paproszek57 21.03.06, 18:30 jestem w 7tc a u mojej córki w klasie panuje szkarlatyna, ja nie wiem czy chorowałam jak byłam mała, czym grozi szkarlatayna jesli zachoruje??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
llilly szkarlatyna 21.03.06, 19:48 Wysypka w płonicy (=szkarlatyna) jest skutkiem reakcji organizmu na bakterię, która powoduje chorobę.Ta wredna bakteria, ogólnioe rzecz ujmując, siedzi w gardle i powoduje zapalenie, takie jak angina, leczy się to określonym antybiotykiem.W związku z tym ryzyko jest takie jak przy leczeniu zwykłej infekcji bakteryjnej-konieczny jest antybiotyk, leżenie i nie wolno skracać kuracji.Ponieważ bakteria jest dosć zjadliwa i może powodować pochorobowe powikłania, po wyleczeniu trzeba zrobić kontrolne badania laboratoryjne.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
paproszek57 Re: szkarlatyna 21.03.06, 21:08 bardzo Ci dziękuję za informacje pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
llilly Re: szkarlatyna 21.03.06, 21:43 Bardzo proszę )) trzymaj się i niczym nie martw, bedzie dobrze.Pa. Odpowiedz Link Zgłoś