Dodaj do ulubionych

w 28 tc tylko 800 g :(

25.04.06, 10:23
Moj Maly, o czym juz kilkakrotnie pisalam, ma mala wage. Lekarz robiacy usg
wypytywal o moja wage, gdy sie urodzilam i stwierdzil, ze tez kolosem nie
bylam. Urodzilam sie z waga 3200 g, wiec chyba nie az tak malo. Lekarz
odejrzewa najprawdopodobniej hipotrofie. Dodam ze badanie usg wykonano wg OM
w 28 tc, ale w rzeczywistosci moje male sloneczko mialo wtedy 25 tyg.
Czy ktoras z mam rowniez spotkalo cos podobnego? Pytam, bo zaczelam sie tym
zadreczac! Jaka jest szansa, ze bobas do dnia porodu przytyje do chocby 2600?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mnadmorska Re: w 28 tc tylko 800 g :( 25.04.06, 10:35
      Moja córeczka waży w 32 tyg. ciąży 1400 g. Jest to zdecydowanie za mało.
      Problem polega na tym, że do 20 tyg. bardzo ładnie miesciła się w normie, a
      podczas usg w 32 tygodniu okazało się, że spowolnila o miesiąc mniej więcej. To
      co zrobiła moja lekarka to wysłała mnie na usg dopplerowskie - żeby sprawdzic,
      czy wszystko ok z tzw. przepływami - włożysku, pępowinie itd. Ponieważ doppler
      wyszedł ok lekarz tez wypytal mnie o stan wagowy rodziny. Ja jestem drobna i
      szczupła, ważyłam po urodzeniu tak jak Ty 3200 - moja mała nie ma na to szans.
      Mój synek urodzil sie w terminie, z waga 2900, więc tez kolosem nie był.
      Możesz spytać o tego dopplera, bo to uspokoi Cie, że na pewno dostarczasz
      dziecku wszytskiego, czego potrzebuje.
      Ja wrzuciłam sobie także hipotrofie na nasze forum i znalazłam w dziale "trudna
      ciąża" duzo postów dziewczyn, których dzieci miały hipotrofię. Uspokoiłam się,
      bo te maluszki potem ładnie się rozwijają.
      Myslę, że na tym etapiue możesz tylko wykluczyc ewentualne powikłania
      odpępowinowe i odłożyskowe, no i czekać. Jak dzidzia będzie ładnie przybierać,
      nawet niewiele, ale proporcjonalnie, to nie ma sie czym martwić - urodzi się
      mała i tyle. Jak nie będzie - to wtedy jest to powód do rozwiązania ciąży za
      parę tygodni, ale 30 tydzień to już sporo i Twój maluszek spokojnie wytrzyma w
      inkubatorku. Ale na razie się nie stresuj, naprawdę jest i zawsze było sporo
      takich dzieci, tylko nie zawsze wiadomo, bo w końcu usg nie robi się bez
      przerwy. Trzymam kciuki, a jeśli będziesz chciała wiedzieć coś jeszcze to
      naprawde polecam Ci wątek na "trudnej ciąży", bo uspokaja. Pozdrawiam, Monika
      • ziutka23 Re: w 28 tc tylko 800 g :( 25.04.06, 10:51
        Dziekuje Ci za szybka odpowiedz!
        16 maja mam kolejne usg, wlasnie z przeplywami. Moje dziecko tez przy
        poprzednim usg bylo calkowicie w normie. Nadal jest proporcjonalne (no moze
        glowka wieksza od reszty), ale z mala masa! A jezeli wina jest starzejace sie
        lozysko, to co? Mam liczyc sie z hospitalizacja?sad O wczesniejszym porodzie to
        w ogole nie chce slyszec!
        PS. Na kiedy masz termin i gdzie rodzisz?
        Monika
        • mnadmorska Re: w 28 tc tylko 800 g :( 25.04.06, 11:09
          Z tego, co wiem, to jeśli łożysko szwankuje, to jednak wczesniejszy poród jest
          zalecany, bo maluszek nie korzysta w Twoim brzuchu. Tak czy inaczej troche
          musisz jeszcze poczekać. Wtedy wczesniej podadza Ci sterydy (brr, strasznie
          brzmi), na rozwój płuc malucha - żeby swobodnie oddychał.
          Hospitalizacja jest wskazana o tyle, że dzięki temu mogą kontrolować dzidzię na
          bieżąco - ale moja lekarka wykazała się zrozumieniem i do tego nastepnego usg
          (ok. 15 maja, więc terminy usg się nam zgadzają smile mam tylko zaglądac raz w
          tygodniu na ktg. Stwierdziła, że położenie mnie na patologii ciązy może tylko
          zwiększyć stres, a skoro na razie wykluczone zostały wszytskie niepokojące
          objawy, to nie ma sensu. Tyle, że wylądowałam na zwolnieniu sad
          Termin mam na 20 czerwca, co do porodu, to chciałam w Pucku (kolo Gdyni i fajny
          szpital), ale dzidzia jest póki co "posladkowa", więc pewnie grozi mi cesarka,
          a tego Puck nie robi, więc Gdynia albo Gdańsk.
          Ciesz sie, że dzidzia jest proporcjonalna, bo to faktycznie wskazuje na
          mniejszą wagę po prostu. Podobno gorzej jak nagle nastepuje zahamowanie wzrostu
          np. brzuszka.
          Na razie w miarę duzo odpoczywaj - podobno w pozycji leżącej małe dostają od
          nas najwięcej, bo poprawia się ukrwienie. Chociaz, nie wiem, jak ktokolwiek
          może zalecać ciężarnym leżenie, nie ma chyba bardziej męczącej pozycji w tym
          stanie wink
    • elmika Re: w 28 tc tylko 800 g :( 25.04.06, 13:35
      Witajcie,
      A jakie macie wymiary maluszków?
      Bo USG wylicza wagę na podstawie wymiarów min długości kości udowej i jeżeli ta
      jest troszkę krótsza, to wtedy waga nie jest miarodajna.
      U córki w 36 tyg na USG wyszło, że waży 2300g (czyli zdecydowanie za mało),
      córka urodziła sie 7 dni później i ważyła 3200g!!! Teraz ma 9mies i waży 10kg/
      73cm długości, więc gdzie ta hipotrofia??? smile
      Moc pozdrowień, Elmika
    • agawa5 Re: w 28 tc tylko 800 g :( 25.04.06, 13:54
      moj w 26 tc wazył 900 g a urodził sie z wagą 3600
      • ziutka23 Re: w 28 tc tylko 800 g :( 25.04.06, 14:10
        To zdumiewające. Może to badanie z 26 tyg nie było miarodajne? Mowią, że taka
        waga może świadczyc o hipotrofii, a widać że urodził się śliczny bobaseksmile
        Pozdrawiam
        • patite Re: w 28 tc tylko 800 g :( 25.04.06, 14:18
          moje dziecko dzisiaj (25tc) też waży 800g i mój lekarz nie jest zaniepokojony.
          skąd u Ciebie ta rożnica w tygodniach?
    • lolinka2 Re: w 28 tc tylko 800 g :( 25.04.06, 14:59
      miałam usg w 22 tc i mała była o 2 tygodnie w tył, potem w 26 tc i miała wg
      oceny rozmiaru płodu 23-24 tyg., teraz kilka dni temu po 31 tc robione badanie -
      i dzidzia jest w idealnej normie ważąc 1763g!!!!
      A nie masz anemii przypadkiem???? U mnie dobrze leczona anemia wpłynęła na
      wzrost córeczki.
      • ziutka23 Re: w 28 tc tylko 800 g :( 26.04.06, 10:17
        Wyniki mam pierwsza klasa. Nie chodzi mi o spoznienie dziecka, bo ono ma prawo
        byc 3 tyg w tyl. Znam po prostu dokladna date zaplodnienia i wiem, ze wg OM
        bylby to juz 4 tydz, a tak dopiero zycie w moim brzuchu sie zaczynalo. Chodzi
        tu o wage. Bo dla dziecka liczac nawet w 28 tc- 800 g to chyba stanowczo za
        malo!
        • kinga2877 Re: w 28 tc tylko 800 g :( 26.04.06, 10:31
          Powiem Ci co mi mówił lekarz-że w 28 tygodniu standardowo dziecko powinno mieć
          ok. 1 kg, a od tego czasu zaczynają się indywidualne predyspozycje i każde
          dziecko rośnie po swojemu. Mój Junior niby miał w 28 tygodniu ponad 1200 g, ale
          jakoś mi trudno w to uwierzyć-tym bardziej, że "opóźniony" powinien być o 10
          dni (wg daty zapłodnienia a nie OM).
    • dorota.m1976 Re: w 28 tc tylko 800 g :( 26.04.06, 11:16
      Witam Ziutka .
      Musisz wiedziec ze zbyt mala waga wskazana na usg niekoniecznie oznacza
      hypotrofię. Ja robilam usg w 36 tyg i wskazało wagę dziecka 2200, skierowano
      mnie do szpitala na dopplera - wszystko ok , następnie w szpitalu w 41 tygodniu
      na dzien przed wywolywanym porodem 2700 i informacja od lekarza ze 2700 to
      zadna tragedia po prostu jest malutki ale dogoni rowiesnikow szybciutko...
      Następnego dnia pojawil się na świecie mój synuś z wagą UWAGA !!!!3660 i 58 cm.

• rasbery00 Re: w 28 tc tylko 800 g :( 26.04.06, 11:32
        Nic sie nie martw, jedne dzieci sa mniejsze a drugie większe.U mnie jest bardzo
        podobnie jak u Ciebie.tez mó dzidizus ma 2,5 tyg. opóznienia.I w 37 tyg. waży
        2,500.Automatycznie termin sie przesunal.W/g miesiączki 9 maj, a w/g USG 24
        maj.Rozbieznosc troszke duza, ale lekarze mnie uspokoili,ze to nie jest nic
        złego.I ze nic sie nie dzieje.
        Głowa do gory
        • agless Re: w 28 tc tylko 800 g :( 26.04.06, 12:11
          Moje w 24 670, lekarz sie nie zmartwil, wiecej usg nie bede miala. Wlasciwie to
          faktycznie skad u ciebie taka roznica w tygodniach? Miedzt 25 a 28 spora roznica.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka