styskadob5 28.08.05, 12:52 czy to prawda ze jak ktoś ma waski rozstaw bioder to nie urodzi naturalnie dziecka ważącego powyżej 3 kg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anulka59 Re: wąski rozstaw bioder a dziecko z wagą powyże 28.08.05, 13:23 Przy porodzie bierze sie pod uwage wymiary calej miednicy.A decyzja o tym jak zakonczy sie porod"wychodzi w praniu"Wydaje mi sie ze to wcale nie musi "skazywac" kobiety na cc. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi67 Re: wąski rozstaw bioder a dziecko z wagą powyże 28.08.05, 13:24 Dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
guruburu Re: wąski rozstaw bioder a dziecko z wagą powyże 28.08.05, 13:26 To co się liczy to "otwór" miednicowy, przez który będzie przechodzić dziecko a tego nie można ocenić na podstawie budowy zewnętrznej. Tzn. jedna kobieta może mieć bardzo wąskie biodra a duży otwór a druga rozłożyste biodra i tylko 'otworek'. To tak łopatologicznie )) Odpowiedz Link Zgłoś
falafala Re: wąski rozstaw bioder a dziecko z wagą powyże 28.08.05, 13:36 Dokoladnie, jeszcze dochodzi umiejetnosc kosci bioder na rozstewpowanie sie. Tak malutkie japonki rodza calkiem spore dzieciaki ze az czlowiek zastanawia sie jak. A moja sasiadka 96cm w biodrach nie byla w stanie urodzic 2,8kg malucha. Badz dobrej mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: wąski rozstaw bioder a dziecko z wagą powyże 28.08.05, 18:59 poproś położna na wizycie, to ci zmierzy miednicę takim cyrklem. ona ci powie, czy wymiary pozwolą na pród czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Re: wąski rozstaw bioder a dziecko z wagą powyże 28.08.05, 21:37 Ja mam wąskie biodra i w ogóle jestem chudzielcem przy wzroście 178 ważę 55kg (pod koniec ciąży 67kg)i też się o to bałam, że synek się zaklinuje. Ale lekarz pod koniec ciąży zmierzył mi miednicę takim cyrklem i okazało się, że mimo, że jestem chudzielcem to wymiary mam jak to określił lekarz książkowe czyli przeciętne. Urodziłam synka o wadze 3460 a na dodatek rodził się z rączką przy główce i dałam radę. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: wąski rozstaw bioder a dziecko z wagą powyże 28.08.05, 21:42 Czyli rodził się na supermena? A jak wygląda taki cyrkiel- ta się to zrobić w domu czy trzeba przy mierzeniu mieć też badanie wewnętrzne?A nie wystarczy po prostu zmierzyć cm rogów górnych, albo dolnych miednicy? Mi lekarz ostatnio powiedział, że powinnam mieć lekki poród, ale bez żadnych mierzeń..Hmmm, ktoś wie? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: wąski rozstaw bioder a dziecko z wagą powyże 28.08.05, 21:39 to nie o rozstaw bioder chodzi ale o proporcje miedzy glowka a miednica. Odpowiedz Link Zgłoś
styskadob5 Re: wąski rozstaw bioder a dziecko z wagą powyże 29.08.05, 12:16 Dziękuję wszystkim za pocieszenie, naprawdę poprawiło mi to humor, bo od rana mam katar. Chyba już trzeba zamykać okno na noc, ale jest mi tak duszno (34 tydz.) Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin amwaw 29.08.05, 13:28 no wygląda jak wygląda, trudno powiedzieć. jak duży cyrkiel (ale nie ma ostrych końców) no i jest tak jakby półokrągły. należy zmierzyć wymiary: międzykolcowy, międzygrzebieniowy, międzyrętarzowy i sprzężną zewnętrzną. różnice między pomiarami powinny wynosić ok 2-3 cm Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: amwaw 29.08.05, 13:30 No to chyba jednak rzeczywiście poproszę położną o zmierzenie. Chyba to zbyt skomplikowane... Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
yalu Re: wąski rozstaw bioder a dziecko z wagą powyże 29.08.05, 17:48 hm hm ... tak naprawdę to można z tym kota dostać. Ja miałam i mam prawidłowe wymiary miednicy (mierzone tym cyrklem ) a dziecko nie przeszło. Teraz lekarz powiedział mi, że tak naprawdę chodzi o rozmiary wewn. miednicy (dawniej sprawdzane i to rzadko rtg no oczywiście nie w ciąży a teraz nie wiem czy to się wogóle sprawdza) a nie zewn. tzn. w ogromnej większości przypadków jak pomiary zewn. wychodzą ok to i w środku jest ok ale czasem tak jak np. u mnie tak nie jest i wtedy cięcie (rzeczywiście wychodzi w praniu). Tak jak pisze Pimpek - tu ważniejsze są proporcje główki dziecka i kanału rodnego matki (oraz zdolności adaptacyjne obydwu). Lekarz może podobno z grubsza ocenić w trakcie porodu rozmiary wewn. w bad. ginekol. (tak mi powiedział mój) ale czy faktycznie ? nie wiem. trzeba niestety poczekać i zobaczyć jak wyjdzie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: wąski rozstaw bioder a dziecko z wagą powyże 30.08.05, 11:21 oczywiście, że wymiary wewnętrzne macicy da się zbadać, a właściwie nie wymiary a wymiar i to badanie wykonuje się podczas zwykłego badania wewnętrznego. więcej jednak zależy tu od wielkości dziecka i sposobu wstawienia się główki w kanał rodny, ale to już jest bardzo prosto zbadać tzw chwytami Leopolda (układając jedną dłoń na spojeniu a drugą na główce dziecka) tylko, że dopiero po wstawieniu się główki do kanału rodnego. no i oczywiście w badaniu wewnętrznym badając położenie pewnych punktów na główce dziecka (m.in. ciemiączka) oczywiście badań rtg nikt już nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś