Dodaj do ulubionych

Torbiel a ciąża

19.01.06, 13:46
Mam problem.W połowie grudnia miałam usowaną torbiel metoda laporoskopi na
lewym jajniku,choć wtedy brałam tabletki antykoncepcyjne wg.lekarza ta
torbiel mi hamowała zajście w ciąże i wogule mi zahamowała okres.Teraz już
nie biore tabletek ani nie stosuje żadnych metod zabezpieczania,ale
prawdopodobnie jest torbiel na jajniku prawym,boje sie co bedzie jesli zajde
w ciąże a torbiel okaże się prawdą.Czy któraś z Was miała taką sytuacje?
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: Torbiel a ciąża 19.01.06, 14:23
      przed zajściem w ciąże trzeba zrobić generalny remont oranizmu. Jeżeli masz
      torbiel i na prawym jajniku trzeba najpierw ją usunąć. Jeżeli jednak ciąża
      będzie najpierw często przeprowadza się te zabiegi w trakcie ciąży ale dopiero
      po 12 tyg życia płodu. Oczywistym jest fakt iż istnieje wówczas ryzyko
      poronienia.
    • de_maistre Re: Torbiel a ciąża 19.01.06, 14:26
      Bardzo przepraszam, ale również miałam torbiel czynnościową na prawym jajniku.
      Wchłonęła sięsmile
      • bastet7 Re: Torbiel a ciąża 07.03.06, 09:43
        Zależ od czego jest ta torbiel. Z reguły są to t. czynnościowe (niepęknięty
        pęcherzyk) i te ślicznie sie wchłaniają lub pękają. Ja kiedyś miałąm, byłam
        zapisana na operacje, ale zanim tam dostarłam - po torbieli nie było sladu -
        pękła.
    • malami1001 Re: Torbiel a ciąża 19.01.06, 14:43
      Witajciesmile Ja również miałam usuwaną torbiel (laparoskopowo)z jajnika lewego
      jakieś 2lata temu. Miałam wówczas 28lat.Stwierdzono u mnie endomertiozę(
      choroba ta szczególnie uaktywnia się u kobiet które nie zaciążyły do ok.30 roku
      życia). Miałam podejżenie torbieli na jajniku prawym. Mój ówczesny ginekolog
      jako lek zalecił mi zajście w ciążęsmile HA!! Byłam bez męża a tym bardziej
      jeszcze bez chłopakasmile Suma sumarum: znalazłam ukochanego chłopaka, wyszłam za
      mążsmile po miesiącu zaszłam i jestem w 28tcsmile Acha, na pierwszym usg stwierdzono
      torbiel na jajniku prawym (4 cm), tydzień później miała już 3,5cmsmile czyli się
      wchłaniałasmile Teraz jej nie widać bo dzidzia zasłaniasmile Moja radasmile
      Głowa do góry !! Bądź stale pod opieką lekarza , wszystko sie ułożysmile
      Pozdrawiam i życzę powodzeniasmile
      • kami_sia Re: Torbiel a ciąża 19.01.06, 14:53
        Ja mam juz syna pięcioletniego a moja torbiel miała 6cm.Wszystko sie potoczyło
        błyskawicznie od momentu wykrycia do zabiegu było 6dni.Powiem szczerze,że boje
        sie iść na kontrol bo boje sie tego wszystkiego na nowo przechodzić,ja jeszcze
        miałam kompikacje po z ginekologi wylądowałam na chirurgi groziła mi druga
        oeracja,ale po antybiotyku się rozeszło miałam podraznienie otrzewnej,w sumie w
        szpitalu leżałam 6dni.Wyszłam dzień przed Wigilią.Najgorszy ten ból na tym
        jajniku jest w tej chwili,czasem tak mnie zakłuje że szkoda słów...sad
        A do lekarzy tez mam pecha..Jak jest dobry to nie ma usg i musze czekac 2 tyg.a
        na prywatnego mnie nie stać niestetysad To chyba jest jakiś koszmar...
        • dorianne.gray Re: Torbiel a ciąża 21.01.06, 20:19
          Ja bym Ci jednak radziła regulanie chodzić do kontroli, bo jak się okaże, że
          masz torbiel, i z braku kontroli dojdzie do jej skręcenia, to skończy się to
          znacznie gorzej, a tego Ci nie życzę (sama przeszłam).
      • aga55jaga Re: Torbiel a ciąża 19.01.06, 16:07
        to miałyście szczęście - ja leżąc na patologii ciąży widziałam przynajmniej 5
        dziewczyn z torbielami (jadna wielkości pomarańczy), które właśnie wymagały
        interwencji chirurgicznej, na szczęście wszystkim się udało
    • dorianne.gray Re: Torbiel a ciąża 19.01.06, 18:58
      A ja straciłam siedem lat temu prawy jajnik z powodu torbieli. Rok temu okazało
      się, że mam 5-centymetrową torbiel na lewym jajniku, co ponoć miało
      uniemożliwić zajście w ciążę. Zabrałam się za leczenie, torbiel miała się
      dobrze, nic jej nie zaszkodziło, a mimo to - jestem w 12. tygodniu smile
      Oczywiście jest to czynnik ryzyka, ale torbiel się wchłania. Organizm w ciąży
      często sam się broni przed takimi utrudnieniami, ja bym się na Twoim miejscu
      nie martwiła smile
      • olkafasolka1 Re: Do Dorianne i nie tylko 06.03.06, 19:35
        Witam,

Wiem ze ten watek pojawil sie juz dawno temu, ale mam pytanie do Dorianne. Jak
        twoja torbiel? Czy zmniejszyla sie? Ja jestem w 15 tyg. i moga torbiel zamiast
        sie zmniejszyc (5,5cm) to urosla 8cm sad. Jak tak dalej pojdzie to bede musiala
        isc na operacje. Strasznie sie boje od Dzidzie sad Czy ktoraj z dziwczyn na
        forum miala torbiel(e) przed zajsciem w ciaze i ona zniknela mimo to? Kiedy
        torbiel powinna zaczac zanikac? Dzieki serdeczne za wszelkie informacje.
        Pozdrowionka, Ola
        • dorianne.gray Re: Do Dorianne i nie tylko 06.03.06, 20:36
          Jeśli uważnie przeczytasz mój post powyżej, to zauważysz, że napisałam "torbiel
          się wchłania" smile
          Taką operację robi się laparoskopowo, nic się nie bój, wszystko będzie dobrze smile
          • olkafasolka1 Re: Do Dorianne i nie tylko 07.03.06, 00:30
            Faktycznie niedokladnie przeczytalam smile
            Lekarze mi tez prognozowali, ze ta torbiel sie wchlonie. Problem w tym, ze sie
            powiekszyla. Nie wspominam juz o 2 mniejszych na lewym jajniku (juz od 5 lat).
            Tych wredot nic nie rusza ... zadne tabl. hormonalne. W razie operacji, boje
            sie glownie o Dzidzie.
            No nic, musze sie uzbroic w cierpliwosc.
            Dzieki za info.
            Pozdrowionka, Ola
    • joanna29 Re: Torbiel a ciąża 20.01.06, 09:34
      U mnie wykryto torbiel 5*5 cm. Próbowałam się jej pozbyć przez pół roku, ale
      udało mi się zajść w ciążę. Teraz jej nie widać, ale nie wiadomo czy się
      wchłonęła czy tak jest ułożona że jej nie widać. Lekarz cały czas traktuje moja
      ciąże jako wysokiego ryzka, mimo to funkcjonuję normalnie, albo i trochę za
      intenswnie. Torbiel jest jednak jedną z przyczyn grożącej mi cesarki.
      Ja przed ciążą brałam pod uwagę 3 rozwiązania: 1) usunąć torbiel przed ciążą,
      2) zajść w ciążę a może się ona wtedy wchłonie, 3) zajdę w ciążę, torbiel
      będzie się rozrastać a wtedy patologia a może i operacja.
      Trzeba być dobrej mysli.
      • kami_sia Re: Torbiel a ciąża 20.01.06, 11:24
        Jeśli można zapytać to czemu az pół roku starałaś się jej pozbyć? Czemu nie
        zdecydowałaś się na operacyjne jej usunięcie?Wydaje mi sie że gdybys ją usuneła
        jak tylko się o niej dowiedziałaś to nie Twoja ciąża nie byłaby wysokiego
        ryzyka-bo jak rozumiem to jest tak dlatego,że ta torbiel jeszcze tam jest?
        Ale i tak będzie Ok!Pozdrawiam! smile)
        • bastet7 Re: Torbiel a ciąża 07.03.06, 09:45
          Jeśli torbiel jest mała, to najpierw leczy się hormonalnie. Operacja to
          ostateczność.
      • anna1503 Re: Torbiel a ciąża 07.03.06, 09:13
        Uważaj bardzo na siebie.U mojej siostry na początku ciąży na usg wyszła 3,5 cm
        torbiel.Jej lekarka zbagatelizowała to,stwierziła,ze na pewno się
        wchłonie.Dzidzia rosła,torbiel też,a ona nic nie widziała(być może mała to
        zasłoniła)Siostra miała bardzo ciężki poród(ok.14 godz),pani doktor w
        międzyczasie pojechała do domu i wróciła już na sam koniec.Po 6 tygodniach od
        porodu siostra wylądowała w szpitalu,w efekcie czego straciła jajnik(torbiel
        otoczyła już jajnik i miała średnicę dużej pomarańczy),ale mogła stracić i
        życie gdyby pękł w czasie porodu.Nikt nie zaproponował jej cc,bo po co?
        Kontroluj się często i dbaj o siebie i o dzidzię,cc to nic strasznego(sama
        miałam i miło wspominam)i na pewno w twojej sytuacji bardziej bezpieczne niż
        poró sn.Trzymaj się cieplutko i myśl pozytywnie.
    • kami_sia Re: Torbiel a ciąża 20.01.06, 11:40
      Jeszcze mam jedno pytanie-mi ta torbiel jak pisałam hamowała okres po zabiegu
      chyba dopiero na drugi dzień dostałam okres ale bardzo "lichy" Teraz się
      zorientowałam,że już powinnam ponownie dostać miesiączke a tu znowu nic-czy to
      wszytsko jest normalne? Czy przy torbieli przeważnie okresu brak? Czy tylko mi
      organizm robi takie numery?Bo się zastanawiam czemu znowu u mnie pustka??
      Pozdrawiam!
    • elek_26 Re: Torbiel a ciąża 07.03.06, 20:28
      ja w grudniu poszlam na wizyte kontrolna do ginekologa-wykryl torbiel na lewym
      jajniku.Po miesiacu poszlam raz jeszcze,aby rozpoczac leczenie i okazalo sie ze
      jestem w ciazy. Teraz torbiel zniknal. Ginekolog powiedzial,ze to zasluga
      ciazy.Pozdrawaim serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka