Dodaj do ulubionych

twarda macica

29.03.06, 20:39
byłam u gina i przy badaniu stwierdził, że mam twardą macicę i jest to objaw
nieprawidłowy; jestem w 20 tc i bardzo się boję o dzidzię; czy któraś z Was
też miała podobny problem?
Obserwuj wątek
    • mikusia84 Re: twarda macica 29.03.06, 21:12
      Hejka

Ja miałam ten problem w 10 tc obecnie jestem w 13 dokładnie czynność skurczowa
      macicy strasznie sie przeraziłam i byłam na zastrzykach KAPROGEST rozkurczowych
      jestem po piątym ostatnim zastrzyku i wydaje się być wszystko w porządku także
      proszę być dobrej myśli i zdać się na doświadczenie lekarza

Pozdrawiam
    • ewik-78 Re: twarda macica 29.03.06, 21:17
      Ja też tak miałam w pierwszej ciąży i teraz znów mam.
      Już Ci wyjaśniam. Jeżeli jest to samo twardnienie okresowe, nie nieustanne, to
      pomogą leki rozkurczowe typu no-spa, tokolityczne (p.skurczom macicy)
      Fenoterol. U mnie zaczęło się w 22 t.c. Tylko, że u mnie do tego doszła
      niewydolność szyjki macicy i te twardnienie czyli skurcze zaczęły skracać
      szyjkę. Chcieli mi założyć szwy, ale zakładają je do 26 t.c. a ordynator
      wypisał mnie jak po lekach szyjka się wydłużyła i dlatego do końca ciąży byłam
      na lekach. Po odstawieniu leków urodziłam w 35 tyg. pięknego, zdrowego synka,
      który ma już 5 lat. Teraz jestem w 17 t.c. i znów się zaczęło od 14 t.c. Na
      razie biorę no-spę bo z szyjką wszystko ok. Ale jak tylko zacznie się coś dziać
      z nią, to idę do szpitala założyć szew. No i trzeba dużo leżeć, jak pojawia się
      twardnienie macicy. Powodzenia i dużo odpoczywaj, a w razie wątpliwości idź
      koniecznie do lekarza. Pozdrawiam.
      • m.ilka Re: Do ewik-78 01.04.06, 16:49
        Jestem w 17 tc, od jakichś 2-3 tygodni mam wrażenie jakby twardniała mi macica.
        Na początku tylko wieczorami, teraz prawie non-stop. Szyjka w porządku, biorę
        no-spę od 5 dni, ale nie pomaga. Natomiast, nie mam pewności, czy to na pewno
        jest twardnienie macicy. Mojej bratowej cały brzuch stawał, ale ona była w 27
        tc, a mnie napina się tylko podbrzusze. Czy to są te czynności skurczowe? I czy
        u mnie cały brzuch nie robi się twardy jak piłka, bo macica jeszcze nie jast
        tak duża? Wciąż się nad tym zastanawiam, bo nie wiem, czy powinnam iść na
        zwolnienie, czy nie. Może ja przesadzam?
    • iw77 Re: twarda macica 29.03.06, 21:26
      Hej jestem w podobnej sytuacji co rozmowczyni, ale z tego co mnie lekarz
      powiedzial to szew Ci zakladaja niezalezenie do tego w ktorym sie jest
      tygodniu. Warunkiem jest chociaz centymetr szyjki. Ja mam 2,5 i chce pogadac z
      ginem o innej ewentualnosci o nazwie pessar. Jestem dobrej mysli.
    • halszkabronstein Re: twarda macica 01.04.06, 16:55
      Ja miałam i lekarka przepisała mi no-spe forte i magne b6 . Najlepiej gdyby
      lekarz i Tobie ustawił leki albo powiedział , że w razie twardej macicy
      powinnaś wziąć no-spe . Jest to zawsze objaw niepokojący . Czytałam , że
      oznacza iz macica nie jest w stanie rosnac wystarczajaco dla dziecka i może to
      być przyczyna przedwczesnego porodu ( który poprzedza skracanie sie szyjki
      macicy ) . Mi jednak leki pomogły i jest ok wiec sie nie martw smile Narwy też
      szkodzą dziecku smile .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka