Dodaj do ulubionych

Kto robił echo serca płodu?

02.05.07, 09:58
Na czym polega to badanie?
Obserwuj wątek
    • magda210682 Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 10:02
      Jezeli sie martwisz to nie masz czym. Lekarz albo położna przykłada ci coś takiego jak słuchawka do brzucha i w tedy słychac jak bije serduszko malenstwa. ja jak pierwszy raz usłyszałam to płakałam jak kot. Bardzo przyjemne uczucie gdy wie sie ze to malenstwo juz "żyje".
    • nie_nowa_ja Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 10:14
      kolezanka pisząca powyżej pomyliła się troszkę ...echo serca wykonuje się za
      pomocą aparatury usg, badane jest bezbolesne (jak to usg) lekarz wyjasni Ci
      wszystko ...echo seraca jest rutynowym badaniem w każdej ciąży ok 20 tyg.
      robionym po to by wykluczyć ewentualne wady serduszka - lub by móc je szybko
      wleczyć ...
    • pocholita Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 10:23
      Hm... Chyba jednak nie jest to takie standartowe, skoro w całej Warszawie jest
      tylko dwóch lekarzy wykonujących to badanie i lekarka odmówiła jego wykonania
      przed końcem 26 tygodnia.
      • apolka73 Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 12:31
        Robilam na Karowej w 14 tc (lekarka mowila ze to b wczesnie), ale mialam
        skierowanie, a potem po 22 tc tez na Karowej. Drugie potwierdzilo, ze wszystko
        OK. Mozna zrobic na Agatowej ale platnie. Zwykle sa jakies wskazania, zeby
        robic to badanie.
      • nie_nowa_ja Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 19:40
        w szczecinie - dla mojego lekarza - jest to rutynowe badanie (dlatego tak o tym
        pisałam) ... nie wiem dlaczego w wielkiej warszawie stawnoi to ewenement smile ..
        kiedy lekarz ma wątpliwości co do pracy serca można dodatkowo zrobić jeszcze
        badanie doplerowskie (przepływowe)... pozdrawiam
        • aurinko Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 20:20
          USG dopplerowskie to standardowe badanie przy USG 3D/4D, dopplera na 2D jeszcze
          nie spotkałam. Co do echo serca płodu, to jest to badanie wykonywane na
          zasadzie USG (głowicą przez brzuch), prawidłowe badanie jest wykonywane przez
          kardiologa a nie ginekologa/położnika i dotyczy wyłącznie serca i tego co z
          sercem związane (trzewia, osierdzie, rytm, połączenia przedsionkowe i tętnicze,
          wymiary, kurczliwość jam serca, zastawki oraz dopller - przepływy). Ginekolog,
          który ma podpisaną umowę z NFZ może dać skierowanie np. do Poradni Prenatalnej
          lub kardiologa dysponującego odpowiednim sprzętem, który ma umowę z NFZ i wtedy
          nic się nie płaci, prywatnie można bez skierowania i niestety z tego co wiem,
          to ceny w zależności od miasta kształtują się od 150zł wzwyż.
          Ja akurat muszę wykonywać to badanie co 2 tygodnie ze względu na dość poważne
          nieprawidłowości u mojej Małej.
    • mrowka75 Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 22:24
      echo - usg serca płodu. - badane jest tylko i wyłącznie serce, przez bardzo
      dobty sprzęt usg i zazwyczaj przez spejalistę kardiologa. wymiary serca
      oceniane sa także w aspeckie wymiarów i wieku ciążowego płoDU.
      • badowimo Re: Kto robił echo serca płodu? 03.05.07, 08:43
        Ja mialam robione echo serca plodu, dla- mialam nadzieje wykluczenia wady serca
        dzidka. I tak sie stalo, okazalo sie wszystko jest oki. Badanie robilam w Nowym
        Jorku, bo tam do 6 miesiaca mialam prowadzona ciaze.
        Rzeczywsiscie racje maja te dziewczyny, ktore pisza ze badanie wykonuje
        specjalista kardiologog na sprzecie usg ( do tego tylko przystosowanym).
        Prawidlowe badanie powinno trwac ok 1 godziny.
        Zreszta pelno o tymw necie, wystarczy w wyszukiwarce wpisac echo serca plodu i
        juz bedziesz wszystko wiedziec.
        Przykladowy link www.ambulatorium.ujastek.pl/index.php?
        option=com_content&task=view&id=18&Itemid=42

ps. a tak swoja droga, nie rozumiem dziewczyn, ktore same myla pojecia i
        wprowadzaja bezsensownie innych w blad. Mysle, ze jezeli nie jest sie czegos
        pewnym nie powinno sie zabierac glosu.
        Pzdr
    • annakk Re: Kto robił echo serca płodu? 09.05.23, 20:29
      Jest to mało inwazyjne badanie, ale bardzo ważne. Moja siostra miała kilka tygodni temu je wykonywane u doktor Rozmus-Warcholińskiej w Katowicach. Z jednej strony jest stres, ale potem wielka ulga, jak wiesz, że z maluszkiem wszystko w porządku. Wiem, bo byłam z siostrą w gabinecie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka