Dodaj do ulubionych

Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie?

31.01.06, 11:09
Dziewczyny.Może wątek się powtarza-nie wiem, przeszukałam też internet i w
sumie nic, oprócz różnych "forumowych" dialogów.Chciałabym znaleźć dokładną
informację, jakie są medyczne wskazania do cc, ale nie wymienione na
zasadzie-wskazania wynikające z przyczyny matki, przyczyny dziecka itp itd.
tylko dokładne.Prawdopodobnie czeka mnie "cesarka".Mój lekarz prowadzący
raczej nie ma co do tego wątpliwości, ale drugi, do którego chodzę równolegle
(państwowo)-odrzuca problem-na zasadzie-zobaczymy, co będzie. Będę jeszcze
miała konsultacje u specjalisty, który prawdopodobnie ostatecznie
zawyrokuje.Ale chciałabym po prostu wiedzieć. Po prostu chcę wierzyć w to,że
lekarze wybiorą ten rodzaj porodu, który dla dziecka i dla mnie będzie
najlepszy i najbezpieczniejszy-nie ryzykując naszym zdrowiem czy życiem.
Jeśli macie jakieś linki do poczytania na ten temat, to proszę
podrzućcie.Myślałam,że bedzie info na stronie "Rodzić po ludzku" a tu nic....
Obserwuj wątek
    • anialm Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 31.01.06, 11:35
      A co Ciebie kwalifikuje wg jednego lekarza do porodu poprzez cc ?

U mnie była budowa ciała i wiedziałam o tym od powczątku.

Pozdrawiam.
      • kinga2877 Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 31.01.06, 12:20
        Mam przepuklinę pachwinową od kilku ładnych lat-a ciąża była
        nieplanowana.Ginekolog twierdzi,że raczej 100% cesarka, podaje też mi
        statystyki swoich pacjentek. Wiem,że jest bardzo dobrym lekarzem i nie radziłby
        mi czegoś, co byloby niepotrzebne. Ale obawia się też o to,co będzie działo się
        w czasie ciąży-dlatego wysyła mnie do chirurga, który ma potwierdzić jego
        diagnozę i jednocześnie jakby sprawdzić, czy nic nie stanie się w czasie tych
        kilku miesiecy ciąży jakie mi zostały do porodu. Słyszałam jednak,że
        przepuklina niekoniecznie jest wskazaniem, zależy to od tego jaka to
        jest...Lekarz państwowy powiedział tylko tak po obejrzeniu" bedzie problem przy
        parciu" i nic po za tym.Jak czytam "sprzeczki" co jest lepsze cc czy poród
        naturalny, to po prostu chcę mieć pewność-że w albo jedną, albo w drugą stronę-
        ale że bedzie dobrze i lekarze zdecydują zgodnie z potrzebą, a nie ze swoją
        wygodą. Poza tym chciałbym wiedzieć już teraz-żeby się psychicznie
        przygotować.Wizyta u chirurga w przyszłym tygodniu.
        • aga2105 Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 31.01.06, 20:22
          Mam taki sam problem tyle tylko, ze chirurg, do którego skierował mnie
          ginekolog, w momencie badania nie stwierdził przepukliny, tylko jakieś tam
          osłabienie nabłonka itp. Kazał mi przyjść za jakiś czas, ale pewnie znowu w
          momencie badania nic nie stwierdzi. Brzuch kłuje mnie często i rośnie mi "jajo"
          (ostatnio nawet całą połowę brzucha miałam dużo większą), ale nie na zawołanie
          i tylko na krótką chwilę - potem znika. Ginekolog kazał mi nawet zgłosić się na
          pogotowie wtedy, kiedy ta przepuklina się uwidacznia, żeby można było ją
          zdiagnozować. Ale wydaje mi się, ze zanim dotarłabym na pogotowie, to wszystko
          zniknie. Cały czas więc jestem w strachu, że coś się stanie i w końcu mi
          uwięźnie (chyba tak się mówi). I nie wiem co robić. Pozdrawiam.
          • kinga2877 do aga2105 01.02.06, 10:11
            Doskonale Cię rozumiem, bo wiadomo przecież,że ta przepuklina nie jest stale na
            wierzchusad I ja też tak mam.Jestem jeszcze przed spotkaniem z chirurgiem, więc
            staram się obserwować kiedy pokazuje się to "jajo".Najczesciej po wysiłku typu
            spacer i wieczorem, kiedy to ciążowy brzuch jest większy o zjedzone tego dnia
            rzeczysmile)))))).Ale np. ja dokłądnie wiem, w którym miejscu jest przepuklina
            i "widzę" ją cały czas. Ale wiesz co ten Twój chirurg coś kręci-bo oni np.
            standardowo kazą kaszlnąć klikakrotnie (mi tak kazał gin) i wtedy w większości
            przypadków (nie mówię,ze zawsze)-"jajko" wyskakuje.Ja mam ją już prawie 5 lat-
            biegałam po 10 km dziennie razem z nią, ćwiczyłam-nie wiedząc nawet na jakiej
            minie siedzę.Na szczęście nic się nie stało...Ale jeszcze a propos Ciebie-to
            spróbowałabym chyba iść jeszcze do innego chirurga, aby skonsultować-to
            strasznie denerwujace-bo to jakby Ci nie wierzyli,że Ty naprawdę ją masz....a
            zdaniem akurat mojego ginekologa,to nie przelewki-dlatego powiedział,zeby dbać
            o siebie i dużo wypoczywać nawet teraz-bo powiedział krótko-jeśli teraz coś sie
            stanie-to to jest koniec ciąży. Dbaj o siebie i dzieckosmile)))))Będzie dobrze
            trzymam kciuki-jakby co-daj znaćsmile
    • malgosiek2 Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 31.01.06, 12:00
      www.chirurg.pl/mod/archiwum/6118?medpass[ses]=7f6abfce3cb8e7200c284c391ee0e745&medpass[pass]=c44e396fb8e8e7f6555911fd828fa43
      • malgosiek2 Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 31.01.06, 12:02
        Przepraszam było napisane,a teraz nie da się odtworzyć
        • kinga2877 do Małgosiek2 31.01.06, 12:26
          Wiem, czytając Twoje posty, że masz olbrzymią wiedzę na tematy związane z ciążą
          i porodem. Chciałabym Cię prosić więc o odpowiedź wynikającą z Twojej wiedzy i
          doświadczeń: czy spotkałaś się jako położna z przypadkami,żeby dziewczyny z
          przepukliną pachiwnową rodziły naturalnie, co im ew. groziło, czy były jakieś
          problemy? Mam przepuklinę pachwinową od kilku ładnych lat-a ciąża była
          nieplanowana.Ginekolog twierdzi,że raczej 100% cesarka, podaje też mi
          statystyki swoich pacjentek. Słyszałam ,że przepuklina niekoniecznie jest
          wskazaniem do cc, zależy to od tego jaka to jest...Lekarz państwowy powiedział
          tylko tak po obejrzeniu" bedzie problem przy parciu" i nic po za tym.Jak
          czytam "sprzeczki" co jest lepsze cc czy poród naturalny, to po prostu chcę
          mieć pewność-że w albo jedną, albo w drugą stronę-ale że bedzie dobrze i
          lekarze zdecydują zgodnie z potrzebą, a nie ze swoją wygodą. Poza tym chciałbym
          wiedzieć już teraz-żeby się psychicznie przygotować. Będę wdzięczna, jeśli coś
          wiesz, jeśli się podzielisz-smile I od razu mówię-nie jestem fanką
          czegokolwieksmile))))))) Po prostu chcę urodzić swoje dziecko-zdrowe i całe i sama
          też przeżyćsmile))))
          • wordshop cc - wskazania 31.01.06, 12:36
            w ostatnich Wysokich Obcasach podali, że liste wskazań do cc można znaleźć na
            stronach fundacji Rodzić po ludzku. mi nie udało się tego znaleźć, ale może
            komuś sie uda.
      • zuzaeb Do małgosiek2 07.02.06, 12:05
        mam takie pytanie: 6 lat temu rodziłam przez cc, ponieważ dziecko było oplątane
        pępowiną i mimo pełnego rozwarcia i bóli partych nie mogłam go urodzić. Małego
        wydobyto w zamartwicy, 3 punkty w skali Apgar. Ja w trakcie porodu zaczęłam
        gorączkować podano mi antybiotyki, po tygodniu nadal czułam się fatalne, dalej
        podawano mi antybiotyki i trzymano w szpitalu bez zadnych wyjaśnień. Wypisałam
        się w końcu na własną prośbę. W domu po ok. 2 tyg doszłam jako tako do siebie.
        Ale po skończeniu karmienia piersią zaczełam odczuwać straszne bóle w okolicy
        prawego jajnika, mniej więcej w połowie cyklu. Poszłam na usg dopochwowe i
        lekarz stwierdził przesunięcie prawego jajnika za macicę i jego zrośnięcie z
        trzonem macicy. Powiedział że to raczej nie jest operacyjne. Teraz jestem znowu
        w ciąży i w 8 tyg miałam krwawienie, leżałam w szpitalu, biorę duphaston.
        Zastanawiam się czy teraz mogłabym mieć cc po to m.in by lekarz zajrzał co
        dzieje się z tym jajnikiem i czy można by coś zrobić, bo ja nie chcę łykać
        pigułek anty do końca życia, a tylko dzięki nim nie bolał mnie jajnik. Leki
        przeciwbólowe nie pomagały. Czy spotkała się pani z czymś podobnym?
        Pozdrawiam i będę wdzieczna z jakąś odpowiedź.
    • earl.grey Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 31.01.06, 12:50
      zadzwoń do NFZ, najlepiej ogólnopolskiego i poproś rzecznika praw pacjenta (tel.
      na sronie NFZ: www.nfz.gov.pl) o podanie namiarów lub telefonu do
      ogólnopolskiego konsultanta ds położnictwa. To byłaby najbardziej oficjalna
      lista w Polsce, bo ta, której przestrzegać powinny szpitale. Jest cos takiego na
      pewno, bo rozmawiałam kiedyś o tym z tym właśnie konsultantem. Bardzo
      niesympatyczny człowiek, ale nie zniechęcaj się. Chyba, że sam rzecznik powie
      ci, gdzie takiej listy wskazań szukać.
    • malgosiek2 Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 31.01.06, 13:28
      Szczerze to nie spotkałam się z takim przypadkiem,ale kiedyś na oddziale leżała
      pani tez z przepukliną i u niej zadecydowało też wiele czynników za c.c
      np.schizofrenia.
      Ze wskazań matki to:
      -wady anatomiczne miedicy
      -rzucawka lub stan przedrzucawkowy
      -stan po c.c-choć oststnio nie zawsze
      -schorzenia internistyczne np.niewydolność serca II lub IV
      st.wg.NYHA,niewydolność nerek
      -przebyte operacje dróg rodnych np.wycięcie mięśniaków
      -infekcje dróg rodnych wirusem herpes.
      -brak postępu porodu
      -przeszkody w kanale rodnym
      Ze strony matki i płodu:
      -guzy w mniednicy mniejszej np.mięśniaki
      -łożysko przodujące
      -łożysko przedwcześnie odklejające
      -wypadnięcie pępowiny
      -przenoszenie płodu
      -urodzenie poprzednio martwego dziecka.
      Myślę jednak,że może to być wskazanie do c.c.
      Jak jeszcze coś znajdę to napiszę.
      Pzdr.Gosia
      • kinga2877 Re: Dzięki:) 31.01.06, 13:47
        Dzięki serdecznesmile

malgosiek2 napisała:

> Szczerze to nie spotkałam się z takim przypadkiem,ale kiedyś na oddziale
        leżała
        >
      • setia Re: malgosiek2:) 31.01.06, 13:50
        a co oznacza trzeci z wymienionych przez Ciebie czynnikow: stan po cc?
        • malgosiek2 Re: malgosiek2:) 31.01.06, 13:53
          Czyli gdy pierwszy poród zakończył się cięciem cesarskim z powodu różnych
          sytuacji czy wskazań.
          Więc taka pacjentka jest już po jednym c.c i to może predysponować do ponownego
          c.c.
          Pzdr.Gosia
        • earl.grey Re: malgosiek2:) 31.01.06, 13:55
          właśnie dokładnie o to pytałam tego krajowego konsultanta ds położnictwa.
          Powiedział, że stan po cc nie jest w Polsce w publicznych szpitalach wskazaniem,
          chyba, że już w czasie porodu pęka blizna.
          • malgosiek2 Re: malgosiek2:) 31.01.06, 13:59
            Dlatego napisałam we wskazaniach ze strony matki,że teraz nie zawsze jest to
            100% wskazaniem.
            Położnicy odeszli od tej teorii,że jak raz cięcie to zawsze cięcie.
            Teraz najpierw próbują psn jesli coś idzie nie tak robią powtórne c.c.
            Pzdr.Gosia
            • earl.grey Re: malgosiek2:) 31.01.06, 14:07
              on powiedział tak: nikt nie zrobi cesarki od razu, bez czekania na poród
              naturalny tylko z tej przyczyny, że wcześniej było cc. Dopiero jak się okaże, że
              blizna już pęka. Trzeba tylko mieć nadzieję, że to można jakoś w czasie porodu
              stwierdzić, bo moja pani doktor powiedziała, że to się objawia... bólem. Dlatego
              zresztą w Poznaniu nie dają zzo do porodu naturalnego po cc. Tylko, że kurde sam
              poród objawia się bólem, to jak to odróżnić? Rozumiem, że to widać na usg, ale
              co - cały czas mam rodzić pod usg?
              • kinga2877 Re: malgosiek2:) 31.01.06, 14:22
                No to ja tego się obawiam, że np. z drugiej strony dojdzie do porodu
                naturalnego,a dopiero jakby co..... jeśli przepuklina uwięźnie zdecydują się na
                cesarkę, bo tak może też być. Dlatego właśnie chcę wiedzieć jak to jest.
              • malgosiek2 Re: malgosiek2:) 31.01.06, 14:30
                W czasie ciąży za każdym razem jak robione jest usg mierzy się bliznę po c.c
                jaka jest jej grubość.
                Zdarza się,ze blizna po c.c. pęka jeszcze w czasie ciąży lub jest zagrożona
                pęknięciem wtedy bez czekania robi się c.c
                Może przebiegać bezobjawowo jak i z klasycznymi objawami.
                Bezobjawowe p.m najczęściej spotyka się w bliznach pooperacyjnych i pęknięcie
                często ma charakter niezupełny i dotyczy tylko rozejścia się mięśnia macicy w
                starej bliźnie.
                W fazie zagrażającego p.m. stwierdza się silne i bardzo bolesne skurcze którym
                towarzyszy przesuwanie się pierścienia granicznego ku górze.
                Przebiega ono skośnie i często sięga powyżej pępka.Dolny odcinek jest bardzo
                bolesny i tkliwy w czasie obmacywania.Po obu stronach macicy można wyczuć
                napięte więzadło.Rodząca jest niespokojna,przyspieszenie częstotliwości
                oddechów i tętna,podwyższone ciśnienie.
                Objawy dokonanego p.m. sa burzliwe.Rodząca odczuwa ostry nagły ból,po czym
                skurcze macicy ustępują całkowicie.Palpacyjnie stwierdza się dwa"guzy" jeden
                płód i macicę.Rozwijają się objawy wstrząsu hipowolemicznego i urazowego.
                Tyle co pisza na ten temat w "Połoznictwie i ginekologii"
                Dla mnie tez bezpieczniej zrobić powtórne c.c ,ale znam przypadki gdzie
                pacjentki po uprzednim c.c. normalnie urodziły dzieci sn i nic im się nie stało
                do niczego złego nie doszło.
                Pzdr.Gosia
                • malgosiek2 Re: malgosiek2:) 31.01.06, 14:33
                  Kinga u Ciebie to by było raczej wskazanie internistyczne bo przecież nie tylko
                  to co było wymienione jest ważne.
                  Pzdr.Gosia
                  • agak14 Re: malgosiek2:) 31.01.06, 14:48
                    A czy położenie dziecka poprzeczne miednicowe też może być wskazaniem do cc?
                    • malgosiek2 Re: malgosiek2:) 31.01.06, 14:53
                      Poprzeczne jak najbardziej tak.
                      Z miednicowym jeśli to pierwsza ciąża jest to wtedy bezwzględne wskazanie do
                      c.c.
                      Natomiast jeśli kobieta już rodziła drogami natury i przy drugiej ciąży jest
                      położenie miednicowe lekarze próbują podjąć psn,ale z mojej praktyki taki poród
                      bardzo sie przedłuża i wtedy i tak kończy się c.c.
                      Pzdr.Gosia
                      • femian Re: malgosiek2:) 31.01.06, 15:25
                        Mi np lekarz internista (całkiem młody) powiedział, że jak oni się uczyli na
                        studiach, to zawsze pierwsze cc było wskazaniem do kolejnego i głównym
                        uzasadnieniem dla kolejnego cięcia było uchronienie kobiety przed pęknieciem
                        macicy. Nie rozumiem więc, dlaczego skoro tego uczą lekarzy na studiach to
                        teraz tak trudno się doprosić o cc jeśli się już raz miało. Szczerze mówiąc
                        przez to podejście obecne do sprawy sama zaczęłam wątpić czy aż takie realne
                        jest to pękniecie macicy w rzeczywistości. Chciałabym wiedzieć ile porodów
                        udaje się przeprowadzić sn po cc, jeśli cc było tylko ze wskazań płodu
                        (ułożenie pośladkowe). Chciałabym też wiedzieć, co powoduje większe narażenie
                        na pęknięcie macicy, czy np łożysko nisko schodzace na tylniej ścianie (w tej
                        chwili brzeźnie przodujace w 25tc) może zwiększać ryzyko pęknięcia macicy i
                        trudności w postępie porodu?
                        • malgosiek2 Re: malgosiek2:) 31.01.06, 15:44
                          Aż taka dobra to ja nie jestemsmile
                          Łożysko nisko schodzące ,a tym bardziej brzeżnie jest wskazaniem do c.c. samo w
                          sobie i raczej nie może zwiększać ryzyka p.m.
                          Realne p.m. jest,ale nie jest tak często jakby się zdawało.
                          Moje znajome po c.c. raz rodziły sn bo na razie na dwójce dzieci poprzestały.
                          Zwiększone ryzyko p.m. jest wówczas gdy:
                          -istnieją predyspozycje anatomiczne
                          -osłabienie ściany macicy w wyniku blizn po .c.c
                          -wyłuszczeniu mięśniaków
                          -po zeszyciu macicy z powodu przebicia jej ścian podczas zabiegu łyżeczkowania
                          -wady rozwojowe macicy
                          -wielodzietność
                          Do bezpośrednich przyczyn zalicza się:
                          -nieprawidłową budowę miednicy
                          -nieprawidłowe ułożenie i położenie płodu
                          Nie wiem czy wyjaśniłam Tobie to o co chodziło.
                          Pzdr.Gosia
                          • femian Re: malgosiek2:) 31.01.06, 16:49
                            Małgosiek, jesteś kopalnią wiedzy smile Dzięki. Właśnie o to mi chodziło, aby
                            wiedzieć, czy już samo nisko schodzące łożysko może być wskazaniem do cięcia.
                            Tak więc ja jakby mam dwa wskazania na ten moment do cc: poprzednie cc oraz
                            łożysko nisko schodzące, bo spodziewam się, że za jakiś czas nie będzie już
                            brzeżnie przodujące, ale nisko raczej pozostanie, bo od początku ciąży niewiele
                            zmieniło swoje położenie (teraz 25tc). A mimo to zastanawiam się czy nie
                            odważyć się na poród sn uncertain To jest straszne to ile mam wątpliwości, pewnie
                            odwagi na poród sn mi zabraknie jak nadejdzie TEN moment.
                          • femian Re: malgosiek2:) 31.01.06, 16:55
                            Oj, Małgosiek, ale mam jeszcze jedno pytanie: dlaczego łożysko niskoschodzące
                            (u mnie na tylniej ścianie) powinno być przeciwskazaniem do porodu sn? Jakie
                            rzeczy mogą się dziać przez takie łożysko przy porodzie? Czy z takim łozyskiem
                            zwykle czeka się do ostatecznego terminu porodu czy może lepiej rozwiązać poród
                            wcześniej?
                            • malgosiek2 Re: malgosiek2:) 31.01.06, 17:08
                              Dlatego,że jest duża możliwość przedwczesnego jego odklejenia się z powodu
                              ucisku główki w czasie schodzenia do kanału rodnego co do proowadziłoby do
                              dużegho krwawienia i niedotlenienia dziecka.
                              Choc w nielicznych przypadkach uciskająca główka może nie dopuścić do
                              krwawienia bo działa wtedy jak blokada.
                              Pzdr.Gosia
                              • femian Re: malgosiek2:) 31.01.06, 17:31
                                Dzięki smile Czyli chyba wolę tą cesarkę, za duże ryzyko mimo wszystko rodzić sn.
                                Nie ma co liczyć na szczęście (a jestem z reguły optgymistką wink), lepiej trochę
                                się pomęczyć z raną pooperacyjną ale miec pewność, że się nie ryzykowało
                                zdrowia dziecka i do tego na własne życzenie, bo jakby nie było, teraz wiem
                                czym bym ryzykowała. A ja to jestem z tych ryzykantek, co to liczą na szczęście
                                i jakbym mogła to wybrałabym sn uncertain Tym bardziej że nawet lekarze tak raczej
                                się krzywią jak mówię, że chcę rodzić z ich asystą sn.
                • earl.grey Re: malgosiek2:) 31.01.06, 15:19
                  to przy takim bezobjawowym może sobie pęknąć, a ja sobie będę rodzić dalej...
                  Bo obawiam się, że niespokojna rodząca i ból dolnego odcinka przy porodzie to
                  raczej normalka i nie trzeba do tego pękającej macicy. Zmiarzam do tego, że
                  chyba łatwo takie pękanie (jeśli zacznie się w trakcie porodu) przeoczyć.
          • laminja Re: malgosiek2:) 31.01.06, 20:26
            biedni Ci krajowi konsultanci z nami wink
            • laminja to było do earl.grey 31.01.06, 20:27
            • earl.grey Re: malgosiek2:) 31.01.06, 22:09
              z tymi konsultantami to akurat ja byłam biedna, bo mnie oboje opierdzielili z
              góry w dół, że zachciewa mi się cesarki "tylko" z powodu stanu po cc. Ale
              twardym trzeba być jak Roman Bratny, no nie?
    • laminja z prasy branżowej 31.01.06, 20:33
      kiedyś już cytowałam artykuł są w nim m.in. wymienione wskazania (ponieważ o
      wskazania pytasz wklejam tylko faragment o wskazaniach):

"Wskazania do zabiegu są zwykle złożone i wieloczynnikowe. Bierze
      się pod uwagę zarówno dobro matki jak i dziecka. Obecnie wszystkie
      wskazania, ze względu na ich wagę dzieli się na prewencyjne,
      profilaktyczne i elektywne. Decyzja o podjęciu operacyjnego
      rozwiązania ciąży nie jest decyzją łatwą i wymaga doświadczenia
      położnika oraz rozpatrzenia wszystkich „za” i
      „przeciw”.

Najczęściej spotykanymi wskazaniami do cięcia cesarskiego są:
      - objawy zagrożenia płodu ( ocena na podstawie USG, KTG, badań
      biochemicznych)
      - brak postępu porodu (niewspółmierność szyjkowa, niewspółmierność
      główkowo-miednicowa, nieprawidłowa czynność skurczowa mięśnia
      macicy)
      - nieprawidłowe położenie płodu ( miednicowe, poprzeczne)
      - nieudana próba porodu po uprzednim cięciu cesarskim
      - przedwczesne oddzielenie łożyska
      - łożysko przodujące
      - wypadnięcie pępowiny
      - poród przedwczesny płodu o małej masie (500-2000g)
      - ciąża wielopłodowa (z wyłączeniem przypadków ułożenia
      potylicowego obu bliźniaków)
      - niektóre wady rozwojowe płodu (np. wodogłowie)
      - opryszczka narządów płciowych ciężarnej
      - ciężki stan zatrucia ciążowego, rzucawka
      - konieczność wcześniejszego rozwiązania z powodu konfliktu
      serologicznego lub cukrzycy matki
      - dużego stopnia krótkowzroczność
      - osłabienie ściany macicy przez poprzednie zabiegi operacyjne lub
      guzy
      - guzy zamykające kanał rodny
      - inne schorzenia matki stanowiące przeciwwskazanie do wysiłku
      porodowego"

• ariella posladki 01.02.06, 10:32
      • ariella posladkowe 01.02.06, 10:35
        nie wiem, czy jest to 100% wskazan do cc, bo mnie w Zofii w wawie namawiali na
        psn, mimo ze dziecko ponad 4 kg, argumentem bylo to, ze ja jestem wysoka - jak
        lekarz spytal o moj wzrost to profilaktycznie odjelam sobie 3 cm smile. ale sie
        nie zgodzilam, to pierwszy porod i zrobili cc bez gadania. Slyszalam, ze na
        Karowej np posladki nie sa powodem do cc i tam mecza kobiety na "rzezni", ale
        nie wiem czy to 100% prawdy
        pozdr
    • eop1 Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 06.02.06, 17:52
      z uwagą przeczytałam posty na temat wskazań do cc.nie rodziłam dotąd,ale zbliża
      się czas, kiedy będę chciała podjąc decyzję od dziecku.Nurtuje mnie jednak
      jedna myśl. Nie daje mi to spokoju, a nie jestem w stanie uzyskać
      satysfakcjonującej odpowiedzi od lekarzy. około 10 lat tem miałam połamaną
      miednicę małą-złamana kość łonowa.po 8 tygodnia nastąpił zrost. do chwili
      obecnej nie odczuwam żadnych dolegliwości. Ostatnio zaczęłam się jednak
      zastanawiać, czy zgrubienie z miejscu zrostu lub inne anamalie pourazowe ( z
      których może nawet nie zdaję sobie sprawy w tej chwili) nie będa komplikowały
      przebiegu porodu naturalnego? czy ktoś z Was orientuje się, czy złamania w
      obrębie miednicy małej są wskazaniami do cc? Wiem,że pewnie najlepiej byłoby
      obecnie zrobić prześwietlenie Rtg miednicy małej. Wolałabym jednak tego
      uniknąć, co prześwietleniu ulegną też jajniki (kom.jaj. z którymi kobieta się
      rodzi) a jednak już parę prześwietlen tej okloicy w zwiazku z urazem 10 lat
      temu miałam. Czy ktoś z Was ma może podobny problem?
      • tucik Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 06.02.06, 18:23
        zapytam kolegi, który jest chirurgiem traumatologiem 2 st. co mi powie na ten
        temat ale z tego co z nim juz rozmawiałam na temat różnych wskazan do cc
        (ortopedycznych) byłby bardziej za niż przeciw
      • marcia74 Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 06.02.06, 20:35
        eop1 - jestem w 39 tc. 4 i pol roku temu mialam zlamana kosc lonowa po stronie
        lewej. Tez po kilku tygodniach kosc sie zrosla i normalnie nie mam zadnych
        dolegliwosci. W 7 m-cu ciazy jednak zaczely sie bole kostne, ktore z tym wiaze
        (choc nie koniecznie tylko z tym, bo oczywiscie kobiety bez takich zlaman tez
        maja bole w obrebie miednicy w ciazy). Moja gin wciaz nie jest zdecydowana jak
        powinnam rodzic. Pojutrze, 8 lutego, mam konsultacje z ordynatorem oddzialu
        polozniczego, gdzie bede rodzic. Wtedy ma byc podjeta decyzja. Dodam, ze ja
        wolalabym urodzic silami natury, jesli to mozliwe. Napisze Ci w srode co
        powiedzial pan prof. Pozdrawiam
        • eop1 Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 07.02.06, 17:12
          dziękuję Wam za uwagę. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje
          • eop1 Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 07.02.06, 17:20
            dodam tylko,że wszyscy lekarze (w tym ginekolodzy) których o to pytałam,
            potraktowali mnie jak panikarę.Z tego co napisałyście wynika natomiast,że nie
            jest to jakiś wydumany problem.z niecierpliwością oczekuję na informacje.
            • marcia74 Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 08.02.06, 13:21
              Jestem po konsultacji z profesorem ginekologiem - poloznikiem. Zlamanie kosci
              lonowej nie jest jednoznacznym wskazaniem do cc. Zwlaszcza jesli mialo miejsce
              dawno temu i kosc sie zrosla. Mnie powiedziano, ze mam 70% szans urodzic silami
              natury; oczywiscie duze znaczenie ma tez waga dziecka. Pozdrawiam
              • eop1 Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 08.02.06, 17:44
                dziękuję bardzo za odpowiedź.rozumiem,że w razie komplikacji psn decyję o cc
                podejmuje w czasie porodu (te 30% niepewności,o których napisałaś)? Najbardziej
                boję się, że komplikacje wynikające ze złamania kości łonowej spowodują w
                trakcie porodu naturalnego np. konieczność użycia kleszczy.w przypadku
                zwiększonego ryzyka takiego przebiegu porodu wolałabym od razu mieć skierowanie
                na cc.Pozdrawiam Cię serdecznie.Mam nadzieję,że Twoja kość łonowa już
                zapomniała że była złamana i że wszystko przebiegnie u Ciebie szczęśliwie.
                • marcia74 Re: Dokładne wskazania medyczne do cc-gdzie? 08.02.06, 22:56
                  Tak dokladnie, te 30% to mozliwosc podjecia decyzji o cc jesli psn nie bedzie
                  postepowal, albo jesli np. przenosze ciaze (np. do 42 tc - blagalm tylko nie
                  tosmile !!!) i dziecko bedzie bardzo duze, ok. 4 kg - wtedy tez ciecie. Co
                  tydzien jestem u lekarza i na biezaco "wazymy" malucha. Co do zlamania, prawde
                  powiedziawszy zapomnialam o tym, zanim zaszlam w ciaze. Oczywiscie jak tylko ja
                  zaplanowalismy, bylam u lekarza i zrobilam RTG, bo chcialam zasiegnac opinii
                  lekarza, czy bezpiecznie donosze ciaze, czy nie bede musiala lezec itd. Okazalo
                  sie, ze kosc sie bardzo ladnie zrosla i nie ma zadnych przeciwskazan do ciazy.
                  I tak jestem 10 dni przed terminem porodu. Tak jak pisalam, w 7 miesiacu
                  zaczelam odczuwac bole miednicy, ale do wytrzymania, czesto mijaly przy lezeniu
                  czy zmianie pozycji. Dziekuje za mile slowa. Tobie tez zycze wszystkiego
                  dobrego, nie martw sie napewno wszystko bedzie dobrze!
    • marysiamama duża waga dziecka + niski wzrost matki 16.02.06, 12:36
      Witam!
      Jestem już 4 dni po terminie, wczoraj byłam w szpitalu, gdzie dokładnie mnie
      zbadali i odesłali do domu, jak nic się nie będzie działo, to mam przyjść jak
      będę 8 dni po terminie i wtedy będą mi poród wywoływać. To czekanie mnie dobija,
      ale nie na tym polega mój problem.
      Problem w tym, że na USG wyszło, że mały waży 4600, jak donoszę do poniedziałku
      to będzie na pewno około 5 kg, a ja jestem raczej drobnej budowy (mam 158 cm
      wzrostu). Lekarz tylko stwierdził, że może być problem z urodzeniem, ale
      będziemy się martwić jak przyjdzie na to czas, a na razie jest "w planie"
      prowokowanie porodu siłami natury.
      Dodam, że to mój 2 poród, pierwsze dziecko ważyło 4 kg, rodziłam sn 12 godzin i
      było bardzo ciężko z wypchnięciem tak dużego dziecka (zostało praktycznie
      wyciśnięte ze mnie), a potem 2 dni nie byłam w stanie się nim opiekować, bo
      traciłam przytomność.
      Teraz boję się, że on po prostu się nie przeciśnie z powodu mojej budowy.
      I jeszcze jedno, mam dużą wadę wzroku (-10), ale wiem, że wada sama w sobie nie
      jest wskazaniem do cc (przynajmniej do pierwszego nie była - została po prostu
      zignorowana mimo moich pytań).
      Czy duża waga (przenoszonego) dziecka może być wskazaniem do cc?
      • marysiamama Re: duża waga dziecka + niski wzrost matki 16.02.06, 16:51
        Może malgosiek2 wie coś na ten temat?
        Widzę, że dziewczyna trochę "oblatana" w temacie.
        • malgosiek2 Re: duża waga dziecka + niski wzrost matki 16.02.06, 17:41
          Do tego należy również Twoja sytuacja czyli dysproporcja matyczyno-płodowa
          czyli duzy płód,a szczupła,niska matka oraz już sam duży płód czyli makrosomia
          płodu podchodzi pod c.c.
          Pzdr.Gosia
          • ewa_mewa Re: duża waga dziecka + niski wzrost matki 21.02.06, 13:16
            Czesc
            Czy waszym zdaniem bardzo szczupła budowa ciała (szczególnie w biodrach - w
            udach jestem szersza niż w biodrach) jest wskazaniem do cc? Przed ciąża miałam
            171 cm i 55 kg.
            • duplomama Re: duża waga dziecka + niski wzrost matki 21.02.06, 13:32
              Bratowa tez miala przepukline i jej lekarz powiedzial ze moze rodzic naturalnie
              i rzeczywiscie urodzila naturalnie zdrowego maluszka a przepuklina zniknela.
              Mnie czeka druga cesarka z powodu dystokcji szyjki macicy,czyli brak rozwarcia
              i ogolnie brak postepu porodu.
              Pozdrawiam
              • tucik Re: duża waga dziecka + niski wzrost matki 21.02.06, 13:39
                kilka dni temu konsultowałam swoja wade wzroku ze swoja okulistką-dobrą
                sepcjalistką, ciągle podnoszącą swoje kwalifikacje, powiedziała, że teraz
                często spotyka sie bagatelizowanie wady wzroku w kwestii porodu (wpadanie ze
                skrajności w skarjność kiedys kazda okularnica miała cc teraz wszystkie maja
                miec sn) i tym sposobem już sporo pacjentek, którym po naturalnym porodzie
                powiększyła się wada wzroku o 2, 3 dioptrie!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka