Dodaj do ulubionych

kwas foliowy? witaminy

29.03.06, 10:51
do ktorego tygodnia ciazy bralyscie kwas foliowy? i czy witaminki lyka sie od
poczatku ciazy? prosze o odpowiedz
pozdrawiam
A.
Obserwuj wątek
    • bugsia1 Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 11:06
      ja kwas foliowy brałam na 3 miesiące przed zajściem w ciąże a witaminki od 2
      miesiąca Pozdrawiam
    • mikusia84 Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 11:09
      Kwas foliowy brałam do 3 miesiąca a teraz już witaminki smile
    • 19maj Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 11:31
      kwas foliowy brałam odkąd dowiedziałam się że jestem w ciąży i brałam go do
      końca a witaminy gdzieś od 4 miesiąca bo wcześniej nie mogłam przełknąć i
      zwracałam te witaminy
      • mimix2 Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 13:04
        teraz 9 tydzien -
        kwas foliowy jeszcze przed poczeciem, ale niedługo mam go odstawic, nie wiem
        dokladnie kiedy, o tym zdecyduje lekarz, a witaminy zalecone po pierwszej
        wizycie u lekarza. Pozdrawiam.
    • michamon1 Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 18:12
      kwas foliowy przed ciążą i przez 3 m-ce ciąży. Później witaminy.
      • annaalex Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 18:26
        Kwas foliowy i witaminy 3 miesiace przed zajsciem w ciaze, a pozniej przez cale
        9 miesiecy ciazy, i jeszcze 3 miesiace po urodzeniu, bo karmilam piersia, i
        lekarz radzil zeby brac, bo zaszkodzic nie zaszkodza, a pomoge w samopoczuciu,
        wypadaniu wlosow, i lamaniu sie paznokci.
    • kosmitka06 Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 19:57
      My wcale nie planowaliśmy dzidzi więc kwasu foliowego wcale przed poczęciem nie
      brałam. Jak się dowiedziałam byłam w 6-7 tc, a kwas foliowy łykałam tylko do 12
      tc. Witaminy (Prenatal) zaczęłam łykac zaraz po 1 wizycie, zapewne gdzies od 7
      tc.
      Pozdrawiam
      • iw77 Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 19:59
        Kwas foliowy na 3 miesiace przed poczeciem do 18 tygodnia, a od 19 tygodnia
        prenatal.
    • caroleck Re: kwas foliowy? witaminy 30.03.06, 08:31
      a w jakiej dawce łykacłyście kw. foliowy na początku ciąży?
      • bastet7 Re: kwas foliowy? witaminy 30.03.06, 08:36
        Min. dawka to jeden Folik, czyli o,4 mg kwasu foliowego. I tyle wystarczy. Ja
        po jakimś czasie zaczęłam łykać - na wszelki wypadek - dwa Folikiwink
        • maczwak Re: kwas foliowy? witaminy 30.03.06, 11:47
          Generalnie przyjmuje się, że kwas foliowy powinno brać się minimum na trzy
          miesiące przed planowanym zajściem w ciążę i przez trzy piewrsze miesiące jej
          trwania, ponieważ właśnie do 12tc rozwija się układ nerwowy dzidziusia, a kwas
          foliowy zapobiega piewotnym wadom cewy nerwowej. Nas dzidziuś zaskoczył, więc
          brałam Folik od 6 tc - do końca 12 tc po dwie tabletki (8mg), a potem do końca
          ciąży po 1 tabletce (4mg). Witamiy (Prenatal) od pierwszej wizyty do końca
          ciąży. Gdybyście miały jakieś pytania odnośnie żywienia w czasie ciąży i
          karmienia piersią, to piszcie na maila gazetowego lub na forum - jestem po
          dietetyce.
          Pozdrawiam, Marta.
    • iw77 Re: kwas foliowy? witaminy 30.03.06, 12:00
      Ja przez 3 miesiace przed poczeciem bralam folik 04 mg. Potem juz na recepte
      lekarz przepisal mi folik 1,5 mg i ten folik bralam przez srednio 15 tyg ciazy.
      Poem do 18 tygodnia znowu przeszlam na dawke 0,4 mg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka