ajla1 01.02.06, 17:07 Witam mamusie, mam pytanko? Jestem w 14t ciąży, czy mogę pić zieloną herbatę- bardzo proszę o jakiekolwiek rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simonkapl Re: ciąża a zielona herbata 01.02.06, 17:09 Ja pije od poczatku.Chyba nie moze byc zbyt mocna bo pobudza, ale ma za to duzo witaminy C.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasminar Re: ciąża a zielona herbata 01.02.06, 17:36 Co Wy tak z tymi herbatami od zielonej herbaty jeszcze nikt nie umarł przeciez działa oczyszczajaca wrecz zaleca sie picie ziel.herbaty w ciazy i nie tylko.Dziewczyny ruszcie głowa!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: ciąża a zielona herbata 01.02.06, 17:37 Tak, tylko, ze zielona herbata jest bardzo pobudzajaca, wiec tzreba z nia ostroznie, jesli ktos ma klopoty z cisnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jasminar Re: ciąża a zielona herbata 01.02.06, 18:05 Mam dosc wysokie popijam dwa kubki dziennie ,nie zauwazyłam zeby wzrosło Odpowiedz Link Zgłoś
vik_vik Re: ciąża a zielona herbata 01.02.06, 18:16 pilam cala ciaze - i dobrze - bo po zielonej czuje sie swietnie. niestety po porodzie mowia zeby nie pic zielonej karmiac Odpowiedz Link Zgłoś
kropka57 Re: ciąża a zielona herbata 01.02.06, 19:17 A ja cały czas piłam zieloną, a teraz nie mogę, odrzuca mnie. Szkoda, może miałabym lepszą przemianę materii.Wcześniej z tym nie miałam problemów i ciśnienie było ok.Teraz jest niskie. Zielona jednak jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
ajla1 Re: ciąża a zielona herbata 01.02.06, 22:00 Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, jestem spokojniejsza-Pozdrawiam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gruba_dynia Re: ciąża a zielona herbata 02.02.06, 09:53 Ja piję i czerwoną i zieloną i czarną. Odpowiedz Link Zgłoś
kadewu1 Re: ciąża a zielona herbata 02.02.06, 09:57 Zielona jest 100% zdrowsza od czarnej, nie jest fermentowana i wystarczy jej kilka listków na kubek. Niektórzy mowią, że ogranicza rozrastanie się komórek (chodzi o nowotwory), a testow na komórkach płodu nie było, więc lepiej nie przesadzać. Ale co by to mogło znaczyć - nie wiem, ja pijałam 2 kubli dziennie (aż mi sięzachciało czarnej). Ka Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: ciąża a zielona herbata 02.02.06, 10:40 hehe gdyby tak było dawno byłby Nobel za zieloną herbate w walce z nowotworami a zamiast chemioterapii bylaby słodka miła ciału terapia czyz nie?? Skąd wiesz ze nikt nie robil badan na plodach??? Odpowiedz Link Zgłoś
kadewu1 Re: ciąża a zielona herbata 02.02.06, 11:44 Nie wiem, po prostu nie znalazlam ich wyników. Wierzę w zielona herbatę, choćby przez to, że w prowincjach Chin, gdzie pije się ją jako główny napój wskaźnik występowania nowotworów żołądka jest bardzo niski. Dlatego zaczęłam ją pić litrami (oraz jeść produkty w likopenem) po śmierci mojej mamy na nowotwór jelita grubego, bo chciałabym jakoś się przed tym obronić (może to złudne, ale przynajmniej lepiej mi z tym).. Nie wiem, czy interesuje się tym zachodnia medycyna, pewnie tak, ale na zasadzie "co nie zaszkodzi, to pomoże" (jak z żeńszeniem itp.). Ka Odpowiedz Link Zgłoś
anezaa Re: ciąża a zielona herbata 02.02.06, 10:49 Zielona herbata jak najbardziej, z czerwoną radzę uważać. Jest taka odmiana czerwonej, którą mogą pić nawet dzieci nazywa się Rooibos, ma dużo witamin i minerałów, no i nie zawiera kofeiny. Na pewno nie wolno pić czerwonej Pu-erth. W razie watpliwości zapytaj swojego lekarza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: ciąża a zielona herbata 02.02.06, 11:06 czy to nie jest tak, że w zależności od długości zaparzania zielona herbata pobudza lub uspokaja? nigdy sama nie sprawdzałam. po prostu zalewam wodą. ale mam problemy z wysokim ciśnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: ciąża a zielona herbata 02.02.06, 15:36 Aby dobrze zaparzyc zielona herbate, nalezy ja zalac woda, ale nie wrzatkiem, taka "odstana", zakryc filizanke i odczekac kilka minut.No i tak zaparzona herbatka podnosi cisnienie, poniewaz jest mocna, ale byc moze to zalezy od osoby.Zaobserwuj czy ci podnosi.Mnie akurat tak, dlatego przerzucilam sie teraz na ziolowe (podnioslo sie troche cisnienie).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropka57 Re: ciąża a zielona herbata 03.02.06, 15:47 Cos w tym jest. Chyba ta parzona krócej jest pobudzjąca, a dłużej uspokajająca. Ale trzeba by poczyta, bo mogłam cos pokręcic. Odpowiedz Link Zgłoś
karina66 Re: ciąża a zielona herbata 03.02.06, 15:51 Mi lekarz pozwolił.Oby nie była bardzo mocna(pół kubka fusów na pół wody) Piję od początku a teraz jestem w 19t i4d. Karina i Dzidziulek Odpowiedz Link Zgłoś