iwika 20.12.05, 14:10 Proszę o Waszą opinię i doświadczenia w stosowaniu leków homeopatycznych w czasie ciąży i porodu? Jesteście za czy raczej odradzacie? Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenka_style Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 14:21 ja brałam w ciąży oscillococinum, lekarz mi to zalecił, więc chyba OK Odpowiedz Link Zgłoś
asiakal Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 14:29 Bez obawy możesz stosować homeopatię. Właściwie są to jedyne leki bez jakichkolwiek działań ubocznych do stosowania w czasie ciąży i karmienia. Życzę zdrowia! Joasia Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 14:37 www.mp.pl/kurier/?aid=26800 Homeopatia nie działa- potwierdzone naukowo szeroko zakrojonymi badaniami, brak choćby 1 badania sugerującego skuteczność homeopatii. Niewątpliwie nie ma jednak "jakichkolwiek działań ubocznych"-nie wykazuje bowiem też "jakichkolwiek działań" terapeutycznych. Lekarze przepisują i owszem- wiara pacjentów czyni cuda( szczególnie, że niektórzy po prostu muszą przyjąć jakieś "leki"- te przynajmniej nie zaszkodzą i są bezpieczniejsze niż wit C, która w zbyt duzych dawkach w ciąży jest szkodliwa). Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 16:19 Ostatnio przetoczyła sie burza w prasie na temat skuteczności homeopatii. Medyczne czasopismo lancet uzanło homeopatie za najwieksze oszustwo ludzkości. Rozcieńczenia w tycjh specyfikach są taj duze, że na ogół nie ma tam śladu rozcieńczanej substancji (a im bardziej rozcieńczone, tym bardziej działa podobno- według prawideł homeopatii) Tak więc leki homeopatyczne sa tak samo szkodliwe jak woda z cukrem, bo też głównie z tego sie składają. Ale ponieważ efekt placebo też leczy... może zadziałać Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 16:42 nie wydaje mi sie zeby homeopatia nie byla skuteczna ,mi zalecila super polozna kuracje na okropna depresje i nie tylko i efekt byl szybko widoczny.Chociaz za bardzo tez w to nie wierzylam. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 16:45 skoro ta położna była taka super) wychodzi na to, że naukowcy mogą się schować)) Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 16:47 efekt placebo polega na tym, że ta super połozna mogłaby zalecić Ci witamine C. Z całą pewnościa skutecznośc byłaby podobna. Ważne, że to zalecenie super położnej Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 20:15 a poza tym nawet jesli byloby to tylko placebo,to najwazniejszy jest efekt.Mieszkam w Niemczech i ta moja Super Polozna przeprowadza tez wiele porodow bez znieczulenia ,stosujac homeopatie i wiele dziewczyn tutaj jest zachwyconych,nawet nie mysla o zzo przy drugim dziecku,takze wole wierzyc im niz naukowcom ktorzy wielokrotnie maja interes,w tym zeby wspierac firmy farmaceutyczne lub krytykowac inne. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 21:38 Ale to FIRMY FARMACEUTYCZNE PRODUKUJĄCE homeopatię sponsorowały te badania...i uwierz mi- miały interes w pozytywnych wynikach tych testów... Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: homeopatia w ciąży 21.12.05, 13:48 alez ja ci wierze,jednak bardziej mnie przekonuja osoby ktore na wlasnej skorze odczuly pozytywne skutki,w tym tez ja,wiec jeslibym nawet porzadany efekt uzyskala po zwyklej wodzie,czy jak twierdzisz wodzie z cukrem,to tym lepiej przynajmniej nie truje sie chemia.Liczy sie EFEKT. Odpowiedz Link Zgłoś
lenag Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 16:55 Spokojnie możesz stosować leki homeopatyczne w ciąży, sa bezpieczne i wbrew oponiom poprzedniczek skuteczne. Czego jestem żywym przykładem Dzięki lekom homeo przeszłam całą ciążę bez jednego przeziębienia, w czasie porodu też brałam (oczywiście po konsultacji z lekarzem), a teraz z dobrodziejstw homeopatii korzysta mój synek. Oczywiście leki homeo musza być dobrane przez dobrego lekarza homeopatę. Podaje link na forum o homeopatii, znajdziesz tam między innymi listę sprawdzonych lekarzy forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 17:03 To nie są "nasze" opinie, ale opinie naukowców-lekarzy i in- homeopatia była badana jak każdy potencjalny lek-no-spa, antybiotyk, bromokryptyna itp I nie wykazuje rzeczonych właściwości leczniczych- nie większe niż placebo- pieniądze na te badania wydały firmy produkujące specyfiki homeopatyczne. A że jesteś żywym przykładem..no cóż ja Ci mogę znaleźć 100000 żywych przykładów na to, że laktoza działa, że woda działa, że same środki wypełniające działają. Ba! i to w szpitalu.A jak? W trakcie badań nad lekami-jednym podają placebo, innym substancję lecznicza- wszyscy myślą,że dostają lek- i są przypadki wyleczeń( wcale nie mało). Wystarczyło przeczytać artykuł który prezytoczyłam( lancet to chyba najbardziej znana i autorytatywna gazeta medyczna publikująca badania na świecie) www.mp.pl/kurier/?aid=26800 Konkluzje w artykule: -"To, że w systematycznej analizie Aijinga Shanga i jego współpracowników homeopatia w porównaniu z alopatią daje kiepskie wyniki nie jest niespodzianką. Bardziej interesujący jest fakt, że ta dyskusja nadal jest prowadzona, mimo 150 lat niekorzystnych wyników. Im słabsze są dowody, tym homeopatia staje się bardziej popularna". -Czas analiz i dyskusji minął - twierdzi autor edytorialu i podsumowuje: "Teraz lekarze muszą być odważni i szczerzy wobec swoich pacjentów, jeśli chodzi o brak korzyści z homeopatii, a wobec samych siebie, jeśli chodzi o niedociągnięcia współczesnej medycyny w spełnianiu potrzeb pacjentów w dziedzinie spersonalizowanej opieki". Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 17:49 właśnie, właśnie. A ja znam jeszcze inne fajne badania nad placebo. Grupa pacjentów z chorobą parkinsona miała miec przeprowadzona niezwykle skuteczna operację mózgu. Pacjenci byli usypiani, rozcinano im skórę na głowie, żadnej operacji jednak nie przeprowadzano. Pacjenci oczywiście mieli informację, że operacja została przeprowadzona z sukcesem. Zaobserwowano wyrażną poprawę i zmniejszenie ilości objawów choroby w tej grupie, w stosunku do grupy kontrolnej. Nie ma co sie dziwić, że woda z cukrem pomaga nie tylko na zdrowie w ciąży, jak i na sam przebieg porodu (!) Odpowiedz Link Zgłoś
lenag Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 18:41 Dziewczyny mnie nie "nawrócicie" na mnie homeopatia naprawdę zadziałała (w przeciwieństwie do allopatii, którą leczyłam sie kilka lat) i nie zamierzam się teraz rozpisywać o moich dolegliwosciach, bo nie czas i miejsce na to. Odpowiedziałam tylko na pytanie autorki wątku, korzystając z własnych doświadczeń, bo w końcu o to prosiła A odnośnie badań, to są mi znane ... ale i tak twierdzę, że homeopatia działa, mimo że kiedyś także odnosiłam się do niej baaaardzo sceptycznie. Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
leni_wa Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 18:30 ostatnio bylam 2 tygodnie chora. wydalismy majatek na homeopatie. do dzisiaj nie wyzdrowialam do konca. troszke dziaja syrop Stodal, reszt do bani pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tucik homeopatia działa na zwierzęta 20.12.05, 19:15 no właśnie, to jest ciekawe, że weterynarze stosujący homeopatię u zwierząt odnotowują dobre wyniki a na zwierzęta przeciez nie działa efekt placebo... Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: homeopatia działa na zwierzęta 20.12.05, 21:47 Czy istnieja na ten temat jakieś teksty źródłowe? Jestem żywo zainteresowana, poniewaz o ile mi wiadomo, nagroda (miloion dolarów, ale głowy nie dam), wciaż czeka na osobę która udowodni skuteczność homeopatii. Udowodni badanami naukowymi,ma się rozumieć. Więc jeżeli skutecznośc homeopatii jest wyższa od placebo ktos tę kaskę juz chyba by już miał? A jeżeli działa na zwierzęta, to chyba dosyc powazny argument? Odpowiedz Link Zgłoś
gloria2 Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 20:14 Spokojnie można stosować, ale można też nie stosować - efekt będzie ten sam. Leczenie kataru homeopatią trwa tydzień, czekanie aż sam przejdzie - około 7 dni Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: homeopatia w ciąży 20.12.05, 22:39 Homeopatia nieskuteczna? Nic nie szkodzi. Ja ostatnio zażywałam syrop homeopatyczny Stodal - na kaszel. Może faktycznie, gdybym go nie brała "leczenie" trwałoby wcale nie dłużej, ale dzięki temu syropkowi łatwiej mi było żyć. Nie kaszlałam tyle i mogłam normalnie spać w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwika dziękuję lenag 21.12.05, 09:17 chodziło mi właśnie o Wasze doświadczenia z homeopatią w czasie ciąży a nie argumenty za lub przeciw homeopatii. Ja właśnie przechodzę chwilę zwątpienia w działanie homeopatii na moje dziecko, ale sama czuję się lepiej psychicznie, kiedy ją stosuję. Mam nadzieję, że nie zaszkodzę maluszkowi, który jeszcze jest w brzuszku (to po pierwsze) a może przy okazji poród nie będzie dla mnie tak bolesny, jeśli tym razem zastosuję leki homeopatyczne (to po drugie). Próbuję zachować zdrowy rozsądek i każde dolegliwości konsultuję zarówno z homeopatą jak i lekarzem pediatrą (w przypadku córki) lub ginekologiem (jeśli chodzi o moją osobę). Jeśli nie widzę poprawy po dwóch-trzech dniach leczenia homeopatycznego to wiem, że muszę skierować swoje kroki do "normalnego" lekarza. Takie jest moje podejście. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: homeopatia w ciąży 21.12.05, 09:44 Ja stosowałam oscilococinum (czy jak to się pisze) a przy porodzie arnikę. Rzeczywiście drugi poród o niebo szybszy, ale to też zasługa większej aktywności w czasie jego trwania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś