Dodaj do ulubionych

otylosc a ciaza

21.07.06, 18:36
zachodzila w ciaze ktoras z Was z otyloscia? ja mam jakies 35 za duzo i jestem
w piatym tygodniu; przytylam po poronieniu 1,5 roku temu; nie rozmawialam
jeszcze o tym z lekarzem, mam wizyte dopiero 3 sierpnia, ale moze powinnam juz
pojsc do jakiegos dietetyka i byc caly czas pod jego kontrola? poradzcie smile
pozdrawiam wszystkie ciezarowki big_grin
Obserwuj wątek
    • aneta-mama Re: otylosc a ciaza 21.07.06, 20:18
      Witaj!Jestem w takiej samej sytuacji.Byłam już u lekarza,narazie jest ok.MAm
      problemy z żylakami i to może byc duży problem(ryzyko zakrzepicy).Też
      zastanawiam się czy nie udać się do dietetyka.Myśleże nie zaszkodzi a może
      pomóc.
      • andrzejowa Re: otylosc a ciaza 22.07.06, 08:21
        dzieki za odpowiedz smile jakos tak mi razniej od samego rana; wiesz co, ja od razu
        zaczelam dbac o swoje zyly - kupilam sobie zel Hirudoid (w ulotce jest napisane,
        ze mozna go stosowac w ciazy), kosztuje okolo 15 zl. Maz smaruje mi codziennie
        nogi. licze, ze to pomoze smile pozdrawiam serdecznie
    • 19maj Re: otylosc a ciaza 21.07.06, 20:44
      ja tez ważyłam sporo więcej jak zaszłam w ciążę w pierwszych miesiącach
      strasznie schudłam tak po 7 mies nadrobiłam wszystko, ale żadnych kłopotów nie
      miałam wyniki wszystko było ok.
      • andrzejowa Re: otylosc a ciaza 22.07.06, 08:22
        dzieki za odp; ja na razie tez chudne, chociaz nie mam mdlosci - po prostu
        apetyt mi nie dopisuje; mam nadzieje, ze i u mnie wszystko dobrze sie potoczy;
        pozdrawiam!
    • 0306a do andrzejowa 21.07.06, 20:56
      Witaj,
      Ja równiez mam dużą nadwagę, obecnie ważę 115 kg, problemy z żylakami, nie
      jestem jeszcze w ciąży, właściwie cały czas boję się, że właśnie ta nadwaga
      może mi znacznie zaszkodzić w ciąży. Przepraszam, że pytam ile ważysz, co na to
      ginekolog? Pozdr.
      • andrzejowa Re: do andrzejowa 22.07.06, 08:29
        dzieki za odpowiedz; 1,5 roku temu wazylam 85 i zaszlam w ciaze po krotkich
        staraniach, ale sie nie udalo - ciaza pozamaciczna; teraz - po leczeniu - waze
        99, zaszlam w ciaze niespodziewanie i wszystko na razie jest ok, wiec
        chcialabym, zebys spojrzala na starania o Malucha optymistycznie! co do zylakow
        - ja na razie nie mam problemow, ale u nas to rodzinne i poza tym wiadomo, ciaza
        sprzyja ich powstawaniu, wiec juz sobie kupilam (5 tc) zel na zylaki Hirudoid
        (ok. 15 zł; jest napisane, ze mozna stosowac w ciazy); moj gin. jeszcze mnie nie
        wazyl, ale pewnie czeka mnie to na najblizszej wizycie, wiec Ci napisze, co
        powiedzial; serdecznosci! a.
        • aneta-mama Re: do andrzejowa 22.07.06, 10:01
          ja juz byłam i gina i powiedział że owszem są maści i leki które mozna stosować
          w ciaży ale nie są one zalecane w pierwszym trymestrze!!Przy poprzedzniej ciaży
          brałam tez leki ale od drugiego trymestru.Powiedział że jeśli bedzie apsolutna
          koniecznośc to wtedy będę musiła bez wzgledu na czs trwania ciaży(chodzi o
          bezpieczeństwo przed ZAKRZEPICĄ)Obecnie waże 90kg i żylaki pojawiły sie juz po
          pierwszej ciąży,ale jak to w życiu bywa wszystko dookoła jest ważniejsze nisz
          nasze własne zdrowie.kiedy w końcu znalazłam czas na zajecie się soba to
          okazało sie że jestem w ciaży.Mam jednak nadzieje że wszystko będzie ok.u mnie
          jest tak że po każdej ciaży zostawało mi 10kg.(1ciaża-zaczełam 70kg +25kg,2
          ciaża-zaczęlam 84 +16kg)mam nadzieje że uda mi sie nie przytyć wiecej niz 15 kg.
    • agamamaani Re: otylosc a ciaza 21.07.06, 22:03
      ja [rzed ciążą też ważyłam jakies 25 za dużo.. teraz - na końcówce prawie ciąży
      ważę około 100 kilo sad - przytyłam jednak TYLKO 15 kilo - mi lekarz kazał nie
      jeść słodyczy (oczywiście) jednak i tak przytyłam mimo dość ścisłej diety..
      lekarz mi tłumaczył tak - że jeżeli otyła kobieta przytyje 15 kilo to nie ma
      takiej strasznej tragedii niż jakby te 20-30 przytyła kobieta do tej pory
      szczupła - organizm i tak już jest przyzwyczajony do noszenia dużego ciężaru big_grin
      problem może być tylko przy porodzie, ale ja akurat mimo dużej masy mam dość
      wyćwiczone mięśnie..
      pozdrawiam duze mamuśki big_grin
      • andrzejowa Re: otylosc a ciaza 22.07.06, 08:24
        dzieki za odp; ja tez sie musze postarac o wycwiczone miesnie; mam niecale 8
        miesiecy smile zaczynam od dzis, oczywiscie ostroznie; pozdrawiam serdecznie!
        szczesliwego rozwiazania (a na kiedy termin)?
    • witaaminkaa Re: otylosc a ciaza 22.07.06, 12:04
      ja zaszłam w ciąże z 20 kg nadwagi, naszczęscie jestem wysoka. Myśle ze dietetyk
      może cie poinformować co jesc a czego unikać. Ja w pierwszych miesiacach ciązy
      przytyłam 6 kg, teraz jestem w 7 i spadłam do wagi sprzed ciązy. dzidzia jest
      zdrowa i dobrze sie rozwija. Jedz poprostu często ale w małych dawkach, unikaj
      słodkich rzeczy, słodkich gazowanych napoi, dużej ilości owoców (bo zawierają
      cukier), chodz często na spacerki i staraj sie przebywać jak najwięcej na
      świeżym powietrzu. NIE STOSUJ żADNYCH DIET!!!!!, MOżESZ SOBIE TYLKO SOBIE I
      DZIDZI ZASZKODZIć, TWOJ ORGANIZM WIE CO POTRZEBUJE.
      a O ODCHUDZANIU POMYśLIMY PO PORODZIE. ]

Dzidzia jest najważniejsza.
      ahas jeszcze jedno kobiety z nadwagą zazwyczaj mniej tyją od tych szczuplejszych.
      ZDROWY ROZSąDEK I TO WSZYSTKO

POZDRAWIAM
      • andrzejowa Re: otylosc a ciaza 22.07.06, 14:02
        dziekuje smile kazda rada na wage zlota smile pozdrawiam serdecznie Ciebie i Malucha big_grin
    • luckykasik Re: otylosc a ciaza 24.07.06, 11:37
      Witaj!
      Moją wyjściową wagą na początku ciąży bylo 95 kilogramów przy wzroście 170 cm
      i mój gin jakoś z tej wagi tragedii nie robił - owszem stwierdził, że nadwaga
      jest i mam rozsądnie jeść podczas ciąży, ale o innych negatywnych aspektach nic
      nie wspominał. Obecnie rozpoczynam 28 tydzień i waże prqwie 104 kilogramy i
      czuję się dobrze - tzn. mam dolegliwości rózne ale nie wynikają one z nadwagi,
      ale ze stanu w którym się znajduję. Myślę, że dobrze będzie jak nie będziesz
      zbytnio koncentorwała się na tym ile ważysz, ale po prostu dasz sobie troszkę
      luzu. Nie namawiam Cię do obżarstwa, ale i nie odmiawiaj sobie czegoś jeśli
      masz na to straszną ochotę. Myślę, żewięcej szkody zrobią dzidzi twoje nerwy i
      stres niż te kilka kilo za dużo. Pozdrawiam serdecznie.
    • malgos_79 Re: otylosc a ciaza 24.07.06, 14:53
      Witam. Ja startowalam z wagą 85 kg, przy wzroście 174. Teraz jestem w 37 tc i
      ważę 99 kg, i powiem Ci ze jest mi strasznie ciężko. Czuje się jak sloń, a przy
      tych upalach jest jeszcze gorzej. Do 30 tygodnia bylo w miarę ok, ale teraz mam
      wielki brzuch, męczę się szybko, nogi wysiadają, kręgoslup również. Po prostu
      jest spory ciężar do noszenia. Ale jak widzę każda z nas przechodzi ciąże
      inaczej i inaczej czuje te spore kilogramy. Ja już bym chciala urodzić, i
      wreszcie zacząć coś ze sobą robić, żeby poczuć się wreszcie lżej. Mogę Ci tylko
      życzyć powodzenia, żeby ciąża przebiegala szybko i lekko. Dasz radę, tak jak i
      ja. Czekamy w końcu na nasze maleństwa. Potem będziemy się martwić zrzucaniem
      kg.
      • andrzejowa Re: otylosc a ciaza 25.07.06, 08:03
        przez pomylke odpowiedzialam tu na inny watek (mam nadzieje, ze go wykasowali);
        ale Wam tez dziekuje za info i wsparcie; teraz zaprzata mnie zupelnie inna
        sprawa - beta nie przyrasta mi prawidlowo, co niestety, moze oznaczac najgorsze...
    • andrzejowa Re: otylosc a ciaza 25.07.06, 08:01
      dziekuje Wam wszystkim za info i wsparcie; kolejny wynik po 48 godz. jest
      jeszcze gorszy - 607 (poprzednio 502), wiec trace nadzieje...
      • balbusiaba Re: otylosc a ciaza 25.07.06, 08:05
        nie trać nadzieji, bo beta przyrasta. Tu nie ma sztywnych reguł. Jak rośnie to
        jest nadzieja.
        • andrzejowa Re: otylosc a ciaza 25.07.06, 09:11
          dzieki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka