barbie4 31.08.05, 15:15 a raczej ich odstawieniu zaczełyslcie sie starac o dziecko i z jakim skutkiem ? w jaki sposób trzeba sie przygotowac do ew. ciązy, pomijajac kwas foliowy, i na ile przed planowana pierwsza próba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annia4 Re: ile czasu po tabletkach 31.08.05, 15:27 Odstawilam tabletki na poczatku marca (bralam je przez 5 lat), a 24 kwietnia byla moja ostatnia @. Folik bralam od polowy kwietnia. Podobno do 4 miesiecy po odstawieniu latwiej jest zajsc w ciaze niz pozniej. U mnie sie sprawdzilo, chociaz plany byly inne i dzidzia miala byc pozniej, ale to Najwieksze Szczescie )) Odpowiedz Link Zgłoś
maga785 Re: ile czasu po tabletkach 31.08.05, 15:45 Ja brałam 9 lat piguły.Odstawiłam je w lutym ,starać zaczelismy sie w marcu a zaszłam w ciąze w maju Odpowiedz Link Zgłoś
kraplakowa Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 12:28 Ja brałam tabletki 6 lat, po odstawieniu moja ginekolog kazała mi odczekać 2 cykle, żeby organizm wrócił do normy. Grzecznie odczekałam, a potem w pierwszym możliwym miesiącu prób zaszłam w ciążę Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: ile czasu po tabletkach 31.08.05, 15:47 Ja odstawilam w maju, poczekalam na pierwsza miesiaczke, po czym od razu do dziela.Zaszlam od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
barbie4 Re: ile czasu po tabletkach 31.08.05, 15:56 ja biore od 5 lat , wiek "najbardziej" rozrodczy juz minął i wszystkie informacje kolezanek po prosu mnie osłabiaja. historie typu - ze udało im się zajsc w ciąze po 2- 4 latach (z i bez wczesniejszego brania tabletek) - sa masakrujące. kiedy sie robi badania- toksoplazmoza i inne (jakie??) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazajac Re: ile czasu po tabletkach 31.08.05, 16:04 Najlepiej przed zajściem w ciążę, ale wtedy są płatne. Na początku ciąży, jeśli wcześniej nie były robione, lekarz daje skierowanie na bezpłatne badanie. Są dwa badania na toxo. Jedno sprawdza czy jesteś teraz chora, drugie (wykonywane jednocześnie) sprawdza czy masz przeciwciała, czyli czy kiedyś chorowałaś. Jeśli jesteś zarażona to trzeba to leczyć, jeśli masz przeciwciała to bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: ile czasu po tabletkach 31.08.05, 16:15 Ja bralam 2 lata, a wczesniej przed dluzsza przerwa tez okolo 2 lat.Mlodziutka tez nie ejstem i tez strasznie sie balismy z mezem, gdyz w wypadku w dziecinstwie stracil jedno jadro. Ale widzisz, wszystko super.Glowa do gory! Odpowiedz Link Zgłoś
brylantynka1 Re: ile czasu po tabletkach 31.08.05, 16:02 witam ja rowniez miesiac temu odstawialam tabletki,teraz zaczelam brac folik,przestalam palic rowinez miesiac temu(i lepiej sie z tym czuje),coz ...hmmm nie mam pojecia czy to cos pomoze,ale partner futruje sie nabialem,ja pochlaniam ogromne ilosci owocow,warzyw,hmmmnawte miod jem wszystko po to aby w grudniu przystapic "do dziela" pozdrawiam i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazajac Re: ile czasu po tabletkach 31.08.05, 16:06 Dziś dowiedziałam się, że kofeina poprawia ruchliwość plemników. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: ile czasu po tabletkach 31.08.05, 16:06 U mnie 14 miesięcy po odstawieniu tabletek (brałam przez około 8 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
lena2005 Re: ile czasu po tabletkach 31.08.05, 16:58 Ja odstawiłam tabletki w sierpniu 2004 (po ok. 5 latach), odczekaliśmy 3 miesiące, żeby organizm "przypomniał" sobie jak wygląda naturalny cykl. Następnie podczas kolejnego "nie kontrolowanego" miesiąca udało się od razu! Nasza dzidzia będzie z nami już za miesiąc! Odpowiedz Link Zgłoś
michalina761 Re: ile czasu po tabletkach 31.08.05, 17:33 Zaszłam w 6 cyklu. Staraliśmy się od razu po odstawieniu. Poza jednoczesnym rzuceniem fajek i zdrowym odżywianiem, co jeszcze mogę Ci polecić? Wiem! Częste bzykanko, zwłaszzca w tych prawdopodobnych dniach. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
barbie4 Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 09:17 dziękuję, jestescie niesamowite a jeszcze mam pytanie, robiłam toksoplazmoze jakies 2 lata temu, wyszło jak najbardziej OK. opinie sa podzielone- ze skoro nie nabawiłam sie tego swinstwa przez 27 lat to juz raczej nie mam szans na zakazenie. czy moze tez to słyszałyscie? a zmiezam do tego- czy powinnam je powtarzac? I dalej czy ktoras z was moze stosowala tabletki regulujace cykl? nie antykoncepcyjne. kiedys moja pani ginekolog powiedziala ze jak juz sie namyslimy na dziecko to ona przypisze cos takiego, co stymuluje jajeczkowanie w dokładnie srodku cyklu, zeby " nie marnowac tak cennego nasienia, bo to nie wiek i pora" Odpowiedz Link Zgłoś
tola_25 Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 09:31 Z tego co mówił mój lekarz mozna zarazić się w każdym wieku. Dlatego też badanie powinno się robić nie tylko przed zajściem w ciążę lub na jej początku, ale także w drugiej połowie powtarza się badanie. No i w trzeba szczególnie uważać, żeby się nie zarazić- czyli ostrożnie z kotami (kuwety), surowym mięsem i sprząteniem w ogrodku. Więc może dla własnego spokoju powinnaś zrobić. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka82 Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 09:33 Ja nie miałam czasu odstawić. Zaszłam podczas brania, to wszystko przed kilkudniowe wymioty i biegunkę. Tak więc mówienie, że pigułki powodują, że ma się później problemy to głupota. Moja koleżanka po 10. latach zaszła w drugim cyklu. Możesz poprosić lekarza o skierowanie na badania na toxo i inne. Ja nie zdążyłam o to poprosić. Dziś czeka mnie usg, będę wiedziała więcej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
survvivve Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 09:47 ja tez nie musiałam odstawiac ))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
barbie4 Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 09:50 no własnie !! tez tak mysle , tzn. ze chyba wszystko zalezy od organizmu i przeznaczenia a nie od brania/nie brania tabletek. słyszałam o zwiekszonym prawdopodobieństwem ciazy mnogej , ale akurat z tego to bym sie bardzo ucieszyła. bardzo bardzo. i następne pytanie- czy po odstawieniu tabletek rzeczywiscie kobieta przez najblizszy okres jest bardzo "rozpłodowa" ? tzn. czy jajeczkowanie szaleje przez dłuzszy niz normalnie okres? przepraszam ze tak zawracam głowe, ale juz wiem w 100% ze teoria swoje a praktyka swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 09:54 Nie potrafie odpowiedziec ci, jak to dokladnie sie dzieje, ale tez martwilam sie tym, ze zaszlam od razu po tabletkach, nawet poruszalam tu watek.Kolezanki twierdzily zeby odczekac minimum 3 miesiace a najlepiej pol roku.W koncu spytalam ginki.Okazalo sie ze jak najbardziej probowac po tabletkach, ciaze mnogie nie zdarzaja sie czesciej niz u nie bioracych pigulek.U kobiet po poronieniach nawet stosuje sie pigulki , co by od razu potem zachodzily w ciaze.Nie martw sie! Odpowiedz Link Zgłoś
barbie4 Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 10:06 generalnie absurd zycia polega na tym ze nigdy nie da sie wszytkiego zaplanowac. z jednej strony chcemy miec dziecko ale zeby nie bylo wczesniej niz w czerwcu z drugiej strony obawa ze moze nie wyjsc tak od razu tylko po "bardzo mocno długo niz od razu" ach.... Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 10:46 Przzywalam to samo.zdecydowalismy sie probowac od czerwca,myslac ze uda sie moze zima.W lipcu zaproponowano mi prace, ale 2 dni przed dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i pracy podjac nie moglam.Ale ciesze sie bardzo ze tak sie stalo.Zycie pisze samo scenariusze.Teraz ma mala dorywcza prace i jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
barbie4 Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 10:54 SUPER ja oglnie panujaca bezpołodnoscia jestem przerazona .... dochodzi swiadomosc tego ze gdyby bylo, nie daj Boze, cos nie tak to leczenie zajmuje duzo czasu, szczegolnie po 30 ;/ a do tego wieku to nie mam szans urodzic Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 11:00 Ja tez wlasnie bylam przerazona.Moja przyjaciolka probowala 3 lata, w rodzinie meza 2 kobiety sa bezplodne, ja przeszlam 2 razy zapalenie jajnikow w mlodym wieku,a moj maz w wyniku wypadku w dziecinstwie stracil jedno jadro.Sama widzisz jak duzo bylo "przeciw".Myslalm sobien teraz sa nowe metoy leczenia itp, jakos bedzie.I zaszlam w ciaze od razu.Glowa do gory. Odpowiedz Link Zgłoś
barbie4 Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 11:15 jesli to nie jest zbyt osobiste pytanie- w ktorym dniu cylku przypuszczasz ze zaszłas w ciaze ? jak rozumiem w pierwszym bez tabletkowym Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 12:42 Odstawilam tabletki w maju, przez miesiac sie zabezpieczalismy, poniewaz wolalam poczekac na 1 miesiaczke, przekonac sie ze wszystko ok.Po pierwszej miesiaczce zrezygnowalismy z zabezpieczenia i nastepnego miesiaca okazalo sie ze jestem w ciazy.Zaszlam wiec w pierwszym cyklu nie zabezpieczania sie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
barbie4 Re: ile czasu po tabletkach 01.09.05, 13:14 dziekuje no to ja sobie jeszcze pomysle i porachuje wszystko Odpowiedz Link Zgłoś