Dodaj do ulubionych

żelazo w ciąży

02.02.06, 13:42
Witam Mamusie. Mam problem, mój gin przepisał mi w 10t ciąży tardyferon, bo
miałam niską hemoglobine (11,4)i to pomimo że już od miesiąca brałam
prenatal. Teraz biorę i jedno i drugie. Jak myslicie czy to jest bezpieczne,
poza tym słyszałam że nie powinno się brać już w pierwszym tremestrze ciąży
witaminy. czy to prawda. Jak zaczęłam brać prenatal to zrezygnowałam z
Foliku , czy to prawidłowe? Czy któraś z Was miała może taką sytuacje. Prosze
o rady, bardzo martwię się tą moją nieszczęsną hemoglobiną.
Obserwuj wątek
    • ania1203 Re: żelazo w ciąży 02.02.06, 13:46
      Ja od samego początku biorę hemofer f( to tez zelazo+ kwas foliowy), jestem w
      35 tc. od 3 miesiecy gin mi dolozyl prenatal.
      • ajla1 Re: żelazo w ciąży 02.02.06, 13:56
        Martwię się troche bo w prenatalu też jest żelazo, więc dzienna dawka jest
        spora , ale dziecko chyba dużo go pobiera więc sama nie wiem co myśleć, ale
        dzięki za informacje.
    • anagram2 Re: żelazo w ciąży 02.02.06, 13:51
      ja nadal biorę maternę-co 2,3 dzień. znam wasze opinie. ale biorę i dodatkowo
      folik codziennie. tak jest od pierwszego dnia gdy dowiedziałm sie o ciąży do
      teraz czyli do 16tc. folik mam brac do końca ciaży a witaminy to teraz w 2 tym.
      sporadycznie.
      • moniqqq Re: żelazo w ciąży 02.02.06, 13:55
        U mnie było tak, że gdy dzidziuś był w planach to zaczęłam brać folik.
        Potem z powodu niskiej hemoglobiny dostałam żelazo, ale to było ok 6 czy 7 m-ca
        i wtedy też odstawiłam folik i razem z żelazem biorę tardyferon+prenatal, ale
        foika już nie...
        To tak według zaleceń mojej pani ginekolog.
        • ajla1 Re: żelazo w ciąży 02.02.06, 14:02
          Pewnie dlatego że tardyferon i prenatal tez zawierają kwas foliowy. Ciekawa
          jestem tylko skąd opinia że zaraz na początku ciąży nie powinno się brać
          witamin. Pzrecież wiele kobiet odrzuca od wszystkiego więc hcocia tym niech się
          poratują. Czy naprawde jest sens zmuszać się do marchewki? Lepiej wziąć
          witaminkę i mieć 100% pewność. Pozdrawiam!!
    • aleks32 Re: żelazo w ciąży 02.02.06, 14:07
      Moja p.gin. zalecała brać kwas foliowy do końca ciąży. Skutki nie brania i
      ogólne info są opisane tutaj:www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?
      id=1065 - polecam. Ponad to brałam tylko żelazo i jod, tu gdzie mieszkam
      (Monachium) jest go niewystarczająca ilość. Wg mojej gin i jeszcze innych osób
      znających się na rzeczy branie dodatkowych witamin w czasie ciąży to
      przyjmowanie chemii zamiast przyjmowania witamin z naturalnych zródeł oraz
      czysty zarobek firm farmaceutycznych wymyślających nowości typu: specjalne
      preparaty wit dla pierwszego trymestru, inne dla drugiego, jeszcze inne dla
      trzeciego - mi odradzono - nie brałam. Ja miałam się dobrze, a mój synek ma się
      świetnie. Pozdrawiam.
    • kasiako6 Re: żelazo w ciąży 02.02.06, 14:18
      Zazdroszczę takiej hemoglobinysmile Ja taki wynik osiągnęłam po pół roku łykania
      żelaza.Mój żołądek zaczął się buntować ale ja od samego początku ciąży jestem
      na "prochach" począwszy od folika, magnezu, no-spy, uroseptu, witamin, a
      ostatnio wapna. Co do brania witamin w pierwszym trymestrze to moja lekarka też
      mi nie kazała, dopiero w drugim.
    • mw144 Re: żelazo w ciąży 02.02.06, 14:48
      Czym prędzej wróć do Foliku lub innego kwasu foliowego. Przedawkować nie można,
      za to skutki niedoboru mogą być katastrofalne.
      • ajla1 Re: żelazo w ciąży 02.02.06, 14:59
        Ja słyszałam że za dużo kwasu foliowego w ciąży to też niedobrze. W prenatalu
        znajduje się kwas foliowy (0,8) a żelazo które biorę też dodatkowo ma kwas
        foliowy (0,4). Czy na pewno jeszcze dodatkowo powinnam brać Folik w 14 tyg.?
        • dysia83 Re: żelazo w ciąży 02.02.06, 15:06
          Najlepiej trzymaj sie wskazowek lekarza.Leki brane na wlasna reke w ciąży bardziej moga zaszkodzic niż pomóc.Ja od 10 tc biorę feminatal, potem z powodu niskiej hemoglobiny lekarka przepisala mi hemofer ale na mnie nie dzialal, więc kazała mi brać Ferrum i to poskutkowało-teraz mam hemoglobine na poziomie 12,8
          • monikaaleksandra Re: żelazo w ciąży 02.02.06, 15:14
            A ja zażywam Sorbifel Durules - żelazo z wit. C w formie tabletki z powolnym
            uwalnianiem żelaza. Do tego codziennie materne, nie sądzę, żebym przedawkowała,
            zawsze miałam kiepską morfologię, teraz mam hgb 11, więć zaćżełam brać to żelazo.
            • 21m Re: żelazo w ciąży 02.02.06, 15:31
              dziewczyny wy piszecie ze maciwe slaba hemoglobine a co ja mam powiedziec gdy w
              listopadzie spadla mi do 8.9???wiec tez biore tardyferon 2razy po 1tbl.dziennie
              i do tego prenatal.oprocz tego pije sok z brakow!!!na szczesie po ostatnim
              badaniu hemoglobina podskoczyla mi do 10.5!!!to 33tc!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka