martulka79 09.03.06, 12:02 Witam! Ostatnio moja ginka powiedziala, ze dzieci po fenoterolu rodza sie duze. Slyszalyscie cos o tym? Biore go od 20tyg a jestem w 27, wiec jeszcze troche czasu do porodu. Czy to moze byc prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grubaska20 Re: Duże dzieci!? 09.03.06, 12:08 ..nie ma takiej bezpośredniej zależnosci, wogóle fenoterol jest watpliwym lekiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta.zan Re: Duże dzieci!? 09.03.06, 12:13 Co masz na mysli watpliwym? Gdybym nie zaczela go brac grozilby mi bardzo wczesny wczesniak, a tak to spokojnie nosze brzuszek nie zaciskajac zebow od skurczy co 15 minut. Wiec ponowie pytanie, co masz na mysli piszac "watpliwym"?? Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Duże dzieci!? 09.03.06, 12:29 Nie wiem co grubaska miała na myśli ale mój gin powiedział,z e fenotrol ma skutki uboczne dla dziecka. Powinnaś dokładnie wypytac o to swojego gina. Odpowiedz Link Zgłoś
grubaska20 Re: Duże dzieci!? 09.03.06, 13:40 dokładnie. dostałam fenoterol w 33tygodniu, mocne skurcze co 4i pół minuty. fenoterol, do tego isoptin.. myślałam że brzuch mi się otworzy, a maływypadnie na podłogę jak rybka, koszmar! ja wogóle byłam wyłączona po tym czym, a synek rzucał się jak szalony. odstawiliśmy to w końcu po trzech tygodniach, bo nie byłam już w stanie tego wytrzymać. trzy razy dziennie odpadałam na poółtora godziny, nie byłam w stanie nawet się podnieść, mówić, do tego cała się trzęsłam, dziecko to samo. nasz ginekolog właśnie dokładnie tak się wyraził "wątpliwy lek", ma całe mnóstwo skutków ubocznych, a tak naprawde co do bezpośredniego zapobiegania przedwczesnym porodom..to jest to kwestia dyskusyjna. to naprawdę bardzo kontrowersyjny lek jak się okazuje. ale każdy robi to, co uważa za słuszne, słucha tych opinii, które bardzeij do niego trafiają. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta.zan Re: Duże dzieci!? 09.03.06, 12:10 Wydaje mi sie to mozliwe, fenotrol sprawia, ze "krew szybciej krazy w zylach" wiec moze i wiecej substancji dostarczanych jest przez lozysko do dziecka.... Jade na fenotrolu od 26 tc, biore Materne no i mala jest o tydzien wieksza niz wg standardow. Ale to moze dlatego tez, ze oboje z mezem jestesmy wysocy... Bez wzgledu na to, czy prawda, czy falsz to i tak przeciez nie ma to wplywu na potrzebe brania fenotrolu Odpowiedz Link Zgłoś
jaonna1 Re: Duże dzieci!? 09.03.06, 12:12 raczej nie. biore fenoterol od 22tc obecnie 34tc mała waży 1900.i według usg 2tyg mniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
kinia_1979 Re: Duże dzieci!? 09.03.06, 16:05 Moje dzieci urodziły się dość duże starszy ważył 3250g ale fenoterol brałąm z nim w ciąży ok. 2 tygodni. Młodszy ważył 3980g i fenoterol brałam z nim już ok. 5 tygodni. Teraz biorę już 5 tydzień, ale nie wiem ile waży dziecko, bo minęło już 3 tygodnie od ostatniego USG. Jednak nie przypisywałam wagi dziecka do tego, że brałam fenoterol. Ale może faktycznie tak jest. Co do skutków ubocznych brania tego leku, cóż 3 razy groził mi przedwczesny poród i wiem że lepiej donosić ciążę niż urodzić długo przed terminem. Moi obaj synowie są zdrowi, rozwijają się prawidłowo. A co do opini lekarzy na temat leków, to też są bardzo różne. Niektórzy twierdzą, że NO-SPA szkodzi, że z leków przeciwbólowych najlepiej brać aspirynę itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamagda5 Re: Duże dzieci!? 09.03.06, 16:16 Brałam fenoterol od 24 tyg w pierwszej ciąży tj 8 lat temu, mój syn urodził się i tak 2 tyg przed terminem z wagą 2800g i jeast okropnym alegikiem ale nie przypisuję tego do fedonerolu. Medycyna idzie do przodu, wymślają co chwile nowości i napewno za jakiś czas bądź już sie okaże że leki które brałyśmy wogóle nie powinny wejść do obiegu ale to chyba normalne. Skoro wielu lekarzy mimo wszystko zaleca ten lek aby podtrzymać wiele wymarzonych ciąż to znaczy że chyba nie jest aż tak bardzo szkodliwy. Aczy po nim rodzą się duże dzieci? Nie sądzę Odpowiedz Link Zgłoś