maretina Re: Mam pytanie do Mam po cc 19.02.06, 14:25 psn jest lepszy dla matki i dziecka ( o ile ciaza jest ok i z dzieckiem ok, a Ty jestes zdrowa)....ale pierwsze slysze, zeby cc wplywalo na alergie lub ogolne zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
lahesis Re: Mam pytanie do Mam po cc 19.02.06, 14:43 Mój synek jak narazie nie chorował a ma juz prawie 10 miesięcy (o ile nie liczyć katarku w wieku nieco powyżej 8 miesięcy, ale został zarażony przez teściową, która majac czopy ropne w okolicy migdałków całowała go). Nie ma tez alergii. Jest silnym, dobrze rozwijającym się chłopczykiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
quami Re: Mam pytanie do Mam po cc 19.02.06, 19:46 jestem po cc - moja dzidzia to raczej okaz zdrowia, ma 3 miesiące waży 8 kg, ortopeda ocenił jej stawy biodrowe gdy miała miesiąc na dziecka 3-miesięcznego. Rozwija sie szybko, prześciga wszystkie informacje o rozwoju 3 miesięczniaków, już najchętniej by siadała, nie mówić o tym, że guganie awno ma za sobą, teraz mówi potokiem jakiegoś obcego języka Miała cc po kilku godzinnym poroddzie naturalnym ze względu na poprzeczn eułożenie głowki. Chciałąm rodzić naturlanie, dostał kilka dawek znieczuelnia i nic nie czułam ale i tak sie nie udało, szczerze mówić nie polecam CC. Oczywiście ja nie miałam wyboru, wszystko ze względu na dobro dziecka. Jednak to co przeżyłam po to istny horror, przy czym koleżanki z pokoju szpitalnego popo porodzie naturlanym w swietnej formie opuszczały nasze szeregi. Po pierwsze okropny ból, okropny!!! Dostawałam leki znieczulające w 3 dobie po porodzie, po drugie - macica nie obkurcza sie tak łatwo w sumie po cc to sie nei chce obkurczyc, wiec dostałam dodatkowo zastrzyki domiednopwe na obkurczenie które wywołały bóle jak do porodu!!!, Po trzecie gojenie sie rany - szok, 2 miesiące sączące się płyny jak ropa z krwią, ból i rwanie ajtam co Ci bede pisac jeżeli możesz to radziałabym Ci rodzić naturalnie. cesarka to katorga! Odpowiedz Link Zgłoś
agam26 Re: Mam pytanie do Mam po cc 19.02.06, 20:05 to co pisze quami to chytba rzadkość, bo pierwszy raz słyszę taką historię po cc. Ja wybrałabym cc przynajmniej ze wzgledu na dziecko, na pewno urodzi się całe i zdrowe.oczywisci, ze boli bo to ciecie, ale inne boli krocze i takie tam. kazdy ma wybór. ja polecam cc! Odpowiedz Link Zgłoś
jvsta76 Re: Mam pytanie do Mam po cc 19.02.06, 20:41 Ja miałam cęcie na życzenie, odbyło sie bez bólu i strchu.Dziecko urodziło sie zdrowe 10 punktów nie zmeczone Po operacji oczywiscie boli .Od drugie doby opiekowałam sie synkiem w piątej sprzątałam mieszkanie, karmienie bez problmów ,obkurczanie macicy szybkie bezbolesne.Leżalam z dziewczyną po naturalnym (obolała ,zastój pokarmu ,temperatura, problem z wypróżnianiem), generalnie na tym samym wózku jechałyśmy.Syn urodził sie 3200 52cm, teraz ma 4,5 miesiąca waży 8,5 kg i 72 cm nie ma żadnych alergi, przeszedł bardzo delikatne śródmiąszowe zapalenie płuc ale zaraził go tata który na codzien ma kontakt z chorymi bobasami i sam był chory. Jest jak narazie dobrze rozwijającym sie pogodnym dzieckiem . Ja nie żałuje cc i nie widze wiązku Odpowiedz Link Zgłoś
agahej Re: Mam pytanie do Mam po cc 19.02.06, 20:58 Zanim zaszłam w ciążę 5 lat pracowałam na oddziale noworodkowym {jestem pielęgniarką i opiekuję się dziećmi od chwili narodzin}. Widziałam dziesiątki porodów naturalnych i trochę mniej c.c.Z pełną świadomością zdecydowałam się na c.c.Porody naturalne różnie się kończą dla dziecka.Przy cięciu dziecko nie jest zmęczone przeciskaniem się przez kanał rodny, nie ma ryzyka niedotlenienia, nie będzie konieczności użycia kleszczy ,jest mniejsze ryzyko złamania obojczyka.Moim zdaniem jest bezpieczniejsze dla dziecka.Co do bólu to albo masz nacinane krocze albo brzuch.Częstsze chorowanie i alergie po c.c. uważam za totalną bzdurę.Moja córeczka jutro kończy roczek ijest okazem zdrowia.Była tylko raz chora. Jeśli jeszcze raz będę miała możliwość wyboru od razu zdecyduję się na c.c. Pozdrawiam iuśmiechnij się. Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tuptus001 Re: Mam pytanie do Mam po cc 19.02.06, 22:12 Miałam cc 9 m-cy temu. Chciałam urodzić w ten sposób. Do tej pory coja córka była chora dwa razy. Były to dwie krótkie infekcje. Jedna - wirusowa z wysypką, druga - katarek z zaczerwienionym gardłem. Nie ma żadnej alergii. Po urodzeniu córki za wyjątkiem pierwszych dni czułam się świetnie. Teraz po 9 m-cach prawie nie ma śladu po cięciu. Rady lekarza radziłabym potraktować z dużym dystansem, prowadzący moją ciążę wygłaszał piękne przemowy na temat szkodliwości zastosowania ZZO i właśnie to skutecznie mnie do niego odstraszyło. Kilka dni przed porodem zmmieniłam lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
malk0 Re: Mam pytanie do Mam po cc 19.02.06, 22:19 moj lekarz, dr med, spec ginekologia II i chirurgia - poradzil cc, bezpieczniej dla dziecka i po co sie meczyc, a na kasie mu na pewno nie zalezalo bo to moj dobry znajomy i nic nie wzial Odpowiedz Link Zgłoś
doddi3 DZIĘKUJĘ SERDECZNIE ZA TAK SZEROKI ODZEW ! 20.02.06, 20:01 Kochane Mamy, bardzo mi pomogłyście z podjęciem decyzji. Teraz jestem w 100% zdecydowana na cc. Mało tego, na dzisiejszej wizycie mój lekarz zmienił zupełnie front (czyżby przemyślał sprawę) i obiecał mi, ze wpisze mnie już w grafik planowanych cesarek. Jeszcze raz wielkie dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś