Dodaj do ulubionych

kto moze wypisac L-4??

04.12.05, 17:50
niedawno odebralam wyniki badan moczu i okazalo sie ze schodzi mi piasek,
zaczely mnie tez bolec nerki i pecherz i teraz nie wiem do jakiego lekarza mam
isc czy do ginekologa czy do rodzinnego. Bo w sumie to nie sa sprawy
ginekologiczne wiec chyba powinnam isc do mojej lekarki rodzinnej. I czy ona
ewentualnie moze wypisac mi L-4?? bo nie wyobrazam sobie z tymi bolacymi
nerkami i pecherzem chodzic teraz po zimnie a tak mnie boli ze ani siedziec
ani lezec ani stac..
Obserwuj wątek
    • ese1 kazdy lekarz 04.12.05, 17:53
      moze ci wypisac L-4, ale najlepiej pojsc do twojego gin - on cie powinien z tym
      problemem skierowac w odpowiednie miejsce.
    • agao_72 Re: kto moze wypisac L-4?? 04.12.05, 21:03
      Więc tak - jeżeli bedziesz miala zwolnienie od gin. na problemy ciążowe to
      dostaniesz 100% wypłaty. Jeżeli od zwykłego lekarza na problemy nieciążowe to
      dostaniesz 80%.
      Więc?
      • terry30 Re: kto moze wypisac L-4?? 04.12.05, 21:23
        nieprawda, ze tylko gin. moze wypisac zwolnienie 100%platne, kazdy lekarz, a
        napewno rodzinny lub lek POZ jak kto woli tak samo ma uprawnienia wypisywania
        zwolnienia w ciąży, wpisujac w zwolnieniu kod B w odpowiedniej rubryce, co
        oznacza, ze zwolnienie bedzie 100% platne, niezaleznie od rozpoznania tj moze
        byc ginekologiczne, internistyczne lub kazde inne. Trzeba uwazac w ostatnich 2
        tygodniach ciazy, jesli w zwolnieniu bedzie rozpoznanie ginekologiczne, beda
        one zaliczone do urlopu macierzynskiego.
      • szopiczek prawda o L4 100% 05.12.05, 10:33
        Dzisiaj dzwoniłam do ZUS i dowiedziałam się, że:

1. Kobieta w ciąży jeżeli zachoruje, to ma prawo do 100% płatnego zwolnienia
        nawet jeśli zwolnienie wystawi inny lekarz niż ginekolog.
        2. Zaświadczenie powinno być oznaczone kodem B - choroba przypadająca w czasie
        ciąży.
        3. Wymagane jest do tego zaświadczenie od ginekologa, że kobieta jest w ciąży.
        4. Jeżeli okaże się że na zaświadczeniu nie ma wpisanego kodu B, to i tak jest
        płatne zwolnienie 100% pod warunkiem, że dostarczymy zwolnienie z podpiętym
        zaświadczeniem od ginekologa.
        5. Podstawa prawna: Dz. U. z 2005 r nr 31/267
    • ares1976 Re: kto moze wypisac L-4?? 04.12.05, 23:53
      Moim zdaniem obojętnie gdzie pójdziesz - myslę że ginekolog coś przepisze albo
      skieruje do innego specjalisty. Tak samo internista - coś przepisze albo
      skieruje do specjalisty. Ja w Twojej sytuacji zdecydowałabym się jednak na
      internistę, bo jakoś bardziej mi tu pasuje. Co do L4, to masz pełnopłatne
      (100%) zarówno od gin. jak i od internisty. Musisz tylko interniście powiedzieć
      że jestes w ciąży, najlepiej mieć przy sobie kartę ciąży, wtedy w L4 wpisuje
      się literkę B i jest pełnopłatne (miałam tak przy angince ropnej)

Nasza Dziewczynka smile
      tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20729;29/st/20060319/dt/6/k/bcb0/preg.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka