Dodaj do ulubionych

nie wiem co zrobić

29.05.06, 11:41
jestem w trudn4ej ciązy, obecnie 22 tc i zaczęłu mi się twardznienia brzucha.
Jeszcze 2 tygodnie będę na zwolnieniu, A w ogóle to co jakiś czas jestem na
zwolnieniu bo cos mi dolega. Mój szef jest juz nieźle wkurzony. Wiem, ze
powinnam to olac ale szef kazał mi się zdeklarowac czy wrócę do pracy czy nie
bo on woli zatrudnic kogos na moje zastepstwo a ja mam iśc na zwolnienie.
Rozumiem go, bo sama nie chciałabym takiej pracownicy. Dzisiaj na wizycie
lekarskiej spytałam się lekarza czy mogę miec już nadzieję na zwolnienie do
końca ciązy, tym bardziej, że pracuję w niekorzystnych warunkach, 9 godzin
przed komputerem do tego w strasznym upale, bo nie ma klimy. Przede mną
jeszcze 4 miesiące ciązy, do tego obciążonej w wywiadzie ponieważ w pierwszej
ciązy pod koniec miałam jeszcze większe problemy. Lekarz powiedział, że jeśli
wszystko wróci do normy to mam wracac do pracy, bo to, o co go proszę to jest
bezprawne. On nie może mi dac zwolnienia, kiedy z ciążą jest wszystko ok mimo
lekkich twardznień brzucha, żylaków, niekorzystnych warunków pracy itp.
Wiem,. ze mój szef już jutro będzie przeprowadzał rozmowy kwalifikacyjne z
kandydatkami na moje stanowisko. Ja mu juz powiedziałam, ze w zasadzie to juz
nie wrócę do końca ciązy. A teraz nie wiem jak to się wszystko skończy. Nie
mam ochoty tam wracać, bo są dni, ze nie mogę się ruszyc i brzuch mocno daje
mi się we znaki. Co robić?
Obserwuj wątek
    • ola984 Re: nie wiem co zrobić 29.05.06, 11:49
      współczuję ci, ale twój lekarez jest jakis dziwny. Ja w 22 tyg miałam podszycie brzuch też mi twardnieje i to dosyc często, pracowałam umysłowo też komputer chciałam bardzo wrócić do pracy ale lekarz zakazał mi kategorycznie. I teraz wiem że to była dobra decyzja, jestem w 33 tyg skurcze się nasiliły muszę leżeć. Może zmień lekarza.
      • grokamal Re: nie wiem co zrobić 29.05.06, 11:55
        Ja tez tak uwazam, zdecydowanie zmien lekarza!
        Ciezarna jest pod scisla ochrona i takie zachowanie jest nie do przyjecia.
        To samo zreszta tyczy sie twojego pracodawcy, nie win siebie tylko jego!

Zmienisz lekarza, dostaniesz zwolnienie do konca ciazy i bedziesz miala spokoj.
        Nic sie nie martw ale zrob to koniecznie
        • piedor Re: nie wiem co zrobić 29.05.06, 12:57
          Ja jestem na zwolnieniu od 9 tyg. dwa pobyty w szpitalu w zwiazku z
          plamieniami, zastrzyki, i Duphostan. teraz musze sie oszczedzac i czesciej
          lezec bo tez twardnieje mi brzuch oraz jak troche bardziej jestem aktywna to
          potem nie moge chodzic bo bolki mnie brzuch. Moja lekarka nie robi zadnego
          problemu. Mysl o sobie i po prostu zmien lekarza. Ja chodzilam w poprzedniej
          ciazy caly czas do pracy mimo ze czulam sie fatalnie ale myslalm ze tak jest na
          poczatku ciazy i poronilam. Nie zauwazylam zadnych niepokojacych objawow. teraz
          zaczelo sie podobnie ale poki co jestem w 23 tyg. i dzidzia juz niezle kopie.
      • mamakrzysia4 Re: nie wiem co zrobić 29.05.06, 13:13
        ja bym się nie zastanawiała-zmień gina koniecznie moja ginka zawsze dawała mi
        zwolnienia bez wahania a od 7 msc miałam do końca ciąży. Praca albo zdrowa mama
        i dziecko-wybór jest oczywisty
    • sasza2004 Re: nie wiem co zrobić 29.05.06, 13:42
      Zmienić lekarza. Dziwne, raczej do tej pory spotykałam się z takimi, którzy
      chętnie dają zwolnienia kobietom w ciąży niż robią problemy. Ja od 6 tyg. ciąży
      byłam na zwolnieniu z powodów opisanych powyżej, czasami jak nie było gina
      dostawałam zwolnienie od internisty, nigdy nikt nie robił mi kłopotów. Pracę
      oczywiście straciłam, ale nawet gdybym całą ciążę pracowała i tak bym ją
      straciła - mój szef zanim zaszłam w ciążę obiecał, że jeżeli tak się stanie nie
      przedłuży mi umowy. Dbaj przede wszystkim o siebie i dzidziusia, na pewno
      znajdziesz lekarza, który da Ci zwolnienie. Pozdrawiam.
    • betsetse Re: nie wiem co zrobić 29.05.06, 14:07
      Czy ty aby panstwowo nie chodzisz do gin mialm podobna sytuacje tez nie chcial dac mi zwolnienia, i z laska drugi raz wyslal mnie na usg. Koniecznie zmien lekarza na innego.
      • kasia_n2 Re: nie wiem co zrobić 29.05.06, 14:50
        dołączam się do wielu głosów - zmień lekarza. Jeśli będziesz potrzebowała
        namiary na dobrego to daj znać.
        • pantaleta Re: nie wiem co zrobić 29.05.06, 14:59
          dziwczyny, dzięki za wsparcie, w środę ide prywatnie do pewnej lekarki. Zobacze
          co sie da zrobić. Jak mnie zbyje, to bedę się z wami kontaktować.
        • pantaleta Re: nie wiem co zrobić 29.05.06, 15:03
          dziwczyny, dzięki za wsparcie, w środę ide prywatnie do pewnej lekarki. Zobacze
          co sie da zrobić. Jak mnie zbyje, to bedę się z wami kontaktować.Acha mam do
          was jeszcze jedno pytanie. ten lekarz, co u niego byłam dzisiaj powiedział mi
          jeszcze, ze nawet jakby mi dał to zwolnienie teraz to w 38 tygodniu on nie może
          mi juz dac zwolnienia bo wg prawa muszę wracać do pracy/ Bo wtedy ciężarna musi
          jak najwięcej chodzić, pracować itp i czekać na skurcze. No to chyba chore
          jakieś. Rozumiem, ze wtedy muszę iśc na macierzyński obowiązkowo?
          • sasza2004 Re: nie wiem co zrobić 30.05.06, 17:35
            Nie, no ten Twój lekarz to jakiś cymbał. Możesz być na zwolnieniu do końca
            ciąży, ja zaczęłam macieżyński od dnia porodu, a wcześniej cały czas na
            zwolnieniu. Ciekawostka - gin nie prywatnie tylko z przychodni. Pozdrawiam.
    • jmtor1 Zmień Lekarza!!!! 29.05.06, 15:32
      Mpja lekarka nie widzi żadnego problemu w wystawianiu zwolnienia jestem na
      zwolnieniu od 12 grudnia, a moja ciaża nie jest zagrożona teraz dopiero
      nadciśnienie nam dokucza!!! Sam fakt że jesteś w ciąży i nie czujesz sie na
      siłach wystarczy...
      • kasia_n2 Re: Zmień Lekarza!!!! 29.05.06, 18:24
        rzeczywiście przed zakończeniem ciąży idzie się na mac.Ale powiem szczerze, że
        to nie może być lekarz tylko konował. Jak można takie bzdury gadać. Jak
        będziesz chciała pochodzić to pochodzisz nie będąc w pracy, ale jak będziesz
        się źle czuła to poleżysz. IDIOTA.
        Nawet gdy ciąża jest prawidłowa to na ogół lekarze w ostatnim mies. wysyłają na
        zwolnienie.
    • etabeta Re: nie wiem co zrobić 30.05.06, 20:38
      jeszcze nie jestem w ciazy ale niedlugo mam nadzieje juz bycsmilemoj szef to
      psychopata, furiat i choleryk, codziennie biore tabletki uspokajające (jak
      zreszta caly moj dzial)a i tak w pracy jestem na skraju histerii.mam pytanie w
      związku ze zwolnieniem, czy ktos moze mi powiedzec jak zalatwic sobie ewentulane
      zwolnienie gdy będę juz w ciązy, czy lekarz sam pyta, czy mozna sie jakos
      upomniec albo coś?nie zamierzam za 808 zl narazac dziecka i siebie przez tego
      cymbala.pzdr(mam prace siedziacą przy komputerze)
    • etabeta Re: nie wiem co zrobić 30.05.06, 20:39
      no i od kiedy mozna isc na zwolnienie, zeby nie miec klopotów z ZUSem
      • oleska16 Re: nie wiem co zrobić 30.05.06, 21:32
        Od samego pocz`ątku, tzn. jak się zorietujesz, że jestes w ciązy. Ja jestem od
        6tc i mam byc zamiar do samego końca. Zwolnienie trwa 182 dni a potem jest
        zasiłek wyplacany w tejsamej kwocie tzn. 100% pensji. A\lekarzowi po prostu
        powiedz, że się źle czujesz i że chcesz zwolnienie. A jak nie będzie chciał dac
        to zmien lekarza. Tu niżej jest link do strony gdzie jest wszystko wyjasnione.
        Powodzenia w staraniach

www.praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,67764,3364390.html?as=1&ias=7

• oleska16 Re: nie wiem co zrobić 30.05.06, 21:19
      Po prostu zmien lekarza. Przeciez zgodnie z kodeksem i tak nie wolno Ci
      pracowac więcej niż 8 godzin a przy kompie maks! 6.
    • oleska16 Re: nie wiem co zrobić 30.05.06, 21:22
      Jessli mieszkasz w Warszawie do moge dać Ci namiary na lekarkę, która poza tym,
      że jest cierpliwa i wyrozumaiła nie robi problemów ze zwolnieniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka