Dodaj do ulubionych

homeopatia w ciąży

20.12.05, 14:10
Proszę o Waszą opinię i doświadczenia w stosowaniu leków homeopatycznych w
czasie ciąży i porodu? Jesteście za czy raczej odradzacie? Dzięki.
Obserwuj wątek
    • lenka_style Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 14:21
      ja brałam w ciąży oscillococinum, lekarz mi to zalecił, więc chyba OK
      • asiakal Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 14:29
        Bez obawy możesz stosować homeopatię. Właściwie są to jedyne leki bez
        jakichkolwiek działań ubocznych do stosowania w czasie ciąży i karmienia. Życzę
        zdrowia!
        Joasia
        • amwaw Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 14:37
          www.mp.pl/kurier/?aid=26800
          Homeopatia nie działa- potwierdzone naukowo szeroko zakrojonymi badaniami, brak
          choćby 1 badania sugerującego skuteczność homeopatii.
          Niewątpliwie nie ma jednak "jakichkolwiek działań ubocznych"-nie wykazuje bowiem
          też "jakichkolwiek działań" terapeutycznych.
          Lekarze przepisują i owszem- wiara pacjentów czyni cuda( szczególnie, że
          niektórzy po prostu muszą przyjąć jakieś "leki"- te przynajmniej nie zaszkodzą i
          są bezpieczniejsze niż wit C, która w zbyt duzych dawkach w ciąży jest szkodliwa).
          Smacznego
          • trissie Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 16:19
            Ostatnio przetoczyła sie burza w prasie na temat skuteczności homeopatii.
            Medyczne czasopismo lancet uzanło homeopatie za najwieksze oszustwo ludzkości.
            Rozcieńczenia w tycjh specyfikach są taj duze, że na ogół nie ma tam śladu
            rozcieńczanej substancji (a im bardziej rozcieńczone, tym bardziej działa
            podobno- według prawideł homeopatii) Tak więc leki homeopatyczne sa tak samo
            szkodliwe jak woda z cukrem, bo też głównie z tego sie składają. Ale ponieważ
            efekt placebo też leczy... może zadziałać
      • kasia2705 Za 21.12.05, 10:39
        Nalezy brac jesli zachodzi potrzeba. Bez obaw.
    • kika53 Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 16:42
      nie wydaje mi sie zeby homeopatia nie byla skuteczna ,mi zalecila super polozna
      kuracje na okropna depresje i nie tylko i efekt byl szybko widoczny.Chociaz za
      bardzo tez w to nie wierzylam.
      • amwaw Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 16:45
        skoro ta położna była taka supersmile)
        wychodzi na to, że naukowcy mogą się schowaćsmile))
        • trissie Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 16:47
          efekt placebo polega na tym, że ta super połozna mogłaby zalecić Ci witamine C.
          Z całą pewnościa skutecznośc byłaby podobna. Ważne, że to zalecenie super
          położnej smile
          • kika53 Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 20:15
            a poza tym nawet jesli byloby to tylko placebo,to najwazniejszy jest
            efekt.Mieszkam w Niemczech i ta moja Super Polozna przeprowadza tez wiele
            porodow bez znieczulenia ,stosujac homeopatie i wiele dziewczyn tutaj jest
            zachwyconych,nawet nie mysla o zzo przy drugim dziecku,takze wole wierzyc im
            niz naukowcom ktorzy wielokrotnie maja interes,w tym zeby wspierac firmy
            farmaceutyczne lub krytykowac inne.
            • amwaw Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 21:38
              Ale to FIRMY FARMACEUTYCZNE PRODUKUJĄCE homeopatię sponsorowały te badania...i
              uwierz mi- miały interes w pozytywnych wynikach tych testów...
        • kika53 Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 20:07
          ha,ha ale sie ubawilam
          • kika53 Re: homeopatia w ciąży 21.12.05, 13:48
            alez ja ci wierze,jednak bardziej mnie przekonuja osoby ktore na wlasnej skorze
            odczuly pozytywne skutki,w tym tez ja,wiec jeslibym nawet porzadany efekt
            uzyskala po zwyklej wodzie,czy jak twierdzisz wodzie z cukrem,to tym lepiej
            przynajmniej nie truje sie chemia.Liczy sie EFEKT.
    • lenag Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 16:55
      Spokojnie możesz stosować leki homeopatyczne w ciąży, sa bezpieczne i wbrew
      oponiom poprzedniczek skuteczne. Czego jestem żywym przykładem smile Dzięki lekom
      homeo przeszłam całą ciążę bez jednego przeziębienia, w czasie porodu też
      brałam smile(oczywiście po konsultacji z lekarzem), a teraz z dobrodziejstw
      homeopatii korzysta mój synek. Oczywiście leki homeo musza być dobrane przez
      dobrego lekarza homeopatę. Podaje link na forum o homeopatii, znajdziesz tam
      między innymi listę sprawdzonych lekarzy
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760Pozdrawiam.
      • lenag link jeszcze raz 20.12.05, 16:56
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      • amwaw Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 17:03
        To nie są "nasze" opinie, ale opinie naukowców-lekarzy i in- homeopatia była
        badana jak każdy potencjalny lek-no-spa, antybiotyk, bromokryptyna itp I nie
        wykazuje rzeczonych właściwości leczniczych- nie większe niż placebo- pieniądze
        na te badania wydały firmy produkujące specyfiki homeopatyczne.
        A że jesteś żywym przykładem..no cóż ja Ci mogę znaleźć 100000 żywych przykładów
        na to, że laktoza działa, że woda działa, że same środki wypełniające działają.
        Ba! i to w szpitalu.A jak? W trakcie badań nad lekami-jednym podają placebo,
        innym substancję lecznicza- wszyscy myślą,że dostają lek- i są przypadki
        wyleczeń( wcale nie mało).
        Wystarczyło przeczytać artykuł który prezytoczyłam( lancet to chyba najbardziej
        znana i autorytatywna gazeta medyczna publikująca badania na świecie)
        www.mp.pl/kurier/?aid=26800
        Konkluzje w artykule:
        -"To, że w systematycznej analizie Aijinga Shanga i jego współpracowników
        homeopatia w porównaniu z alopatią daje kiepskie wyniki nie jest niespodzianką.
        Bardziej interesujący jest fakt, że ta dyskusja nadal jest prowadzona, mimo 150
        lat niekorzystnych wyników. Im słabsze są dowody, tym homeopatia staje się
        bardziej popularna".
        -Czas analiz i dyskusji minął - twierdzi autor edytorialu i podsumowuje: "Teraz
        lekarze muszą być odważni i szczerzy wobec swoich pacjentów, jeśli chodzi o brak
        korzyści z homeopatii, a wobec samych siebie, jeśli chodzi o niedociągnięcia
        współczesnej medycyny w spełnianiu potrzeb pacjentów w dziedzinie
        spersonalizowanej opieki".
        • trissie Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 17:49
          właśnie, właśnie. A ja znam jeszcze inne fajne badania nad placebo. Grupa
          pacjentów z chorobą parkinsona miała miec przeprowadzona niezwykle skuteczna
          operację mózgu. Pacjenci byli usypiani, rozcinano im skórę na głowie, żadnej
          operacji jednak nie przeprowadzano. Pacjenci oczywiście mieli informację, że
          operacja została przeprowadzona z sukcesem. Zaobserwowano wyrażną poprawę i
          zmniejszenie ilości objawów choroby w tej grupie, w stosunku do grupy
          kontrolnej. Nie ma co sie dziwić, że woda z cukrem pomaga nie tylko na zdrowie w
          ciąży, jak i na sam przebieg porodu (!)
          • lenag Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 18:41
            Dziewczyny mnie nie "nawrócicie" na mnie homeopatia naprawdę zadziałała (w
            przeciwieństwie do allopatii, którą leczyłam sie kilka lat) i nie zamierzam się
            teraz rozpisywać o moich dolegliwosciach, bo nie czas i miejsce na to.
            Odpowiedziałam tylko na pytanie autorki wątku, korzystając z własnych
            doświadczeń, bo w końcu o to prosiła smileA odnośnie badań, to są mi znane ... ale
            i tak twierdzę, że homeopatia działa, mimo że kiedyś także odnosiłam się do
            niej baaaardzo sceptycznie.
            Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnych Świąt.
    • leni_wa Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 18:30
      ostatnio bylam 2 tygodnie chora. wydalismy majatek na homeopatie. do dzisiaj nie
      wyzdrowialam do konca. troszke dziaja syrop Stodal, reszt do banisad
      pozdrawiam!
      • tucik homeopatia działa na zwierzęta 20.12.05, 19:15
        no właśnie, to jest ciekawe, że weterynarze stosujący homeopatię u zwierząt
        odnotowują dobre wyniki a na zwierzęta przeciez nie działa efekt placebo...
        • trissie Re: homeopatia działa na zwierzęta 20.12.05, 21:47
          Czy istnieja na ten temat jakieś teksty źródłowe? Jestem żywo zainteresowana,
          poniewaz o ile mi wiadomo, nagroda (miloion dolarów, ale głowy nie dam), wciaż
          czeka na osobę która udowodni skuteczność homeopatii. Udowodni badanami
          naukowymi,ma się rozumieć. Więc jeżeli skutecznośc homeopatii jest wyższa od
          placebo ktos tę kaskę juz chyba by już miał? A jeżeli działa na zwierzęta, to
          chyba dosyc powazny argument?
    • gloria2 Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 20:14
      Spokojnie można stosować, ale można też nie stosować - efekt będzie ten sam.
      Leczenie kataru homeopatią trwa tydzień, czekanie aż sam przejdzie - około 7
      dni smile
    • gonia28b Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 22:39
      Homeopatia nieskuteczna? Nic nie szkodzi. Ja ostatnio zażywałam syrop
      homeopatyczny Stodal - na kaszel. Może faktycznie, gdybym go nie
      brała "leczenie" trwałoby wcale nie dłużej, ale dzięki temu syropkowi łatwiej
      mi było żyć. Nie kaszlałam tyle i mogłam normalnie spać w nocy.
      • iwika dziękuję lenag 21.12.05, 09:17
        chodziło mi właśnie o Wasze doświadczenia z homeopatią w czasie ciąży a nie
        argumenty za lub przeciw homeopatii. Ja właśnie przechodzę chwilę zwątpienia w
        działanie homeopatii na moje dziecko, ale sama czuję się lepiej psychicznie,
        kiedy ją stosuję. Mam nadzieję, że nie zaszkodzę maluszkowi, który jeszcze jest
        w brzuszku (to po pierwsze) a może przy okazji poród nie będzie dla mnie tak
        bolesny, jeśli tym razem zastosuję leki homeopatyczne (to po drugie). Próbuję
        zachować zdrowy rozsądek i każde dolegliwości konsultuję zarówno z homeopatą
        jak i lekarzem pediatrą (w przypadku córki) lub ginekologiem (jeśli chodzi o
        moją osobę). Jeśli nie widzę poprawy po dwóch-trzech dniach leczenia
        homeopatycznego to wiem, że muszę skierować swoje kroki do "normalnego"
        lekarza. Takie jest moje podejście. Pozdrawiam.
    • lena99 Re: homeopatia w ciąży 21.12.05, 09:44
      Ja stosowałam oscilococinum (czy jak to się pisze) a przy porodzie arnikę.
      Rzeczywiście drugi poród o niebo szybszy, ale to też zasługa większej
      aktywności w czasie jego trwania.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka