Dodaj do ulubionych

długośc szyjki macicy??

21.01.06, 16:27
Jaka jest prawidłowa długośc szyjki macicy? Napiszcie jesli wiecie jak długa u
Was jest ( podając tydzień ciązy). Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jaonna1 Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 16:41
      w28tc mam tylko 1cm (ciąża zagrożona)
      • antosia.mama Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 18:05
        Trudno powiedzieć, jaka jest prawidłowa długość. Standardowo, to około 4cm
        (chyba), ale wszystko układa sie bardzo indywidualnie.Od 21t.c. mam 2cm szyjki
        (całej, nie tylko częsci pochwowej), ale ona się nie skraca, tylko stopniowo
        rozwiera.Podobno taką już mam z natury. Sprawdź w wyszukiwarce prawidłową
        długość, ale za bardzo sie nie sugeruj, bo naprawdę, nie chodzi o ta jaka jest
        długa, tylko czy ulega skracaniu.
        • guderianka Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 19:56
          mi ok25tc gin mówil ze mam "ladną długa 5cm"
          • ariana1 Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 20:55
            5 cm to prawdziwie łabędzia szyja wink Ale to prawda: nieważna jest długość,
            tylko żeby się nie skracała.
    • alexsc Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 21:05
      34 tydzien i długość 17 mm, to mało bardzo ale nie mam rozwarcia wiec nie tak
      tragicznie!
    • betka38 Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 21:26
      Witam,
      jestem nowa na forum,mam ten sam problem... 23 tc i szyjka ma 3.6 cm. Muszę
      leżć i brać leki sad. Leżę dopiero kilka dni, ale juz mam dosyć...
    • leni_wa Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 21:40
      moja w 16tc miala 6cm, a w 28tc 4 cm. podobno bardzo dluga. w pon mam gina wiec
      zobaczymy jak jest teraz *(33tc)
      • ameraa Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 21:54
        to taraz mnie serio wystraszyłyście. ja do tej pory nie przywiązywałam do tego
        takiej wagi, ale jak czytam 3,4, cm to mi smutno, bo mam tylko 1,5 cm a jestem
        dopiero w 30 tyg ciąży. Ale lekarz nie kazał mi leżeć a ni nic takiego, tylko
        przepisał leki, więc nie sądziłam, że to takie groźne
        • betka38 Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 22:07
          mi powiedziała od razu ze mam leżeć, tzn. najpierw powiedział mi to lekarz na
          usg, a później moja potwierdziła... mogę wstawać do łazienki, jeśli muszę
          zrobić obiad to najlepiej co dwa dni i z przerwami, zeby długo nie stać...
        • ameraa Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 22:26
          Ufam, że mój lekarz wie co robi bo jak do tej pory mam o nim baaaardzo
          pozytywne zdanie, ale jak bede teraz u niego na wizycie to chyba bardziej
          podraze ten temat
          • betka38 Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 22:31
            a może to ja niepotrzebnie leżę...
            • mi_lamaj Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 23:10
              Oj potrzebnie leżysz, potrzebnie...u mnie w 26 tc szyjka miała 31 mm i lekarz
              powiedział, że to dolna granica normy, miałam skurcze, więc najpierw dwa tyg
              poleżałam w szpitalu (całe święta), a jak sie wszystko uspokoiło zalecił częste
              polegiwanie i oszczędzanie sie na maksa. Bez przesady, moge pozwolić sobie na
              krótkie spacerki, ale żadnego dźwigania, mycia podłóg itp. i nózki do góry,
              kiedy można...oby do terminu.

lepiej poleżeć jak jest taka konieczność, bo dla dzidzia każdy dzień w brzuszku
              jest ważny na tym etapie. A po 37tc to można już sobie maratony urządzaćsmile

pozdrawiam
              • ameraa Re: długośc szyjki macicy?? 21.01.06, 23:27
                Swietnie bo ja wszystkie domowe czynnosci prócz oczywiście dźwigania itp.
                wykonuje, a jak wyjde na spacer to potrafie chodzic nawet przez trzy godziny.
                ale nie czuje, żadnych skurczy a nic w tym rodzaju. Naprawde zaczynam sie co
                raz bardziej zastanawiac o co tu wlasciwie chodzi
    • betunia80 Re: długośc szyjki macicy?? 22.01.06, 02:38
      ja w 32tc mialam 25mm , i gin powiedizal ze spoko smile
      • nastka_7 Re: długośc szyjki macicy?? 22.01.06, 09:16
        ja w 13 tyg. 5,2mm no ale to dopiero początek, maluch nie jest ciężki i nie
        uciska tak w dól....
        • ledzeppelin3 Re: długośc szyjki macicy?? 22.01.06, 10:19
          Śliczna licytacja, "która ma dłuższą", ale trochę pozbawiona sensu. Każdy
          przypadek jest indywidualny, Kazda z Was jest co 4 tygodnie lub częściej badana
          kontrolnie przez lekarza, który ma obraz sytuacji i wie, czy szyjka się skraca,
          czy jest taka a nie inna od początku ciąży, czy ujście jest zamknięte i tak
          dalej. sugerując się tekstami z forum coraz więcej pań będzie się
          zastanawiać: "A to ja może niepotrzebnie leżę," "a to mnie zmartwiłyście, bo
          mnie lekarz co innego mówił, ale wiadomo, ze tylko na forum mówią pradę i
          wiedzą jak postępować" itepe
          • kadewu1 Re: długośc szyjki macicy?? 22.01.06, 11:19
            Miałyście badaną długość na początku? Ja miałam 3 cm w 11. tygodniu i 3 cm w
            30., więc nic się nie dzieje i to najważniejsze.
            Ka
            • maja021 Re: długośc szyjki macicy?? 22.01.06, 13:21
              to naprawde niewazne jaka masz dlugosc szyjki tylko czy sie skraca lub rozwiera.
              Ja przez cala ciaze miaalm dlugosc 2,5 cm, od 32 tc 1,5 cm, 39 tc 1 cm =1 cm
              rozwarcia. Do 40 tc wlacznie pracowalam bardzo aktywnie i nigdy nie uslyszalam
              od lekarza ze mam lezec nie zazywalam tez zadnych lekarstw poza nospa i
              magnezem. To sprawa bardzo indywidualna. Jezlei lekarz ci mowi ze masz lezec
              widocznie tak ma byc ale na pewno nie ma sie co stresowac tylko z wizyty na
              wizyte obserwowac co sie dzieje z szyjka
              powodzenia
              • pola712 Re: długośc szyjki macicy?? 22.01.06, 14:48
                dzieki z odpowiedzi. Na usg w piątek (12t+2d) wyszło 39mm i ze jest zamknieta.
                Lekarz powiedział ze wszystko jest w porządku , ale jak zobaczyłam ze niektóre
                mają 45mm, 50mm to sie zaniepokoiłam.
                W pon. ide do gin. to mnie zbada. Wiem, ze 39mm to nie jest wcale mało ale
                wyobraźnia działa. Pewnie dlatego ze 3 lata temu pewien mądry ginekolog ( teraz
                chodze do innego) leczył mi nadzerke krioterapią a dopiero potem sie
                dowiedziałam ze u młodych dziewcząt raczej nie powinno sie uzywać mechanicznych
                metod leczniczych własnie ze względu na ciąże i jej donoszenie.
                Wiem,ze obecny mój ginekolog zawsze mówił jak mnie badał ze mam głęboko szyjkę i
                bardziej do tyłu . Moze jej taka natura ze jest krótsza . Mam nadzieje ze
                wszystko bedzie dobrze.
                Pozdrawiam Was smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka