Dodaj do ulubionych

czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce?

04.05.06, 11:18
Dziewczyny mam pytanko - pewna znajoma w grudniu urodziła dziecko przez
cesarkę a już w dwa/ trzy miesiące po porodzie znowu jest w ciąży! Ja
słyszałam że po cesarce nie powinno się przez jakieś 2 lata planować
następnego dziecka - jak to jest? czym może grozić ciąża zaraz po cesarce?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 11:21
      grozi peknieciem macicy niestety
    • invicta1 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 11:21
      może grozić rozejściem się blizny po cesarskim cięciu-tzn de facto peknięciem macicy
    • apple_pie_76 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 11:33
      jak poprzedniczki: peknieciem macicy
    • saskiaplus1 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 11:45
      Ale "grozić" to nie znaczy "na pewno spowodować". Najważniejsze to nie
      panikować i oddać się pod dobrą opiekę lekarską.
      • malgosiek2 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 11:52
        Szwy wewnątrz najczęściej goja się do pół roku po operacji.
        Dziewczyny nie straszą tylko prawdę piszą.
        Grozi to pęknięciem macicy w miejscy szycia.
        pzdr.Gosia
    • katia221 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 12:13
      Dziewczyny przeraziłyście mnie - że to ma aż takie konsekwencje - swoją drogą
      wiedziałam że to dziewcze zbyt inteligentne nie jest ale żeby aż
      tak......naprawdę aż w szoku jestem....
    • marysia130 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 12:25
      Napewno grozi pęknięciem macicy ale na małe pocieszenie napisze Ci, że jak
      rodziłam synka dwa lata temu to obok leżała dziewczyna, która urodziła 12
      miesięcy wczesniej dziecko przez cc i wlasnie byla po drugiej cesarce. Tez do
      nazbyt inteligentnych nie należała, to cała historia z nią której opisywac nie
      chcę. Ani jej ani dziecku nic się na szczęście nie stało ale dziewczyna
      wyglądała koszmarnie po tym drugim porodzie, po 4 dniach ledwo chodziła. Do
      lekarza w tej drugiej ciąży zgłosiła się w piątym miesiącu... to mówi samo za
      siebie.
      • iwonkam15 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 13:38
        A też mam znajomą i dokładnie
        Tez do
        > nazbyt inteligentnych nie należała,
        Do
        > lekarza w tej drugiej ciąży zgłosiła się w piątym miesiącu... to mówi samo za
        > siebie.
        Teraz jest w ciąży, zaszła jakieś 3msc po cc, ciężko stwierdzić bo okresu
        jeszcze nie zdążyła pewnie dostać, jak mi mówiła że jest w ciąży to według niej
        była w 3,4msc ale u lekarza jeszcze nie była.Ona z mężem to z seri takiej
        niezbyt mądrej, matko po normalnym porodzie to pasowało by poczekać żeby się
        wszystko wygoiło, zresztą dużo jest pracy przy niemowlaku a tu następna ciąża i
        niwiadomo jak człowiek się będzie czuł, jak będzie przebiegała.(Tylko bądź tu
        mądrym jak prezerwatywa pękniesmile
        Zresztą temat wałkowany na forum wiele razy:pęknięcie macicy, odklejenie
        łożyska na bliźnie)
    • saskiaplus1 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 13:59
      Trutu tutu. Tylko abstynencja zapewniłaby im "pełną odpowiedzialność", bo
      antykoncepcja, niestety, zawsze daje szansę na "zaciążenie". Więc skąd wiecie,
      mądrale, że nie stosowali żadnej.
      A co do abstynencji - może komuś po porodzie przez rok nie chce się nawet
      myśleć o seksie ("bo dzidzia wymaga tyle poświęcenia"), ale nie wszyscy są
      takimi abstynentami z wyboru.
      • dragica Re: saskiaplus1:) 04.05.06, 14:23
        tak jest!!!trutu tutusmile))))))
    • fodrossi Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 14:20
      Zaszłam w ciążę trzy miesiące po cc.Po pierwsze żyję,po drugie nie pękła mi
      macica.Moja decyzja była świadoma-mój pierwszy synuś umarł kilka dni po
      narodzinach,wtedy po tak bolesnym zdarzeniu dwa lata trwałby jak wieczność...
      Spotkałam na swojej drodze życiowego i mądrego lekarza-nie straszył,wspierał
      mnie i zaakceptował naszą decyzję.
      Pociesz znajomą,że wszystko będzie dobrze.Teraz tylko mądre rady i wsparcie są
      jej najbardziej potrzebne.Straszyć śmiercią...!? Co za ....ręce opadają..!
      • gogo2 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 14:33
        Fodrossi, dobrze, że to napisałaś. Trzeba wspierać nie straszyć.
    • czudna Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 14:29
      Wszystkie Panie oceniły już biedne dziewcze, że zaszło w ciąże po 2 miesiacach.
      Boże, takie rzeczy pewnie zdarzyły się niejednej, inaczej by podwiązywali
      cesarkowym mamom jajowody, najlepiej już po pierwszym dziecku. Zaszłam w ciażę
      po cesarce po pół roku i oczekuję nowego maleństwa z niecierpliwością. Ani raz
      nie usłyszałam od mojego ginekologa "coś narobiła dziewczyno", a jest on akurat
      ordynatorem oddziału patologii ciąży i zna się na rzeczy. Niech dziewczyna
      zgłosi się jak najszybciej do swojego gina, pod wzmożoną opieką lekarską ta
      ciąża ma szansę na szczęśliwe rozwiązanie, czego jej życzę.
      Moja ciotka lekarka-pediatra też zaszła w II ciążę po 2 miesiącach, tylko że od
      normalnego porodu. Moim zdaniem takie sytuacje zdarzają się bardzo często.
      Zwłaszcza jak młode mamy wierzą w niepłodność laktacyjną, o której dalej trąbią
      na naukach przedmałżeńskich.
    • lusia79 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 14:39
      W czerwcu będzie rok jak znajoma miała cc (niestety dziecko zmarło), a od
      tygodnia jest w szpitalu bo już jest na terminie. Nie wiem czy urodziła, czy
      jeszcze czeka, w każdym razie kolejny poród powinien odbyć się cc, a przez całą
      ciążę taka kobieta musi być pod czujnym okiem dobrego lekarza.
      • r.kruger Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 04.05.06, 22:44
        zgadzam się że to ciąża wysokiego ryzyka, potrzeba dobrego lekarza, częśtych
        kontroli-zapewne poród przez cc
        to wyczerpujące dla matki-dwie ciąże z rzędu, proponuję dobre odżywianie,
        witaminy i sporo odpoczynku...
        powodzenia
    • gumbas30 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 05.05.06, 13:08
      Czemu od razu oceniacie dziewczynę jako głupią i niezbyt inteligentną .
      Mojego znajomego żona choruje na stwardnienie rozsiane i przy piewszym dziecku
      miała cc a trzy miesiące póżniej była już znowu w ciąży ( mimo , że karmiła
      piersią ) i też miała cc . Na dodatek kobieta jest lekarzem i teraz po kilku
      latach znowu jest w ciąży i też będzie miała cc .
      • mamad1 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 05.05.06, 13:18
        Dziewczęta oceniają, bo już urodziły to i znają się na wszystkim.
        Mnie rozwaliły te ogólnodostępne środki antykoncepcyjne. Jeszcze nie słyszałam
        o prezerwatywach (nie mówiąc o pigułkach) za 1 grosz, a dla niektórych niestety
        tylko takie łapią sie na pojęcie "ogólnodostępne".
        • dragica Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 05.05.06, 14:00
          "Dziewczęta oceniają, bo już urodziły to i znają się na wszystkim"
          i po urodzeniu dziecka sa juz docentami poloznictwa i ginekologii...
    • dragica Re: kasiak37 05.05.06, 14:02

Boze, to brzmi jak jakis progam typu-macierzynstwo-tak ,ale tylko jesli jestes
      idelanie zdrowa...
      wiesz Kasiak37, moja matka umarla majac niecale 40 lat, rak piersi, zostawila 2
      dzieci...i-czy mogla przewidziec, ze zachoruje na raka????
      • kasiak37 Re:dragica 05.05.06, 14:05
        a czy widzisz roznice pomiedzy"chorowac na SM" i byc swiadomym tego a
        "zachorowac na raka piersi"?
        • saskiaplus1 Re:dragica 05.05.06, 14:08
          Rozumiem, że Gianna Molla to niewąska egoistka z Twojego punktu widzenia...
        • dragica Re:kasiak 05.05.06, 14:38
          ja jestem swiadoma , ze genetycznie moge zachorowac na raka...i co-nie powinnam
          miec dzieci??
          • kasiak37 Re:kasiak 05.05.06, 14:39
            a wiesz co to profilaktyka?
        • wiolik2 Re:dragica 05.05.06, 18:23
          a czy w takim razie możesz podać listę chorób, które "uprawniają" do zostania
          matkami...? Śmieszne są te twoje wypowiedzi. Akurat temat nie jest mi obcy bo
          moja mama choruje na SN odkąd skończyła 34 lata, a teraz ma lat 65. Ja mam
          natomiast stwierdzone zzsk i co miałam zrezygnować z szansy macierzyństwa, bo
          nie wiem czy moja choroba nie rozwinie się tak, że nie bedę się mogła zająć
          własnym synkiem?! po za tym masz chyba mało wiadomości na temat SN nie każdy
          przypadek jest dramatyczny.
          • kasiak37 Re:wiolik 05.05.06, 18:29
            skoro masz takie dokladne info odnosnie owej choroby to dlaczego piszesz SN?i to
            niejednokrotnie.myslalam ze pierwszy blad jest literowka ale nie.....wiec?
          • wiolik2 Re:dragica 05.05.06, 18:29
            to było do Kasiak37
          • kasiak37 Re:wiolik 05.05.06, 18:30
            SM to dokladnie skrot od sklerosis multiplex....
    • gumbas30 Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 05.05.06, 14:09
      Może się i zastanawiała ale 2 i 3 ciąża to wpadki a ona jest praktykującą
      katoliczką a kośćiół zabrania innej antykoncepcji niż naturalna .
      • kasiak37 Re:do gumbas 05.05.06, 14:13
        i trzeba bylo to zaznaczyc na poczatku...
    • ania.silenter zaszłam w ciążę 6 miesięcy po 1 cc 05.05.06, 14:20
      Oczywiście NIE JEST to wskazane, ale nie oznacza to, że na pewno z nią i z jej
      dzieckiem stanie się coś złego. Ja lepiej się czułam w drugiej ciąży, lepiej ją
      zniosłam, donosiłam (w 1 cc urodziłam w 31 tc), miałam drugą cesarkę i żyję.
      Nie ma sensu kobiety straszyć. Mnie druga ciąża nauczyła, że nie ma pewnych
      środków antykoncepcyjnychwink, no może szklanka wody zamiastsmile)).
      pozdrawiam
    • simonkapl Re: czym grozi nowa ciąża 2 miesiące po cesarce? 05.05.06, 17:43
      W ogole czytam wasze wypowiedzi i zastanawiam sie czy to jets prawda z tym
      odczekiwaniem po cc, czy tez kolejny zabobon.Ja urodzilam przez cc miesiac temu
      i w dniu wyjscia ze szpitala mialam spotkanie z ginekologiem na porodowce w
      kwestii nurtujacych mnie pytan.Na moje pytanie ile nalezy odczekac po cc zeby
      zajsc w ciaze, odpowiedzial ze nie ma jakiegos okresu odczekiwania.Jesli mama
      sie czuje dobrze, niech zachodzi.Natomiast czesto przy drugiej ciazy tez trzeba
      urodzic przez cc, gdyz parcie przy sn mogloby spowodowac pekniecie macicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka