babat 05.08.06, 12:21 Dziewczyny, dziś kumpela powiedziała mi, że nie wolno w ciąży jeść salami ze względu na ryzyko toksoplazmozy. To fakt? Dziwne mi się to wydaje. Jem wszystko i mam dobre wyniki. Jak dotąd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
draugdur Re: błahe, ale pytanie:) 05.08.06, 12:28 co do salami to nie wiem,ale ogolnie powinno sie unikac produktow surowych/polsurowych ze wzgledu na to ze wlasnie surowe sato juz nie chodzi tylko o toxo,ale ogolnie o rozne zyjatka ktore moga tam byc.Z kolei moja gin powiedziala mi ze moge jesc co chce byle z umiarem i rozsadkiem(np.schaboszczak lepszy niz MCshit-wiadomo) i wyniki mam ksiazkowe. Najlepiej zapytaj o to lekarza,bo moze z jakis powodow zaleci Ci diete.A uwagami i radami znajomych nie przejmuj sie za bardzo,bo zawsze wiedza lepiej niz lekarze i zazwyczaj cos ciekawego wymysla Odpowiedz Link Zgłoś
patylda Re: błahe, ale pytanie:) 05.08.06, 13:27 Boże, co ludzie za głupoty wymyślają z tą toxoplazmozą? Już nie mogę ... Jeśli miałaś toxo (tj. IgG + ) to jedz mięso każdego rodzaju i tyle ile chcesz, lepiej więcej niż mniej. Jeśli nie miałaś toxo (IgG -, IgM -) to uważaj na wszystko co surowe: nie przygotowuj sałatki na tej samej desce na której przgotowujesz surowe mięso na obiad ani nie rób tego tym samym nożem jeśli go nie umyjesz dokładnie, uważaj na wędzone surowe kiełbasy, nie jedz mięsa które może być niedopieczone, np z grilla, nie pij surowego mleka, płucz warzywa i owoce. Nie próbuj kotletów mielonych i wogóle jak masz do czynienia z mięsem to najpierw umyj ręce zanim zrobisz cos innego. I jeszcze - nie daj się zwariować. A już na pewno jeśli nie miałaś toxo, to przeczytaj o drogach zakażenia w literaturze fachowej i wtedy będzie najlepiej. A kolega niech sam sobie nie je salami. Odpowiedz Link Zgłoś
babat Re: błahe, ale pytanie:) 05.08.06, 15:44 Dzięki wielkie. Jestem pierwszy raz w ciąży i niewiele wiem, wiem jednak, że ludzie zawsze mają jakieś rady, a ta o salami wydała mi się, skromnie mówiąc, dziwna. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: błahe, ale pytanie:) 05.08.06, 16:22 no bez przesady. Komu sie nudzi i wmyśla takie bzdury i puszcza w świat. Ja w ciaży jadłam wszystko (nawet sery pleśniowe sic!!!) i małemu nic nie jest. Chłopak wielki jak dąb i zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1101 Re: błahe, ale pytanie:) 05.08.06, 17:32 patylda ma rację jak jest IGm ujemny to przez całą ciążę trzeba unikać surowego mięsa trzeba mieć odrębną deskę do przygotowywania posiłków itp. Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: błahe, ale pytanie:) 05.08.06, 18:40 Toksoplazmoza nie ma nic do wyników - przynajmniej tych standardowych. Nie jest tez tak, że im więcej zjesz, tym bardziej toksoplazmozą sie zarazisz. To loteria - zarazisz się, albo i nie. Chodzi o to, że salami jest z mięsa surowego, wędzonego, więc takie prawdopodobieństwo w jakimś tam stopniu istnieje. Proponuję czasami zjeść, jeśli najdzie Cię ochota, ale na co dzień wybierać wędliny z mięsa gotowanego/parzonego etc. Ponadto salami ma w składzie więcej konserwantów (w szczególności konserwowane jest szkodliwym dla dziecka azotanem), co też jest powodem by wybierać inne wędliny, a najlepiej po prostu mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
dodkowska Re: błahe, ale pytanie:) 05.08.06, 20:56 no co ty tak jak nie można nosic łancuszka na szyji Odpowiedz Link Zgłoś