nikusia221 18.01.06, 10:44 Czy niewyleczona nadżerka w ciąży może doprowadzi do jakiś komplikacji? Czy możliwy jest przy niej poród naturalny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wordshop Re: nadżerka w ciąży 18.01.06, 10:54 może, ale nie musi. u mnie na razie (15tc) wszystko jest ok, ale nadżerkę mam maleńką. można przy niej rodzić naturalnie. jednak o szczegóły w Twoim przypadku spytaj lekarza. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
kssia Re: nadżerka w ciąży 18.01.06, 10:54 Witam Nadzerka w ciązy nie prowadzi do komplikacji i absolutnie mozliwy jest przy niej poród naturalny. Jedynie na co trzeba uważać to na infekcje, które są bardziej prawdopodobne przy nadzerce. Jest poprostu mniejsza ochrona antybakteryjna. Ja miałm nadżerkę ale jakimś cudem sama znikneła w 4 miesiącu ciązy. Teraz jestem w 7 miesiącu i mam I grupę cytologi. W pierwszej ciązy nie miałm nadzerki a miałam II grupę i cała ciąze praktycznie jechałam na globulkach do miałam ciągłe infekcje. Specjalnie nie ma się co przejmowac nadżerką. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: nadżerka w ciąży 18.01.06, 13:05 nadżerka jest wynikiem wielu czynników - od urazów mechanicznych po nieleczone stany zapalne, a także zmiany hormonalne w organizmie. Nadżerka w ciąży nie powinna dawać żadnych komplikacji - aczkolwiek przy badaniu ginekologicznym w czasie trwania ciąży może dojść z niej właśnie do krwawień, plamien (chodzi chyba tu bardziej o to że szyjka z nadżerką jest rozpulchniona i bardziej wrażliwa na minimalne choćby podrażnienia). Jednak po rozwiązaniu i zakończeniu karmienia namawiam cię do obserwacji tejże zmiany oraz wyleczenia. zdarza się także tak, iż po ciąży nadżerka może sama wynabłonkować przez co po prostu ginie (ten sam mechanizm co i przy np nadżerce na dziąsłach) Odpowiedz Link Zgłoś
ese1 Re: nadżerka w ciąży 18.01.06, 13:51 tez sie balam, ale lekarz zapewnial, ze nie i nic sie nie dzialo. Ciaza donoszona, porod sn Odpowiedz Link Zgłoś
anja.t Re: nadżerka w ciąży 18.01.06, 15:36 Ja miałam nadżerkę w ciązy. Poród przez to miłam strasznie krwawy, ale wszystko było ok. Kilka miesięcy po porodzie ją zlikwidowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
nikasob Re: nadżerka w ciąży 18.01.06, 16:43 Ja też miałam nadżrekę, przy porodzie, przy rozwarciu 4 cm zaczęło się przez to krwawienie, ale nie było żadnych innych "koplikacji". Wymroziłam kilka miesięcy po porodzie i mam spokój. Odpowiedz Link Zgłoś