne, zaczyna mnie troche zastanawiac ten fanatyzm w
                                przekonywaniu co jest dobre dla nas.
                                Szanuje Wasze przekonania, odczucia estetyczne ALE ( sic!) pozwolcoie na to
                                innym!!!

• gaudencja Re: gaudencja :) 30.08.05, 22:26
                                  Nazwiska to trochę inna sprawa, dziedziczy się je z dobrodziejstwem inwentarza
                                  (lub odrzuca). BTW, co to jest nazwisko amerykańskie? Indiańskie??

Z nazwiskami jest chyba tak, że możesz wystąpić o spolszczenie pisowni, jeśli
                                  Ci zagraniczna przeszkadza (ale oczywiście nie musisz), i nie ma problemu z
                                  uzyskaniem takiej zgody. Dawniej spolszczano nazwiska znacznie częściej, np.
                                  pisano Szopen na równi z Chopinem (i może Szopenem by już Chopin pozostał,
                                  gdyby nie wyniósł się był do Francji), a nawet Wolter zamiast Voltaire lub
                                  Szekspir zamiast Shakespeare choć ci Polakami nie byli ani w części. Piszemy
                                  tak zresztą do dziś. Natomiast Ty się nie musisz martwić o rejestrację, jeśli
                                  jedno z was ma obywatelstwo obce (nie podwójne). Zarejestrują Ci, co chcesz.

Kiro, dlaczego uważasz, że posługiwanie się w urzędach polskich językiem
                                  polskim jest bez sensu?
                                  • kira_koslin Re: gaudencja :) 30.08.05, 22:42
                                    Ja nie chce aby nasze dziecko mialo spolszczone nazwisko.
                                    I mysle ze obca pisownia przyda jej sie jak wyjedziemy obojetnie czy do stanow,
                                    czy do UE czy do Azji czy jeszcze dalej, po prostu bedzie uniwersalna.
                                    Tu jednak w tej dyskusji chodzi o co innego, ta zapieklosc co poniektorych
                                    kolezanek, zwracam uwage szczegolnie na posty niuni, jezuuuuuuuuu
                                    dlaczego???????
                                    czy to ze kolezanka chce nazwac syna Oliver, daje prawo komus do oceniania
                                    jakim jest czlowiekiem.......
                                    • gaudencja Re: gaudencja :) 30.08.05, 23:10
                                      kira_koslin napisała:

> Ja nie chce aby nasze dziecko mialo spolszczone nazwisko.

Łatwo się domyślić.

> Tu jednak w tej dyskusji chodzi o co innego, ta zapieklosc co poniektorych
                                      > kolezanek, zwracam uwage szczegolnie na posty niuni, jezuuuuuuuuu
                                      > dlaczego???????

Wiesz, to są delikatne sprawy - jedni pomyślą to czy tamto i nic nie powiedzą,
                                      refleksje zachowując dla siebie, inni pomyślą i powiedzą od razu, a jeszcze
                                      inni będą zachwyceni. Imiona typu Oliwier, Olivier; Nikola, Nicola, Nicole;
                                      Jessica, Dżesika itp. są po prostu w naszym kraju kontrowersyjne i wzbudzają
                                      wiele emocji (moich również). Nie warto pytac, dlaczego akurat te, a nie inne -
                                      moze dlatego, że akurat te się rozpowszechniły, a inne nie. Warto o tym
                                      wiedzieć, jeśli się człowiek decyduje na takie imię dla dziecka.

> czy to ze kolezanka chce nazwac syna Oliver, daje prawo komus do oceniania
                                      > jakim jest czlowiekiem.......

Ludzie oceniają innych po wyglądzie, stylu wysławiania się, wystroju
                                      mieszkania, imionach też. To może niesprawiedliwe, ale czy Ty tego sama też nie
                                      robisz? Oczywiście nie powinno to być ocenianie czlowieka jako człowieka, tylko
                                      jakiejś jego konkretnej cechy, ale też nie zawsze tak jest. Jest znany w
                                      psychologii społecznej tzw. efekt aureoli, można znaleźć o nim więcej w
                                      internecie.
                                      • kira_koslin Re: gaudencja :) 31.08.05, 08:11
                                        Szczerze mowiac malo mnie obchodzi czy dla kogos imie moje dziecka bedzie
                                        kontrowersyjne.
                                        Jezeli taka osoba ma ochote spedzac cale dnie w wzburzonym stanie emocjalnym
                                        tylko dlatego ze jakies dziecko, kogos tam z forum bedzie mialo tak a nie
                                        inaczej na imie to tylko jestem w stanie pogratulowac SMIESZNOSCI.
                                        Prostestuje za to stanowczo przeciwko epitetom na jakie stac niektore kolezanki.
                                        Poza tym czy przy wyborze imienia powinnysmy brac pod uwage ze co poniektore
                                        osoby roszcza sobie prawo do napietnowania, bo im sie tak nie podoba. I co tak
                                        zwyczajnie sie z tym pogodzic????
                                        No wiec dobrze, niech wszsytkie osoby na czele z niunia, odetchna gleboko i
                                        poczuja sie wspaniale ze daly popalic takim prostaczkom jak ja....
                                        Mam inne priorytety i nie usczesliwia lub nieuszczesliwia mnie tak malo
                                        znaczaca ( z calym szacunkiem) kwestia wyboru imienia przez osobe ktora nie
                                        znam.
                                        • moofka Re: gaudencja :) 31.08.05, 08:24
                                          kira_koslin napisała:

> Mam inne priorytety i nie usczesliwia lub nieuszczesliwia mnie tak malo
                                          > znaczaca ( z calym szacunkiem) kwestia wyboru imienia przez osobe ktora nie
                                          > znam.
                                          ________________________________________
                                          chyba nie bardzo zrozumialas
                                          mysle, ze tu chodzi o ogolny nurt
                                          ogolną tendencję
                                          a ta - moze wzbudzac takie lub inne emocje
                                          to jak ty nazwiesz swoje dziecko - to twoja broszka moze byc najbardziej
                                          idiotyczne
                                          o gustach sie nie dyskutuje ponoc
                                          a o trendach, czemu nie?
                                          • kira_koslin Re: gaudencja :) 31.08.05, 09:14
                                            ok niech bedzie ze nie zroumialam.
                                            Za to zrozumialam jedno dzieki wyborze imienia dla dziecka:
                                            jestem nowobogacka, prostacka kobieta,
                                            rodzicem z miernym, pretensjonalnym gustem,
                                            podazam slepo za kultura zachodu
                                            nie przestrzegam zasad jezyka poslkiego,
                                            nie mam prawa glosu bo zakrzycza mnie walczace o jedynie sluszna sprawe.
                                            W zasadzie jak bym sie nad tym zastonowial to powinnam zpolszczyc nazwisko
                                            partnera dla dobra dziecka.....................
                                            ............................................................
                                            I sczerze mowiac juz malo mnie to obchodzi, probowalam rozmawiac jak najbrdziej
                                            normalnie sie da, tlumaczylam ze imie nie jest kwestia przesadzajaca jakim kto
                                            jest czlowiekiem w koncu probowalam apelowac ze kazdy ma wlasny gust (
                                            odnoscnie trednow to chyba teraz jest trend na imiona starsze, bardzo polskie;
                                            Stanislaw, Franciszek, Jan, Teodor, Julia, Marianna)
                                            probowalam nie udalo sie, jak zwykle brak tolerancji dla czyjegos wyboru jest
                                            gora.
                                            Pozdrawiam

• jolanta8 Re: kira 31.08.05, 09:38
                                              nie warto
                                              tutaj sa dzieczyny którym nie przegadasz do rozumu
                                              ja zadałam proste pytanie a zrobił się watek jak ja chce nazwać syna i nawet
                                              jedna się mnie zapytała czy mój mąz chciałaby sie tak nazywać a
                                              najśmiejszniejsze jest to,ze sam wybierał to imie

u mni ebedzie Olivier czy się to forumowym koleżankom podoba czy niesmile
                                              PRZEZ V!!!!!!!! Hihiihiihihi

poza tym niech taka niunia czy moofka dają sobie Staśki czy Jaśki-gdyby takie
                                              trendy jak to jedna napisała nie szły do przodu to taka jedna z drugą dzisiaj
                                              nazywały by się Wacławami,Kaziemierami,Landrynamismile

ach szkoda słów na bezmyślność
                                              zycze Ci dużo zdrówka i mniej stresów na forum
                                              • moofka Re: kira 31.08.05, 10:32
                                                >nie warto
                                                >tutaj sa dzieczyny którym nie przegadasz do rozumu
                                                kalendarzowymi imionami
                                                Czy nawet motywacji twojej, dlaczego tak, a nie inaczej
                                                Bo ja potrafiłabym przytoczyc co najmniej 10 powodow dla których nazwalam syna
                                                tak a nie inaczej
                                                Z twojej strony doczekaliśmy się tylko histerii, wyzwisk i wyganiania z watku
                                                Na forum nie pierwszy i nie ostatni temat, który wywoluje kontrowersje
                                                Ale nawet najbardziej sprzeczne poglady ciekawie jest przedyskutowac z kims,
                                                kto to potrafi a nie miota się i wyzywa

>ja zadałam proste pytanie a zrobił się watek jak ja chce nazwać syna i nawet
                                                >jedna się mnie zapytała czy mój mąz chciałaby sie tak nazywać a
                                                >najśmiejszniejsze jest to,ze sam wybierał to imie
                                                __________________________________________

zapytałaś dlaczego stanowisko USC jest takie a nie inne
                                                uzyskałaś odpowiedz – a ty zamknęłaś się na wszystkie opinie i plujesz jadem w
                                                każdego kto osmieli się nie zachwycic imieniem Olivier
                                                a jak nie zachwyca, to co? No nie zachwyca
                                                czy każdy, kogo nie zachwyca jest w twojej opinii bezmyslna zolzą?
                                                Loozu troche yolu

> bedzie Olivier czy się to forumowym koleżankom podoba czy niesmile
                                                > PRZEZ V!!!!!!!! Hihiihiihihi

>niunia czy moofka dają sobie Staśki czy Jaśki-gdyby takie
                                                >trendy jak to jedna napisała nie szły do przodu to taka jedna z drugą dzisiaj
                                                >nazywały by się Wacławami,Kaziemierami,Landrynamismile
                                                _______________________________________
                                                widzisz – stanisław czy Jan versus olivierek jakos zgrzyta przyznasz?
                                                I rozni się bardzo
                                                I nie jestem pewna czy Olivierem to akurat taki krok do przodu tongue_out
                                                Czy raczej troszke w bok
                                                Dla wielu – dla mnie tez, w kwestii imion wazna jest tradycja
                                                (mis się przypomina big_grin)
                                                Jeżeli imie przetrwalo kilka wieków – jak na przykład stanislaw czy Jan
                                                To znaczy, ze się sprawdzilo
                                                Tzn ze ladnie brzmi
                                                Tzn ze pasuje dla mężczyzny w każdym wieku, nie jest zabawne, nie jest
                                                obraźliwe, nie kojarzy się głupio
                                                Można je zdrabniac i modyfikowac, ma rozne formy – jest uniwersalne
                                                I tak dalej i tak dalej
                                                Jeżeli imie takie nie było, zostalo zapomniane i nie poszlo dalej
                                                Jeśli zas zakorzenilo się w tradycji, to na pewno nie bez powodu

>ach szkoda słów na bezmyślność
                                                • kira_koslin Re: kira 31.08.05, 19:25
                                                  Zapomnialas o jednej podstawowej rzeczy o prawie wolnego wyboru.
                                                  A luzu to Tobie zycze, nie mozesz nikogo zmuszac do nadawania imienia Jan czy
                                                  Stanislaw na milosc boska!!!!!
                                                  moofka opanuj sie w tym twoim fanatyzmie - naprawde!

• gaudencja Re: kira 31.08.05, 19:39
                                                    Wybór w kwestii imion jest częściowo ograniczony ustawowo. Całkowicie wolny
                                                    wybór nie jest tu zasadą nadrzędną. Pozdrawiam!
                                                  • moofka Re: kira 31.08.05, 20:12
                                                    kira_koslin napisała:

> Zapomnialas o jednej podstawowej rzeczy o prawie wolnego wyboru.
                                                    > A luzu to Tobie zycze, nie mozesz nikogo zmuszac do nadawania imienia Jan czy
                                                    > Stanislaw na milosc boska!!!!!
                                                    to nie mam z toba o czym rozmawiac

nazywaj sobie chocby kaktusem przez podwojne c
                                                    co do fanatyzmu zaś polecam slownik jezyka polskiego
                                                    warto sprawdzic znaczenie slowa zanim sie go uzyje

histerycznej yoli polecam relanium
                                                    bo wysilac sie juz nie bede zeby kolejny raz tlumaczyc smile

• jolanta8 Re: moofka 31.08.05, 19:38
                                                  Bo ja nie mam ochoty się tłumaczyc komu kolwiek a szczególnie Tobie dlaczego
                                                  chce nazwać tak czy inaczej syna

rozmowę z Tobą uważam za zakonczoną
                                                  starałas sie o poparcie wsród dziewczyn do zdołowania mnie ale niestety nie
                                                  uzyskałaś poparcia więc chyba jedyne co moge powiedziec to zegnaj!!!smile))
                                                  • kira_koslin Re: moofka 31.08.05, 19:58
                                                    Tak ja tez odpadam i rezygnuje z dalszej polemiki. Bo tu nie chodzi o br4ak
                                                    argumentow, tu chodzi o to ze mamy inne zdanie wiec po co syskutowac skoro
                                                    wszsytko jest na nie i wyciaga sie przeciw nam niby wielkie dziala typu nie ma
                                                    wolnego wyboru bo jets ograniczony ustawowo.
                                                    A czy my na milosc boska chcemy nazwac dziecko komorka, wazon, kaktus.
                                                    Naparwde Was ponioslo nikt nie moze mnie zmusic abym nadala dziecku imie typu
                                                    Sytanislaw, Jan, Zofia czy zebym spolszczyla nazwisko swojego partnera.
                                                    I tak na koniec pytanie do walczacych o imieiona polskie, przykladowo Wasz
                                                    partnerjets wlochem i zyjecie ze Wloszech ale moze wrocicie do Polski, chcecie
                                                    nadac dziecku imie polskie, ze wzgledu na rodzine, tradycje rodzinne, macie do
                                                    tego prawo czy nie?????
                                                    Polecam troche relaksu i tolerancji
                                                  • jolanta8 Re:kira 31.08.05, 21:26
                                                    nie otwieraj od moofki postów bo tylko sie nie potrzebnie denerwujesz
                                                    ja tak teraz robie i nawet nie wiem copisze
                                                    biedna czuje się słaba i brak jej argumentów

pewnie znowu cos tam napisała na mnie ale nie obchodzi mnie bo się powtarza w
                                                    kółko i staje się nudna
                                                    ojj biedni Ci faceci z takimi babami!!!!

pa
                                                  • kira_koslin Re:kira 31.08.05, 21:49
                                                    oksmile i pozdrowienia oczywisciesmilesmile
                                                  • gaudencja Re: moofka 01.09.05, 13:09
                                                    kira_koslin napisała:

> Naparwde Was ponioslo nikt nie moze mnie zmusic abym nadala dziecku imie
                                                    typu
                                                    > Sytanislaw, Jan, Zofia czy zebym spolszczyla nazwisko swojego partnera.

Pełna zgoda, a ktoś próbował?
                              • gaudencja Re: gaudencja :) 30.08.05, 22:20
                                moofka napisała:

> czy Twoj nick ma dzisiaj imieniny?

Na to wygląda! Serdeczne dzięki smile)))
                    • ariana1 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 17:09
                      kira_koslin napisała:

> Sluchaj jezeli tobie nie podobaja sie jakies imiona to wcale nie znaczy ze
                      to
                      > sa beznadziejne imiona. Tobire moze sie nie podobac a innym tak.
                      >
                      > Xawier kochana to piekne, stare imie tak na marginesie.
                      > jezeli dziecko bedzie nosic obcobrzmiace nazwisko bo rodzice lub jedno z
                      > rodzicow jest obco krajowcem te imiona wygladaja bardzo ladnie w zestawieniu.
                      > O wiele gorzej wyglada pisany Bryan po polsku.
                      > Ja np chcialabym aby zapis imienie mojej coreczki byl przez V i c ( Victoria)

My tu mówimy o polskich rodzicach a nie o obcokrajowcach. Nie umiesz czytać ze
                      zrozumieniem? Autorka wątku ma problem z zarejestrowaniem Olivera, bo nie są
                      obcokrajowcami. Gdyby byli - nie byłoby problemu. Jeżeli ktoś ma kaprys mieć
                      małego Brajana, to musi się liczyć z taką właśnie pisownią. A Victorii to ci
                      chyba nigdzie nie zarejesrtują, bo nie dość,że c to jeszcze v. Jeżeli ci się to
                      uda zrobić, to nie omieszkaj pochwalić się na forum.
                      • kira_koslin Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 18:39
                        Po pierwsze to wyluzuj troche bo trafil Cie szlag jak nie wiem co.
                        Ja tylko napisalam ze kazdemu podoba sie co innego i nie powinno sie tego tak
                        ostro krytykowac.
                        Zarejestrowanie w takiej a nie innej formie imienia dla mojej corci nie
                        traktuje jak jakos rozgrywke, uda nie uda pochwalre sie na forum.
                        Nic nie napisze zeby nie czytac takich wrednych opini takich osob jak Ty.
                        Nie rozumiem skad tyle wrogosci i agresji!!!!!!!
                      • kira_koslin Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 18:45
                        poza tym moje dziecko bedzie mialo amerykanskie nazwisko wiec taka pisowani
                        przez v i c jest o wiele dla niej korzystniejsza niz polskie w i k....
                        Tak nam sie podoba bardziej jak komus sie podoba Stas, Michalina, Zofia prosze
                        bardzo niech kazdy ma prawo do swojego gustu panny wszystko wiedzace
                        • ariana1 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 18:59
                          kira_koslin napisała:

> poza tym moje dziecko bedzie mialo amerykanskie nazwisko wiec taka pisowani
                          > przez v i c jest o wiele dla niej korzystniejsza niz polskie w i k....
                          > Tak nam sie podoba bardziej jak komus sie podoba Stas, Michalina, Zofia
                          prosze
                          > bardzo niech kazdy ma prawo do swojego gustu panny wszystko wiedzace

Ja odpowiadałam spokojnie. To ty się popisujesz wredotą,agresją i chamstwem.
                          Czyżby cię jednak szlag trafił?
                          Dno......
                          • kira_koslin Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 19:07
                            Hmmm jezeli tak uwazasz to prosze bardzo, dla przypomnienia przeczytaj swoj
                            post skierowany do mnie dobrze niech bedzie dno jak chcesz i jak uwazasz.
                            Przykre jest ze Ty oraz inne dziewczyny majka prawo wyrazac swoja opinie o
                            imionach jakie rodzice chca im nadac a my nie mamy prawa z tym polemizowac....
                            Poza tym caly czas potrzymuje swoje zdanie ze to Ty pierwsza zaczelas byc
                            agresywna - jezeli Ci z tym dobrze prosze bardzo.....
                    • pimenta Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 19:38
                      Nie Xawier a zwykly Xawery to imie Polskie...I moim zdaniem(nie chce nikogo
                      urazic)wszystkie Olivierki, Alanki, Oskarki, Pamelki i Angele sa pretensjonalne
                      i najczesciej w zlym guscie.....
                      • olunia24 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 19:47
                        tylko problem w tym,ze Ciebie się nikt nie pytał o zdanie co Ci się
                        podoba ,jakie imię bys wybrała,czytaj dokładnie treśc wątku i wtedy się
                        wypowiadaj konkretnie
                  • jolanta8 Re: oj moofka,moofka 24.08.05, 16:50
                    skad tyle jadu,jestem durną matką bo chcę dać imie Olivierek??smile)))
                    oj dziewczyno!!!!!!!!!!!
                    • moofka oj droga jolanto 24.08.05, 17:02
                      jadu zero tongue_out
                      a opinie swoja na temat imienia tego czy owego wyrazic mi wolno
                      nigdzie tez nie zawarlam opinii jakobys cytuje" byla durną matką"

a imie przez V to jest po niepolsku tak uwazam i tak napisalam
                      trudno przyjac inną od sowjej opinie, skąd tyle jadu moge spytać?

• jolanta8 Re: oj droga jolanto 24.08.05, 17:12
                        za pare lat moze to pokolenie olivierkow brajankow xavierkow i pamelek wypowie
                        sie czy im fajnie nosic takie pretensjonalne imiona
                        na razie zdanio sa niestety na pozal sie boze pomyslowosc dum(r)nych rodziców

to chyba Twoje słowasmile)))
                        • jolanta8 Re: oj droga jolanto 24.08.05, 17:13
                          to r w nawiasie mówi samo za siebie
                          • moofka Re: oj droga jolanto 24.08.05, 17:22
                            spostrzegawcza jolanto widze ze teraz zuwazylas moj kalambur smile
                            jednakze personalnych wycieczek prosze mi nie zazucac
                            owszem, uwazam ze tego typu nowomodne nie po polsku pisane dziwolagi sa nieco
                            pretensjonalne
                            za pare lat bedziemy wiedzieli czy samym zainteresowanym one sie podobaja
                            spytaj meza czy chcialby miec na imie olivier
                            a czemu nie oliviero po hiszpansku na przyklad, tez unia smile
                            ja bym chyba nie chciala byc pamelcą albo victoryą albo inną nicolcą
                            ale ja mam jako takie wyczucie textoo smile
                            i jestem wrazliwe na brzmienie
                            rozumiem, ze nie wszyscy muszą
                            • jolanta8 Re: oj droga jolanto 24.08.05, 19:15
                              co Ty pleciesz!
                              tak mojemu mezowi podoba się imie Olivier bo sam chciałby tak miec na imię

przestań pisać w moim wątku,nie jestes tu mile widziana

ja czekam na odpowiedzi od konkretnych dziewczyn,które mają coś do powiedzenia
                              a nie od zołz!

dowidzenia
                              • moofka Re: oj droga jolanto 24.08.05, 19:21
                                jolanta8 napisała:

> co Ty pleciesz!
                                > tak mojemu mezowi podoba się imie Olivier bo sam chciałby tak miec na imię
                                >
                                > przestań pisać w moim wątku,nie jestes tu mile widziana
                                >
                                > ja czekam na odpowiedzi od konkretnych dziewczyn,które mają coś do
                                powiedzenia
                                > a nie od zołz!
                                >
                                > dowidzenia

• pajesia Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 14:45
      W USC stosują się do ustawy o języku polskim. Sprawdź ją sobie.
      Zresztą, w zerówce i pierwszej klasie Szkoły Podstawowej dzieci uczą się
      alfabetu polskiego: litety X, V w nim NIE WYSTĘPUJĄ.
      Ty również się takiego alfabetu uczyłaś w szkole.
    • luiza1pop Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 14:48
      Jesli juz to Oliverek bez i po v. U mnie jesli bedzie chlopiec to Oliver, ale
      ja mieszkam za granica nie ma problemy z imionami. Pozdrawiam
    • czarna271 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 14:48
      Witajsmile)Ja również swojemu synkowi chce dać na imie Olivier .Zastanawiałam sie
      własnie czy dac mu pisane przez V czy przez W .Zadzwoniłam do USC we Wrocławiu
      bo tu mieszkam i Pani powiedziała ze moge sobie dać jak chce i przez W i przez
      V....hmmmm ... i teraz nie wiem jak mam mu dać.Pozdrawiam mamusie
      • moofka Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 14:52
        www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=231&lettershock
        polecam lekture
    • aniarad1 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 14:52
      hmmm, nie wiem czy można potem zmieniać, po rejestracji.
      Moja córka urodziła się w warszawie i urzednik sam pytał męża czy ma być
      przez "V" czy przez "w", widac co urząd to inny pomysł.
      • jolanta8 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 15:03
        dziekuje za odpwiedzi
        dla niektórych to rzecz banalna dla mnie tez by była ale mamy prawie całą
        rodzine za granicą i mój maz tez mysli zebysmy sie do nich dołaczyli w zwiazku
        z tym to imie przez V jest dla nas wazne zawsze szybciej przyswajane przez
        obcokrajowców
        myslimy bartdziej o przyszłosci dla synka a nie jakeś naszerj dumy jak ktyóras
        z dziewczyn napisała

pozdr
        • ariana1 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 15:09
          No to może za tą granicą będziecie mogli zmienić imię na v.
        • zabiska Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 15:10
          Niestety te nasze urzędy są nieprzebłagane. Mi powiedziała pani urzędniczka, że
          imię Olivier ma w Polsce swój polski odpowiednik (Oliwier oraz Oliwer) dlatego
          można zarejestrować tylko pisząc po polsku. A szkoda. Jedynie imiona gdzie nie
          ma polskiego odpowiednika można rejestrować w języku innym np. Jessica.
          Pozdrowionka.
        • visenna2 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 15:59
          W takim razie zwróć się może z prośbą o opinię do Rady Języka Polskiego, jeśli
          to uzasadnisz odpowiednio (możliwość wyjazdu za granicę) to ci dadzą opinię
          pozytywną i będziesz miała argument w dyskusji z urzędnikiem.
    • budzik11 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 15:12
      To chyba jakieś "widzimisię" urzędasa. Jak rejestrują imiona typu Brajan,
      Donald, Kai i tym podobne, to nie wiem, czemu nie Olivier... Chociaż ten Brajan
      pisany jest fonetycznie, a nie tak, jak powinien, czyli Brian, podobnie
      Andżeliki, chociać widziałam pisownię Angelika. Z jednej strony fajnie by było
      dać rodzicom wolną ręke, bo to w końcu ich dzieci, a z drugiej strony fajnie
      też, że ktoś nad tym panuje i chroni język polski przed zalewem obcych wyrazów,
      imion... A co do perspektywy wyjazdu za granicę - każdego to może spotkać, ale
      czy od razu mamy nazywać dzieci np. Peter zamiast Piotr, Monique zamiast
      Monika, Philippe zamiast Filipa?
      • jolanta8 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 15:16
        nie ,ni eod razu ale imię Olivier w Polsce brzmi tak samo jak Olivier za
        granica więc tutaj jest całkiem inna sytuacja anizeli Peter zamiast Piotrsmile
        • beettinna Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 15:31
          Ja w akcie urodenia miałam Wioletta, potem jak dorosłam to myślałam że szlag
          mnie trafi bo każdy sobie pisał to imię jak chciał:miałam u lekarza dwie
          kartoteki jedna na W druga na V,nauczyciel na dyplomie napisał Przez V,a jeśli
          różni się jedną literką od dokumentu tożsamości to jest to kłamstwem-był
          problem z paszportem-bo legitymację studencką miałam na V,w końcu przed
          wydaniem dowodu osobistego napisałam wniosek o zmienienie na V do starostwa i
          zmienieniono na V.Teraz pilnuję żeby wszyscy pisali tak samo....bo jeśli się
          różni nawet jedną literką to potem urzędnicy się kłucą że to inna osoba...
          lepiej to ustalić już na wstępie i tego sie trzymać!
          Jeśli Ci się podoba Przez V to rób wszystko żeby Ci tak wpisali-to Twoje
          dziecko a gusta różne-więc nikt nie ma prawa Cię krytykować..
          Pozdrawiam Wsztskie przyszłe mamusiesmile))
          • beettinna Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 15:33
            sorki-napisałam tam :legitymację studencką-chodziło o szkolną-teraz dopiero
            studiuję..
            Pozdrowionka
            • jolanta8 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 15:50
              dzięki beettinnasmile
              • luiza1pop Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 16:00
                Mieszkam w Anglii i nie ma Oliviera tylko Oliver. To tak gwoli wyjasnienia.
                • jolanta8 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 16:07
                  wiem
                  • jolanta8 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 16:08
                    ale w Anglii Oliver czyta się z takim samym zmiękczeniem jak Olivier,nie ma
                    różnicy w wymowie
                    • budzik11 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 09:30
                      Więc równie dobrze możesz nazwać syna Oliwer, też nie ma różnicy w wymowie.
    • moofka fajnie będzie 24.08.05, 17:29
      jak się u nas zadomowi podobnie modzie na imiona zagramaniczne i holiwudzkie tongue_out
      moda na orientalne
      chinskie na przyklad
      w zestawieniu z polskimi nazwiskami dla mnie bomba smile
      • luiza1pop Re: fajnie będzie 24.08.05, 18:10
        Jak najbardziej , w wymowie nie ma roznicysmile Zreszta sama na poczatku myslalam
        ze jest Olivier ale im bylo blizej rozwiazania tym "sprawe kazalam zbadac" i
        roznica w pisowni jest. Imie sliczne, sprawdza sie swietnie i w Polsce i za
        granica. Jesli masz zamiar wyjechac lepiej przemyslec sprawe imienia (moja
        koleznka ma imie Ewa a angole mowia na nia Iła - blee). Oliver sprawdza sie za
        to wszedzie. Zreszta jest to tez imie dla mojej dziedzinki (o ile bedzie
        chlopiec).Pozdrawiam
    • niepytana Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 18:20
      moofka napisala:

-z drugie strony, moze to i dobrze, ze jakies rozporzadzenia to reguluja
      -strach pomyslec, co dumni rodzice mogliby jeszcze wymyslec zeby byc na maxa
      -cool i oryginalnymi
      -dzieci tylko zal
      -za pare lat moze to pokolenie olivierkow brajankow xavierkow i pamelek wypowie
      -sie czy im fajnie nosic takie pretensjonalne imiona
      -na razie zdanio sa niestety na pozal sie boze pomyslowosc dum(r)nych rodziców

... powiedziala moofka przez dwa o, calkiem niedopuszczalne przez jakikolwiek
      USC, ale fajnie ze chociaz na forum mozna sie demokratycznie zerwac jak burek z
      lancucha.

A tak apropos tematu to dalyby durne biurwy ludziom Sw. Spokoj. Co do litery V
      to naprawde nie ma jej w polskim alfabecie??? Bo ja myslalam ze jest i wymawia
      sie ja fau i znajduje sie miedzy literami U i W.
      • moofka Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 18:31
        niepytana napisała:

> ... powiedziala moofka przez dwa o, calkiem niedopuszczalne przez jakikolwiek
        > USC

> A tak apropos tematu to dalyby durne biurwy ludziom Sw. Spokoj.
        zebysm,y w jednym pokoleniu calą tradycję nazw wlasnych mieli zaprzepascic na
        korzysc zachodnich dziwolągow

Co do litery V
        > to naprawde nie ma jej w polskim alfabecie??? Bo ja myslalam ze jest i
        wymawia
        > sie ja fau i znajduje sie miedzy literami U i W.
        i w tradycji jezykowej wyroslas zgola innej
        • bonnie75 kiro_koslin 24.08.05, 22:14
          Tak na marginesie wtrace i zarazem chyba cie zmartwie, ze imie pod
          tytulem "Xavier" tudziez "Xawier" nie jest w zadnym razie polskim imieniem. Juz
          o pochodzeniu tegoz imienie nie wspomne. "Ksawery" - owszem, jest w Posce
          przyjete, stare, piekne, oryginalne, ale na Boga, nie "Xavier"!!! Chyba, ze
          ktos chce kopiowac fantastyczne pomysly naszego gwiazdora smile
          Na drugim marginesie (nie krytykuje, nie jestem wredna, nie jestem chamska, nie
          jestem zolza, po prostu wyrazam swoja opinie), "Victoria" jest jakos tak
          bardziej oryginalnie niz "Wiktoria", skoro dziecko mieszka w Polsce? Przeciez
          wymawia sie je tak samo!
          • kira_koslin Re: bonnie75 24.08.05, 22:34
            Myslac o imieniu Xavier nie mialam na mysli gusta Pana Wisniewskiego.
            to ze wredna, chamska lub dno zastalo zarzucone mi wiec nie potrzebna ta
            dygresja.
            Tak imie dla mojej corki wymawia sie tak samo ale zapis jest innny wygodniejszy.
            Teraz mieszakmy w Polsce ale nie wiemy na jak dlugo tu zostaniemy.
            Tylko ja na listosc boska nie rozumiem jednej rzeczy dlaczego wy mozeciem
            mozecie miec swoja opinie a my nie, kogo tak naprawde bedzie obchodzic jaki
            zapis imienia myslisz ze co skoro bedzie Victoria to bedzie bardziej
            pretensjonalne tak? A w nastepstwie unieszczesliwie swoje dziecko tak?
            Niestety nie sadze.
            • bonnie75 Re: bonnie75 24.08.05, 22:41
              Alez oczywiscie, ze mozesz miec swoja opinie na temat jakiegos imienia. Tym
              bardziej, ze to jest TWOJE dziecko. Ja pytalam tylko i wylacznie z ciekawosci.
              Skoro uwazasz, ze "Victoria" jest wygodniejsze na polskie warunki (zareczam Ci,
              ze np. w szkole tudziez innych instytucjach bedzie corka musiala podawac swoje
              imie literujac je, bo ludzie sa przyzwyczajenie do pewnych norm pismienniczych
              i beda je tak czy siak pisali jako "Wiktoria", a to nie jest chyba wygodne).
              Inaczej sprawa sie ma, jesli zamierzacie z dzieckiem wyemigrowac.
              • kira_koslin Re: bonnie75 24.08.05, 22:47
                Tak czy siak problem bedzie z pisownia nazwiska bo nie jest polskie i trzeba
                bedzie na to zwracac uwage i niestety podejrzewam ze z tym bedzie wiekszy
                problem
            • ardzuna Re: bonnie75 30.08.05, 21:49
              kira_koslin napisała:

> Teraz mieszakmy w Polsce ale nie wiemy na jak dlugo tu zostaniemy.

Nikt nigdy nie wie, jak długo zostanie w danym kraju, ani czy mu zaraz cegła
              spadnie na glowę. A jak zostaniecie w Polsce na zawsze, to zawsze dziecko
              będzie się musiało wstydzić za taką pretensjonalną pisownię i za gust rodziców?
    • vikiko Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 22:24
      Oliver o wiele ładniej brzmi i wygląda niż Oliwer ja też będę miała dziecko
      przez "V" Viktorięwink z tym,że u mnie w USC nie ma problemu.
      • kira_koslin Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 22:38
        Moze lepiej sie nie przyznawaj bo zaraz Cie tutaj kolezanki zlinczuja ze
        pretensjonalne, nowomodne i w ogole a jak zaczniesz sie bronic to napisza
        wredna chamska i dnosmilesmilesmilesmile
        • jolanta8 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 22:55
          pewnie,ze imię Olivier brzmi ładniej niż Oliwier!!
          własnie kira ma racje moze lepiej tutaj się wogóle nie odzywać zeby Matki Polki
          nie wyskoczyły z batemsmile)))
          • sylwiawm Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 24.08.05, 23:59
            My też chcieliśmy przez V, ale jest to niemożliwe. Jest wyjątek- rodzic musi
            być obcokrajowcem. Dziwię się tylko, że znajoma nazwała syna Brajan (dosłownie
            tak jak napisałam). Nie wiem, jak jej siuę to udało.
            • kira_koslin Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 00:19
              Pewnie dzieki temu ze co USC to obyczajsmile powyzej kolezanki pisaly ze w jednym
              urzedzie nie robia przeszkod a w innych nie mozna.
              Poza tym brajan z zapisem fonetycznym jest chyba bardziej do przejscia niz
              uzycie x lub v
              • magdoska1 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 07:39
                Doda coś od siebie.Ja nie dałabym dziecku imienia takiego żeby w przyszłości
                musiał mówić przy każdej okazji : Mam na imię Braian przez krótkie i. Albo
                Brayan przez igrek. Mam na imię Violetta przez v (fał) i dwa t. Mam na imię
                Victoria przez v (fał) i c. Mam na imię xavier przez iks.Mam na imię Angelika
                przez g.
                Ale to oczywiście moja opinia i każdy ma prawo nazwać dziecko tak jak mu się podoba.
                • kira_koslin Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 08:13
                  Ja w ogole mysle ze zrobilismy tutaj z igly widly, poniewaz kazdemu podoba sie
                  co innego, jedni ida w kierunku imion stropolskich inni w kierunku imion
                  wspolczesnych.
                  Poza tym wydaje mi sie ze w momencie kiedy nasze dzieci beda juz w wieku
                  szkolnym imiona beda tak ewoluowac ze zapisy prez v, c czy x beda zupelnie
                  normalne.....
                  Dlatego tez kolezankom ktore tak strasznie sie zaperzyly i bronily podstaw
                  jezyka polskiego mowie zeby troche wyluzowaly i nie sadzily po pozorach.
                  To ze ze nasze dzieci bedea mialy zapisane imiona przez v. c czy x wcale nie
                  oznacza ze jestesmy pretensjonalne lub slepo podazamy za moda.
                  Mysle ze chlopiec Oliver czy dziewczynka Victoria nie beda niesczesliwi w
                  siwecie gdzie chodzi sie do pub'ow, marketow, slucha i-pod'ow a pracuje jako
                  key account manager, nie dajmy sie zwariowac.
                  • magdoska1 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 08:45
                    podoba mi się wypowiedz kiry ale od razu do głowy przyszło mi key account
                    manager Victoria Nowak albo key account manager Xavier Kowalski. Trochę
                    śmieszne. No ale idźmy z duchem czasu. A jeszcze śmieszne dla mnie jest
                    nadawanie imion obco brzmiących a potem spalszczanie ich przy skkracaniu lub
                    zmiękczaniu - Oscar - a wołają: Choć do babci Oskareczku. Brajanek. Znam też
                    Martina i wołają MArtineczek.
                    • moofka Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 09:02
                      jeszcze śmieszne dla mnie jest
                      > nadawanie imion obco brzmiących a potem spalszczanie ich przy skkracaniu lub
                      > zmiękczaniu - Oscar - a wołają: Choć do babci Oskareczku. Brajanek. Znam też
                      > Martina i wołają MArtineczek.
                      i ma isc sio, bo Yolanta ją wygania tongue_out
                    • kira_koslin Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 09:17
                      Jak juz pisalam wczesniej by wybieraniu imion powinno sie kierowac nazwiskiem
                      bo np Isaura Kapusta jest rzeczywiscie delikatnie mowiac leeko zwracajace uwage.
                      Moja mala bedzie miala nazwisko ojca - amerykanskie wiec w jej przypadku
                      wlasnie nie razi.W naszym przypadku gdybym poszla w staropolskie imiona mogloby
                      by nawet tak ze ojciec mialby z problemem wymowy imienia wlasnego dzieckasmilesmilesmile
                      Dlatego tak wlasnie zwracalam uwage za co i kogo sie krytykuje.
                      • ariana1 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 10:17
                        Kobieto, ale o co ci właściwie chodzi? Napadłaś na mnie pierwsza,że jestem
                        wredną osobą (pojęcia nie wiem dlaczego nią jestem) a potem prawie w każym
                        swoim poście złośliwie podkreślasz moją "wredotę, agresję i chamstwo". Tłumaczę
                        ci kolejny raz,że autorka ma problem z zarejestrowaniem imienia w POLSCE,
                        mówimy o POLSKICH USC. A ty wyjeżdżasz,ze twoja Victoria będzie miała
                        amerykańskie nazwisko. Jeżeli twój mąż jest obcokrajowcem, to nie będziesz
                        miała problemu z rejestracją Victorii w polskim USC, ale jolanta8 nie ma tyle
                        szczęścia i dlatego nie chcą jej zarejestrować Olivera. Czy dostrzegasz
                        subtelną różnicę pomiędzy posiadaniem obcego obywatelstwa a wyłącznie
                        polskiego? Bo o to chodzi w całym tym wątku chyba.
                        A opinii swojej na temat w/w imion NIGDY nie wyrażałam (chyba, że wskażesz mi
                        taki mój post). Ani w tym wątku ani w żadnym innym. Ponieważ unikam
                        dyskutowania o cudzych gustach, wychodząc z założenia,że każdemu ma prawo
                        podobać się co innego. Chyba,ze ktoś wyraźnie mnie zapyta czy podoba mi się
                        takie konkretne imię. Ale tutaj nikt mnie o opinię nie pytał,więc się nie
                        wypowiadałam na temat urody imion Victoria albo Oliver.
                        Z mojej strony wszystko jest jasne.
                        • patrysia55 Joluśka!!!! 25.08.05, 10:55
                          Ja, Twoja koleżanka z forum Listopad Cię uspokajamwink)))) Co to w ogóle za
                          nerwy, dyskusje bez sensu, wymiana uszczypliwości na zasadzie;kto da
                          więcej .....Po co Ci to, tego potrzebuje Twój synek??? Mało mamy zmartwień???
                          jeszcze mamy się wściekać, z powodu takich pierdół??? NIe pytaj, więcej o nic,
                          tylko zadzwoń do USC i spytaj, tam -nawet jak będą się z Ciebie śmiać -to Ty
                          tego nie bedziesz słyszeć .....a co z ucha to i z serca smile))I pamiętaj-gdzie 2
                          Polaków tam 3 zdania. Całuski, Patrysia
                          • jolanta8 Re: patrysia55 25.08.05, 12:31
                            cześc słonkosmile
                            nie denerwuje się,moze tak to wyglada w postach ale ja mam z "takich" dziewczyn
                            niezły ubaw
                            dużo razy mi tutaj dziewczyny pomogły i nawet teraz jedna z nich podpowiedziała
                            mi co mam zrobić
                            jak obejsc co nie cosmile
                            wiec moze jest jakas iskierka nadziei

a jak Twój brzuszek?

dziekuję,ze napisałaśsmile
                        • kira_koslin Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 11:14
                          Sluchaj ariana1 prosze odczep sie ode mnie dobrze.Mam Cie juz dosc!!!!
                          Ja napadlam na Ciebie pierwsza? A kto mi zarzucil ze mam problemy z czytaniem
                          ze zrozumieniem a wynika z tegoz ze Ty masz wieksze.
                          Nie bede Ci tlumaczyc tylko sobie jeszcze raz dokladnie przeczytasz aha i nie
                          wkaladaj mi wypowiedzi ktorych nie napisalam - przeciwnie to Ty nazwalas moje
                          wypowiedzi chamskimi i okreslilas jej jako dno.
                          Nie wiem jakie mialas intencje i o co Ci chodzi ale nawet jezeli sie z czyms
                          nie zgadzasz to albo przemilcz albo naucz sie dyskutowac na okreslonym poziomie.
                          I co WAZNE nie kieruje kazdego swojego postu do Ciebie, watek sie rozwinal i
                          kazdy ma sie parewo wypowiedziec.
                          A ty masz ewidentnie problem z moja osoba.
                          Prosze Cie wiec odczep sie!!!!
                          • ariana1 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 11:18
                            To raczej ty się naucz dyskutować, bo na razie to tylko jazgoczesz. Mój poziom
                            jest w porządku a twój....... szkoda gadać.
                            Żegnam do nigdy.
                            • kira_koslin Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 11:28
                              Ewidetnie widac ze Twoim problemem jestem ja, co prawda nie wiem czym sobie na
                              to zasluzylamm ale mowiec szczerze jestem zadziwiona ze wzbudzam w Tobie az
                              takie emocje.
                              Powiem Ci tylko ze nie wiem czy jest sens aby podnosily Cie az takie nerwy,
                              szczegolnie jezeli spodziewasz sie dziecka.
                              Wyluzuj pomysl sobie nie warto, nie mysl o tej jazgoczacej, wrednej kirze ktora
                              nawet czytac nie umie.Dziewucha juz dawno osiagnela dno....smilesmilesmilesmile
                              a o co to wszystko?????????????? O zapisy imion dzieci osob ktorych nie znamy
                              osobiscie...............
                              • ariana1 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 11:34
                                W zasadzie to masz rację smile Z tymi imionami dzieci. I przepraszam cię smile
                                człowiek w nerwach głupoty gada. Wiesz, proponuję zawieszenie broni i pokój smile
                                Wybacz mi i nie kłóćmy się więcej smile Co ty na to?
                                P.S.
                                Pewnie jestem czasami wredna.....smile
                                • kira_koslin Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 11:37
                                  luz i nie mam Ci co wybaczac bo nic strasznego sie nie stalo.
                                  Poniosly nas emocje zupelnie niepotrzebniesmilesmilesmile
                                  Pozdrowienia
                                  • jolanta8 Re: kira,ariana1 25.08.05, 12:47
                                    obie macie racje,cieszę sie,ze doszłyście wreszcie do zgody

wiecie co się dowiedziałam dzisiaj?????
                                    otóż....każdy prawie każdy USC ma prawo odmówić rejestracji imienia np.przez V
                                    czy X czy jakieś tam jescze inne obcobrzmiące literki ale jak mi jedna z
                                    życzliwych babek w USCw innym mieście powiedziała przez telefon każda osoba
                                    ubiegająca sie o takie imię jak my chcemy nadać moze(musi) napisać prośbę na
                                    piśmie o nadanie dziecku tego właśnie imienia i podobno USC nie ma prawa Ci
                                    odmówić bo stawiasz go w sytuacji już bez wyjścia-inaczej jest jak przychodisz
                                    i sie pytasz a inaczej jak dajesz im pismo z prośba na stół
                                    mogą robic owszem problemy ale jezeli stawiasz na swoim masz duze szanse wygrać
                                    owszem,jak mówiła-nie można wymyślać imion z nieba i pisac prośby ,wyjątkami są
                                    z tego co zapamiętałam-0livier,Victoria,Angelika,Violetta,Olivia i tym podobne
                                    wiec jest jakas iskierka nadziei aczkolwiek my nie będziemy się upierać jak
                                    niedojrzali nastolatkowie i robić awantury w USC
                                    ale spróbowac wartosmile

oby miała racjesmile

pozdr
                                    • jolanta8 Re: dziękuję za wszystkie sensowne odpowiedzi:)))) 25.08.05, 12:49
                                      j/w można na Was liczyćsmile
                                      pozdrawiam brzuchatki bez wyjątku
                                    • gaudencja Re: kira,ariana1 30.08.05, 21:58
                                      Jolanto, nie licz na to, że jak dasz w urzędzie pismo na stół, to ci się
                                      automatycznie zgodzą. Widziałam takie pismo w warszawskim USC (dotyczyło
                                      zarejestrowania Victorii) i pani kierownik mówiła mi, ze zostanie odrzucone.
          • pimenta Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 20:06
            Olivier brzmi dokladnie tak samo jak Oliwier...tylko inaczej wyglada...
          • zuelka Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 29.08.05, 13:56
            jolanta8 napisała:

> pewnie,ze imię Olivier brzmi ładniej niż Oliwier!!
            Hmm, spokojnie, moze najwyzej WYGLADAC ladniej, bo brzmi tak samo.
          • ardzuna Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 30.08.05, 21:51
            Olivier ani Oliwier w ogóle nie brzmi ładnie. Oliwier trochę lepiej wygląda.
    • mamamartusi Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 12:57
      Moja coreczka ma na imie Martha, jej nazwisko konczy sie na "i". W polskim akcie
      urodzenia bedzie Marta, a nazwisko bedzie sie konczylo na "a". Wedlug mnie bez
      sensu, ale taka jest polska pisownia i tak musi byc.
      Pozdrawiam
    • amwaw Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 20:05
      Chyba można, musiałabyś zapytać się w Urzędzie. W W-wie chyba nie ma z tym
      problemów.
      Teraz ad całej głupiej jak but dysputy- jak dziecku się nie będzie podobało to
      sobie imie zmieni- tak samo jak Adasia, Grzesia czy Krzysia na Xawiera,żaden
      problem, nie rońcie więc nad dzieckiem łez, a rodziców niestety- NIE. I jak
      czytam co poniektóre wypowiedzi to myślę, że to jest dopiero dramat...
      Nikt Was nie uczył na wychowaniu, że o gustach się nie dyskutuje???
      Pozdrawiam
      • bebe73 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 21:28
        O gustach i kolorach się nie dyskutuje,zgadzam się. Ale drodzy rodzice nadając
        imię dzieciom pomyślcie też o nich, a nie tylko o sobie.Tylko "my chcemy, nam
        sie podoba". Trzeba pomysleć czy imię nie bedzie osmieszające(moja znajoma dała
        imię Alan i dzieci wołają teraz Anal). Albo czy pasuje do nazwiska(jeżeli jest
        ono brzmiące obco to imię przez V nie razi, przy typowo polskim Nowak,
        Kaczmarek czy Kowalski obco brzmiace imie brzmi śmiesznie)
        • saraanna Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 21:57
          To chyba normalne ze imie ma sie podobac przede wszystkim rodzicom ,ciekawe skad
          mozesz wiedziec jakie imie bedzie podobalo sie twojemu dziecku.Uwazasz ze
          znajoma dala swojemu synowi osmieszajace imie Alan bo dzieci wolaja na niego
          Anal .A co z innymi imionami jak Jurek-ogorek,Kaska-grubaska,Anka-szklanka,
          Wojtek -bez portek, czy one tez sa osmieszajace czy raczj moze to swiadczy
          ze osoby ktore dziecko przezywaja sa zle wychowane.
          • bebe73 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 22:30
            Ja i moja siostra mamy dość rzadkie imiona. Moje mi się podoba, uwazam, że jest
            OK. Natomiast moja siostra do teraz (chociaż ma prawie 30 lat) wypomina
            rodzicom jakie to jej dali udziwnione imię i że ma przez nie same kłopoty.
            Pewnie, że imię ma się podobać przede wszystkim rodzicom, ale to nie znaczy, że
            można przesadzać. A jak mnie się podoba imie Drzewo czy Kwiat (w USA daja takie
            imiona) to uważasz, że mogę tak nazwać dziecko, tylko dla swojego widzimisię.
            • saraanna Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 22:54
              W Polsce raczej nie zarejestruja ani Drzewa ani Kwiatu tylko takie ktore sa w
              rejestrze, a jezeli ktos w Ameryce dal by dziecku na imie Drzewo to na pewno
              nie bylo by sensacji bo tam jest inna kultura i ludzie nie maja takich
              problemow, ( patrz imie Apple -jablko jak by ktos nie wiedzial coreczki Gwyneth
              Paltrow).A twoja siostra zawsze moze sobie imie zmienic jezeli sie z nim zle
              czuje,zamiast wypominac rodzicom ze maja taki a nie inny gust.
              • bebe73 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 23:01
                Oczywiście ,że nie zarejestrują w Polsce. To samo dotyczy imion pisanych przez
                V, jeżeli jest ich polski odpowiednik. Nie zarejestrują Victorii skoro jest
                Wiktoria.Nie można dawać imion jakie tylko nam sie podobają.
                Co do zmiany imienia. Czy ktoś z Was próbował kiedyś zmienić imię. Chyba nie.
                Nie wystarczy iść do USC i powiedzieć "proszę pani nie podoba mi się imię
                Kasia, poprosze o Małgosię. trzeba mieć bardziej racjonalne argumenty np. gdy
                imię czy nazwisko jest ośmieszające. Argmunent"imię mi się nie podoba" nie jest
                wystarczający.
                • saraanna Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 23:15
                  A twoja siostra probowala isc do urzedu i sie dowiedziec czy moze zmienic imie.
                  Piszesz ze mozna zmienic imie ktore jest osmieszajace - czy gdzes jest taka
                  lista z osmieszajacymi imionami -wedlug ciebie napewno Alan -tylko ciekawe
                  czemu je zarejestrowali w urzedzie jak jest takie osmieszajace.
                  Natomiast jezeli chodzi o v czy w to nie ma najmniejszego znaczenia bo imie
                  pozostaje to samo chodzi tylko o zasady pisowni.
                  • olunia24 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 23:39
                    jak można przewidzieć teraz ,ze dziecku za 20 lat nie bedzie się podobać imię)
                    co ty bebe73 piszesz?

a Ty jak dasz swojsko brzmiace imię Jasiu czy Stasiu tez masz pewnośc,ze będzie
                    się podobac synowi?

a czy imie Olivier jest w jakimś stopniu ośmieszające?

Bosche dziewczyno nie podoba się to nie pisz
                    uwielbiam jak takie watki schodzą z toru bo któres z mamuś nie podoba się to
                    czy tamto
                    • bebe73 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 25.08.05, 23:46
                      "a czy imie Olivier jest w jakimś stopniu ośmieszające?"
                      Nie moge sobie przypomniec w którym z moich postów napisałam, że imię Olivier
                      jest ośmieszające.
                      "Bosche dziewczyno nie podoba się to nie pisz"
                      Nie podoba sie to nie czytaj.
                      "uwielbiam jak takie watki schodzą z toru bo któres z mamuś nie podoba się to
                      > czy tamto"
                      Nie podoba sie to nie czytaj.
    • 18lipcowa1 wcale sie nie dziwie,przecież to VIOCHA 25.08.05, 23:40
      jolanta8 napisała:

> wiec mój Olivierek będzie Oliwerkiem
      >
      > nie chcą odejsc o reguły,twierdzą,ze trzymają się imion polskich i że V nie
      > występuję w alfabecie polskimsad a szkodasad
      >
      > ciekawostką jest to,ze dzwoniłam do sąsiedniego USC i tam wystarczy tylko
      > napisac oświadczenie ,ze chce się mieć takie imie nadane dziecku
      >
      > powiedzcie czy mozna np.zarejestrować dziecko w mieście gdzie sie urodzi a
      > potem (bo wiem ,ze tak tylko mozna) apotem w innym USC zmienić mu imię przez
      > V?
      >
      > znacie jakieś wyjątki,przypadki itd..
      >
      • saraanna Re: wcale sie nie dziwie,przecież to VIOCHA 25.08.05, 23:56
        Masz racje "viocha" jak nic -ludzie swiatowi nie maja tego typu problemow.
        Liczy sie czlowiek a nie imie ,a jak sie komus Olivier nie podoba niech sobie
        zmieni na Franciszka ,chociaz wolalabym osobiscie aby Janiak nie zmienial
        swojego imienia bo mu pasuje -pomijajac jego pierwsze imie.
      • olunia24 Re: wcale sie nie dziwie,przecież to VIOCHA 26.08.05, 07:25
        18lipcowa1 pod Twoim suwaczkiem to Twoja morda?smile chyba tak,bo tak sobie
        Ciebie wyobrażałam

do budy!
    • vik_vik Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 29.08.05, 16:51
      Art. 50. 1. Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o
      wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego,
      nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia niepozwalającego odróżnić
      płci dziecka.

1988.06.24 wyrok NSA SA/Wr 115/88 ONSA 1988/2/7 we Wrocławiu

"Jakkolwiek imię nadawane dziecku może być symbolem wartości kultywowanych w
      rodzinie, wybór tych wartości i sposób ich afirmacji (jeśli tylko nie narusza
      obowiązującego prawa) należy do rodziców dziecka.

.....Organ II instancji w odpowiedzi na skargę formułuje ogólniejszą tezę,
      według której imię - wiążąc się z tożsamością narodową - jest nie tylko sprawą
      rodziców, albowiem ma znaczenie patriotyczne i społeczne. Takie stanowisko
      organu administracji państwowej jest nie tylko anachroniczne, ale również
      głęboko niesłuszne. Przede wszystkim obowiązujące przepisy nie ograniczają
      prawa rodziców, nawet narodowości polskiej, do nadawania dziecku imienia obcego
      (glosa Henryka Doleckiego do wyroku NSA z dnia 14 stycznia 1986 r. sygn. SA/Wr
      33/85, OSPiKA 1988, nr 1, poz. 22). Nie ma więc przeszkód w nadaniu powszechnie
      znanego hiszpańskiego imienia "Mercedes". Dalej wypada zauważyć, że
      posługiwanie się pojęciem "tożsamości narodowej" może rodzić nieoczekiwane
      implikacje w społeczeństwie, które nie jest przecież całkowicie jednorodne
      narodowościowo. Obok dominującej narodowości polskiej nasz kraj zamieszkują
      obywatele polscy innych narodowości. Nie można także tracić z pola widzenia
      rozszerzającego się zjawiska zawierania małżeństw z cudzoziemcami. W
      konsekwencji więc patriotyzm polski doby współczesnej to bardziej więź z
      państwowością niż narodowością. Niezależnie od tego należy podkreślić, że nie
      jest rzeczą urzędnika stanu cywilnego pilnowanie "patriotyzmu" rodziców i
      strzeżenie "tożsamości narodowej" ich nowo narodzonego dziecka. Takie dążenia
      administracji państwowej nie znajdują podstaw w prawie, oderwane są całkowicie
      od realiów życia współczesnego społeczeństwa oraz podrywają zaufanie do
      działania organów państwowych jako przejaw ingerowania w sferę swobód
      jednostki. To prawda, że - obok funkcji indywidualizacyjnej - imię może być
      także zewnętrznym znakiem, symbolem wartości kultywowanych w rodzinie dziecka.
      Jednakże wybór samych tych wartości, jak i sposobu ich afirmacji, należy do
      rodziców dziecka, jeśli tylko nie narusza obowiązującego prawa.

• kajka29 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 29.08.05, 18:50
      cześć! właśnie przecztałam wszystkie posty i jestem zdumiona, każdy ma prawo do
      wyboru imienia jake sie jemu podoba i nikt nie jest w stanie sprawdzic czy
      dziecku to sie spodoba czy nie ! ale wracając do twojego pytania o rejestrację
      imienia- nie oreintuję się co prawda w przepisach ale spotkałam się z
      zarejestrowanym imieniem Majkel.... tez się zdziwiłam, ale widocznie można
      Sama mam Juliannę ale przy tym imieniu nie było kłopotu z rejestacją,
      Pozdrawiam i życzę pomyślnego załatwienia sprawy. Daj znak czy się udało.
      Moja Malutka :
      tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;16;11/st/20051111/k/ade3/preg.png
      • jolanta8 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 29.08.05, 21:18
        oczywiście,ze dam znać ale dopiero w paxdziernikusmile tylko bję się znowu napisać
        podobny post bo tutaj są też wilkołaki i obgryzają do kości
        moze się odważe
        pozdarwiam
        • niunia64 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 30.08.05, 01:27
          A może warto pomyśleć o zmianie obywatelstwa, skoro to takie istotne?!? Ale
          durne te nowobogackie baby! Martw się lepiej żeby dzieciak był zdrowy, a nie
          takimi błahymi pierdołami poświęcasz czas durna kobieto! Przez V, a może po
          rosyjsku? No, jakieś literki nietypowe? A gdzie kwiaty kuoujesz- we
          Flowershop'ie, czy kwiaciarni? A chadzasz na barbecue, czy grilla? A myslałaś
          już o urządzeniu kinderbalu? Boże, smieszne jest to wasze włażenie w dupe
          zachodnim tandetom!!! Załosne nowobogackie proste kobiety. Ludzie swiadomi nie
          nadaja takich imion, tak jak nie słuchaja disco-polo, ale najlepsze sa mamuśki,
          które nadaja imiona typu" Vanessa, Nicole, Sonia- tragedia! Jakieś
          zakompleksione chyba! Oliwier może byc, ale z tym przez V to przesada! Potem
          przez połowe życia dzieciak będzie musiał mówić Oliwier, ale przez V, bo tak
          sie mamusi podobało...
          • bebe73 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 30.08.05, 14:06
            Troche ostro, ale zgadzam się.
        • moofka Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 30.08.05, 17:09
          jolanta8 napisała:

> oczywiście,ze dam znać ale dopiero w paxdziernikusmile tylko bję się znowu
          napisać
          >
          > podobny post bo tutaj są też wilkołaki i obgryzają do kości
          > moze się odważe
          > pozdarwiam
          kazdy moze napisac na dowolny temat, co mu sie podoba
          kwestia nadawania obcojezycznych (i obcoliterowych dodam) imion jest
          dyskusyjna - czego doskonałą ilustracją jest zalozony przez ciebie watek
          jezeli ktos pisze, ze mu sie nie podoba, bo jest w zlym guscie, pretensjonalne
          etc i tym tlumaczy odmowe USC nie znaczy to nic ponad to, ze mu sie taka
          tendencja nie podoba
          i wolno mu takie zdanie wyglosic
          nie znaczy to ze jest ani stara zolza ani tez innym wilkołakiem czyhającym na
          twoje pulchniutkie lapeczki i kosteczki
          ty wyzywajac wszystkich i wyganiajac adewrsarzy z watku czy forum zachowujesz
          sie histerycznie i infantylnie

• jolanta8 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 30.08.05, 19:07
            AMENsmile
    • niunia64 Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 30.08.05, 01:34
      A może Vładysław, albo lepiej przez "l"- bedzie mniej po polsku, a przeciez o
      to chodzi i akcent bedzie lepszy- Vladek- fajnie, co?
    • orfelis Re: problem z zarejestrowaniem imienia przez"V" 30.08.05, 06:39
      Moj syna ma na imie Matthew. W urzedze nic nie mieli do gadania. BO tak mialam
      przetlumaczony akt urodzenia. Urodzilam syna za graniaca. Bedzie pewnie w
      przyszlosci troche mial prblemow jak wrocimy do Polski.
      • maya2006 imiona polskie... 30.08.05, 08:07
        wprawdzie mnie tze dosyc rusza, jesli ktos nazywa dziecko pamela czy jessika,
        ale uwazam, ze to kazdego wybor.
        gdyby wasi przdokowie byli tego samego zdania to nazywalybyscie sie Wandami i
        Stanislawami a wasi mezowie Swwietopelkami.bo reszta imion to lacina lub inne,
        monika, zofia, sabina, alicja,a nawet jozef, to spolszczone imie pochodza z
        jezykow obcych a zostaly po prostu spolszczone.
        klapki na oczach i juz.
        • gaudencja Re: imiona polskie... 30.08.05, 22:00
          No właśnie - spolszczone, i dlatego nie pisze się ich przez "v", a tam gdzie
          słyszysz "k", piszesz "k", a nie "c".
          • kira_koslin Podsumowujac..... 30.08.05, 22:36
            my proste nowobogackie kobiety ( vide niunia..) niew mamy prawa protestowac
            jezeli ktos nazywa nas pretensjonalnymi, dajac do zrozumienia jak glupie
            jestesmy.
            Zastanawia mnie fakt ze sprawa imion jest tak wazna jak co najmniej chodziloby
            o zycie.
            Np w stanach mozecie nawac dziecko jak Wam sie doslownie podoba i nikt nie
            wysuwa argumentu ze dziecko bedzie sie wstydzic za pretensjonalny gust rodzicow
            A wiecie dlaczego drogie kolezanki BO NIKT NIE OCENIA TAM LUDZI PO IMIENIU,
            WYGLADZIE, WIERZE.....Jak zyjesz, co robisz to Twoja indywidualna sprawa.
            Za to ta nasza polskosc, ta nasza mentalnosc, zeby ocenic innego, zajrzec do
            czyjegos ogrodka i najlepiej jeszcze pokopac lezacego.
            Macie szczescie Drogie Panie, ze bedzie tak wspaniale i to moje dziecko bedzie
            sie ( waszym zdaniem) wstydzilo rodzicow.....
            .....tylko czemu mam wrazenie ze bedzie bardziej szczesliwe????
            Pozdrowienia,
            prosta, pretensjonalna, nowobogacka kira!!!!!!!smilesmilesmilesmile
            • gaudencja Re: Podsumowujac..... 30.08.05, 22:44
              kira_koslin napisała:

> Np w stanach mozecie nawac dziecko jak Wam sie doslownie podoba i nikt nie
              > wysuwa argumentu ze dziecko bedzie sie wstydzic za pretensjonalny gust
              rodzicow
              >
              > A wiecie dlaczego drogie kolezanki BO NIKT NIE OCENIA TAM LUDZI PO IMIENIU,
              > WYGLADZIE, WIERZE.....Jak zyjesz, co robisz to Twoja indywidualna sprawa.

Tak myślisz??

Przeczytaj na przykład to:

Re: Do miłośników Dżesik, Waness, Kewinów i Liwii
              Autor: mgna
              Data: 13.10.2004 00:18 + dodaj do ulubionych wątków

zarchiwizowany

--------------------------------------------------------------------------------
              zwierz.alpuhary: dobrze napisane, dodajac tylko iz pewne angielskie imiona maja
              bardzo zla konotacje w Angli i w Stanach. Wiec nie tylko narazacie dzieci na
              droczenie w Polsce, ale rowniez (sami nie majac sposobnosci do tej wiedzy)
              narazacie dzieci na dowcipy od obcokrajowcow. Np. Kyle, Kylie, Jason, Sharon,
              Tracy, Justin (lub po waszemu Dzustin - co po angielsku mozna rozlamac na "just
              in" implikujac maly przyzad...), Casey, Jessica (lub wasze Dzesika, czy jak
              kolwiek to literujecie!), Hayley, Deshaun (i tym podobne wymysle imiona),
              Stacey, Roxanne (ktora w piosence jest kobieta nocy), Tiffany, Vanessa, Raul,
              Caleb, Wayne, Duncan, Mandy, Belinda, Carl, Israel... lista sie ciagnie. Moj
              maz mowi na ten temat: "modern names with no class whatsoever are tasteless" -
              co wluznym przetlumaczeniu znaczy "nowoczesne imiona bez zadnej klasy sa
              niegustowne."
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=16589556&a=16641702
              - albo inne posty mgny o imionach i ich konotacjach w USA. Na forum o imionach
              były też linki do artykułów naukowych o tym, jakie grupy ludzi nadają jakie
              imiona.

Łatwo nam wyobrażać sobie, ze Zachód to kraina szczęśliwosci, gdzie różnice
              między ludźmi nie mają znaczenia, jeśli tak naprawdę mało wiemy o realiach
              życia w tamtych krajach.
              • kira_koslin Re: Podsumowujac..... 30.08.05, 22:58
                piszac to ialam na mysli przecietnych, zwyklych amerykanow ( akurat dlatego ze
                moj partner jest amerykaninem), i nie jestem slepo zapatrziona w tzw zachod.
                twoj post niestety potwierdza co napisalam powyzej, jacy ludzie nadaja jakie
                imiona - co to przepraszam oznacza, moze w takim razie we wszsytkich imienikach
                powinny znalezc sie dodatkowe oznaczenia jak Zofia...... imie nadawane prexz
                ludzi majaccyh klase, wyczucie stylu,
                Violetta ....ludzie nadajacy te imiona to prostacy.
                dzieki temu od malego mozna by utowrzyc kolejne klasy spoleczenstwa...... i bla
                bla bla.... rozumiesz co mam na mysli.
                Powiem tak ze zdaje sie na wiedze nt swojego kraju mojego partnera i jego
                przyjaciol oraz rodziny.
                podajesz p[rzyklad Justina, u nas tez mozna przeprabiac nasze polskie imiona
                np Emilka - Kretynjka; Jurek - Ogorek mozna by mnozyc przyklady na zdrobnienie,
                przerobienie imion na glupie, osmieszajace itd.
                Mnie tylko bardziej zastanawia fakt - po co????
                Po co kopie kruszyc nt tego kto ma jak na imie?????

• gaudencja Re: Podsumowujac..... 30.08.05, 23:04
                  kira_koslin napisała:

> podajesz p[rzyklad Justina, u nas tez mozna przeprabiac nasze polskie imiona
                  > np Emilka - Kretynjka; Jurek - Ogorek mozna by mnozyc przyklady na
                  zdrobnienie,
                  >
                  > przerobienie imion na glupie, osmieszajace itd.
                  > Mnie tylko bardziej zastanawia fakt - po co????

To nie ja podaję przykład, tylko cytuję post mgny. Nie powiem Ci dokładnie, jak
                  jest w Stanach, bo tam nie mieszkam, ale są imiona, które można przerobić na
                  ośmieszające przezywając kogoś, a są imiona z konkretnymi konotacjami. W tej
                  chwili w Polsce mało kto nazywa dziecko np.: Adolf, Alfons, Wacek (Wacław),
                  Fredek (Alfred), Putencjana. Jest różnica między przezywaniem "Ania-bania", a
                  istniejącymi konotacjami imienia Wacek. Możliwość utworzenia rymu można
                  zignorować, ale silne konotacje warto wziąc pod uwagę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka