czarnula28 07.12.05, 18:57 wczoraj miałam USG. jestem w 31 tyg. a moja córcia waży 25000g. podobno w dniu porodu będzie miała ponad 4300. jak ja urodzę takie duuuuuże dziecko???? Jestem załamana.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pom Re: JESTEM ZAŁAMANA 07.12.05, 19:07 Czarnula, nie łam się! Wyniki wagi dziecka z USG moga odbiegać od rzeczywostej wagi nawet o kilkaset gram. Nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale moja siostra urodziła się z wagą 4300 a mama nie miała ani jednego szwa (szwu?). Odpowiedz Link Zgłoś
jamiva Re: JESTEM ZAŁAMANA 07.12.05, 19:07 nie załamuj się teraz dużo takich dużych dzieci się rodzi - ostatnio znajoma urodziła synka 4700g przec cc - co ty na to? ale oczywiście wiele dużych dzieci rodzi się sn - koleżanka z pracy urodziła córeczkę 4400g i po kilku dniach śmigała już na spacerki (to było latem) uszy do góry i przygotuj trochę większe ciuszki dla swojego wielkoluda Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: JESTEM ZAŁAMANA 07.12.05, 19:14 Z wagą mojego dziecka się pomylili. Wydaje mi sie, ze istotne znaczenie ma chyba długość kości udowej - mój synek miał faktycznie długą i muszę przyznąc, ze byłam w szoku jak usłyszałam, ze waży 2750 bo 2 tygodnie wcześniej miałam z 3 USG robione przez różnych lekarzy i wychodziło im sporo ponad 3 kg. A z drugiej strony to pomyśl ile ja musiałam tego mojego karmić zanim zaczął ważyć ponad 4 kg Odpowiedz Link Zgłoś
ese1 no cos ty! 07.12.05, 19:18 to wcale tak latwo nie da sie powiedziec. Moje dzieci w ostatnich tygodniach ciazy w ogole nie przybieraly i jest to jak najbardziej normalne, wiec nioe tak latwo okreslic na 100% ile takie dziecko bedzie wazyc w 40tc. (a tak nawiasem, jak teraz wazy 25000g =25kg to zeczywiscie latwo nie bedzie ) Odpowiedz Link Zgłoś
mifland Re: no cos ty! 07.12.05, 20:28 Moja babcia urodziła troje dzieci: pierwsze miało 6600, drugie: 5400, a moja mama (najmłodsze z dzieci) była najmniejsza: 4700. Fakt, że było to dawno, kobiety zazwyczaj rodziły spore dzieci, ale jeżeli one mogły (nieważne, że poród trwał trzy dni...), to my przy takim poziomie medycyny - tym bardziej możemy temu podołać. Zresztą z tego co mi wiadomo, to przy bardzo dużych dzieciach większość lekarzy decyduje się na zrobienie przyszłej mamusi cesarki. Odpowiedz Link Zgłoś
ese1 Re: no cos ty! 07.12.05, 21:08 bo w tamtych czasach nie badali kobiet ciezarnych na cukrzyce - daje sobie glowe uciac, ze twoja babcia miala cukrzyce ciezarnych Odpowiedz Link Zgłoś
inia33 Re: JESTEM ZAŁAMANA 07.12.05, 20:24 lekarze często się mylą w tej sprawie, mi na kilka tygodni powiedzieli że dziecko będzie większe o kilkaset g. niż się w rzeczywistości urodziło Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: JESTEM ZAŁAMANA 07.12.05, 20:41 Ojojoj, nie masz się czym załamywać. Tak jak tutaj piszą dziewczyny, kobiety rodzą dzieci nawet o wadze 4,5 kg (!) A pomiar na podstawie USG może się mylić - naprawdę. Mojej przyjaciółce powiedziano, że jej mały będzie miał 4200 g, a jak urodziła, to ważył 3200. Ja chodzę do tej samej pani doktor co moja przyjaciółka i ostatnio sama mi powiedziała, że ten jej komputerek zawyża wagę. Jak mi mojego synka ostatnio (26 tc.) wymierzyła na 1000 g, to powiedziała, że realnie może to być 800 - 900 g. Pozdrowienia ślę dla Lutóweczki ) Odpowiedz Link Zgłoś
julicica Re: JESTEM ZAŁAMANA 07.12.05, 20:48 Wiesz co na twoim miejscu bym sie nie martwiła, moje dzieckao miało tez wazyć 3.700 a wazyło ! 2,760 tak ze usg tez się moze mylić moja droga a przecież nikt ci nie wyjmie dzidzi i nie zwazy ,a potem wsadzi, to są tylko obliczenie maszyny tak ze nie martw sie na zapas , a jak bedzie tyle ważyć .... no to urodzisz co masz nie dać rady my kobietki jesteśmy dzielne nie przejmuj sie.pa! Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: JESTEM ZAŁAMANA 07.12.05, 21:12 O właśnie, kolejny przykład, jak to pomiar z USG zawyżył wagę dzieciątka o kilkogram. Czarnulka, nie przejmuj się - naprawdę nie masz się czym martwić. Najważniejsze, że Twoja córcia będzie zdrowa, dorodna i dobrze rozwinięta. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaj10 Re: JESTEM ZAŁAMANA 08.12.05, 08:14 Pawełek według USG miał miec 5000g a urodził się z wagą 4420g i 57cm długości. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia76112 Re: JESTEM ZAŁAMANA 07.12.05, 21:14 hej a jak tam u ciebie poziom cukru moze masz cukrzyce ciazowa Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: JESTEM ZAŁAMANA 07.12.05, 21:20 czasem zdarzają się przekłamania...tym się pociesz...i to znaczne (w przypadku mojej córki ponad 700g) Odpowiedz Link Zgłoś
aniarad1 Re: JESTEM ZAŁAMANA 07.12.05, 21:27 Ja po połówkowym wpadłam w panikę, jak urodze takie duuuże dziecko. Okazało się ostatecznie, że synek ważył 4050g i urodził się bez nacięcia, sn. Choć gdyby był cięższy skończyłoby się to cc. Nie bylo aż tak żle. Odpowiedz Link Zgłoś
mafrolka Re: JESTEM ZAŁAMANA 07.12.05, 21:29 Nie trop się, na USG w tak wysokiej ciązy mierzony jest "fragment" ciałka, wstawiany w program komputerowy i wynik to średnia-a zatem żaden pewnik! Moja córa miała zmierzoną stópkę-prorokowano na podstawie jej wielkości, że bedzie 4,200 gr a ona miała 3,350 gr! Po prostu stopy miała i ma jak tatuś-wkrótce i razem będą zamawiać buty na miarę Także wszystko może jeszcze być inaczej. A poza tym- duże dziecko łatwiej się klimatyzuje po tej stronie brzucha, także trud porodu bywa często wynagradzany spokojniejszym dzidziusiem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadove Re: JESTEM ZAŁAMANA 07.12.05, 22:02 Sorry, ale piszesz tak jakby jakaś tragedia się stała! jakbys miała mieć chore dziecko! Dasz radę, jak nie sn, to przez cc, a poza tym jak dziewczyny pisały usg często się myli. Odpowiedz Link Zgłoś
a_pynia Re: JESTEM ZAŁAMANA 08.12.05, 08:02 Moja córa miała ważyć wg USG ponad 4 kg - okazało się, że waży 3100g. Powodem przekłamania były bardzo długie kości udowe - do tej pory ma nóżki jak pajączek i jest wysoka i szczupła, wręcz chuda. Odpowiedz Link Zgłoś
annulak Re: JESTEM ZAŁAMANA 08.12.05, 08:51 Nie martw sie na zapas.To tylko waga w przyblizeniu.Moja kolezanka urodzila synka 5800 a jest niewysoka i drobna.Urodzila silami natury i szybko a pierwszego synka 3500 rodzila dobe.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: JESTEM ZAŁAMANA 08.12.05, 10:54 No tak! Faktycznie masz powód żeby się załamywać! Ciesz się dziewczyno, że masz zdrowe dziecko!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnula28 Dzięki za wsparcie!!! 08.12.05, 11:28 na Was można liczyć kobitki! Bardzo mnie pocieszyłyście!!! Dziękuję Wam!!! Dzieki Wam czuje się lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agula39 Re: JESTEM ZAŁAMANA 08.12.05, 13:49 Moja crcia też tak podobno miała w na tym etapie, urodziła się na poczatku 39 tyg., USG szacowało jej wagę na 3600 g a miała 2980 g, nie przejmuj się, urodzisz bez problemu, zresztą nie ufaj tak bardzo aparatom do USG. Odpowiedz Link Zgłoś