Dodaj do ulubionych

skurcze łydek

12.07.06, 10:07
ostatnio łapią mnie co noc, sa okropne, co robić?
Obserwuj wątek
    • piedor Re: skurcze łydek 12.07.06, 10:15
      Wczoraj zadalam takie samo pytanie. dziewczyny odpisaly ze potrzebujemy magnezu
      i potasu. Takze dobry jest bez recepty Asprargin.
    • higa Re: skurcze łydek 12.07.06, 10:18
      to pytanie pojawia się prawie codziennie na forum i codziennie odpowiadamy (te
      doświadczone) równie cierpliwie - ale czasem warto wpisać w wyszykiwarke np.
      skurcze łydek i zobaczyć czy cos nie wyskoczy. wczoraj też był ten temat zobacz
      na drugą strone postów.
      otóż skurcze są skutkiem niedoboru magnezu i potasu. rozwiązanie jest bardzo
      proste: tabletki zawierające te pierwiastki, np. aspargin bez recepty - możesz
      sobie to spokojnie łykać bez obawy o dzidzię - każdy lekarz Ci to powie.
      kosztuje to tylko kilka złotych a jak ręką odjął. do tego polcema naturalne
      żródła tych pierwiastków. nie wiem jak to dokładnie jest z magnezem ale potasu
      mają dużo pomidory. ja piję codziennie małą butelkę soku z pomidorów. nie mam
      skurczy jak na razie ale przy pierwszej ciąży miałam potężne - aspragin pomógł.

a jeśli już czujesz że łapie cię skurcz (mnie najczęściej jak się rano albo w
      nocy przeciągałam w łożku - teraz już uważam i nie wyciągam tak nóg) - jest
      błyskawiczna rada tylko trzeba mieć refleks. skurcz łapie najczęściej kiedy
      masz obciągnięte do dołu palce stóp - tak jak gdybys była baletnicą i chciała
      na stanąc na czubkach palców. kiedy łapie cię skurcz trzeba natychmiast, jak
      najszybciej wyprostować stopę do normalnej pozycji a nawet bardziej - palce do
      góry jak najdalej się da - czyli stopa prostopadle do całej nogi - nie wiem czy
      jest to zrozumiałe - staram się obrazowo to wytłumaczyć. Po prostu trzeba
      wypchnąć pięty jak najmocniej sie da.
      powodzenia
      • magda_wojciechowska Re: skurcze łydek 12.07.06, 10:27
        > kiedy łapie cię skurcz trzeba natychmiast, jak
        > najszybciej wyprostować stopę do normalnej pozycji a nawet bardziej - palce do
        > góry jak najdalej się da - czyli stopa prostopadle do całej nogi

Mnie to pomaga, owszem, ale na skurcze w srodstopiu. Natomiast gdy zlapie mnie
        skurcz lydki, pomaga jedynie krotki spacer po mieszkaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka