mar_mar2 23.02.06, 11:32 Kobitki właśnie sie zapisałam na 3D.Będę wtedy w 15 tg. Pani w rejestracji powiedziała, ze najlepiej takie USG zrobić pomiędzy 24 a 26 tyg. i juz sama nie wiem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_czarna Re: Kiedy USG 3D? 23.02.06, 11:36 Też tak słyszałam...Ale można zrobić 2x- ja miałam w 16tc i 28tc. Chcialam zeby wszytsko maluszkowi lekarz sprawidził!!W 16 tc nie widac jeszcze dokładnie serduszka i nerek, wiec trzeba isć raz jeszcze po 24tc. Lekarz porobi ci pomiary Maluszka i będziesz spokojnaPowodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
eleq Re: Kiedy USG 3D? 23.02.06, 20:16 pierwsze badanie usg powinno byc wykonane pomiedzy 12-16tc, drugie najwazniejsze w ciazy badanie tzw.polowkowe miedzy 20-24tc (jest ono najbardziej szczegolowe, ocenia sie rozwoj poszczegolnych narzadow plodu, merzy przeplywy krwi, jest mozliwosc dokladnej oceny pracy serca)i trzecie badanie ok 30tc. sa ta trzy badania zalecane podczas ciazy, potrzebne do oceny prawidlowego rozwoju ciazy i dziecka. Szczegolnie usg polowkowe powinien przeprowadzac dobry lekarz specjalizujacy sie w tego typu badaniach i oczywiscie na dobrej jakosci sprzecie - niestety taka mozliwosc istnieje tylko w gabinetach lub przychodniach prywatnych i koszt takiej wizyty to ok 200zl. 3d lub 4d jest to bardziej wynalazek dla rodzicow ktorzy chca zobaczyc swoje dziecko w kolorze i trojwymiarowo przed porodem. lekarz specjalista do pomiarow i oceny stanu plodu nie potrzebuje 3d a 4d. wykonujac te badania prawie zawsze jest mozliwos nagrania jego przebiegu na plyte cd, co jest super pamiatka dla rodzicow Odpowiedz Link Zgłoś