iwonka232 20.03.06, 21:54 Mam pytanie do dziewczyn które miały nadrzerke w ciazy.Czy to jest bardzo grozne dla dzieciaczka ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kraplakowa Re: Nadrzerka 20.03.06, 21:57 Nie wiem na ile groźne dla dziecka, ale napewno musisz na siebie uważać. Mnie lekarz zabronił kąpieli, generalnie wysiłku fizycznego i seksu Odpowiedz Link Zgłoś
efcia10 Re: Nadrzerka 20.03.06, 22:20 ja tez mialam nadżerkę przed ciążą, w ciąży, ale 1/2 roku po porodzie się jej w końcu pozbyłam (wypalnka) i nareszcie mam spokój. W ciąży faktycznie miałam przez nią stany zapalne pochwy i musiałam ciągle brać jakieś globulki, rzadziej współżyć, ale dzidzia urodziła się zdrowiutka Przy nadżerce niebezpieczne są właśnie te stany zapalne, bo mogą prowadzić do porodu przedwczesnego, więc stosuj się do zaleceń lekarza i wszystko będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Nadżerka 20.03.06, 22:22 Nadżerka - przez samo ż - jest to zmieniony nabłonek na szyjce macicy (jak zapewne pamietasz ze szkoły, są 3 rodzaje nabłonka, płaski, walcowaty i sześcienny), komórki są takie jak na ściankach pochwy i wygląda to jak "ranka". Więcej znajdziesz uzywając google. Odpowiedz Link Zgłoś
gaba36 Re: Nadrzerka 20.03.06, 22:47 Jeżeli nadzerkę wykryto w ciąży to i tak nie jest to pewne, ponieważ często szyjka w ciąży wygląda tak jakby to była właśnie ta przypadłość a nie jest. Dla dziecka nie jest to groźne. Mi, mimo nadzerki nikt nie zabraniał basenu czy seksu. Swoją wiedzę na ten temat opieram na wiadomościch od 4 ginekologów, u których byłam w trakcie ciąży i jednocześnie jak się teraz okazało uzasadnionego podejrzenia nadzerki. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Nadrzerka 20.03.06, 23:35 a co ci gin radzi??? Dodam tez do wypowiedzi dziewczyn, iż bardzo często zdarzają się krwawienia lub plamienia z nadżerki po badaniu ginekologicznym - ale to bardziej pod koniec ciąży. I jeszcze coś od siebie - pilnuj cytologii, przestrzegaj profilaktycznych badań - na nadżerkę trzeba uważać i leczyć - ale to juz po porodzie )) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: Nadrzerka 21.03.06, 00:02 U mnie było podobnie jak u "gaby36". Nikt mi niczego podczas ciązy nie zabrania, a też konsultowałam to z kilkoma lekarzami. Obecnie jestem w 31 tc i jak na razie jest wszystko oki. A po porodzie sie zapewnie ja usunie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tikkk2 Re: Nadrzerka 21.03.06, 06:50 hej!ja z powodu nadzerki w 3m-cu ciazy wyladowalam w szpitalu,gdyz dostalam niewielkiego krwawienia.i od tego wydazenia bralam leki na podtrzymanie ciazy.pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
slonce12 wydzielina a nadżerka 21.03.06, 08:10 jestem w 18 tygodniu, gin. stwierdził u mnie mocną nadżerkę, mam żółtą nie ładnie pachnącą wydzielinę, lekarz stwierdził, że to od nadżerki, dodam, że robiłam posiew moczu i nie stwierdzono bakterii, czy któraś z Was miała lub ma podobnie, jeśli to nienormalne to jakie badania mam zrobić, żeby się uspokoić. będę wdzięczna za każdy głos Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Do Słońce12 21.03.06, 12:29 posiew moczu to posiew moczu, a posiew z pochwy, to posiew z pochwy, czyli całkiem co innego. Zrób posiew z pochwy (albo przynajmniej badanie czystopści pochwy) i będziesz wiedziałam czy coś tam bytuje czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
izagw1 Re: Nadrzerka 21.03.06, 10:04 hej, ja mam podobny problem, jestem w 11 tyg i wlasnie ostatnio pojawily mi sie krwawienia, lekarz powiedzial ze to wlasnie od nadzerki. dodam, ze nadzerke raczej mam spora i przed ciaza mial byc wymrazana, ale dzidzia sie pojawila i teraz mam czekac do porodu. Daj nzac jak to sie u ciebie skonczylo, dlugo lezalas w szpitalu?? Odpowiedz Link Zgłoś
malgos70 Re: Nadrzerka 21.03.06, 11:19 Jeszcze przed zajściem w ciążę miałam dużą nadżerkę, której nie zdążyłam usunąć przed pojawieniem się dzidzi. Nadżerka, upławy i cytologia II grupa. Przechodziłam z nią całą ciążę, nikt mi niczego nie zabraniał, nigdy nie miałam rwawień, nie wylądowałam w szpitalu, nie brałam żadnych leków. Jedyne co, to podczas porodu popękała mi trochę szyjka (ale ponieważ rodziłam z zzo, to nawet nie czułam, wiem o tymod lekarza i z wypisu ze szpitala). W 3 miesiące po ciąży (gdy zaczęłam już ponownie miesiączkować miałam zamrożoną nadżerkę). Ale wiadomo, różne są nadżerki i grunt to pozytywne myślenie i słuchać się lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: Nadrzerka 21.03.06, 12:26 Jedno z drugim nie ma ic wspólnego (nadżerka i leki na podtrzymanie ciąży). Odpowiedz Link Zgłoś
antosia.mama Re: Nadrzerka 21.03.06, 10:10 Mnie ginka niczego nie zabraniała i wszystko jest ok. Jestem prawie 6 tyg po porodzie i sądzę, ze nadżerka nadal tam jest. W czwartek sie dowiem, bo podobno może się sama wchłonąć w czasie karmienia. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: Nadrzerka 21.03.06, 10:43 ja mialam nadzerke wrodzona, pozniej wypalana ale niestety nie wypalila sie i byla nadal, przed zajsciem w ciaze lekarz mi powiedzial ze musze ja wymrozic przed ciaza bo w innym razie bede czesto lapala tam infekcje, efekt byl taki ze nie robilam z nia nic, p oporodzie poszlam do kontroli a tu cud- nadzerka zniknela , lekarz mowi ze czesto ciaza sama leczy jakies dolegliwosci tak wiec w sposob cudowny pozyblam sie tego co mialam od zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Nadrzerka 21.03.06, 11:35 bywa bywa fuksiarka z ciebie )) ja nie miałam tyle szczęścia. Nadżerkę, powtarzam do znudzenia należy pilnować, szczególnie po porodzie i zakończeniu okresu karmienia Odpowiedz Link Zgłoś
bomba45 Re: Nadrzerka 21.03.06, 12:04 ja zkoei poszłam do lekarza powiedziec mu że planuje dzidzi i chce zrobic odpowiednie badania!1 więc on mnie przebadał i stwierdził nadżerke i nic!!! powiedział że narazie nic nierobimy bo jak ma byc dziecko i to pierwsze w dodatku to jest zaduże ryzyko że niebędę mogł miec dzieci!!! i co ja mam zrobić??? przeciesz w ciąży jeszcze niejestem o nawet gdybym była to też dldziecka jest nibezpieczne prwada!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Nadrzerka 21.03.06, 12:29 wiesz - wszystko zależy od wyniku cytologii - jeżeli jest I lub II można z leczeniem śmiało zaczekać. Wszelkie zabiegi na szyjce macicy, mogą ograniczać płodność ale jej nie wykluczają. Po prostu niosą za sobą pewnien jakiś tam procentowy wskażnik ryzyka bezpłodności. Na pewno mały ale zawsze jakiś Odpowiedz Link Zgłoś
kssia Re: Nadrzerka 21.03.06, 12:24 Ja miałam nadżerkę i tez lekarz nie widział przeciwskazań do zajścia w ciążę. Najlepsze jest to że jak zaszłam w ciązę to nadżerka po 12 tygodniach ciązy znikneła w tajemniczych okolicznościach. Mam teraz I grupę cytologi W pierwszej ciązy choć nie miałm nadżerki (nabawiłam się jej własnie po pierwszym porodzie!!)miałam II grupe i wieczne infekcje przez cała ciążę (leciałam na globulkach). Spokojnie zachodz sobie w ciązę)a może tez przy okazji pozbedziesz się nadżerki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arras-k Re: Nadrzerka 21.03.06, 12:29 Miałam nadźerkę w pierwszej ciąży i po porodzie miałam ją wypalić, ale ze wszględu na to, że postanowiłam znowu mieć dziecko lekarz radził by sie z tym wstrzymać bo cytologia wyszła dobra. Tylko, że moja nadżerka jest chyba nieduża, bo nie mam zadnych upławów,stanów zapalnych, krwawień - nic! Odpowiedz Link Zgłoś
bomba45 Re: Nadrzerka 21.03.06, 12:55 to fajnie bo juz myślałam że z moim gin. jest cos nietak!! a cytologie miałam dobrą wiec jest tak jak mówicie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arras-k Re: bomba45 21.03.06, 19:52 Twój gin. powiedział ci ze nie można usuwać nadżerki zwłaszcza przed pierwsza ciażą. Powiedział prawdę. Potwierdziło to dwóch lekarzy do których chodizłam jeszcze zanim zaszłam w ciaże z pierwszym dizeckiem. Obaj powiedzieli że nadźerki nieródka nie powinna miec usuwanej bo mogą być problemy z zajściem w ciaże. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka232 Re: Nadrzerka 21.03.06, 19:35 Dziekuje dziewczyny za odpowiedz.Dzieki bogu ja nie mam tego pieronstwa , kolezanka cierpi na te przypadłosc i dla niej sa to bardzo wazne wiadomosci, jeszcze raz dzieki... Odpowiedz Link Zgłoś