Dodaj do ulubionych

Czy to co czuję to powiększona macica?

02.05.06, 13:05
Po dłuższym czasie udało się wszystkim, łącznie z odwiedzającymi to forum smile
wytłumaczyć mi, że wcale nie jestem w ciąży. Jednak od kilku czuję "coś" nad
spojeniem łonowym. To "coś" to taka jakby twarda ścianka, czuć ją gdy stoję, a
gdy leżę i lekko uniosę głowę to czuję tak jakby połowę kuli o średnicy dużego
grejfruta, przy czym czuję jedynie te boczne ścianki grejfruta a dolnej i
górnej nie. Czy to właśnie macica? Tak ją czułyście? Aha, gdybym była w ciąży
to byłby to początek 12 tygodnia.
Obserwuj wątek
    • tweety_bird Re: Czy to co czuję to powiększona macica? 02.05.06, 13:12
      Zrobiłaś test? Nie masz miesiączki? Nie ma się co sugerować innymi rzeczami
      dopóki nie potwierdzisz ewentualnej ciąży testem lub wizytą u lekarza. Jak się
      bardzo chce, to objawy mogą być urojone!
      • mysia-mysia Re: Czy to co czuję to powiększona macica? 02.05.06, 13:18
        myślę, że urojone to nie, raczej stawiałabym na to, że w jamie brzusznej jest
        coś o takim kształcie, czego wcześniej nie zauważyłam, bo i nie szukałam a teraz
        biorę to za macicę smile
        • tweety_bird Re: Czy to co czuję to powiększona macica? 02.05.06, 13:23
          Szczerze mówiac nie zwracałam uwagi, czy można wyczuć moją powiększoną macice na
          początku ciązy...Obserwowałam tylko mój powiekszający się brzuch. Ale faktycznie
          w ciąży macica się powiększa - to logiczne - więc jeśli faktycznie jesteś w
          ciąży, to może to właśnie macica. Jednak jeśli normalnie masz okres i nie jesteś
          w ciąży, to na Twoim miejscu poszłabym do lekarza, żeby wykluczyć jakieś
          nieprawidłowości.
          Trudno tak na odległość coś doradzić...
          • nadya22 Re: Czy to co czuję to powiększona macica? 02.05.06, 13:37
            Jeżeli masz boleści brzucha to może być dość spora torbiel krwotoczna uncertain Ja
            właśnie tak to odczuwałam sad Na początku spóźniał mi się okres i to dość długo
            a testy wychodziły negatywne, potem zaczęło mnie pobolewać to miejsce np jak
            podnosiłam ugiętą noge w kolanie do góry, a później nawet przy siadaniu sad Na
            usg wyszedł pęcherzyk - łudziłam się, że to ciąża i lekarz jeszcze raz kazał mi
            zrobić test - negatywny oczywiście sad No i okazało się, że to był torbiel sad
            Jeżeli natomiast nie masz jakiś szczególnie mocnych bóli i ta kulka jest
            bardziej z boczku to może być powiększony jajnik, który tak właśnie
            wyczujesz uncertain Idź do lekarza!!
            • mysia-mysia do nadya22 02.05.06, 13:43
              Nic nie boli, nawet jak dotykam, czy się ruszam, natomiast czuję to całkowicie
              centralnie. A pamiętasz, w którym "miesiącu" zaczęło Cię boleć? Co to jest ta
              torbiel?
              • nadya22 Re: do nadya22 02.05.06, 13:50
                Z prawej strony bardziej uncertain Przy torbielu hormony świrują, więc możesz mieć
                słaby okres sad Najlepiej byłoby, żeby lekarz zrobił ci usg. Torbiel krwotoczna
                tworzy się jak sama nazwa mówi z krwi, która nie wypływa na zewnątrz tylko
                zatrzymuje się w błonce w Tobie (twardy balonik z krwią uncertain kurcze mam nadzieję,
                że dobrze ci to wytłumaczę bo fachowcem nie jestem). Powiem ci tyle, że jak
                miałam tą torbiel to też przez jakieś 2 miesiące miałam słąbe miesiączki, a
                następnej nie było jakieś 56 dni sad więc sporo testów zrobiłam sad aha bardzo
                bolało mnie przy kochaniu się gdy członek wchodził głęboko(sorki, że takie
                szczegóły pisze- na jeźdźca i od tyłu).
                • mysia-mysia Re: do nadya22 02.05.06, 13:54
                  dzięki smile a jak się leczy taką torbiel?
                  • nadya22 Re: do nadya22 02.05.06, 14:03
                    Albo laparoskopia ( trzy dziurki w brzuszku w które się wkłada kamerke i
                    skalper na rureczkach)albo antybiotyki, które ją osuszają - zależy od lekarza i
                    wieku pacjentki, mnie np było mu szkoda ciąć taką młodą tongue_out
                    • mysia-mysia Re: do nadya22 02.05.06, 14:06
                      nie pocieszyłaś mnie ale i tak dziękuję, chyba lepsza taka torbiel niż ciąża
                      urojona smile))
                      • nadya22 Re: do nadya22 02.05.06, 14:12
                        smile tylko Ci mówie jakie ja miałam objawy tongue_out mierzysz tempke i obserwujesz
                        objawy śluzu??Powiem ci, że to duże ułatwienie(mimo, że mój lekarz twierdzi, że
                        to archaiczna metoda)mniej więcej zorientujesz się jaką masz faze cyklu i czy
                        miewasz jajeczkowanie smile A do tego jak wyższa tempka będzie utrzymywać się
                        jakieś 17 dni wtedy zrobisz teścik i jest duże prawdopodobieństwo, że będziesz
                        w ciąży - mi osobiście szkoda kasy na te testy, któregoś razu wydałam na nie ok
                        60zl bo 4 testy w jednym cyklu zrobiłam uncertain a tak jak długo jest wyższa tempka
                        to przynajmniej masz podstawy jak liczyć i czy możesz być smile
                        • mysia-mysia Re: do nadya22 02.05.06, 14:27
                          Nie staraliśmy się o dzidziusia zupełnie więc nie mierzyłam, ale pod wpływem tej
                          historii stwierdziłam, że w sumie to fajnie byłoby zostać mamą, teraz jeszcze
                          muszę przekonać chłopaka, że on już teraz chce być tatą a nie za dwa lata smile A u
                          Ciebie jak było po tej torbieli?
                          • nadya22 Re: do nadya22 02.05.06, 14:44
                            Torbiel wyleczyłam i lekarz przepisał mi tabletki antykoncepcyjne, żeby nie
                            pojawiały się takie problemy smile Wtedy to było mi na ręke - zażywałam jakieś 1,5
                            roku i jak przerwałam to w 3 miesiące po odstawieniu dostałam zapalenia jajnika
                            ( właśnie prawego tam gdzie była torbiel). Wyleczyłam i żeby zapobiec znowu
                            powstawaniu takim dziwnym chorobom znowu jadlam tabletki uncertain Teraz już 8
                            miesięcy nie biore tabletek, ale za to pochrzaniło mi się wszystko z
                            miesiączkami i są cykle ok 46 dni sad i bezowulacyjne prawdopodobnie - tak
                            twierdzi gin, więc dostałam bromergon na zbicie prolaktyny i dalej się
                            staramy sad
                            • mysia-mysia Re: do nadya22 02.05.06, 14:53
                              Najwyraźniej muszę do lekarza, właśnie też znalazłam w necie że torbielom mają
                              zapobiegać tabletki anty, niestety ja nie mogę ich brać ze względu na żylaki -
                              mogłabym dostać jakiś zakrzepów czy coś. No ale może lekarz wymyśli inną
                              jednostkę chorobową smile
                              Powodzenia w staraniach, na pewno wreszcie się uda!
          • mysia-mysia Re: Czy to co czuję to powiększona macica? 02.05.06, 13:39
            No właśnie, @ mialam dwa razy ale nie jest on taki jak wcześniej lecz na pewno
            nie nazwałabym go plamnieniem. Test robiłam dwa razy i był negatywny a teraz nie
            wiem, czy mam lecieć po trzeci? smile Mdłości trochę miałam, owszem ale ja w ogóle
            mam problemy z układem pokarmowym i czasem miewam mdłości więc to dla mnie żaden
            objaw. Zmęczenie mogło być związane z przesileniem wiosennym, zwłaszcza że zima
            w tym roku była ciężka itd, itp. No więc wreszcie uwierzyłam, że w ciąży nie
            jestem ale że przeczytałam gdzieś że w 11-12 tyg da się wyczuć macicę to
            postanowiłam sobie pomacać smile
            Ponoć czasem zdarza się @ w ciąży, nawet do 4 mies - i takie wątki wynalazłam na
            tym forum, jak to dziewczyny bądź ich znajome w 4 lub 5 miesiącu dowiadywały się
            że są w ciąży.
            • gigo2002 Re: Czy to co czuję to powiększona macica? 02.05.06, 17:33
              zrob ten test w koncu.jajestem w 11tc i nic nie moge wyczuc, a wszczegolnosci
              zadnej kulki. brzuch jest napecznialy na calej powierzchni i nic szczegolnego
              wyczuc nie mozna.
    • gigo2002 Re: Czy to co czuję to powiększona macica? 02.05.06, 17:34
      trzeciego testu nie rob, idz do lekarza. teraz doczytalam
    • zu2ka Re: Dlaczego nie idziesz do lekarza???!!!! 02.05.06, 18:55
      • mysia-mysia Re: Dlaczego nie idziesz do lekarza???!!!! 02.05.06, 19:34
        Dopiero dziś tą kulkę wymacałam, więc sądzę że nie było z czym. Jak się nie
        planuje boba to trudno tak wszystkim drobnym zmianom samopoczucia przypisywać
        ciążowy charakter.
        • wandana Re: Dlaczego nie idziesz do lekarza???!!!! 02.05.06, 20:37
          Po porstu idź do lekarza i będziesz miała pewność. W 12tc to już na usg widać
          ruszającego się, machającego rączkami i nóźkami maluszka, więc nie ma mowy o
          pomyłce. Jedna wizyta i bedziesz miała 100% pewności. Jesli to ciąża, to
          faktycznie ok. 12tc macica zaczyna być wyczuwalna nad kością łonową. U mnie tak
          było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka