Dodaj do ulubionych

cytologia CIII LSIL

12.06.24, 19:03
dziś położna zadzwoniła z powyższą informacją. Dodam, że mój wynik leżał w przychodni od początku kwietnia. Propozycja jest taka, że czekamy do początku października i powtarzamy cytologię. Dopiero następna zła cytologia upoważnia mnie do skierowania na badania bardziej zaawanasowane. Miała ktoś tutaj taki wynik i jak to wyglądało dalej?
Obserwuj wątek
    • arabelax Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 19:09
      nie czekaj do października, tylko inny lekarz. zrób kolposkopie.
      • nena20 Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 19:24
        tak zrobię , zła jestem strasznie bo nie rozumiem dlaczego dopiero dziś dowiaduje sie o wyniku. Aktualnie przez dwa tygodnie będę na wyjeździe, jedynie mogę umówić to badanie na lipiec.
        • arabelax Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 19:29
          A sama wcześniej nie kontaktowalas się, czy jest wynik? Czy mowili, że nie ma?
          To 2.5 miesiąca! standardowo do miesiąca chyba max się czeka na wynik. Podają ze ok 3 tyg.
          • nena20 Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 19:41
            zawsze mówią, że jak zły wynik to dzwonią! robię cytologię raz w roku prywatnie, zawsze odbieram przy okazji wizyty.
            Mój wynik został wysłany do przychodni pod koniec marca. Pani położna twierdzi, że lekarz widział wyniki, a nawet rozważał przepisanie leków na infekcję. Zdecydowano za mnie, że zgodnie z wytycznymi NFZ należy powtórzyć cytologię za pół roku. Dopiero jeśli wtedy wyjdzie to samo niby mam otrzymać skierowanie na dalsze badania.
            • arabelax Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 19:46
              Ja zawsze czekam na wynik i dzwonie, pytam jak minie czas wskazany wczesniej.
              te prywatna robilas z hpv?
              • nena20 Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 21:07
                Nie robiłam hpv. 6 lat temu robiłam test genetyczny na hpv i był ujemny. Robiłam przy okazji in vitro, to był jakiś specjalny wymaz.
            • arwena_111 Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 20:25
              Pewnie im się zawieruszył i dopiero go znaleźli.

Zrobiłabym jeszcze raz, nawet prywatnie. To zbyt ważne aby zignorować i czekać do października.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 19:18
      Ja bym zrobiła cytologię w innym labie.
      • nena20 Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 19:28
        Mam cytologię zrobioną w styczniu, ta zła jest z marca. W dwóch różnych przychodniach, jedna prywatnie druga na NFZ. Akurat tak się złożyło, że musiałam odbyć konsultację ginekologiczną na NFZ i przy okazji pobrali cytologię. Wyniku z przychodni prywatnej nie znam, skoro nie dzwonili nie było źle. Myślę, że jednak najlepiej wdrożyć diagnostykę aby niczego nie przegapić.
        • arabelax Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 19:31
          "Wyniku z przychodni prywatnej nie znam, skoro nie dzwonili nie było źle." to Ty nigdy sama nie sprawdzasz, czy masz wynik??
        • alex_vause35 Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 19:56
          Zapłaciłaś za pierwszy wynik i nawet go nie odebrałaś?
        • budyniowatowe Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 19:57
          nena20 napisała:

Wyniku z pr
          > zychodni prywatnej nie znam, skoro nie dzwonili nie było źle.

To moze zadzwon i sie spytaj.
        • kira_03 Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 20:33
          To koniecznie sprawdź ten pierwszy wynik. Jeśli cos wtedy wyszło (w styczniu), to juz masz wnet pol roku, wiec możesz rozszerzyć diagnostykę. Tu nie ma na co czekać.
    • gryzelda.a Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 20:17
      Czy to była płynna cytologią? Czy robiłaś też genotypowanie hpv?
      Teraz koniecznie kolposkopia, na pewno nie czekaj pół roku na kolejną cytologię.
    • soczystagruszka Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 21:06
      Natychmiast (!) konsultacja ginekologiczna i jeszcze szybciej odbiór wyniku cytologii ze stycznia. Może to byc infekcja a może coś poważniejszego. Tu czas odgrywa kolosalną rolę bez względu na przyczynę.
      • nena20 Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 21:16
        Konsultacje mam już umówiona w połowie lipca. Do mojej ginekolog napisałam wiadomość mejlową, zapewne odczyta położna jutro. Wiem że można zrobić jakieś białka wirusa, jeśli są aktywne to lipa. Natomiast ciągle nie mogę uwierzyć, że zdecydowano za mnie czy i kiedy ma powtórzyć cytologię.
        • kira_03 Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 21:28
          Ale połowa lipca to za miesiąc! Nie da się nic przyspieszyć?
          • arabelax Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 21:33
            no wlasnie. jutro dzwoń we wszystkie miejsca gdzie robia i umow soe jak najszybciej. później jest jeszcze czekanie na wynik, więc kolejne z 3 tygodnie.
            Ty nie możesz uwierzyć, że zadecydowano za Ciebie, a nam ciężko uwierzyć, że nie zainteresowałaś się wynikiem teraz tym z.marca i że stycznia!
            lekcja na przyszłość, wszystkie! wyniki odbiera sie!
            • kachaa17 Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 22:31
              Bo tak właśnie jest, że mówią, że zadzwonią jak coś będzie źle. Ja mimo to i tak odbieram ale właśnie ostatnio mi tka w Medicoverze powiedzieli, że jakby było źle to by dzwonili. Musiałam prosić o przysłanie wyniku.
              • kira_03 Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 23:37
                I polegasz na tym? Nie chcesz się dowiedzieć dla własnego spokoju?
        • gryzelda.a Re: cytologia CIII LSIL 12.06.24, 21:29
          A nie dasz rady zrobić koloposkopii przed wyjazdem? To naprawdę ważne przy takim wyniku cytologii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka