27.08.05, 11:49
Dziewczyny, czy powinno się i można bez konsultacji z lekarzem brać jakieś
witaminy? Ja na razie łykam tylko folik. Spędzam w pracy po 9 godzin
dziennie, z czego co najmniej 7 przy komputerze, nie mam zbyt wiele ruchu i
niestety nie odżywiam się jakoś wyjątkowo zdrowo. Jak na razie trzymam ciążę
w tajemnicy, więc nie mogę uniknąć też dymu tytoniowego współpracowników.
Martwię się, że to wszystko zaszkodzi dziecku. Czy powinnam zacząć brać
jakieś "wspomagacze" czy zaczekać z tym do wizyty u lekarza?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ankawojcik Re: witaminki 27.08.05, 11:56
      kraplakowa kup sobie w Aptece oczywiście- bez recepty zbiór witamin i minerałów
      dla kobiet w ciąży np: PRENATAL lub MATERNA(trochę droższa)lub inne bez recepty.
      Ja te witaminki łykam mimo iz dopiero planujemy dzidziusia i tak zalecił mi mój
      gin.
      Mają one większą dawke kwasu foliowego a to w Twoim przypadku jest ważne aby
      mieć go pod dostatkiem szczególnie w początkowych mies. ciązy.
      • balaaga Re: witaminki 31.08.05, 12:46
        dołamczam sie co do stosowania witamin ale powinnaś porozmawiać z szefem gdyż
        kobieta w ciąży może tylko pracować 4 godz/dziennie inaczej odbije sie to na
        dzidziusiu. Mamy to zagwarantowane w ustawie
    • kotka.szrotka Re: witaminki 27.08.05, 11:58
      Jak zaszłam to poleciałam do apteki po witaminki, panie spojrzały krytycznie,
      zapytały czy lekarz zalecił, poleciły skonsultować to koniecznie z lekarzem.
      Kupiłam prenatal. Lekarze, bo zaliczyłam ich paru, wszyscy bez wyjątku kazali
      nawet niepytani pamiętać o witaminach i to do końca ciąży. Bez żadnych badań.
      Ja nie brałam osobno foliku, stwierdziłam, że jest w prenatalu, ale z tego co
      później czytałam na form to lekarze najczęściej zalecają branie dodatkowo kwasu
      foliowego. Najważniejsze, że bierzesz folik. Teraz jest lato i siłą rzeczy
      zjadasz więcej warzyw i owoców i przypuszczalnie jest to jak najbardziej
      wystarczające.
    • kalejdoskopik Re: witaminki 27.08.05, 12:14
      Witaj! Dobrze, że zarzywasz Folik. Ja do 12 tyg. brałam tylko Folik, a potem
      lekarz przepisał mi Feminatal i Asmag (magnez). Co prawda można je kupić bez
      recepty, ale radzę Ci się skonsultować z lekarzem. Poza tym jedz dużo owoców,
      warzyw, nabiału. Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana.

Na początku ciąży powinnaś wybierać zdrowe, świeże, naturalne pożywienie i
      unikać rzeczy, które mogłyby wam obojgu zaszkodzić - z konserwantami lub po
      prostu nieświeżych. Przyjmowanie dodatkowych witamin i składników mineralnych w
      formie tabletek (z wyjątkiem kwasu foliowego) jest w pierwszych trzech
      miesiącach ciąży niewskazane. Nadmiar niektórych witamin (np. witaminy A) może
      być nawet szkodliwy dla rozwijającego się płodu. Oczywiście powinnaś zupełnie
      zrezygnować z alkoholu.
      Pozdrawiam
      Żródło:kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54921,1326226.html
      • ariella Re: witaminki - liberalnie 27.08.05, 12:25
        Hi,
        ja jestem wrogiem wszelkich medykamentow - robilas badania, ktore wskazuja brak
        witamin? Wiec po co je brac "na zapas"? Bylam w tej sprawie u dwoch lekarzy i
        powiedzieli, ze jak mnie to uspokoi, to moge cos tam sobie brac, i cyt "raczej
        nie zaszkodza", a pozytek z nich taki jak z brania plusssza w stanie
        nieodmiennym. POdobnie z folikiem. I ze na tym zyskuja tylko koncerny
        farmaceutyczne. Jesli odzywiasz sie w miare normalnie, tzn nie zyjesz tylko na
        frytkach, coli i hamburgerach i wyniki masz ok, to nie trezba sie "doladowywac".
        PS. Co do alkoholu z poprzedniego posta - i lekarz i polozna w szkole rodzenia
        ZALECAJA picie kilekiszka wina wieczorem, albo do obiadu i piwa, kiedy sie
        puchnie. Oczywiscie w normalnych ilosciach.
        MOze cie uspokoi taka opinia, ze dziecko nie jest glupie i jesli mu czegos
        zbraknie to "wyciagnie" sobie toz ciebie, wiec potencjalnie zagrozona jestes
        ty, a nie ono
        pozdr
    • kokons Re: witaminki 29.08.05, 09:48
      Kwas foliowy jest najwazniejszy do 7 tc! Potem nie ma przeciwskazan,zeby go
      brac a zalecana dawka to 0,4 - 1,0 mg wiec jesli zaczniesz brac jakikolwiek
      preparat witaminowy nie powinnas zazywac dodatkowego kwasu.
      Opinie na temat zazywania witam sa rozne i np moj gin nie zalecal mi brania
      witamin w I trymestrze a i pozniej proponowal zazywac je co 2 dzien, bo te
      preparaty u ciezarnych powoduja mdlosci i zatwardzenie i u mnie tak bylo wiec
      zazywam je najczesciej 2 razy w tygodniu. Dbam bardziej niz przed ciaza o diete
      pelna warzywek i owockow a wyniki mam swietne!)
      Pozdrawiam / 18 tc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka