Dodaj do ulubionych

legitymacja ubezpieczeniowa

13.09.05, 18:47
Czołem dziewczynki!
Czy to prawda, że będąc w ciąży trzeba co miesiąc podbijać legitymację
ubezpieczeniową?? W moim zakładzie pracy nikt mi nic o tym nie wspominał.Ale
podobno od niedawna zmieniły się przepisy.
Obserwuj wątek
    • muchomorek23 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.09.05, 18:58
      Też o tym słyszałam i jesli tak to nie tylko w ciąży trzeba by ja tak często
      podbijać. Najlepiej zadzwonić do NFZ i zaoytać.
      • hanka45 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.09.05, 19:03
        Coś słyszałam, że trzeba podbijać co 2 miesiące. Podobno tyle jest ważna
        książeczka i w razie zgłaszania się do porodu trzeba mieć podbitą z datą do 2
        miesięcy. Ale pewna nie jestem.
        • mostowka1 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 14.09.05, 09:16
          legitymację trzeba podstęplowywać co miesiąc; zamiast legitymacji można
          przedstawiać w przychodniach czy szpitalach pasek wynagrodzenia, który
          dostajesz co miesiąc od pracodawcy
    • figaroo Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.09.05, 19:15
      Dziewczyny, przecież legitymację trzeba podbijać co miesiąc. Albo mieć aktualny
      druk RMUA w trakcie wizyty u lekarza. Ponieważ jestem na zwolnieniu lekarskim a
      mój zakład pracy jest zlikwidowany jestem na garnuszku ZUS-u. I ostatnio
      właśnie miałam stemplowaną książeczkę. I podstemplowali mi ją właśnie na
      miesiąc. Zaznaczam, że zwolnienie, które przy okazji zaniosłam było krótsze. A
      myślę, że oni jednak tam wiedzą co robią.
      • kokons Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.09.05, 19:19
        Ciekawe a nie jest wazna 6 miesiecy - ja tak mam i przxy ostatniej wizycie nikt
        mnie nie poimformowalo tym, ze cos jest zle!
        • efka30 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.09.05, 19:21
          Co miesiąc niestety...
        • anet77 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.09.05, 19:22
          jak dobrze pamiętam to zmieniło się to od lutego tego roku, teraz legitymację
          ubezpieczeniową trzeba podbijac co 2 miesiące.
        • figaroo Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.09.05, 19:24
          Wiesz co z tą ważnością to kiedyś tak było. A teraz jest chyba miesiąc ważna.
          Na 100% nie wiem. Ale zawsze można zadzwonić do ZUSu i się dowiedzieć. Aż z
          ciekawości jutro się dowiem. A tak wogóle z ważnością tej książeczki to jest
          tak, że teraz jak chodzę na wizyty to nikt ani razu nie sprawdzał mojej
          książeczki czy jest ważna czy nie.
          • eps Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.09.05, 20:03
            podbijac trzeba co miesiac.
      • aalfaa Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.09.05, 20:17
        To w zusie podbijają??? gdzie ja mieszkam sad godzinę w zusie z panią z okienka
        dyskutowałam i odeszłam z niczym sad
        • phantomka Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.09.05, 21:35
          Ja takowej legitymacji nie posiadam, nikt sie o nia mnie nigdy nie pytal. Co
          wiecej pytalam w ZUSie i pani powiedziala, ze nie jest ona wcale wymagana. Wiec
          jak widac, co ZUS, to inne zasady.
          • phantomka Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.09.05, 21:38
            Poprawka: co miasto, to inne zasady.
    • bafilek Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.09.05, 22:26
      U mnie w kadrach pani prawnik powiedziała, ze ZUS przepisów nie zmienił i dalej
      można podbijac co 6 miesięcy, natomiast to, że trzeba co 2 miesiące, to jest
      widzimisię NFZ. Książeczka jest ważna od dnia podbicia do końca tego miesiąca +
      następny miesiąc. Jeżeli podbijesz 31, to ważna jest 1 dzień + kolejny miesiąc.
      Takich informacji udzielono mi już w szpitalu kiedy pojechałam z dzieckiem na
      udrożnienie kanalika w błogiej nieświadomości, że skoro dziecko ma 3,5
      miesiaca, to jak może nie być ważna książeczka.
    • trosia Re: legitymacja ubezpieczeniowa 14.09.05, 09:12
      Według Inspektoratu ZUS w Karkowie legitymację należy podbijać co pół roku (bez
      względu na to czy się jest w ciąży czy nie). Natomiast według Centrali ZUS w
      Warszawie należy podbijać co 30 dni. I bądź tu mądry i pisz wiersze!
      • pimpek_sadelko Re: legitymacja ubezpieczeniowa 14.09.05, 09:18
        w olsztynie lekarze uznaja legitymacje podbijana co 3 miesiace.
      • kokons Re: To kolejny absurd! 14.09.05, 09:33
        Dobrze,ze Krakow ominela ta ustawa!) Jak potwierdza Trosia nikt mi do tej pory
        nie respektowal, ze podbita pol roku.
        Jak oni sobie wyobrazaja bieganie co miesiac,zeby podbijac ksiazeczke...
        najlepiej w towarzystwie niemowlaka!
        Trzymajcie sie!
        • marchefka27 Re: To kolejny absurd! 14.09.05, 12:37
          to jest piekne ze wlasnie co miasto to inaczej interpretuje sie ustawy i
          przepisy...
          Jesli nie wymagają od was stemplowania co miesiąc to dobrze, nie musicie latac.
          ale fakt faktem powinna byc podbijana co 30 dni...
          Ja pracuję w ZUSie i sama podbijam co miesiąc...
    • gosiunia333 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 14.09.05, 12:42
      a ja nie mam legitymacji ubezpieczeniowej tylko karte, w katowicach sa karty
      chipowe, zcy to mi wystarczy czy musze wyrobic sobie w pracy legitymacje, tylko
      w innych miastach mialam problemy z pojsciem do lekarza bez legitymacji ale w
      katowicach karta zupelnie wystarcza, czy jak pojde do szpitala to musze miec
      legitymacje ?
      • malgolkab Re: legitymacja ubezpieczeniowa 14.09.05, 12:59
        tez jestem ze slaska i do niedawna myslalam, ze wystarczy karta chipowa, ale
        ostatnio kilkoro moich znajomych musialo w szpitalach okazywac legitymacje
        ubezp.(lub doniesc ja do 7 dni), tak wiec wyrobilam sobie. jesli twoj zaklad
        zatrudnia ponad 20 osob, to powinni ci wydac automatycznie, jesli mniej, to
        ksiazeczke wystawia zus (musisz u nich wypelnic takie formularze i dac zdjecia)-
        potem przysylaja to listem do domu, ja czekalam ok. 3 tygodni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka