Dodaj do ulubionych

Duphaston!!!

19.04.06, 09:37
Witajcie!! Jestem w 9 tygodniu ciąży i od dwóch tygodni biorę Duphaston.
Zapisano mi go z powodu krwiaka (1 cm), odklejającej się kosmówki i plamień,
które wystąpiły w 6 tyg. Tydzień temu ustały wszystkie niepokojące objawy tj
plamienie i po wizycie u mojej lekarki usłyszałam, że mam tylko dokończyć
pudełko duphastonu, które mam i już nie muszę więcej brać, ponieważ krwiaka
nie ma i nic złego już się nie dzieje. Ale ja mam pewne wątpliwości sad Skoro
zawsze miałam długie cykle spowodowane brakiem progesteronu i teraz też
działo się coś złego z powodu jego braku, to czy znów nie będę miała
problemów, gdy przestanę brać. Proszę o opinię kogoś doświadczonego, to jest
moja pierwsza ciąża i nie mam pojęcia. Moja koleżanka brała aż do 20
tygodnia. Proszę o odpowiedź!! Patrycja.
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Duphaston!!! 19.04.06, 09:40
      spokojnie mozesz odtswiac. progesteron podaje sie na krwiaki, odklejanie
      kosmowki...ale na reszte ciazy to nie ma wplywu. jezeli wszystko
      sie "naprawilo" to nie ma sensu jesc hormonow.
      • bastet7 Re: Duphaston!!! 19.04.06, 09:43
        Lekarz zawsze wie najlepiej. Poza tym sama ciąża prudukuje tyle progesteronu
        ile potrzeba. I jeśli jest silna, to dodatkowy progesteron jest niepotrzebny, a
        jeśli jest słaba, to w niczym nie pomoże. Także skoro lekarz zalecił
        odstawienie, to spokojnie odstaw.
        Wszytstko będzie dobrze.
      • hankem Re: Duphaston!!! 19.04.06, 09:44
        A ile razy dziennie brałaś duphaston? Ja tez brałam na krwiaka i odklejanie
        kosmówki, najpierw 3x dziennie, po kilku tygodnia 2x dziennie a teraz
        przechodze na raz dziennie. Jestem w 17tc. W pierwszej ciazy tez brałam ale
        profilaktycznie do 20 tc i w mniejszej dawce. Może spytaj sie jeszcze innego
        lekarza. wszystko pewnie zależy ile razy dziennie brałąś. Ja byłam tez u jedej
        lekarki i kazała mi odstawić całkiem po zniknięciu krwiaka. Innych dwóch
        lekarzy kazało odstawiać stopniowo zmniejszając dawkę.
    • ikaes Re: Duphaston!!! 19.04.06, 09:43

Myślę, że twoja lekarka wie co robi i to ona właśnie jest doświadczona - jeżeli
      nie masz do niej zaufania, to zmień lekarza. Ja brałam duphaston bardzo długo -
      ale miałam 2 silne krwotoki, krwiaka 7 cm, 3 tygodnie leżałam w szpitalu, 2
      miesiące w domu. Plamienia miałam 2 miesiące, jak się skończyły, to też mój
      lekarz kazał mi odstawić duphaston.
    • patunia26 Re: Duphaston!!! 19.04.06, 10:17
      Wiesz hankem... ja biorę 2 razy dziennie przez 2 tygodnie, jeszcze zostało mi
      na tydzień!! Chyba skonsultuję z jeszcze jednym lekarzem!! Dziękuję i
      pozdrawiam!! P.
      • margonik Re: Duphaston!!! 19.04.06, 12:25
        Ja od dwóch lekarzy słyszałam opinię,że nagłe odstawienie progesteronu w I
        trymestrze może spowodować poronienie - dlatego lepiej odstawiać stopniowo
        zmniejszając dawkę.
        • maretina Re: Duphaston!!! 19.04.06, 12:46
          margonik napisała:

> Ja od dwóch lekarzy słyszałam opinię,że nagłe odstawienie progesteronu w I
          > trymestrze może spowodować poronienie - dlatego lepiej odstawiać stopniowo
          > zmniejszając dawkę.
          nieprawda.
    • kachasz1 Re: Duphaston!!! 19.04.06, 10:29
      Jestem w 17 tc, dostałam duphaston, luteinę i kaprogest /zastrzyki/ na raz. To
      jest nieszkodliwe dla dziecka,a Ty nie koniecznie musisz nadal brać ten lek.
      Wszystko zależy czy objawy Ci miną. Głowa do góry.
    • kaasma Re: Duphaston!!! 19.04.06, 14:46
      moim zdaniem powinnas skonsultowac to z innym lekarzem bo zbyt wiele możesz
      stracić.ja brałam duphaston do 17 tygodnia ciąży tj. do czasu gdy łożysko jest
      juz na tyle dojrzałe,że przejmuje inicjatywe i wytwarzanie progesteronu i jego
      odpowiednie stężenie.wtedyże tak powiem "tabletkowy" progesteron jest
      niepotrzebny.pozdrawiam i życzę powodzenia
      • slonko771 Re: Duphaston!!! 19.04.06, 18:52
        tez miałam krwiaka i odklejanie lezałam 2 tygodnie w szpitalu od prawie trzech
        miesiecy na zwolnieniu duphaston własnie koncze tez miałam do konca 17 tygidnia
        • angell82 Re: Duphaston!!! 19.04.06, 22:33
          pytałam położnej jakies 3sekundy temusmile
          absolutnie nie powinno sie odstawiać duphastonu. Zażywa się do 20tc.
          • maretina Re: Duphaston!!! 20.04.06, 08:36
            angell82 napisała:

> pytałam położnej jakies 3sekundy temusmile
            > absolutnie nie powinno sie odstawiać duphastonu. Zażywa się do 20tc.
            to wiesci sprzed ok 3 lat.... polozna sie nie doksztalca. wstyd. mam nadzieje,
            ze porod umie odebrac.
      • maretina Re: Duphaston!!! 20.04.06, 08:36
        kaasma napisała:

> moim zdaniem powinnas skonsultowac to z innym lekarzem bo zbyt wiele możesz
        > stracić.ja brałam duphaston do 17 tygodnia ciąży tj. do czasu gdy łożysko
        jest
        > juz na tyle dojrzałe,że przejmuje inicjatywe i wytwarzanie progesteronu i
        jego
        > odpowiednie stężenie.wtedyże tak powiem "tabletkowy" progesteron jest
        > niepotrzebny.pozdrawiam i życzę powodzenia

dziewczyna plami nie z braku progesteronu. czytaj zeozumieniem.
        • piedor Re: Duphaston!!! 22.04.06, 13:32
          Ja bralam Duphaston do konca trzeciego miesiaca. Takze bralam Kaprogest w
          zastrzykach. Skonczylam o ile pamietam trzy opakowania a jednoczenie wydluzalam
          czas przyjmowania kolejnych zastrzykow. Najpierw bralam co trzy dni, potem raz
          w tygodniu a potem dwa raz na twa tygodnie. Mialam obserwowac ciaze i gdyby cos
          sie dziala mialam od razu wracac do tabletek.
    • kerun Re: Duphaston!!! 22.04.06, 15:16
      witam,
      właśnie zaczęłam 10 tc, od 3 tyg jestem na luteinie 3x2 tabletki.
      Miałam małego krwiaka - ale po tygodniu się wchłonął, pozostał jedynie
      plamienie (od dwóch dni już go nie ma), natomiast nadal mam brać w tej samej
      dawce. Powiedziała że jeśli przy następnej wizycie będzie wsio ok czyli brak
      plamienia, progesteron na odpowiednim poziomie to pomalutku będziemy zmniejszać
      dawkę
      Myślę że lepiej będzie jak skonsultujesz się z innym lekarzem lub pogadaj i
      powiedz o swoich wątpliwościach obecnemu lekarzowi
      pozdrawiam
    • nati83 Re: Duphaston!!! 22.04.06, 16:11
      duphaston brałam ponieważ pojawiły mi się plamienia a póżniej też miałam
      krwaiaka i lekarz powiedział, że duphaston bierze się do 20 tygodnia.
    • patunia26 Duphaston!!! 26.04.06, 14:32
      Witajcie ponownie!!
      Jednak odstawiłam Duphaston!! Rozmawiałam jeszcze z dwoma lekarzami, którzy
      stwierdzili, że nic się nie stanie... ponieważ bierze się ten lek, gdy coś się
      dzieje...a jeśli objawy minęły to można spokojnie odstawić... tabletki jakby
      nie patrzeć też szkodzą. Nie wiem czy dobrze zrobiłam... to się okaże...mam
      nadzieję, że lekarze wiedzą co robią...zwłaszcza, że usłyszałam identyczną
      odpowiedź od dwóch osób!! Pozdrawiams serdecznie Patrycja.
      • andzia_0 Re: Duphaston!!! 26.04.06, 15:29
        Też miałam plamienia w 7 i 8 tygodniu, wybrałam w sumie chyba 3 opakowania
        Duphastonu. Po ustąpieniu plamień lekarz kazał mi odstawić lek i tyle. Inny
        lekarz, do którego chodziłam wcześniej i przepisywał mi duphaston kazał z kolei
        brać do 20 tygodnia ciąży. Zaufałam jednak temu pierwszemu, odstawiłam i
        wszystko jest w porządku. smile
    • zanetka_83 Re: Duphaston!!! 26.04.06, 15:17
      ja tez mialam plamienia przy 1 ciazy i odklejanie kosmowki lekarze zalecali
      lezec a duphaston bralam jakos do 17 tygodnia! moze sprobuj poradzic sie innego
      lekarza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka