iza3108 23.03.06, 14:04 Jestem w 33 tyg ciaży i ostatnio mam bardzo wielką ochote na cole ze prawie codziennie wypijam buteleczke 0,5 tego napoju, czy nie zaszkodzi to dziecku ?? jak było u Was ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esse1 Re: Coca Cola ? 23.03.06, 14:09 Nie zaszkodzi. Na tym etapie ciąży możesz sie o to nie martwić, na pewno nie 0,5 l. Ja w pierwszm trymestrze dzieki coli jakos przetrwalam, bo nic nie bylam w stanie zjesc a cola troszke lagodzila mdlosci i dostarczala kalorii. Lekarz wiedzial i aprobowal. Proponuje tylko troche odgazowa, coby cie nie wzdelo Odpowiedz Link Zgłoś
adad05 Re: Coca Cola ? 23.03.06, 14:11 Sadzę,że szklanka coli raz na czas nie zaszkodzi,ale codziennie bym nie piła...bo to sama chemia!!! Pozdrawiam (mama majówka) Odpowiedz Link Zgłoś
maga785 Re: Coca Cola ? 23.03.06, 15:09 Ja od 5 tygodnia ciązy wypijałam dziennie kilka szklanek coli bo miałam straszne mdłości a tylko to mi pomagało.Był to mój ulubiony napój do końca ciązy podobnie jak woda mineralna gazowana której zreszta nigdy nie lubiłamSynek urodził sie duży ,silny i bardzo zdrowy.Nie ma alergii ani żadnych uczuleń.Do dziś pijam cole ale juz w mniejszych ilościach bo po prostu nie mam juz na nią takiej ochoty jak w ciązyPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkagorska Re: Coca Cola ? 23.03.06, 20:45 jak rodzilam drugie dziecko to jeszcze przed porodówką wysłałam meża do sklepu po coca cole bo póżniej nie można gazowanego a teraz jaestem w ciąży w maju będ e rodzić i też ją pije pozdroienia Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: Coca Cola ? 23.03.06, 21:17 Bez coca-coli nie przetrwalabym 9 miesiecy nie wiem jak i dlaczego, ale chcicę mialam ogromną i zapas w lodowce musial byc. przed ciaza mnie nie ruszalo, po porodzie przeszlo jak reka odjął. a dziecku nie zaszkodzilo <><><><><> Kuka mam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
tusia.gru Re: Coca Cola ? 23.03.06, 21:40 Ja uwielbiam Cole, ale jak usłyszałam od mojej promotor (położnej) ze Cola szkodzi jeszcze nie wyksztalconym ząbkom, zalążkom ich, to sie wystraszyłam i już nie piję jej tak namiętnie jak do tej pory, choć czasami zdarza mi sie ale bardzo rzadko Odpowiedz Link Zgłoś
editwro Re: Coca Cola ? 23.03.06, 21:50 cola,pepsi hamuja wchlanianie wapnia na kilka godzin,wiec pamietajcie pozniej o zwiekszeniu ilosci wapnia w diecie, zeby malenstwo mialo mocne kosci. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialenasi a ja ostrzegam..:-( 23.03.06, 22:17 W pierwszej ciąży piłam strasznie duzo coli, do tego brałam zelazo, a moja córcia(7lat) ma wrodzony zanik szkliwa zębów mlecznych. Czyli ząbki wyrastały jej chore i czarne. W wieku 1,8 mcy miała w narkozie leczone, a w wieku 2,5 roku miała juz 4 wyrywane. Teraz jestem w ciąży i nie pije coli. Wiem ze nie kazdemu szkodzi ale ja wole na zimne dmuchac tym bardziej ze o tym ze to przez cole ma takie zeby poinformowało mnie duze grono lekarzy z AM które zajmowało i zajmusie sie przypadkiem mojej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
kiki80 Re: a ja ostrzegam..:-( 23.03.06, 22:47 o rety! ja muszę przyznać tak jak inne dziewczyny pisały wczesniej...ze mnie cola bardzo dobrze robila w sytuacjach mdłości, złego samopoczucia ze strony zoladka własnie, chociaz nie pije litrami dziennie, ale wypijałam nio troszku;- ) i etraz tez piję, mam nadzieje ze "bubuś" będzie zdrowy, a ciebie pozdrawiam serdecznie i wszystkiego dobrego i wcale sie nie dziwie ze po takim doswiadczeniu z coreczka nie pijesz teraz.... Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: a ja ostrzegam..:-( 23.03.06, 23:54 Dobrze, ze to napisałaś. Dziwne sa dla mnie te wszystkie posty: "ja tam piję i mi nie szkodzi, dziecko urodziło się zdrowe" itd. W końcu to chemia, którą podajemy w ciaży swojemu dziecku! To wszystko przenika do płodu. Jakoś nikomu nie wpadnie do głowy dać colę w butelce niemowlęciu, ale w okresie ciązy - niektórzy wcale o tym nie myślą. Nie chcę powiedzieć, że wypicie szklanki coli sporadycznie raz na jakiś czas jest złe, bez przesady. Ale nie robienie sobie nic z tego i picie codzienne to wg mnie po prostu nieodpowiedzialność. Chyba, że chcecie robić doświadczenia na własnych dzieciach? Odpowiedz Link Zgłoś
izunia238 Re: a ja ostrzegam..:-( 18.05.21, 17:11 Witam. Możesz mi opowiedzieć jak wyglądało leczenie tych ząbków? Moja córka jest w tym samym wieku i też ma ubytek szkliwa. Czekamy na wizytę w klinice. Dentysta powiedziała,że prawdopodobnie będzie trzeba je wyrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
ahoff Ja pije juz codziennie:( 24.03.06, 01:04 Ja tez jestem w 33 tyg i codziennie juz zaczelam pic cole. nie moge sie powstrzymac. ALe nie pije kawy ani alkoholu (to tak na usprawiedliwienie). Odpowiedz Link Zgłoś
lidols Re: Ja pije juz codziennie:( 24.03.06, 09:37 moja bratowa też piła,ale litrami colę codziennie.bez tego nie potrafiła funkcjonować.córeczka miała problem z ząbkami identyczny,jak pisała poprzedniczka.ząbki wyrastały jej od razu z czarnymi plamami i pruchniały od razu.jednych ząbków mlecznych jeszcze nie miała,a drugich już nie miała.do dentysty ni dało rady iść z mała,dlatego też miała wypruchniałe pieńki do momentu kiedy pojawiły się ząbki stałe.okropieństwo!ładna dziewczynka,ale jak się uśmiechnęła... uważajcie dziewczyny!ja jestem w 14tc i mimo,że mam ochotę na colę w ogóle wykreśliłam ją z jadłospisu. Odpowiedz Link Zgłoś
esse1 Re: Coca Cola ? 24.03.06, 09:49 Dziewczyny, wazne, zeby nie przesadzac. 0,5l coli dziennie to nie jest duzo, oczywiscie jak mozna bez tego wytrzymac, to lepiej, ale jesli ma pomoc chocby na mdlosci?... Nawet noworodkom w szpitalach podaje sie odrobinę odgazowanej coli, to pomaga na problemy z brzuszkiem. Jasne, ze jak sie pije litrami, to moze zaszkodzic, przeciez nawet witaminy przedawkowane są niebezpieczne dla zdrowia... Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Coca Cola ? 24.03.06, 10:09 > Nawet noworodkom w szpitalach podaje sie odrobinę odgazowanej > coli, to pomaga na problemy z brzuszkiem Głupoty piszesz! Ciekawe, czy też podasz colę swojemu noworodkowi na kłopoty z brzuszkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
lenka_style Re: Coca Cola ? 24.03.06, 12:22 esse, to faktycznie dziwne, co Ty piszesz... colę? noworodkom???? kofeinę? Ja znam dziewczynę, która podawała zupełnie normalnemu dziecku luminal, bo jej zdaniem za dużo płakał (sic!), ale to jest patologia. Podawanie coli zaliczyłabym też do takowych. Odpowiedz Link Zgłoś
esse1 Re: Coca Cola ? 24.03.06, 12:39 Wiem, ze to dziwne sie wydaje, ale naprawde tak jest. To są minimalne ilości oczywiście. Moj maz jest lekarzem i chociaz sam dziecmi w szpitalu sie nie zajmuje, to jego znajomi owszem, stad wiem. Aha, i nie dotyczy to zdrowych maluchow na oddzialach noworodkow. Nie pamietam dokladnie, ale chodzi o to, ze cola pomaga wytluc jakies bakterie i ulatwia wyproznianie. Ja nigdy nie odwazylabym sie swojemu dziecku samowolnie podac coli(i nie pozwole jej tego pic tak dlugo, jak sie da), ale lekarze chyba wiedza co robia (choć pewnie nie zawsze), skoro nie jest to odosobniona praktyka.Nie sadze, zeby informowano o tym rodzicow, bo po pierwsze reakcja mogloby byc oburzenie, po drugie co niektorzy wpadliby na pomysl, zeby samemu podawac cole dziecku, co istotnie byloby patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Coca Cola ? 24.03.06, 12:49 Jeśli nawet, to tak, jak z antybiotykami. W końcu dzieciaczkom tez się czasami je daje. Ale to nie znaczy, że są zdrowe, albo że można codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
malman Re: Coca Cola ? 24.03.06, 12:55 Jezu kobieto!!!Co Ty wypisujesz??!!Jestem w ciąży-14 tydzień i zarazem jestem lekarką,odbywam staż na oddziale neonatologii i lekarze z tego oddziału pospadaliby z krzeseł gdyby usłyszeli o czym Ty mówisz!Cola dla noworodka i to jeszcze na kłopoty z przewodem pokarmowym???Potworne ilości związków fosforu nie tylko opóźniają wchłanianie wapnia u takiego maluszka(i u dorosłego!) a do tego mają silne działąnie drażniące na delikatne śluzówki malutkich jelit i żołądka!Poza tym jest to napój gazowany,który moze powodować refluks żolądkowo- przełykowy i zachłystywanie się maluszka treścią żołądka!!!Na Boga!Bierzmy odpowiedzialność za słowa!Nie każda przyszła mam ma wiedzę medyczną i nie daj Boże w desperacji kiedyś spróbuje takiej metody!!! Odpowiedz Link Zgłoś
esse1 Re: Coca Cola ? 24.03.06, 13:09 Malman, nic na to nie poradze, pisze tylko to, co uslyszalam od lekarzy. Nie twierdze, ze uwazam to za naturalne, oczywiste i super fajne, ale poniewaz sama sie na medycynie nie znam, nie mnie oceniac zasadnosc i skutecznosc. Wiem tylko, ze cola jest odgazowana i maks pol lyzeczki i tylko sporadycznie. I nie slyszalam tego od neonatologow tylko dzieciecych chirurgow. Jasne, ze jakby jakas mama sprobowala sama, to nie daj Bog. Niestety, nie bylam w stanie zapamietac dokladnie, czym to sie tlumaczy, ale jesli ta wiedza ma dla Ciebie czy kogos innego znaczenie, dowiem sie i napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
karla291 Re: Coca Cola ? 24.03.06, 19:22 Ja także piłam sporo coli do końca ciązy i dziecko urodziło się zdrowe. Myślę że na to nie ma reguły. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: Coca Cola ? 24.03.06, 19:23 Zaszkodzi, oczywiscie, ze zaszkodzi. W ciazy wszystko szkodzi dziecku, a juz najbardziej glupota matki. Odpowiedz Link Zgłoś
annaalex Re: Coca Cola ? 24.03.06, 21:41 A moja lekarka mowi wszystko jest dozwolone tylko z umiarem, kubeczek kawy dziennie, szklaneczka coli, czy pol kieliszeczka wina- od czasu do czasu, nie zaszkodzi. Wiec tylko uzywaj glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: Coca Cola ? 26.03.06, 10:01 ... i kilka papierosków dziennie też nie zaszkodzi, jakiś drineczek z rana, a na obiadek od czasu do czasu najlepiej jedzonko typu fast-food, popić coca- colą, żeby nie mieć mdłości, no bo przecież najważniejsze jest samopoczucie mamy, która przecież robi to z "umiarem". Mdłości i wymioty miałam kilka razy dziennie do 7 miesiąca ciąży i nawet przez myśl mi nie przeszło, aby napić się tego świństwa, chociaż nie raz miałam na to wieeeelką ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Coca Cola ? 25.03.06, 20:59 Nie ma reguł, ale to nie jest okres na takie doświadczenia - czemu ryzykować??? Powtarzam, że nie krytykuję nikogo za wypicie od czasu do czasu szklaneczki, ale częste picie to głupota. Zresztą na zdrowie mamy tez nie najlepiej to wpływa, bo potrzebujecie wapnia - prawdopobnie dzieciaczek jakoś sobie poradzi, wyssie wapno z Was. Gorzej z Waszymi zębami i kośćmi. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka55 Re: Coca Cola ? 25.03.06, 21:25 no ja nie piłam pepsi chyba z rok,a teraz w ciazy mam takie zachcianki na pepsi ze szok!!!!! i pije,nie codziennie ale pije i jestem wtedy w siódmym niebie na mdłosci faktycznie pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
dzik771 Re: Coca Cola ? 26.03.06, 14:27 Ja wcześniej bardzo rzadko piłam pepsi a teraz pepsiura jest jedynym napojem, który mogę pić i nic mi po nim nie jest. Mój lekarz powiedział mi,że nie ma powodów do niepokoju bo nie zrobiono dokładnych badań stwierdzających,że pepsi jest bardzo szkodliwa i jak mam ochotę to mam pić. Odpowiedz Link Zgłoś