Dodaj do ulubionych

położna środowiskowa

05.12.05, 12:11
hej mam pytanie
tydzień temu urodziłam maluszka
i czekam na położną okazało sie że sie moge nie doczekac smile
najpierw małą trzeba samemu zgłosić (cały tydzień jestem sama bo maż pracuje
w innymmieście)
ale problem i tak jest bo ja jestem zameldowana w jednym mieście ale
przychodnie mam wybrana w całkiem innym oddalonym o 60 km
tam był dobry stary lekarz z którego nie chiałam i nadal nie chce rezygnować
a jak mnie poinformowano "położna idzie za matką"
wiec ja mam czekać na położną z tametj przychodni
wiadomo ze żadna położna do mnie nie bedzie jechać z innego miasta
no i klops w takiej sytauacji nie przysługuje mi położna
no pal licho niby to nie obowiązkowe
ale ...po raz pierwszy jestem matka, mam tysiąc pytań
myslałam że wypytam o kilka spraw, ze jakiejś mądrości życiowej od niej
nabiore wink
czy wy macie jakis pomysł na ta polożną zeby ja jednakz jakiejś przychodni do
mnie ściągnąć?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: położna środowiskowa 05.12.05, 12:18
      1. Przepisz sie do poradni blisko domu. Z tak odleglej poradni nie tylko nie
      doczekasz sie wizyty patronazowej, ale zapomnij tez o jakichkolwiek
      kiedykolwiek wizytach domowych.
      2. Zamow prywatna (odplatna) wizyte poloznej, np. z najblizszej przychodni.
      Wowczas mozesz sobie zostac w swojej starej przychodni.

Oczywiscie, jesli chcesz, mozesz sie zapisac do przychodni odleglej o 120 km od
      domu, Twoje prawo, ale w razie jakiejkolwiek choroby bedziesz musiala
      podrozowac taki kawal drogi. Przemysl sobie, czy naprawde warto.
    • llilly Re: położna środowiskowa 05.12.05, 12:38
      Położną wybierasz oddzielnie od lekarza, czyli teoretycznie wystarczy jeśli
      przepiszesz się do "lokalnej" położnej, nie musisz koniecznie zmieniać
      lekarza.Piszę "teoretycznie" bo część wizyt położnej jest powiązana z wizytą
      lekarską więc o wiele wygodniej będzie jeśli wybierzesz dziecku jednak pediatrę
      najbliżej miejsca zamieszkania.Sama możesz zostać nadal zapisana do tego
      odległego lekarza, którego tak lubisz.Pozdrawiam serdecznie.
      • takaja3 Re: położna środowiskowa 05.12.05, 12:47
        no właśnie tylko problem w tym że dowiadywałam sie w przychodni w któej
        chciałam zarejstrowac małą
        zaraz koło domu żeby bylo blisko powiedzieli mi że położna przychodz z
        przychodni w któej jest zapisana matka a nie z tej do któej chce zapisać dziecko
        i dlatego po swoja położną powinnam sie zglosić do przychodni do której jestem
        ja zapisana
        troche to bez sensu ja nie choruje często a jak jestem chora to nie jest to dla
        mnie problem jechać do lekarza oddalonego nawet o 60 km bo wiem że to dobry
        lekarz i zawsze mnie przyjmie
        a z dzieckiem wiadomo chciałamżeby było wygodnie, blisko
        i dupa
        • mrowka75 Re: położna środowiskowa 05.12.05, 12:52
          Troche nie w temacie. Rozumiem, ze urodziłaś dzieciątko w listopadzie , w
          związku z tym zapraszam Cie na nasze forum dzieci Listopad 2005. jest nas
          kilkadziesiąt dziewcząt, które borykają się ze zbliżonymi do twoich kłopotów.
          Miła i sympatyczna atmosfera, zawsze pomocne rady.
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35011
        • llilly Re: położna środowiskowa 05.12.05, 13:07
          No to faktycznie widzę, że kolejny bezsens NFZ...Mogę jedynie Cię pocieszyć, że
          położna przychodzi tylko na pierwsze wizyty, póżniej jej obowiązki przejmuje
          pielęgniarka środowiskowa, a one są na własnych kontraktach więc nie są
          związane z przychodnią i lekarzem,wybierasz je zupełnie niezależnie od lekarza,
          a tego możesz zmienić 2 razy do roku, więc może przepisz się do tej pobliskiej
          Przychodni na pół roku dla wygody, a póżniej spokojnie wrócisz do tej odległej?
          • malgosiek2 Re: położna środowiskowa 05.12.05, 13:40
            Nie masz racji llilly.
            Pielęgniarka środowiskowa ma kontrakt z daną przychodnią i podpisany kontrakt z
            konkretnym lekarzem.
            Takaja3 musisz najpierw powiedzieć w najbliższej przychodni,że składasz
            rezygnację z tamtej i wypisujesz dziecko.
            Po czym skłądasz deklarację przynależności do tej przychodni wypełniając
            deklarację do lek.rodz.,pielęgniarki i położnej.
            Najczęściej przychpdnia do której się zapisujesz powiadamia o rezygancji i
            złożeniu nowej deklaracji przynależności.Musisz tylkop podać dokładny adres
            przychodni z której wypisujesz dziecko,by ta przychodnia wysłała rezygnację.
            pzdr.Gosia
            • mruwa9 Re: położna środowiskowa 05.12.05, 13:42
              malgosiek2 napisała:
              Musisz tylkop podać dokładny adres
              > przychodni z której wypisujesz dziecko,by ta przychodnia wysłała rezygnację.

Tu dziala automat: otrzymujac deklaracje z nowej przychodni, oddzial NFZ
              automatycznie przestaje placic tej poprzedniej za pacjenta.
    • kasiaa256 Re: położna środowiskowa 05.12.05, 12:58
      Ja zapisana jestem do przychodni oddalonej od mojego domu 3 minuty spacerkiem,
      a mimo to nie doczekałam się położnej środowiskowej. 8 tygodni po porodzie
      przyszła za to pielegniarka środowiskowa, a 3 dni później lekarz pediatra.
      • wielorybka Re: położna środowiskowa 05.12.05, 16:16
        Miałam tak samo jak autorka wątku - z tym, że nikt nie kazał zmieniac mi lekarza
        internisty. Zapisałam się do najbliższej poradni na polozna, pielgniarke
        srodowiskowa, pediatre. Deklaracje przyniosla polozna na pierwsza wizyte.
        Nie ma obowiazku korzystania z calego "pakietu" w jednej poradni - mozesz sobie
        wybrac peduatre i polozna w innej przychodni, w koncu na kazda tego typu usluge
        wypisujesz oddzieljna deklaracje.
    • earl.grey Re: położna środowiskowa 06.12.05, 11:35
      Niedawno pisałam artykuł o korzystaniu z opieki połoznych. Czytałam przepisy i
      dość dokładnie informowałam sie w NFZ. Oto konkluzje:
      - lekarz rodzinny i połozna nie musza być z tej samej poradni
      - zmienić możesz tak jak lekarza rodzinnego, dwa razy w roku - poprzez zapisanie
      sie do innej. NFZ informuje
      - do połoznej musisz sie zgłosić, że juz urodziłaś. Wtedy przyjdzie.
      Zawsze w przypadku wątpliwości tego rodzaju dzwoń prosto do NFZ, każdy oddział
      ma swoja informację, znajdź w Internecie. Tam podadzą ci liste połoznych, które
      mają kontrakt z NFZ. Nie słuchaj gadania w przychodniach, bo wiadomo, że jak
      współpracują z jakąś połozna, to będą chcieli ci ją wcisnąć. Ona ma płacone "od
      łebka" . Możesz tez zadzwonic do miejscowej Izby Pielęgniarek i Połoznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka