Dodaj do ulubionych

Za duża główka???:-(

10.05.06, 11:37
Dziewczyny, jaka może być różnica w tygodniach między wymiarami główki, a
brzuszka?Wczoraj trafiłam do szpitala i kobieta mierząca Maluszka stwierdziła
że jest za duża główka, natomiast jak byłam u swojego lekarza jakies dwa
tygodnie temu stwierdził że Maluszek prawidłowo się rozwija.Nie wiem co mam
myśleć,mam mieszane uczucia... martwie się...Pozdrawiam słoneczniebig_grin.
Obserwuj wątek
    • guzmania Re: Za duża główka???:-( 10.05.06, 12:48
      Ponawiam prośbę..
    • ptica6 Re: Za duża główka???:-( 10.05.06, 12:58
      Ja też ostatnio będąc na usg usłyszałam to samo zdanie,że główka jest duża i w
      sumie dzidzius gotowy do porodu,a był to 36tc.Spytałam co to znaczy,a ginekolog
      na to,że dobrze,że główka jest większa,bo to ona toruje drogę w kanale rodnym i
      reszta przejdzie bez problemu,gorzej by było gdyby główka była mniejsza od
      barków,bo wtedy urodziłaby sie główka,a reszta mogłaby sie zaklinowac.Prawdę
      mówiąc to już się bałam czy mój dzidziuś czsem nie ma wodogłowia,ale lekarz
      mnie uspokoił i opieprzył mnie,żebym nie wymyslała,bo dziecko jest zdrowe.Więc
      bądź dobrej myśli tak jak ja i niczym się nie przejmuj!
      • monikaaleksandra Re: Za mała główka???:-( 10.05.06, 13:08
        A moje dziecko ma z kolei nieco mniejszą główkę i lekarz oraz położna mówili,
        że łatwiej urodzę - nic nie wspominali o możliwości zaklinowania dziecka w
        kanale rodnym - oszaleć można z tymi lekarzami - każdy co innego gada.
      • guzmania Re: Za duża główka???:-( 10.05.06, 13:10
        Wielki dzięki za słowa pocieszenia.Staram się myśleć pozytywnie, ale wiesz jak
        to jest...lekarka zasiała ziarnko niepewności..Pozdrawiam.
        • ptica6 Re: Za duża główka???:-( 10.05.06, 13:40
          To jeszcze raz ja.Nie wiem czemu odrazu nie spytałas tej lekarki co ci tak
          powiedziała czy to dobrze czy źle i wogóle żeby się do tego ustosunkowała.Ja
          zauważyłam podczas kilku usg,że mój ginekolog stara się mówić jak
          najmniej,chyba,zeby mnie nie straszyć,bo np.coś co dla nich jest normalne my
          kobitki w ciąży strasznie ważymy kazde ich słowo i potem całymi dniami i nocami
          się tym niepotrzebnie zamartwiamy.Ale ja cię rozumię,bo sama tak mam.A jeśli ta
          główka rzeczywiście sygnalizowałaby jakis problem,to na pewno byłabys juz
          skierowana na jakieś badania.Ja teraz już jestem w 38tc i od tamtego usg minęły
          2 tyg.Już nawet nie myślę ile przez te 2 tyg.główka mojego maleństwa mogła
          urosnąćsmile,a porodu jak dotąd nic nie wskazuje!Tak sobie myślę jak ja to
          przeżyję,ale tyle kobiet urodziło,że myslę,że my też damy radę!Pzdrawiam gorąco!
    • simonkapl Re: Za duża główka???:-( 10.05.06, 14:01
      Nie przejmuj sie wcale, tak sie czetso zdarza.Na usg w 32 tc, glowka mojego
      malego zostala oszacowana na 41tc6dn. Przy narodzinach glowka miala 37 cm,
      miesiac po 39, wszystko gra.
      • guzmania Re: Za duża główka???:-( 10.05.06, 14:55
        Uspokoiłyscie mnie, ufff...Dzięki dziewczyny!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka