pocholita 02.05.07, 09:58 Na czym polega to badanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda210682 Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 10:02 Jezeli sie martwisz to nie masz czym. Lekarz albo położna przykłada ci coś takiego jak słuchawka do brzucha i w tedy słychac jak bije serduszko malenstwa. ja jak pierwszy raz usłyszałam to płakałam jak kot. Bardzo przyjemne uczucie gdy wie sie ze to malenstwo juz "żyje". Odpowiedz Link Zgłoś
nie_nowa_ja Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 10:14 kolezanka pisząca powyżej pomyliła się troszkę ...echo serca wykonuje się za pomocą aparatury usg, badane jest bezbolesne (jak to usg) lekarz wyjasni Ci wszystko ...echo seraca jest rutynowym badaniem w każdej ciąży ok 20 tyg. robionym po to by wykluczyć ewentualne wady serduszka - lub by móc je szybko wleczyć ... Odpowiedz Link Zgłoś
pocholita Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 10:23 Hm... Chyba jednak nie jest to takie standartowe, skoro w całej Warszawie jest tylko dwóch lekarzy wykonujących to badanie i lekarka odmówiła jego wykonania przed końcem 26 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka73 Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 12:31 Robilam na Karowej w 14 tc (lekarka mowila ze to b wczesnie), ale mialam skierowanie, a potem po 22 tc tez na Karowej. Drugie potwierdzilo, ze wszystko OK. Mozna zrobic na Agatowej ale platnie. Zwykle sa jakies wskazania, zeby robic to badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nie_nowa_ja Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 19:40 w szczecinie - dla mojego lekarza - jest to rutynowe badanie (dlatego tak o tym pisałam) ... nie wiem dlaczego w wielkiej warszawie stawnoi to ewenement .. kiedy lekarz ma wątpliwości co do pracy serca można dodatkowo zrobić jeszcze badanie doplerowskie (przepływowe)... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 20:20 USG dopplerowskie to standardowe badanie przy USG 3D/4D, dopplera na 2D jeszcze nie spotkałam. Co do echo serca płodu, to jest to badanie wykonywane na zasadzie USG (głowicą przez brzuch), prawidłowe badanie jest wykonywane przez kardiologa a nie ginekologa/położnika i dotyczy wyłącznie serca i tego co z sercem związane (trzewia, osierdzie, rytm, połączenia przedsionkowe i tętnicze, wymiary, kurczliwość jam serca, zastawki oraz dopller - przepływy). Ginekolog, który ma podpisaną umowę z NFZ może dać skierowanie np. do Poradni Prenatalnej lub kardiologa dysponującego odpowiednim sprzętem, który ma umowę z NFZ i wtedy nic się nie płaci, prywatnie można bez skierowania i niestety z tego co wiem, to ceny w zależności od miasta kształtują się od 150zł wzwyż. Ja akurat muszę wykonywać to badanie co 2 tygodnie ze względu na dość poważne nieprawidłowości u mojej Małej. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Kto robił echo serca płodu? 02.05.07, 22:24 echo - usg serca płodu. - badane jest tylko i wyłącznie serce, przez bardzo dobty sprzęt usg i zazwyczaj przez spejalistę kardiologa. wymiary serca oceniane sa także w aspeckie wymiarów i wieku ciążowego płoDU. Odpowiedz Link Zgłoś
badowimo Re: Kto robił echo serca płodu? 03.05.07, 08:43 Ja mialam robione echo serca plodu, dla- mialam nadzieje wykluczenia wady serca dzidka. I tak sie stalo, okazalo sie wszystko jest oki. Badanie robilam w Nowym Jorku, bo tam do 6 miesiaca mialam prowadzona ciaze. Rzeczywsiscie racje maja te dziewczyny, ktore pisza ze badanie wykonuje specjalista kardiologog na sprzecie usg ( do tego tylko przystosowanym). Prawidlowe badanie powinno trwac ok 1 godziny. Zreszta pelno o tymw necie, wystarczy w wyszukiwarce wpisac echo serca plodu i juz bedziesz wszystko wiedziec. Przykladowy link www.ambulatorium.ujastek.pl/index.php? option=com_content&task=view&id=18&Itemid=42 ps. a tak swoja droga, nie rozumiem dziewczyn, ktore same myla pojecia i wprowadzaja bezsensownie innych w blad. Mysle, ze jezeli nie jest sie czegos pewnym nie powinno sie zabierac glosu. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
annakk Re: Kto robił echo serca płodu? 09.05.23, 20:29 Jest to mało inwazyjne badanie, ale bardzo ważne. Moja siostra miała kilka tygodni temu je wykonywane u doktor Rozmus-Warcholińskiej w Katowicach. Z jednej strony jest stres, ale potem wielka ulga, jak wiesz, że z maluszkiem wszystko w porządku. Wiem, bo byłam z siostrą w gabinecie Odpowiedz Link Zgłoś