Dodaj do ulubionych

nadżerka w ciąży

18.01.06, 10:44
Czy niewyleczona nadżerka w ciąży może doprowadzi do jakiś komplikacji? Czy możliwy jest przy niej poród naturalny?
Obserwuj wątek
    • wordshop Re: nadżerka w ciąży 18.01.06, 10:54
      może, ale nie musi. u mnie na razie (15tc) wszystko jest ok, ale nadżerkę mam
      maleńką. można przy niej rodzić naturalnie. jednak o szczegóły w Twoim przypadku
      spytaj lekarza.
      pozdrawiam,
    • kssia Re: nadżerka w ciąży 18.01.06, 10:54
      Witam

Nadzerka w ciązy nie prowadzi do komplikacji i absolutnie mozliwy jest przy
      niej poród naturalny. Jedynie na co trzeba uważać to na infekcje, które są
      bardziej prawdopodobne przy nadzerce. Jest poprostu mniejsza ochrona
      antybakteryjna. Ja miałm nadżerkę ale jakimś cudem sama znikneła w 4 miesiącu
      ciązy. Teraz jestem w 7 miesiącu i mam I grupę cytologi. W pierwszej ciązy nie
      miałm nadzerki a miałam II grupę i cała ciąze praktycznie jechałam na
      globulkach do miałam ciągłe infekcje.
      Specjalnie nie ma się co przejmowac nadżerką.
      pozdrawiam
      • aga55jaga Re: nadżerka w ciąży 18.01.06, 13:05
        nadżerka jest wynikiem wielu czynników - od urazów mechanicznych po nieleczone
        stany zapalne, a także zmiany hormonalne w organizmie. Nadżerka w ciąży nie
        powinna dawać żadnych komplikacji - aczkolwiek przy badaniu ginekologicznym w
        czasie trwania ciąży może dojść z niej właśnie do krwawień, plamien (chodzi
        chyba tu bardziej o to że szyjka z nadżerką jest rozpulchniona i bardziej
        wrażliwa na minimalne choćby podrażnienia). Jednak po rozwiązaniu i zakończeniu
        karmienia namawiam cię do obserwacji tejże zmiany oraz wyleczenia. zdarza się
        także tak, iż po ciąży nadżerka może sama wynabłonkować przez co po prostu
        ginie (ten sam mechanizm co i przy np nadżerce na dziąsłach)
    • ese1 Re: nadżerka w ciąży 18.01.06, 13:51
      tez sie balam, ale lekarz zapewnial, ze nie i nic sie nie dzialo. Ciaza
      donoszona, porod sn smile
      • anja.t Re: nadżerka w ciąży 18.01.06, 15:36
        Ja miałam nadżerkę w ciązy. Poród przez to miłam strasznie krwawy, ale wszystko
        było ok. Kilka miesięcy po porodzie ją zlikwidowałam.
        • nikasob Re: nadżerka w ciąży 18.01.06, 16:43
          Ja też miałam nadżrekę, przy porodzie, przy rozwarciu 4 cm zaczęło się przez to
          krwawienie, ale nie było żadnych innych "koplikacji". Wymroziłam kilka miesięcy
          po porodzie i mam spokój.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka