Dodaj do ulubionych

poród połowa czerwca, ale ja wiem że lipiec:)

11.05.06, 09:59
Witam oczekujące mamy! Czy któraś z Was ma wg OM termin porodu wyznaczony na
połowę czerwca, a z własnych obliczeń i USG wie, że będzie to początek lipca?
Moja dzidzia rozwija się dobrze, ale każdy lekarz przystępujący do badania
USG dziwi się, że jest mała. Zawsze wychodzi 3 tyg młodsze. Czasem moje
tłumczenia, że rzeczywiście on jest 3 tyg młodszy niż wynika z wieku ciąży
obliczanego wg OM, nic nie dają. Lekarz ostatnio stwierdził, że bobas może
mieć hipotrofię, tzn. że ma małą masę. W 28 tc (wg OM) ważył 800 g, ale jeśli
przyjąć że miał wtedy 25 tyg to już chyba nie tak mało! Czy Was też coś
takiego spotkało? Podzielcie się spostrzeżeniami.
POzdrawiam. Dziękujęsmile
Obserwuj wątek
    • kikaaaa Re: poród połowa czerwca, ale ja wiem że lipiec:) 11.05.06, 11:13
      Ja nie ale moja koleżanka ma dzidziusia o 2,5 tyg starszego niż według OM
      ona to wie a lekarze się dziwią,
      nie przejmuj się każdy jest inny
    • mika99 Re: poród połowa czerwca, ale ja wiem że lipiec:) 11.05.06, 11:48
      u mnie sytuacja jest identyczna, termin mam na 19 września ale wiem że dziecko
      jest dwa tygodnie młodsze i na usg też to widać, ale z obliczeń "mądrego"
      aparaciku wynika że to akurat 19 wrzesień.Na szczęście mój ginekolog ma trochę
      empatii i słucha, powiedziałam mu że tylko wtedy mogłam zajśc w ciąze i nie ma
      możliwości że wcześniej bo nie współżyłam, posłuchał ale daty porodu nie zmienił
      coż...pozdrawiam
      • ziutka23 Re: poród połowa czerwca, ale ja wiem że lipiec:) 11.05.06, 12:23
        No właśnie. A powinni na karcie przebiegu ciąży zaznaczyć, że wg USG termin
        porodu może być inny. Bo co będzie, jeśli trafię do szpitala na przełomie
        czerwca i lipca, a oni stwierdzą że to juz 2 tyg po terminie? Zaczną wywoływać
        poród!! A dzidzia miałaby w takim wypadku wg mnie jeszcze czas. Jak myślisz?
        Niestety mało kiedy słuchają mamy, tylko patrzą w papiery i dla nich jest
        wszystko jasne!
        Pozdro
        • geospiza Tez tak mam. 11.05.06, 13:30
          Lekarz zapytał o OM i wg tego obliczył mi termin porodu, a nie zapytał o to, czy
          przypadkiem nie mam długich czy nieregularnych cykli.
          Ten cykl musiał być wyjątkowo długi, zresztą akurat wiem prawie co do daty keidy
          nastapiło zapłodnienie. I moja teoria potwierdza się w USG i późniejszych
          badaniach ginekologicznych. Wg faktycznego wieku ciąży termin przypada mi o 3,5
          tygodnia później niż wg OM.
          • geospiza aha, martwię się.. 11.05.06, 13:33
            .. czy mnie czasem nie położą po tym terminie wg OM do szpitala i nie będą
            chcieli wywoływać porodu rzekomo "przeterminowanej" ciąży. Mam nadzieję, że nie
            dojdzie do takiej sytuacji i pozwolą mi urodzić w prawidłowym dla dziecka terminie !
        • lsc Re: poród połowa czerwca, ale ja wiem że lipiec:) 11.05.06, 20:22
          Hej, no ja mam tak standardowo, mam bardzo długie cykle (nie do wiary dla ginów
          ale taka moja uroda, a trwają ok 64 dni - na 100%).
          Z córeczką termin wg OM był wpisany w karcie 20 marca, natomiast wg USG 22
          kwietnia (i ten był właściwy). Na szczęście ponieważ miałam ze sobą zawsze
          wyniki USG to kierowali się u mnie datą z USG. Nie mniej nie brakło pytań - a
          może Pani miała później okres i nie zauważyła (no tak, bo ja prosta baba co to
          nie zwraca uwagi na takie drobiazgi).
          Tym razem jednak kolejna ciąża - data wg OM wyszłaby gdzieś ok. 26 kwietnia a
          naprawdę termin mam na 20 maja (na 100% właściwy, bo robiłam testy owulacyjne i
          znam dokładny dzień zapłodnienia), zresztą wszystkie pomiary USG potwierdzają
          to dokładnie. Zdecydowałam się podać na początku do karty taki termin OM, że
          wychodzi termin na 20 maja, bo nie chcę znowu komuś tłumaczyć, że u mnie jest
          inaczej. Przynajmniej spokojnie przeszłam całą ciążę i czekam niecierpliwie na
          rozwiązanie.
          Pozdrawiam i trzymam kciuki
    • polenta1 Re: poród połowa czerwca, ale ja wiem że lipiec:) 11.05.06, 18:39
      Cześć!
      Ja jestem w prawie identycznej sytuacji-według kalendarza termin mam na 22
      czerwca,ale na Usg wychodzi 4 lipca(ten drugi jest bardziej prawdopodobny ze
      względu na to,że miałam nieregularne-zazwyczaj dłuższe cykle miesiączkowe).
      Może ty jesteś w podobnej sytucji, a jeżeli nie to się nie martw-błąd w
      obliczeniach przybliżonego terminu porodu wraz z zaawansowaniem ciąży jest
      większy.
      Pozdrawiam.
      • ziutka23 Re: poród połowa czerwca, ale ja wiem że lipiec:) 12.05.06, 19:04
        A gdzie zamierzasz rodzic? Ja jestem z Wawy i chodzę do lekarza na Karową. Mam
        nadzieję, że mnie tam przyjmą jak przyjdzie na to czassmile
    • anaj75 Re: poród połowa czerwca, ale ja wiem że lipiec:) 11.05.06, 19:57
      Przy pierwszej ciąży termin z OM miałam na 25 sierpnia, sama z obserwacji cyklu
      obliczyłam sobie na 21 września. Mój gin mnie słuchał i tak krakowskim targiem
      w karte wpisał 15 września. Wraz z kolejnymi usg przesunął wpis na... 23
      września. Urodziłam, bez wywoływania, całkowicie naturalnie 20.09. W kolejnej
      ciąży, by się ciągle nie tłumaczyć i nie wywoływać podejrzeń o hipotrofię, od
      dnia owulacji odjełam dwa tygodnie i podawałam jako termin OM. Od pierwszego
      usg zgadzało się idealnie z wielkością dzieckasmile
      • anaj75 Re: poród połowa czerwca, ale ja wiem że lipiec:) 11.05.06, 19:59
        Na uspokojenie, dodam, że za pierwszym razem lekarz tłumaczył, że nikt bez
        badania usg nie będzie mi porodu o 4 tygodnie wcześniej wywoływał. Ważna jest
        nie tylko wielkość dziecka ale też dojrzałość łożyska.
        Pozdrawiam.
      • lsc Re: anaj75 11.05.06, 20:24
        No, to mamy coś wspólnego anaj 75 wink (patrz w moim poście w tym wątku).
        Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka