Dodaj do ulubionych

położenie miednicowe

12.06.06, 13:41
Cześć dziewczyny,
jestem już przy końcu ciąży, termin mam pomiędzy 15 a 20 czerwca. Moja
Dzidzia cały czas jednak leży miednicowo. Może któraś z Was miała ten sam
problem? Jak traktują to lekarze? Zmuszają do naturalnego porodu mimo
wszystko? Czytałam, że bezpieczniej w takim przypadku robić cc, zwłaszcza
przy pierwszym dziecku, tak jak w moim przypadku.
Proszę, napiszcie mi o swoich doświadczeniach.
Pozdrawiam cieplutko.
Mia
Obserwuj wątek
    • gosiapal Re: położenie miednicowe 12.06.06, 14:03
      Ja mam tak ułożone jedno z bliźniąt i z tego powodu zapowiedzianą cesarkę.
      W większości szpitali jest to wskazanie do cc szczególnie przy pierwszej ciąży.
      ( z tego co wiem to tylko na Karowej zmnuszają do porodu naturalnego)
    • aniawroclaw1 Re: położenie miednicowe 12.06.06, 14:06
      miałam ułożenie miednicowe.
      Lekarz prowadzący powiedział, że będzie cesarka. Na skierowanie się nie
      doczekałam gdyż trzy dni przed wizytą na której miałam się umówić z gin. na
      termin ( chyba wypisałby mi skierowanie ) odeszły mi w domu wody. W spzitalu ba
      KTG okazało się, że dziecku spada dosyć szybko tętno więć błyskawicznie zrobili
      mi cesarkę.
      Tak więc były dwa powody do cc.
    • earl.grey Re: położenie miednicowe 12.06.06, 14:22
      miałam cc z tej przyczyny, dla mojej lekarki to było oczywiste (Poznań). Nie
      potrzebowałam żadnego skierowania, poszłam do szpitala, zrobili cc, po
      sprawdzeniu, czy sie jeszcze przypadkiem nie odwróciło.
      • mijamija2 Re: położenie miednicowe 12.06.06, 18:31
        Witaj,
        dziękuję za odpowiedź. Ja też jestem z Poznania. Czy powinnam swojego lekarza
        poprosić o skierowanie? W którym szpitalu wykonali Ci cc?
        Pozdrawiam serdecznie
        Mia
        • mijamija2 Re: położenie miednicowe 12.06.06, 18:33
          Cześć dziewczyny,
          bardzo dziękuję za wszystkie listy.
          Pozdrawiam
          Mia
        • mijamija2 list do earl.grey 12.06.06, 18:34
          Witaj,
          dziękuję za odpowiedź. Ja też jestem z Poznania. Czy powinnam swojego lekarza
          poprosić o skierowanie? W którym szpitalu wykonali Ci cc?
          Pozdrawiam serdecznie
          Mia
          • earl.grey Re: list do earl.grey 13.06.06, 10:22
            rodziłam w Raszei, jestem bardzo zadowolona. POłożne były bardzo miłe i dużo
            pomagały, co po cc ma ogromne znaczenie.
            Do porodu nie trzeba skierowania, ale jeśli chcesz wiedzieć z góry, że to cc
            będzie to:
            albo zapytaj lekarza, czy da ci skierowanie, albo który szpital poleca,
            albo dowiedz się w wybranym szpitalu, czy takie wskazanie do cc jest dla nich
            oczywiste, czy np zechcą kazać ci próbować najpierw naturalnie. Mnie się wydaje,
            że ułożenie miednicowe we wszystkich poznańskich szpitalach jest wskazaniem do
            cc, ale na wszelki wypadek sprawdź.
            no i teoretycznie dziecko może zawsze się jeszcze odwrócić. Moja lekarka
            opowiadała taką historię, że przyjechała dziewczyna rodzić, w izbie przyjęć
            ustalili, że dziecko jest ułożone miednicowo i na cc, pojechała windą na górę, a
            tam patrzą - a dziecko już głową na dół. Ale to chyba rzadkie, bo jako dziwny
            przypadek to opowiadała.
            • mijamija2 Re: list do earl.grey 13.06.06, 11:43
              Dziękuję Ci za wszystkie informacje - muszę porozmawiać z lekarzem prowadzącym.
              Jutro mam też spotkanie z położną - liczę, że dodatkowo coś mi poradzi.
              Pozdrawiam.
              Mia
              PS.Co za upał dziś w naszym ślicznym mieście smile
    • kasia2705 Re: położenie miednicowe 13.06.06, 11:16
      U mnie bylo cc z tego samego powodu, wczesniej zaproponowano mi probe obrocenia
      synka przez powloki brzuszne ale sie nie zgodzilam, Cc bylo "na zimno", bez
      czekania na skurcze. Nie moglam zyczyc sobie lepszego porodu smile))

powodzenia

ps. z tego co wiem nikt juz nie idzie na zywiol i nie kaze rodzic posladkowo
      ulozonych maluchow pierworodkom
      • mijamija2 Re: położenie miednicowe 13.06.06, 11:46
        Cześc Kasiu,
        dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że u mnie też się tak sytuacja rozwiąże,
        chyba, że Malutka jeszcze się odwróci. smile
        Pozdrawiam
        Mia
        • mijamija2 jak przebiega cesarskie cięcie 13.06.06, 11:50
          Mam jeszcze jedną prośbę - możecie mi dokładnie opisać jak przebiega cc? Jakie
          są kolejne etapy operacji, czy miałyście zakładany cewnik i kiedy, kroplówkę?
          Jakie znieczulenie lekarze podają? Kiedy dostaje się Dzieciątko itd.?
          Z góry dziękuję!!!!!!!! smile
          Mia
          • earl.grey Re: jak przebiega cesarskie cięcie 13.06.06, 12:11
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13344&w=41373054
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13344&w=42387739
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13344&w=41723465
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13344&w=40664708
            to tylko kilka wybranych z forum Cesarskie Cięcie:
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13344
            dodam, że mnie się tak podobało, że teraz wcale nie chcę rodzić inaczej i walczę
            jak moge, żeby jednak mieć cc.
            • mijamija2 Re: jak przebiega cesarskie cięcie 13.06.06, 12:34
              O kurcze, mówisz, że tak fajnie? smile
              • earl.grey Re: jak przebiega cesarskie cięcie 13.06.06, 15:07
                mijamija2 napisała:

> O kurcze, mówisz, że tak fajnie? smile

co kto lubi. Ja wspominam super. Jeszcze dodam dla zachęty, że nie miałam żadnej
                diety po cc, tak jak Anetka poniżej. pić mogłam od razu, a jeść od rana
                następnego dnia (cc o 14.45) i to nie żadne sucharki, tylko normalne jedzenie.
    • aneta.s28 Re: położenie miednicowe 13.06.06, 13:06
      mój pierwszy synek tez byl ułożóny pośladkowo. Od razu stanowiło to wskazanie do
      cc. Wspominam ten zabieg świetnie. przed cc nie wolno już nic jeść ok. 12 godz.
      a potem pić ok. 3 godz. Miałam znieczulenie zewnątrzoponowe, doskonałą opiekę.
      POdczas zabiegu anestezjolog opowiadał mi, co dzieje się za zasłonką. PO ok. 15
      min. od początku operacji zobaczyłam mojego synka, został owiniety i podano mi
      go do ucałowania. Potem zabrał go pediatra w celu odśluzowania, pomiarow itd.
      Cewnikowana byłam już po znieczuleniu więc zupełnie nic bie czułam. Na sali
      pooperacyjnej, kiedy powolutku zaczęłam odczuwac, że mam pokrojony brzuszek,
      natychmiast dostałam dolargan i pospałam sobie ponad 3 godziny. Potem odwieziono
      mnie na salę do synka. Nie wolno było mi sie podnosić, szczególnie odcinkiem
      szyjnym przez jedną dobę. Potem powoli wracałam do siebie . Na drugi dzień byłam
      już pod prysznicem. Na poczatku największym problemem było dla mnie odwracanie
      się na boki, ale to przeszło po ok. 3 dobach. na czwarty dzien zajmwałam się
      dzieckiem zupełnie bez pomocy pielęgniarek. Dyskomfort związany z cesarka to
      głód - jest się na surowej diecie : sucharki i woda albo cieniutka herbata. Cos
      konkretniejszego w postaci pieczywa dostałam dopiro w 5 dobie. Problemem mogą
      być tez bolące pięty - niedokrwione podczas leżenia plackiem wpierwszej dobie.
      Polecam Ci, żebyś poprosiła o wałek z ręcznika pod ścięgna achillesa. wtedy
      pięty nie będą miały bezpośredniej styczności z łóżkiem i krązęnie będzie
      lepsze. Nie odczujesz potem przykrego mrowinia, jak już będziesz mobilna. Nie ma
      się czego bać, choć ja tez miałam stracha. Za dwa tygodnie ponowniemnie to czeka
      i już wiem, że bedzie dobrze. Powodzenia
    • july64 Re: położenie miednicowe 13.06.06, 13:56
      Zadzwoń w tej sprawie do szpitala w którym chcesz rodzić i koniecznie po
      pojawieniu się bóli porodowych niech robią usg. Na 99% zrobią Ci cesarkę, nie
      będa ryzykować Waszego zdrowia. Ja miałam identyczną sytuację, zakończoną
      cesarką. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka