elcynka 12.07.06, 10:07 ostatnio łapią mnie co noc, sa okropne, co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piedor Re: skurcze łydek 12.07.06, 10:15 Wczoraj zadalam takie samo pytanie. dziewczyny odpisaly ze potrzebujemy magnezu i potasu. Takze dobry jest bez recepty Asprargin. Odpowiedz Link Zgłoś
higa Re: skurcze łydek 12.07.06, 10:18 to pytanie pojawia się prawie codziennie na forum i codziennie odpowiadamy (te doświadczone) równie cierpliwie - ale czasem warto wpisać w wyszykiwarke np. skurcze łydek i zobaczyć czy cos nie wyskoczy. wczoraj też był ten temat zobacz na drugą strone postów. otóż skurcze są skutkiem niedoboru magnezu i potasu. rozwiązanie jest bardzo proste: tabletki zawierające te pierwiastki, np. aspargin bez recepty - możesz sobie to spokojnie łykać bez obawy o dzidzię - każdy lekarz Ci to powie. kosztuje to tylko kilka złotych a jak ręką odjął. do tego polcema naturalne żródła tych pierwiastków. nie wiem jak to dokładnie jest z magnezem ale potasu mają dużo pomidory. ja piję codziennie małą butelkę soku z pomidorów. nie mam skurczy jak na razie ale przy pierwszej ciąży miałam potężne - aspragin pomógł. a jeśli już czujesz że łapie cię skurcz (mnie najczęściej jak się rano albo w nocy przeciągałam w łożku - teraz już uważam i nie wyciągam tak nóg) - jest błyskawiczna rada tylko trzeba mieć refleks. skurcz łapie najczęściej kiedy masz obciągnięte do dołu palce stóp - tak jak gdybys była baletnicą i chciała na stanąc na czubkach palców. kiedy łapie cię skurcz trzeba natychmiast, jak najszybciej wyprostować stopę do normalnej pozycji a nawet bardziej - palce do góry jak najdalej się da - czyli stopa prostopadle do całej nogi - nie wiem czy jest to zrozumiałe - staram się obrazowo to wytłumaczyć. Po prostu trzeba wypchnąć pięty jak najmocniej sie da. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: skurcze łydek 12.07.06, 10:27 > kiedy łapie cię skurcz trzeba natychmiast, jak > najszybciej wyprostować stopę do normalnej pozycji a nawet bardziej - palce do > góry jak najdalej się da - czyli stopa prostopadle do całej nogi Mnie to pomaga, owszem, ale na skurcze w srodstopiu. Natomiast gdy zlapie mnie skurcz lydki, pomaga jedynie krotki spacer po mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś