Dodaj do ulubionych

ciąża a dentysta?

21.03.06, 08:59
Witam,
Mam mały problem - zaczynają psuć mi się zęby. Czy mogę wybrać się do
dentysty? Na moje rozumowanie "tak" bo jak wytrzymac z bolacym zębem przez 7
m-cy? Lekarz uprzedzał mnie przed ciążą, że powinnam zadbać o zęby i że potem
będą bardziej podatne na psucie, ale nic mi sie nie dział więc nie wybrałam
się do dentysty. A teraz zaczynam miec problemy. Co robić?
Obserwuj wątek
    • feema-to-ja Re: ciąża a dentysta? 21.03.06, 09:00
      isc do dentysty. W ciazy mozesz miec nawet znieczulenie (tylko bez adrenaliny).
      naprawiac zeby tez mozna. Tylko nie mozna wymieniac plomb amalgatowych, bo
      zawieraja olow, ktory przedostaje sie do krwi. wiec metalowych plomb nie
      powinno sie ruszac.
    • triss_merigold6 Re: ciąża a dentysta? 21.03.06, 09:30
      Normalnie idź do dentysty, powiedz, że jestes w ciąży i poda Ci odpowiednie
      znieczulenie.
    • mamadwojkiam Re: ciąża a dentysta? 21.03.06, 09:34
      Ja rwałam ósemke w 7 m-cu ciąży. Bardzo mnie bolała i nie nadawała się dop
      leczenia. Krwawiło normalnie, ale zrobił mi się suchy zębodół. Wyleczyliśmy i
      to bez problemu i złych skutków dla dziecka.
    • magdakur Re: ciąża a dentysta? 21.03.06, 10:06
      na pewno idź do dentysty. Musisz powiedzieć, że jesteś w ciąży - dostaniesz
      bezpieczne znieczulenie. I nie ma co czekać - w ciąży zęby łatwiej sie psują
      (ślina zmienia swój skład, robi się bardziej lepka co sprzyja rozwojowi
      bakterii). Jedynie leczenia kanałowego nie przeprowadzisz, bo nie wolno się
      prześwietlać... Tym bardziej nie zwlekaj z wizytą u dentysty wink

Pozdrawiam
      tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;18;28/st/20060520/dt/6/k/0f0a/preg.png
    • margonik Re: ciąża a dentysta? 21.03.06, 10:12
      Idź koniecznie, tylko uprzeć dentystę o swoim stanie.
      Nieleczone popsute zęby więcej moga zaszkodzić dzieciaczkowi, bo zatruwają
      organizm toksynami. Ponadto jak już urodzisz, będziesz miała mniej czasu na
      takie wyjścia (po urodzeniu jest ryzyko zarażenia próchnicą dzieciaczka).
      • majowa-panna Re: ciąża a dentysta? 21.03.06, 10:39
        Moja dentystka mówi że dziura dziurze nierówna. Najgorsze są stany zapalne z
        ropą - wtedy to jest realne zagrożenie dla całego organizmu. A kanałowo
        leczyłam zęby i bez prześwietlania.
        • eliszka25 Re: ciąża a dentysta? 21.03.06, 11:50
          im szybciej pojdziesz do dentysty, tym lepiej dla ciebie i dziecka. nieleczone
          zeby moga byc przyczyna znacznie wiekszych problemow niz stres na fotelu czy
          znieczulenie. oczywiscie musisz uprzedzic, ze jestes w ciazy.
          • e.zielinska Re: ciąża a dentysta? 21.03.06, 12:50
            Ja wczoraj bylam u dentysty, dostalam bezpieczne znieczulenie, ktore nie
            obkurcza naczyń krwionośnych. Jest ono nieco słabsze, ale można wytrzymać ból.
            Musisz tylko koniecznie powiedzieć o ciąży i czy nie miałaś w ciąży żadnych
            komplikacji.
            • tucik co do usuwania zębów 21.03.06, 13:18
              mi jeszcze sprzed ciązy została 1 ósemka do wyrwania, nie boli ale nie jest z
              ubytkiem i chce sie jej pozbyc bo mam mała szczeke, mój ginekolog zdecydowanie
              mi odradził jej uwuwanie tłumacząc, że nigdy nie wiadomoi czy nie trzeba jej
              bedzie np dłutowac itp. i wówczas moze to byc zagrozenie dla ciązy=moze
              spowodowac wczesniejszy poród, więc póki mnie ona nie boli niestety nie ójde na
              jej usunięcie
              • madzialenasi przed chwilą wróciłam z rwania 21.03.06, 13:51
                Od wczoraj strasznie sie męczyłam ze złamanym zębem, który nie nadawał sie do
                leczenia. Nie było chętnego dentysty który by mnie przyjął, ale jeden sie
                ulitował. Zastrzyk znieczulający specjalny dla kobitek w ciąży( nic nie czułam)
                a cała sprawa trwała moze ze 4 minutki, a teraz mnie nie bboli, i to jest
                najważniejsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka