agata2000 29.03.06, 10:51 do ktorego tygodnia ciazy bralyscie kwas foliowy? i czy witaminki lyka sie od poczatku ciazy? prosze o odpowiedz pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bugsia1 Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 11:06 ja kwas foliowy brałam na 3 miesiące przed zajściem w ciąże a witaminki od 2 miesiąca Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mikusia84 Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 11:09 Kwas foliowy brałam do 3 miesiąca a teraz już witaminki Odpowiedz Link Zgłoś
19maj Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 11:31 kwas foliowy brałam odkąd dowiedziałam się że jestem w ciąży i brałam go do końca a witaminy gdzieś od 4 miesiąca bo wcześniej nie mogłam przełknąć i zwracałam te witaminy Odpowiedz Link Zgłoś
mimix2 Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 13:04 teraz 9 tydzien - kwas foliowy jeszcze przed poczeciem, ale niedługo mam go odstawic, nie wiem dokladnie kiedy, o tym zdecyduje lekarz, a witaminy zalecone po pierwszej wizycie u lekarza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
michamon1 Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 18:12 kwas foliowy przed ciążą i przez 3 m-ce ciąży. Później witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
annaalex Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 18:26 Kwas foliowy i witaminy 3 miesiace przed zajsciem w ciaze, a pozniej przez cale 9 miesiecy ciazy, i jeszcze 3 miesiace po urodzeniu, bo karmilam piersia, i lekarz radzil zeby brac, bo zaszkodzic nie zaszkodza, a pomoge w samopoczuciu, wypadaniu wlosow, i lamaniu sie paznokci. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 19:57 My wcale nie planowaliśmy dzidzi więc kwasu foliowego wcale przed poczęciem nie brałam. Jak się dowiedziałam byłam w 6-7 tc, a kwas foliowy łykałam tylko do 12 tc. Witaminy (Prenatal) zaczęłam łykac zaraz po 1 wizycie, zapewne gdzies od 7 tc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iw77 Re: kwas foliowy? witaminy 29.03.06, 19:59 Kwas foliowy na 3 miesiace przed poczeciem do 18 tygodnia, a od 19 tygodnia prenatal. Odpowiedz Link Zgłoś
caroleck Re: kwas foliowy? witaminy 30.03.06, 08:31 a w jakiej dawce łykacłyście kw. foliowy na początku ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: kwas foliowy? witaminy 30.03.06, 08:36 Min. dawka to jeden Folik, czyli o,4 mg kwasu foliowego. I tyle wystarczy. Ja po jakimś czasie zaczęłam łykać - na wszelki wypadek - dwa Foliki Odpowiedz Link Zgłoś
maczwak Re: kwas foliowy? witaminy 30.03.06, 11:47 Generalnie przyjmuje się, że kwas foliowy powinno brać się minimum na trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę i przez trzy piewrsze miesiące jej trwania, ponieważ właśnie do 12tc rozwija się układ nerwowy dzidziusia, a kwas foliowy zapobiega piewotnym wadom cewy nerwowej. Nas dzidziuś zaskoczył, więc brałam Folik od 6 tc - do końca 12 tc po dwie tabletki (8mg), a potem do końca ciąży po 1 tabletce (4mg). Witamiy (Prenatal) od pierwszej wizyty do końca ciąży. Gdybyście miały jakieś pytania odnośnie żywienia w czasie ciąży i karmienia piersią, to piszcie na maila gazetowego lub na forum - jestem po dietetyce. Pozdrawiam, Marta. Odpowiedz Link Zgłoś
iw77 Re: kwas foliowy? witaminy 30.03.06, 12:00 Ja przez 3 miesiace przed poczeciem bralam folik 04 mg. Potem juz na recepte lekarz przepisal mi folik 1,5 mg i ten folik bralam przez srednio 15 tyg ciazy. Poem do 18 tygodnia znowu przeszlam na dawke 0,4 mg. Odpowiedz Link Zgłoś