Dodaj do ulubionych

Pielęgnacja krocza po porodzie-tantum rosa

31.07.06, 20:19
Witajcie!
Do szpitala mam zapisane, że najlepiej jest wziąść powyższy preparat w
saszetkach i przemywać nim po porodzie krocze. Problem w tym, że trzeba to
rozpuścić w wodzie. Mam wziąść ze sobą małą miskę, kubek i czym się
przemywać, gazą???
Pozdrawiam wink
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: Pielęgnacja krocza po porodzie-tantum rosa 31.07.06, 20:20
      kupic sobie półlitrowa butelke wody mineralnej ze sportowym korkiem-saszetka
      jest własnie na pol litra wody, a sportowy korek pozwala sobie psiknącsmile
      • mgksiezyc Re: Pielęgnacja krocza po porodzie-tantum rosa 31.07.06, 20:29
        Dzięki wink To takie proste wink
    • malinka255 Re: Pielęgnacja krocza po porodzie-tantum rosa 31.07.06, 20:44
      Mi po pierwszym porodzie w szpitalu moja polozna robila to w sloiczku, ale
      dobrze miec jakis pojemnik przy sobie, plastikowy albo szklany, to ktos Ci w
      przegotowanej wodzie to zrobi; do sloika kladlam gazik i to wkladalam na
      podpaskę;
      • invicta1 Malinko wrrrróć! 31.07.06, 20:54
        to znaczy, ze trzymałam mokry okład na kroczu?
        sadziłam, ze tantum tylko do podmycia, a potem w miare mozliwosci odsłaniac rane
        do wietrzenia-ale nie mam doswiadczenia
        • invicta1 Re: Malinko wrrrróć! 31.07.06, 20:54
          trzymałaś
        • atlantis75 Re: Malinko wrrrróć! 01.08.06, 15:04
          Napiszę o mojej przygodzie z Tantum Rosa wink
          Wzięłam do szpitala taką butelkę po wodzie mineralnej z regulowanym "dziubkiem"
          (o,5 l). Rozrabiałam pół saszetki w pół litra wody. Po skorzystaniu z toalety i
          umyciu się, polewałam krocze i osuszałam delikatnie papierowym ręcznikiem. W
          moim przypadku Tantum Rosa okazało się bardzo skuteczne, rany szybko się
          zagoiły.
    • tygrysiatko1 Re: Pielęgnacja krocza po porodzie-tantum rosa 31.07.06, 21:22
      nie wiem w jakim szpirtalu chcą tantum rosa ale generalnie do pielęgnacji
      krocza najlepsze jest zwykłe szare mydło..
      • invicta1 Re: Pielęgnacja krocza po porodzie-tantum rosa 31.07.06, 21:23
        sa rózne szkoły odnosnie kroczasmile
    • elieka tak jak napisała invicta 01.08.06, 06:22
      w butelkę z dzióbkiem smile
      I przemywać/podmywać się z każdą wizytą w toalecie.
      Super sprawa.
      • sz.a.m Re: tak jak napisała invicta 01.08.06, 07:23
        popieram opcje butelka z dzióbkiem i do tego ręczniki papierowe dla lepszego
        osuszenia.
        • komyszka inaczej 01.08.06, 07:59
          ja zrobiłam sobie roztwór tantum i przelalam do małego spryskiwacza do kwiatków-
          rewelacja! zarówno w domu jak i juz w szpitalu. zadnego paprania sie z gazikami,
          wacikami, strumien regulowany, higienicznie,szybko. tantum stosowałąm 3 razy
          dziennie, po wizycie w wc. czesciej nie moglam gdyz za bardzo wysuszalo i
          "ciągnęło" szycie krocza.
    • iza9919 Re: Pielęgnacja krocza po porodzie-tantum rosa 01.08.06, 09:30
      na mnie tantum rosa nie działała, ale swietnie sie goiło krocze po czestym
      myciu mydłem szarym
    • mamulka555 Re: Pielęgnacja krocza po porodzie-tantum rosa 01.08.06, 16:27
      sposób mojej położnej:
      dzielisz saszetkę na 3- 4 porcje, 1 porcję rozpuszczasz w 1/2 szkl. letniej,
      przegotowanej wody, moczysz w tym gazik i przykladasz na krocze (najlepiej lezeć
      ok. 10 min.) Bardzo skutecznie, bo nie spływa od razu, dużo taniej i małe
      stężenie nie powoduje podrażnień ani pieczenia.Dla mnie rewela - krocze zagojone
      najlepiej na oddzialesmile
    • ola291 Re: Pielęgnacja krocza po porodzie-tantum rosa 01.08.06, 16:32
      A mnie bardziej pomogło rivanolum, tak mi doradziła położna. Ale okłady robiłam
      dopiero po powrocie do domu. Stosowałam też bardzo dobre mydło do higieny
      intymnej Ziajki z kory dębu.
      • dorianne.gray Rivanol 02.08.06, 00:39
        Urodziłam 4 dni temu, popękałam we wszystkich kierunkach (mimo nacięcia),
        Tantum to za mało - już w szpitalu kazali mi robić okłady z Rivanolu, teraz
        dalej robię je w domu, jest coraz lepiej (chociaż dalej nie mogę siedzieć,
        oczywiście) smile
    • dorak8 chyba ten spryskiwacz jest najlepszy. Super pomysł 01.08.06, 16:39

• dziewczynka_bez_zapalek Re: chyba ten spryskiwacz jest najlepszy. Super p 01.08.06, 18:19
        a ja wam powiem, że jak próbowałam przemyc sobie krocze tantum rosa to
        myślałam, że z bólu padnę - tak mnie parzyło ... po tym 1 przykrym incydencie
        zrezygnowalam z tantum.
        • maga785 Re: chyba ten spryskiwacz jest najlepszy. Super p 02.08.06, 10:34
          Płukałam sobie krocze po kazdym skorzystaniu z toalety potem wycierałam
          recznikiem papierowym a na końcu wszystko suszyłam suszarką.Po tygodniu krocze
          pieknie sie zagoiłosmile
          Pozdrawiam
          • lankal84 a ja trobilkam tak :) 02.08.06, 11:52
            ja korzystalam z mydla bobas polozna powiedziala ze taki sposobpielegnacji jest
            najlepszy i rzeczywiscie szybko sie zagoilo wogole nioe bolalao siadalam od
            razu na pupie nei korzytslam ztych smiesznych kolek pompowanych
            wietrzeyc tez nie wietrzylam czesto mzienilam podlklady poporodowe i co do
            ilosci jaka chcecie zabrac to ja zuzylam cala paczke tych szpitalnych i jedna
            swoja belli w domu zostaly jecsez 2 opakowania
            polecam kupic sobei 2 pary majtek wielorazowych hetman super sprawa
      • agatunia1977 Re: chyba ten spryskiwacz jest najlepszy. Super p 02.08.06, 14:02
        Ja wchodzilam pod prysznic po kazdej wizycie w toalecie. TR mialam opisywanej wczesniej butelce i stosowalam gora dwa razy dziennie (za czesto nie powinno sie stosowac, bo mozna skore przesuszyc za bardzo) po podmyciu. Na biezaco zas mylam rane zelem do higieny intymnej z ekstraktem z kory debu. Pieknie sie zagoilam, prawie nie ma sladu.
    • gosika78 Re: Pielęgnacja krocza po porodzie-tantum rosa 02.08.06, 14:20
      Podspisuję się pod półlitrową butelką z "dziubkiem". Tantum rosa też polecam. Zagoiło się w mig, nie używałam kółek dmuchanych, po porodzie siedziałam po turecku i karmiłam szkraba. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka