Dodaj do ulubionych

kolczyk w pępku w ciąży

30.09.05, 12:07
czy któraś z was nosiła kolczyk w pępku w czasie ciąży? kiedy trzeba go wyjąć
i czy (i jak szybko?) dziurka po nim zarośnie? szkoda mi się z moim
rozstawać smile
Obserwuj wątek
    • aleksandraeva Re: kolczyk w pępku w ciąży 30.09.05, 12:16
      Ja wyjelam kolczyk ok.15 tc jak brzuszek zaczal sie zaokraglac mocniej to
      kolczyk mi przeszkadzal.A czy dziurka po nim zarosnie?Nie zastanawialam sie?
      Chyba mozna raz na jakis czas go zalozyc na chwilke i wtedy nie powinna
      zarosnac.
      • 7venezia Re: kolczyk w pępku w ciąży 30.09.05, 12:29
        Ja wyjelam na poczatku ciazy. Teraz jestem 12 tyg po porodzie i dziurka sie do
        dzis nie zrosla.
    • grazyna_s Re: kolczyk w pępku w ciąży 30.09.05, 12:42
      Ja jestem w 12tc i narazie kolczyk mam. Wyjmę go jak będę już zmuszona smile
      Grazyna
    • otaota Re: kolczyk w pępku w ciąży 30.09.05, 12:53
      jestem juz miesiąc po porodzie kolczyk włożyłam tydziń po cc a wyjęlam w drugim
      miesiącu ciąży.Tylko trochę dziurka mi sie rozciągnęla i kolczyk "wisi"jak
      skóra dojdzie do siebie to chyba będzie ok
    • agab26 Re: kolczyk w pępku w ciąży 30.09.05, 20:35
      Ja jestem w 23 tc i dalej mam swoj kolczyk. Mezowi sie podoba i moim zdaniem tez
      wyglada slicznie. Mam zamiar zmienic go na dluzszy bo mi sie zaczyna nie miescic wink
      jeszcze ze 2 m-ce i pomysle zeby go wyjac. Ciaza nie rdza!-kolczykom nie
      przeszkadza wink
    • justa781 Re: kolczyk w pępku w ciąży 30.09.05, 20:44
      witajcie babeczki.
      To moja druga ciąża z kolczykiem. Kolczyk w pępku mam od 9 lat. Zarówno w
      pierwszej jak i w drugiej ciąży kolczyk nosiałm do końca 6 miesiąca (później
      pępuszek się uwypukla i wypycha kolczyk na zewnątrz - to przeszkadza). Bez obawy
      dziurka wam nie zarośnie (mi nie zarosła), może się trochę rozciągnąć.
      Przyznam się, że okrągły brzuszek z motylkiem w pępku przyciagał uwagę.
      Zwłaszcza, że ładnie był opalony i bez rozstępów.
      Pozdrowionka
      • malooh Re: kolczyk w pępku w ciąży 30.09.05, 21:03
        ja wyjelam gdzies w 6 miesiacu bo zaczelo mi sie zaczerwieniac wokol
        dziury.chyba nie nadazala za rozciagajaca sie skora brzucha.narazie nie probuje
        go lozyc.zobaczymy po porodzie.
    • kaska-czarna Re: kolczyk w pępku w ciąży 30.09.05, 22:27
      smile kolczyk zrobilam bedac juz w ciazy i nic o niej nie wiedzac
      (6tydz.)...cieszyłam sie nim ok 1,5 miesiaca..
      Brzusio zaczał rosnac i baaardzo mi kolczyczek przeszkadzał,czułam sie z nim
      dziwnie-cięzarówka z kolczykiem...Z zalem ale go wyjęłam.Teraz blizne niestety
      widac-(cos a'la ślad po ospie)skóra na brzucholu jest rozciągnieta i mysle ze
      to dlatego...Pozdrawiam
      • goodbyekitty Re: kolczyk w pępku w ciąży 30.09.05, 22:56
        no proszę, ile zakolczykowanych pępków! smile
        mój się nie wiedzieć czemu zaczął babrać, więc wyjęłam - skoro mówicie, że nie
        zarasta. i jakiś łysy się wydaje teraz hyhy
        dzięki i pozdrawiam
        • elennara Re: kolczyk w pępku w ciąży 01.10.05, 11:13
          Też mam kolczyk, od ponad roku, trochę się martwię, bo mi się czasem paskudzi i
          rozważam wyjęcie, ale na razie mi nie przeszkadza.
    • gonia28b Re: kolczyk w pępku w ciąży 01.10.05, 11:29
      Ja nie mam kolczyka w pępku, ale noszę kolczyki - tradycyjne - w uszach. Na
      temat kolczyka w pępku gdzieś czytałam, że trzeba go wyjąć w przypadku jeżeli
      się zaciążyło albo bardzo przytyło.
      Co do zarastania dziurki, to myślę, że nie powinna zarosnąć przez ten okres.
      Kiedyś miałam okres, że bardzo długo nie nosiłam kolczyków w uszach (ponad rok)
      i dziurki nie zarosły. Myślę więc, że z dziurką po kolczyku w pępku będzie
      podobnie. Jak wrócisz do swojej sylwetki, to na pewno będziesz mogła założyć go
      z powrotem.
      Tak na marginesie, to sama się zastanawiam nad zakolczykowaniem swojego, gdy
      urodzę i wrócę do swojej sylwetki. Moja koleżanka mi odradzała: a że pół roku
      się goi i boli, i spać na brzuchu nie można, sama też sobie tłumaczyłam, że do
      tego trzeba mieć idealnie płaski brzuszek... Hehe, właśnie się przyzwyczajam do
      spania nie na brzuchu. A co do płaskiego brzuszka, to zauważyłam, że nawet
      dziewczyny z bardziej okrągłym brzuchem od mojego (sprzed ciąży) noszą kolczyki
      w pępku. Chyba sobie też będę mogła pozwolić na taką fajną ozdobę.
      • justa781 Re: kolczyk w pępku w ciąży 01.10.05, 11:47
        Dziurka w pępku nie goi się pół roku (góra miesiąc, tyle co w uchu). To bzdura.
        Chyba, że jest nie fachowo przekłóta. Ja przekłówałam sobie pępek sama, 9 lat
        temu. Wtedy jeszcze nie było na to mody i na plaży wzbudzałam zgorszenie
        (szczególnie wśród geriatrii, hihi).
        Musisz co prawda uważać, żeby sobie nie uszkodzić paskiem do spodni czy czymś
        innym, dlatego warto to robić na lato, kiedy brzuszki są odkryte (choćby z
        upału). Dopływ świeżego powietrza ułatwia gojenie, a i ciuchów masz mniej na
        sobie. Nie można spać płasko na brzuchu dopóki się nie zagoi, to fakt. To nie
        tragedia.
        No i nie musisz mieć pałskiego jak deska brzucha. Bez przesady. Moda na wieszaki
        minęła(sama byłam takim wieszakiem smile. Mój mąż uwielbia mój kolczyk. Pozdowionka
        • gonia28b Re: kolczyk w pępku w ciąży 01.10.05, 14:31
          Dzięki Justa. Właśnie tak myślałam, żeby zrobić to na lato, żeby można było
          wietrzyć brzuszek. Pasków do spodni i tak nie noszę, tak żeby ocierał o brzuch
          bo mam uczulenie na metale nieszlachetne. W ogóle rzadko chodzę w dżinsach. No
          a do spania nie na brzuchu to właśnie się teraz przez ciążę przyzwyczajam smile))
    • bluebebe Re: kolczyk w pępku w ciąży 01.10.05, 11:55
      wyjęłam w 6 miesiącu jak zaczął powiększac się brzuszek, bo zaczęło mnie to
      miejsce pobolewać. Włożyłam po wyjściu ze szpitala po porodzie. Dziurka nie
      zarosła, nie powiększyła się , jest tak jak było przed ciążą.
      • ania19821 Ku przestrodze. 01.10.05, 15:20
        Zrobiłam sobie kolczyk w pępku po zdaniu matury, czyli w 2001 roku. Niestety
        cały czas nie wiedziec czemu mi się paskudziło. Co sie zagoiło, to znów robiło
        się czerwone i tak w kółko. Kolczyk wyjęłam dopiero w styczniu następnego roku.
        Blizna została. Nie straszna, ale była.
        Gdy zaszłam w ciążę 3 lata później wszystko było ok, dopóki nie zaczął rosnąć
        brzuch. Dodam, ze brzuch mi wyskoczył pod koniec 6 miesiąca. Blizna poszła w
        górę, bo skóra si naciągnęła. POd koniec ciąży pojawiła się dodatkowo brązowa
        kreska na brzuchu i przechodziła właśnie przez tą nieszczęsną bliznę. Miałam
        cc, po porodzie dziura po kolczyku wygląda okropnie. Jest to brązowa, ciemna,
        ohydna, twarda plama!!lekarz który przyszeł na obchód pyta się co to jest, a ja
        że miałam tu kolczyk, a on do studentek, żeby sobie pomyślały zanim zrobią
        kolczyk.Hehe. Pisze o tym do dziewczyn, którym się paskudzi pępek. Wyjmujcie go
        jak najszybciej, bo potem będziecie mieć to co ja. A wygląda to okropnie.
        Ja też zwlekałam, bo myslałam że się zagoi, ale niestety.
        Pocieszam się że chociaż nie dostałam w ciąży żadnego rozstępu.
        • annam21 kolczyk w pepku do 20 tc 02.10.05, 20:14
          Moj lekarz kazal mi albo wyciagnac olczyk ze stali chirurgicznej albo zmienic
          go na akrylowy do 20 tc, pozniej macic osiag poziom pepka i noszenie kolczyka
          ze stali moze grozic zakazeniem, Ja wycignelam przed 20smile pozdrawiam
        • kalka13 Re: Ku przestrodze. 02.10.05, 21:06
          ja tez mam kolczyk nosilam go w ciazy tez mialam brazowa kreske i po porodzie
          (cc) tez byl dzirka byla brazowa ale to wszystko znika wiec nie ma sie czym
          martwic teraz mam go z powrotem i jest ok

www.kalka13.bobasy.pl
    • kretoszczurek Re: kolczyk w pępku w ciąży 02.10.05, 21:13
      Ja nosiłłąm chyba do 6 miesiąca. Potem wyjełam bo było mi niewygodnie. Dziurka nie zarosła. Co jakiś czas sobie wkładałam kolczyka. Teraz czekam aż brzusio się wciągnie i znowu włoże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka