dzidzia_ch 14.03.06, 20:40 witam! czy wiecie cos moze o badaniach genetycznych wykonywanych przed ciaza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anatewka Re: badania genetyczne 14.03.06, 22:42 Nie wiem za bardzo o co ci dokladnie chodzi... My z mezem bylismy w poradni genetycznej po urodzeniu synka z Zespolem Downa. Pani dr zrobila obszerny wywiad wlacznie z przepytaniem nas o cala moja i meza rodzine, o wszystki dzieci zdrowe, chore, poronienia itp w rodzinie (wyrysowala takie drzewo genealogiczne i nanosila swoje notatki) no i pobrala nam krew. Po miesiacu chyba przyszedl wynik ze mamy kariotypy prawidlowe i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
atena2006 Re: badania genetyczne 14.03.06, 22:48 Przed ciążą można wykonać badanie kariotypu u ciebie i ojca dziecka. jest to badanie z krwi, skąd izolowane sa chromosomy i można dowiedzieć się o zaburzeniach genetycznych u rodziców i o ewentualnym ryzyku przeniesienia ich na dziecko. Badania te wykonuje się w pracowniach genetycznych. Skad jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: badania genetyczne 15.03.06, 10:53 jestem z Krakowa czy moglabym uzyskac informacje gdzie udac w celu wykonania takich badan? Odpowiedz Link Zgłoś