Dodaj do ulubionych

karmienie piersia-konieczna nadwaga?

28.08.05, 19:55
czyta sobie o karmieniu piersia, o wadach i zaletach..
no i wlasnie zagiela mnie informacja, ze nalezy miec ok 5 kg nadwagi, zeby
pokarm byl pelnowartosciowysad
kurde! a skad ja te 5 kg mam wziasc?
przytlam na razie 7 kg. sadze przy porodzie ok 5-6 sobie zejdzie ( dziecko,
wody, lozysko, macica sie obkurczy i bedzie mniej wazyc itd...). to skad ja
mam wziasc te 5 kg?
mam na sile sie utuczyc czy jak?
wie ktos jak to jest w praktyce? no i czy ja bzdur sie nie naczytalam?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: karmienie piersia-konieczna nadwaga? 28.08.05, 20:00
      Pierwsze słyszę. A rózne rzeczy o karmieniu czytam od pfuuuu.. osmiu lat.
    • amwaw Re: karmienie piersia-konieczna nadwaga? 28.08.05, 20:04
      Jedz pimpek jedz!!!!smile))
      Eee- to takie same bzdury jak z kiedyś z "właściwym przytyciem" w ciąży( tj 12
      kg). Na marginesie- jedna z dziewczyn pisała ostatnio, że po powrocie ze
      szpitala miała o 10 kg mniej( pamiętaj, ze po urodzeniu jeszcze organizm usuwa
      ten cały zapas zgromadzonej wody)...więc-w Twoim przypadku ciąża może okazać
      się doskonała sprawą jeżeli chodzi o odchudzanie się..smile))Jeszcze jak dojdzie
      spadek wagi przy karmieniu...fiu fiu- do 5rż będziesz karmić, co?big_grinDD
      Pozdrawiam
    • edyta_bo Re: karmienie piersia-konieczna nadwaga? 28.08.05, 20:07
      Naczytałaś się bzdur. Nie trzeba ani nadwagi ani dużego biustu. Bardzo szczupłe
      karmią bardzo efektywnie. Zobaczysz, gdy dziecko będzie rosło jak na drożdżach.
      Edyta - mama trójki
      • pimpek_sadelko Re: karmienie piersia-konieczna nadwaga? 28.08.05, 20:14
        ufff, bo tuczyc sie nie planuje. a co do jedzenia amwaw.... wcinam, wcinamsmile
        pewnie we wtorek jak stane na wadze gina to bedzie z 8 do przodubig_grin
        • ewaq Re: karmienie piersia-konieczna nadwaga? 28.08.05, 20:37
          pimpek, a pamiętasz ile miałaś "na plusie" w połowie ciąży? Pytam, bo skoro na
          jej finiszu masz 5 kg do przodu, to pewnie w połowie miałaś tez niewiele, a ja
          na razie przytyłam coś koło 2 kg i troszkę zaczyna mnie to niepokoić, choć nie
          wiem, czy powinno smile
          • pimpek_sadelko Re: karmienie piersia-konieczna nadwaga? 28.08.05, 20:43
            na razie mam 7 a moze bedzie wiecej we wtorekbig_grin
            w ogole pierwszy raz przytylam ok 18 tc z tego co pamietam. w okolicach 28 tc
            mialam chyba 3 kg na plusie ( +/- 2 tc, nie pamietam dokladnie).
            ja malo sie martwilam moja waga, raczej lekarz krecil nosem i dla swietego
            spokoju kazal mi zbadac hormony odpowiedzialne za prace tarczycy ( tsh, ft3 i
            ft4), jak wyszly ok, badania byly w miare ok ( mala anemia) a dziecko ladnie
            roslo ... to sie odczepilbig_grin
            • maya2006 pimpek 28.08.05, 20:46
              ja chce zrodla tych informacji! koniecznie!smile
              • pimpek_sadelko Re: pimpek 28.08.05, 20:47
                maya2006 napisała:

> ja chce zrodla tych informacji! koniecznie!smile
                tracy hogg jezyk niemowlat. podobno w wielkiej brytanii takie sa wytyczne w
                karmieniu piersiasmile
                mam wkleic fragmnent tekstu?smile
                • maya2006 Re: pimpek 28.08.05, 20:55
                  jesi mozesz to tak!!! pokaze siostrze, to ja uspokoi bo ona karmi i ma troche
                  nadwagi (nieduzo), bedzie miala spokoj. przy pierwszym schudla. i karmila
                  baaardzo dlugo. znam szczuplutkie karmiace i mysle, ze im to nie zaszkodzilo, ze
                  nie mialy 5 kilo wiecej. ale kto wie? moze im zeby za dwa lata wypadna ihigismile
                  • pimpek_sadelko Re: pimpek 28.08.05, 21:11
                    teks jest w pdf, zatem nie moge skopiowacsad, ale przepisze to zdanie.
                    "inna korzyscia jest szybsza redukcja nadwagi po porodzie, poniewaz proces
                    wytwarzania mleka pochlania kalorie. ujemna strona jest jednak to, ze karmiaca
                    matka musi utrzymac nadwage w h\granicach ok 5 kg, by moc zapewnic dziecku
                    odpowiednie wyzywienie."
                    jak chcesz cala ksiazke w pdf to moge podeslac rano ( duzy plik, teraz bym
                    kompa bardzo spowolnilabig_grin).
                    • maya2006 Re: pimpek 28.08.05, 21:14
                      pimpek, dziekuje serdecznie za propozycje, ale to starczy, napisze jej zaraz
                      maila. ona ma wiecej roznych ksiazek, wiec w ogole to nie potrzebuje. ale to
                      akurat moze jej sie przydac. smile
            • ewaq Re: karmienie piersia-konieczna nadwaga? 28.08.05, 20:56
              dzięki smile Mój na razie się nie czepia, chociaż morfologia coraz gorsza, ale
              kto wie, co na nastepnej wizycie wymyśli...
    • lodziasta Re: karmienie piersia-konieczna nadwaga? 28.08.05, 21:36
      Pimpek - Ty weź urodź jak najszybciej, bo zaczynasz się duperelami przejmowaćwink)) Ja będę pewnie dawać od razu śmietanę, bo waga mi skoczyła dużo więcej niż "przepisowe" 5kg.

Pozdrawiamsmile
      • pimpek_sadelko Re: karmienie piersia-konieczna nadwaga? 28.08.05, 21:37
        lodziasta napisała:

> Pimpek - Ty weź urodź jak najszybciej, bo zaczynasz się duperelami
        przejmować;-
        > ))) Ja będę pewnie dawać od razu śmietanę, bo waga mi skoczyła dużo więcej
        niż
        > "przepisowe" 5kg.
        >
        > Pozdrawiamsmile
        >
        jak poskaczesz wczesniej i pomachasz biustem to bedzie bita smietanabig_grinDD
        ja chce juz urodzic... ale moj syn ma to gdziessmile
        • amwaw Re: karmienie piersia-konieczna nadwaga? 28.08.05, 21:38
          Oj nie, będzie masło i serwatkasmile I tylko chleba braksmile
      • hanna26 Re: karmienie piersia-konieczna nadwaga? 28.08.05, 21:39
        O rety, co za bzdury!
        Ja akurat miałam potężną niedowagę, a karmiłam córkę do 1,5 roku, a do 6.
        miesiąca - wyłącznie piersią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka