asia249 30.01.06, 17:52 hej czy ktos z was brał luteine w ciąży jakie ona ma znaczenie w ciąży i czy jest bezpieczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malinka255 Re: Luteina a ciąża 30.01.06, 17:58 Luteiny nie bierze się bez przyczyny; ja byłam w szpitalu-odklejenie kosmówki w 5tc, od wtedy do 16tc mam brac luteine; ona podtrzymuje ciążę-jest to hormon progesteron; malinka Odpowiedz Link Zgłoś
anulka772 Re: Luteina a ciąża 30.01.06, 18:26 Luteine brałam na podtrzymanie ciąży, po tym jak miałam krwawienie w 14 tygodniu. Luteina zawiera hormon progestrogen, odpowiedzialny między innymi za potrzymanie ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
asia249 Re: Luteina a ciąża 30.01.06, 20:25 dzieki za info mi gin przepisał luteine na twardnienie brzucha ale dobrze wiedziec ze jest to lek bezpieczny w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
dziubekl Re: Luteina a ciąża 30.01.06, 21:20 ja w 7tc mialam lekkie odklejenie kosmowki i od tamtej pory biore Luteine (teraz 12tc) i lekarz dodal ze to na zmiekczenie macicy bo jest zbyt twarda i ma tendencje do kurczenia sie i dlatego nastapilo odklejenie. Luteina jezeli zapisana przez gin to raczej pomoze niz zaszkodzi, ponadto jest to odpowiednik hormonu produkowanego przez kobiete w czasie ciazy. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
malinka255 Re: Luteina a ciąża 30.01.06, 21:31 tyle że organizm bedzie produkował odpowiednia ilosc progesteronu dopiero w 16- 18 tygodniu, dlatego musimy ja brac do tego czasu; malinka Odpowiedz Link Zgłoś
betka_1713 Re: Luteina a ciąża 30.01.06, 23:28 Ja też brałam Luteine w poprzedniej ciąży i to do 36tyg powodem były skurcze i rozwarcie od11tyg,Miałam robione w aptece czopki do odbyt. z luteiną ciąze donosiłam do40 tyg. córeczka jest zdrowa. Teraz jestem w 30 tyg Luteine dopochwowo brałam od 4tyg do 12tyg.i mogłam odstawic.Brałam profilaktycznie .powodem były wcześniejsze poronienia.Jeżeli masz wskazania do brania Luteiny Nic się nie bójna pewno bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś