Dodaj do ulubionych

kiedy czuć ciążę?

10.10.05, 20:56
Kiedy można poczuć, że jest się w ciąży? Czy już wtedy, kiedy @ się nie
pojawi? Czy może dopiero za kilka tygodni?
W jaki sposób to czuć?
Wiem, że niektóre z dziewczyny orientują się po dość długim czasie że są w
ciąży. Ale ja bym chciała wiedzieć, kiedy najwcześniej można coś poczuć (ból
brzucha, nudności, może temperatura). A może to jest raczej sprawa intuicji???
Obserwuj wątek
    • sylka75 Re: kiedy czuć ciążę? 10.10.05, 21:05
      Poczulam po jakichs trzech, czterech tygodniach od zaplodnienia. Jak kladlam
      sie na brzuchu, jakbym miala pileczke pod soba - macica juz byla powiekszona.
      Wtedy nie mialam pojecia ze jestem w ciazy, bo sie o nia nie staralismy, a i
      czas byl mocno nie sprzyjajacy (sex w dzien majacej sie pojawic @). A jednak
      poczulam wyraznie, ze co jest inaczej - zrobilam test i wyszlosmile A dzis moja
      Michasia ma juz dwa miesiace i moge tylko powiedziec, ze wspaniale jest byc
      mamasmile)
      • eps Re: kiedy czuć ciążę? 10.10.05, 21:19
        Ja nie czułam sie jakoś specjalnie z tej okazji wink
        Przyznam szczerze że gdyby nie 2 kreski na teście, później karta ciazy i 2
        zdjęcia z USG to nie uwieżyłabym ze jestem w ciazy. Jestem w 15tc i nie czuję
        sie jakoś wyjątkowo, no moze brzuch powoli rośnie.
    • amwaw Re: kiedy czuć ciążę? 10.10.05, 21:25
      A myślisz, że te "dziewczyny orientują się po dość długim czasie że są w
      > ciąży" w przeciwieństwie do Ciebie nie chciały jak najszybciej wiedzieć, że
      są w ciąży? Myślisz, że któraś z nas nie chce wiedzieć szybko?smile Zaskoczę Cię-
      chce i odpowiedź na to jest jedna- test- wszystkie najwcześniejsze objawy są
      tak samo specyficzne jak objawy miesiączkowe, a te późniejsze- są specyficzne,
      ale wtedy już nie masz okresusmile
      Test i tyle. Intuicja..ooooo...tej intuicji na tym forum było jak mrówkówsmile i
      okazywało się, że intuicja podpowiadała okres, a odbierana była jako ciążasmile))
      Pozdr
      • kat_kos Re: kiedy czuć ciążę? 10.10.05, 22:18
        Nie chodziło mi o to, że dziewczyny nie chciały wiedzieć, że są w ciąży, ale -
        jak zdążyłam zauważyć na forum - niektóre orientują się po np. 5 tyg. że są w
        ciąży, gdyż się nie spodziewają. Nie widzę w tym nic dziwnego ani zdrożnego.
        Te zaś, które planują, albo coś przeczuwają na pewną chcą wiedzieć szybko. Nie
        wątpię. Też bym chciała. Tylko, jak już pisałam nieco wcześniej, mam problemy
        sad((
        A ponieważ tak bardzo bym chciała już mieć dzidziusia, więc zaczęłam się
        zastanawiać nad objawami. Tym bardziej, że dziś powinnam dostać @. Nie
        przyszła. Ale moja intuicja mi mówi, że jeśli chodzi o mnie, to jeszcze nie
        moja pora. sad(( Zapewne dostanę za 1-3 dni. Szkoda...
        • amwaw Re: kiedy czuć ciążę? 11.10.05, 10:42
          Większość orientuje się po 5 tygodniach nie dlatego, że się nie spodziewają( bo
          często to oczekiwanie na ciąże trwa sporo czasu)ciąży- każda chce wiedzieć
          szybko, tyle, że tak jak napisałam- wszelkie objawy są tak
          niecharakterystyczne,bo i ciąża i okres dają bardzo zbliżone. Testy ciążowe
          wykonuje się w okolicach spodziewanej miesiączki(po pierwsze-często mimo
          zapewnień producenta wykrywają po 14stu albo więcej dni od zapłodnienia(
          owulacja ok 10-14 dc policz więc kiedy,po drugie -lepiej, żeby nie było
          biochemicznej)- a wtedy trwa...5 tydzień ciąży od OMsmile)
          Dlatego się orientują w 5-tym tygodniusmile)
    • radowinkaala Re: kiedy czuć ciążę? 10.10.05, 21:58
      E no ja czułam - dosłownie czułam - około 10-12 dni po zapłodnieniu. Okropnie
      bolały mnie piersi - jak nigdy przedtem i coś mnie pobolewało w okolicy prawego
      jajnika. Po 14 dniach od pozytywnego testu owulacyjnego (w dniu kiedy miałam
      dostać @) zrobiłam test ciążowy - i wyszły 2 niebieskie kreseczki. To tyle smile
      • kat_kos Anusia 10.10.05, 22:10
        O kurczaczki!!!
        Jaka śliczna ta Twoja Anusia!!! A jakie ma miękne włoski!!!
        Pocieszna malutka.Tak się pięknie uśmiecha...
        Pozdrawiam.
        • radowinkaala Re: Anusia 11.10.05, 12:28
          Bardzo dziękuję w imieniu mojego szkraba za tak miłe słowa smile

kat_kos napisała:

> O kurczaczki!!!
          > Jaka śliczna ta Twoja Anusia!!! A jakie ma miękne włoski!!!
          > Pocieszna malutka.Tak się pięknie uśmiecha...
          > Pozdrawiam.
      • beata761 Re: kiedy czuć ciążę? 11.10.05, 10:14
        Ja myslę że jest to sprawa indywidualna. Każda z nas jest inna i inaczej
        wszystko odczuwa. Mnie bardzo bolały piersi - ale to nie był zaden objaw bo
        mnie zawsze bolą przed każdą miesiączką. Nie miałm mdłości, wymiotów i tak
        jest do dzisiaj ( 16 t.c.) Jednyną rzeczą która sprawiła ze uwierzyłam ze mam w
        sobie dzidzisia to test ciązowy i 2 kreski smileoraz usg. Pozdrawiam !
    • mama_kotula Re: kiedy czuć ciążę? 11.10.05, 10:18
      Ja zobaczyłam te charakterystyczne żyłki na piersiach i guzki montgomery'ego na
      otoczkach brodawek, to był 3 tydzień.
      • hania2005 co to za guzki? 11.10.05, 11:42
        Ja właśnie wczoraj zauwazyłam u siebie takie guzki na otoczkach brodawek i tak
        się zastanawiam co to jest? Dziś mój 24 dc, więc czekam na efekty starań. Tak
        bardzo bym chciała.............
        Czyżby to był jeden z objawów ciąży?
        • balbinka76 Re: co to za guzki? 11.10.05, 11:59
          Haniu zaoraszamy na forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
          f=585&w=29683098( ja chce fasolke)pozdrawiam
          • hania2005 nie moge tam wejść........... 11.10.05, 12:12
            • balbinka76 Re: ja pragne fasolki! 11.10.05, 12:39
              no wiem, cos niedziała.wejdz na post " ja pragne fasolki"
    • budzik11 Re: kiedy czuć ciążę? 11.10.05, 10:26
      Ja tak naprawdę poczułam, że jestem w ciąży gdzieś w 8 miesiącu, jak brzuch
      zaczął mi przeszkadzać w normalnym życiu. Przedtem - gdyby nie rosnący brzuch,
      brak @ i badania, nie czułabym wcale, że jestem w ciąży. Była to ciąża
      właściwie bezobjawowa, nawet mąż się śmiał, że urojona smile Wszystkim takiej
      życzę smile
    • maszka_m Re: kiedy czuć ciążę? 11.10.05, 10:31
      Inaczej jest, kiedy ciąża jest przypadkowa i inaczej kiedy starasz się o
      dziecko. My czekaliśmy na małą kilka miesięcy, więc byłam bardzo wyczulona na
      wszelkie objawy. Na początku żadnych objawów nie było i byłam przekonana, że
      dostanę @, tym bardziej, że w dniu przewidywanego okresu miałam plamienia. W
      końcu po 4 dniach kiedy @ wciąż nie nadchodziła zrobiłam test i wyszło!!!
      Typowe objawy ciążowe (wymioty, ból piersi, senność, osłabienie) pojawiły się
      dopiero kilka-kilkanaście dni później.
      • karolinazajac Re: kiedy czuć ciążę? 11.10.05, 10:35
        Ja jeszcze przed terminem @ miałąm nietypowe bóle piersi (wcześniej nigdy) i
        jakieś ciągnięcie w okolicy jajnika. Dlatego podejrzewałąm że mogło się udać :-
        ) Potem potwierdził to test i tydzień później przyszła senność, mdłości i inne
        uroki ciąży.
    • kosmosik Re: kiedy czuć ciążę? 11.10.05, 11:56
      U mnie mdłości pojawiły się zamiast miesiączki (na szczęście poszły sobie w 12
      tygodniu). Zaraz po mdłościach przyszły obolałe piersi- 3 dni po terminie
      miesiączki teścik wykazał dwie kreseczki smile
      ale tak jak liczyła amwaw zaczynałam wtedy własnie 5 tc. chyba nie da się
      wiedzieć wcześniej. Życzę samych miłych ojawów i szybko rosnących fasolek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka